SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kaaoksella hekumointi ja odottaminen sairasta politiikkaa

En kyllä ymmärrä lainkaan persujen johtaja Timo Soinin politiikkaa, jossa hän eilenkin vesikielellä odottaa Espanjan kaatuvan ja siitä sitten seuraavan taas uutta kaaosta. Mutta kuuliko kukaan mitään ratkaisuehdotusta Timo Soinilta, ei kuullut. Eihän Timo Soini vastaa edes kysymykseen tuleeko Suomen jatkaa euron käyttöä vai siirtyä takaisin oman valuutan käyttöön.

EKP:llä on valmiusaste  mittaviin manoovereihin Espanjan ja Italian  osalta, vaikka muodolliset tukipaketit ensin ao. maiden toimesta anottaisiinkin vakausrahastoilta (EVM/ERVV). Vakausrahastojen varat eivät riitä massiivisiin tukioperaatioihin, mutta EKP:llä rahaa riittää.  EKP:llä ei ole muodollista toimivaltaa  sopia  jonkun euromaan kanssa vakauttamisohjelmasta, vaan siihen tarvitaan nämä muodollisesti  EVM/ERVV.

EKP:n manoovereihin viittaa mm. se, ettei kukaan  EKP:n johtokunnan jäsenistä osallistu Yhdysvaltain keskuspankin Fedin tulevassa viikonvaihteessa  järjestämään tapaamiseen. Pääjohtaja Mario Draghin oli mm. tarkoitus puhua tilaisuudessa lauantaina. Ensi viikolla pidetään  euroryhmän ja EKP:n neuvoston kokoukset, joissa  tiettävästi on esillä  suunnitelma EKP:n toimista  ostaa kriisimaiden joukkovelkakirjoja eurokriisin taltuttamiseksi.

Miten sitten vaikuttaa ongelmamaiden lainojen korkotasoon. Yhdeksi ratkaisumalliksi voi nousta pääministeri Jyrki Kataisen EU:n kesäkuun huippukokouksessa esittämä Suomen malli. Pääministeri Mario Monti ei  ottanut kantaa ehdotukseen Suomen vierailullaan, mutta Italian kiinnostus asiaan on kuitenkin noussut.  Suomesta oli virkamiesjohtoa eilen Roomassa selvittämässä Suomen mallia.

Euroopan ja koko maailmantalouden kehityksen uhkakuvia , - vaikutukseltaan paljon suurempia kuin  euroalueen kriisi, on euroalueen ulkopuolella ihan lähituntumassa. Syyrian sisällissota ei suinkaan ole ollut Syyrian sisäinen asia, vaan siihen kietoutuu tavalla tai toisella suurvaltapolitiikkaa, öljyn maailmanmarkkinahinta, monet Lähi-idän maat ja Israelin asema.

Siirrettiinkö esim. Irakista kemialliset aseet Syyriaan, joiden hallussapidosta tai haltuun joutumisesta nyt puhutaan. Mikä on Iranin ydinaseen valmiusaste. Mitä tekee Israel, kun se tuntee kokoajan uhkakuvan olemassaolostaan ympärillä kasvavan. Että enpä lähtisi nykytilanteessa hekumoimaan euroalueen  velkakriisin pahenemisesta ja uusien maiden kaatumista, kun suurempi palo voi luisua EU/euroalueen lähituntumassa hallitsemattomaksi kriisiksi. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan luulisi puheissaan osoittavan enemmän vastuullisuutta kuin kokoajan jatkuvaa vastuutonta populismia takiaispuheineen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (142 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Soini ja perussuomalaiset katsovat Eurooppaan tosiasiat tunnustaen. Espanjan avunpyyntö on hyvin todennäköinen. Sen tosiasian toteaminen on vastuullisuutta. Se on aitoa vastuuta "suomalaisesta työstä ja hyvinvoinnista".

Euroopassa tilanne vain pahenee. Siksi ei ole vastuullisuutta, että jokaisen "paketin" jälkeen ummistetaan silmät ja vakuutetaan, että "nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sitä konkreettista ratkaisuehdotusta ei vain kuulu. Letkut irti politiikkaan ei usko edes Timo Soini.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mitkä letkut? Auttakoon Saksa, jos niin haluaa. Suomi voi irtautua ihan hyvin hölmöläisten kyydistä.

Jari Jakonen

Euro-17 porukka on sortunut fixaamaan, jotta näyttäisi siltä, että olemme vauhdissa. Mutta vauhtimme on luonnottomien Zombie-ruumiiden riehunnan tulosta.

Pidämme keinotekoisesti hengissä pankkiruumiita. Mädäntyneet tai jo kuololta haisevat tase-erät valutetaan niskaamme eurooppalaisen elvytyksen nimissä.

Lopetaan fixaaminen. Letkut irti. Sallitaan markkinoiden tehdä tehtävänsä. Pankkien on haettava pääomansa markkinoilta.

Kärsitään vieroitusoireet, jotta uusi kasvusto saisi edes mahdollisuuden.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta kaaoksen ja tosiasiain salaaminen maksumiehiltä on paljon sairaampaa politiikkaa, eikä siinä ole mitään fantastista.

Ratkaisuehdotuksia, joita kyselit:

- Euro on ulkomaanvaluutta sitä käyttäville jäsenmaille, euroa ei laske liikkeelle yksikään valtio; hinnan määräävät "markkinat"

Ratkaisu: Otetaan rahanluontioikeus yksityisiltä liikepankeilta takaisin valtioille

- Raha ostetaan pankeilta, ja se tulee liian kalliiksi

Ratkaisu: Valtio- ja kuntaomisteiset pankit, jotka lainoittavat valtiota, kuntia, kuntalaisia (asunto-, opintolainat) sekä yritystoimintaa > korkotuotto palaa valtiolle/kuntaan uusia investointeja varten sen sijaan että häipyisi yksityisille pankeille

- Erotetaan talletus- ja investointipankit toisistaan ( vrt. Glass-Steagall Act)

- Pankit velvoitetaan lain voimalla maksamaan osa tuotostaan sosiaalisiin projekteihin (vrt. Brasilian ja Venezuelan lainsäädntö)

- Pankkien omistajat ja hallintoneuvosto ovat henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa tallettajien rahoista, eikä niin kuin nyt: täysin sivulliset veronmaksajat

Muuta:

- veroparatiisien suitsiminen (raha ei piiloudu verottajalta)
- pankkisääntelyn tiukentaminen (pankkien nykymalli eli "omavalvonta" ei toimi)

Suositus: Lue kirja "Euroopan Unionin kansantalous tutuksi", löytyy netistä. Sen yksinkertaisemmin kuin siinä tehdään, asioita tuskin voi selittää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Globaalissa maailmantaloudessa mallisi ei toimi. Tosin tästä valtion lainojen korosta, josta jo puhuin viime vuonna , pitäisi olla eräänlainen hallinnollinen korko, koska nyt kaksilla korteilla pelaavat suuret spekulantit pelaavat markkinoilla maan ja pelurin poliittisesta ideologiasta riippumatta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pietikäinen, toivottavasti käväiset lukemassa tuon minun uusimman. Liippaa melko liki sitä, miten pohjaton EKP:n tulivoima tässä oikein on kyseessä.

Sen jälkeen voi pohtia aikansa, miten "kohtalon yhteys" pankkien ja valtioiden välillä pilkotaan? Seitti vain lisääntyy.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuli luettua. Seitti ei häviä myöskään letkut irti politiikalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Meidän (suomalaisten) osalta kyllä. Mitä nyt tämä ja edellinen hallitus on toistaiseksi ehtinyt takertumaan, mutta lisää on luvassa.

Viktor Flinkkilä

Sokka irti-politiikkaa se on, sano Hakkarainen kun kuiva kausi päättyi.

Lauri Korhonen

Hakkaraisen alkoholiongelmako se Flinkkilää kuvassa noin naurattaa?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Suomesta oli virkamiesjohtoa eilen Roomassa selvittämässä Suomen mallia"

Kerro minulle kun en ole ymmärtänyt. Miksi nämä ongelmamaat riskeeraisivat oman varallisuutensa, kun selvästikin vaihtoehtona on se, että toiset maksavat?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kreikan kolmatta pakettia ei tule. Espanja ja Italia eivät maksata muilla velkojaan, vaikka turvautuisivatkin tukipaketteihin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Espanja ja Italia eivät maksata muilla velkojaan, vaikka turvautuisivatkin tukipaketteihin"

Nyt en kyllä ymmärrä tuota mitä sanoit.

PS. Kiitos kommentointimahdollisuudesta!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Heikille !

Ovatkos Espanja ja Italia jättäneet velkansa maksamatta ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Reijolle !

Sama vastaus kuin edellä Heikille.

kati sinenmaa

Juuri muutama minuutti sitten YLE-uutisissa hehkuteltiin Etiopian sisällissodan mahdollisuudella, eikä sitä tehnyt persu. Samoin suvikset ovat jatkuvasti hehkuttelemassa miten paha Somalian tilanne on; sekin itse itseään toteuttava skenaario; Somalit eivät voi lopettaa väkivaltaa, kun kaiken maailman suvikset ovat koko ajan manaamassa sinne lisää piruja.

Samoin kreikkalaiset ovat itse sanoneet, että Eurooppa ajautuu kaaokseen, jos Suomi ja muut maat eivät lapa sinne (vastikkeetonta) rahaa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Perussuomalaiset on ainoana isänmaan asialla ja se näkyy tulevien vaalien tuloksessa - jytky tulee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minä enkä muut eivät siis sinun mukaan ole. Törkeää puhetta.

Harri Lehtimäki

Kokoomuksen isänmaallisuutta on antaa Kreikalle ja muille rajattomasti rahaa suomalaisen veronmaksajan selkänahasta ja katsoa sitten bunkkeristaan, kuinka käy? Sanon tähän, kuten eräs poliitikko aikoinaan: "Ei pojat, ei tämä näin toimi!" Kokoomuksen isänmaallisuus loppuu, kun veronmaksajasta on saatu kaikki revittyä irti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Harri Lehtimäelle.

Taidat sotkea takaukset ja kassasta maksut ennen velallisen maksukyvyttömyyden toteamista. EVM ja ERVV ovat oikeushenkilöitä ja niiden pitää mennä ensin konkurssiin ennenkuin näiden vakausmekanismien ottamien lainojen takaajien puoleen käännytään.

Toisaalta persut ovat lisäämässä valtion budjetiin lisää pysyviä menoja noilla puheilla ja Suomen budjettivelka eikun sitten kasvaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Seppo-Juha Pietikäinen,

"Taidat sotkea takaukset ja kassasta maksut ennen velallisen maksukyvyttömyyden toteamista. EVM ja ERVV ovat oikeushenkilöitä ja niiden pitää mennä ensin konkurssiin ennenkuin näiden vakausmekanismien ottamien lainojen takaajien puoleen käännytään."

Toisin kuin muilla oikeushenkilöillä, EVM:n toimitusjohtajalla on oikeus pyytää jäseniltään (EU-maat) lisää pääomaa aina kun kassa pohja paistaa. Mitään kattoa noille summille ei muistaakseni ollut.

Tuskin EVM/ERVV siis konkkaan menee ennen kuin jäsenmaista velanottohalut loppuu :D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ilman Suomen suostumusta ei voida Suomen osuutta EVM:ssä lisätä. EVM voi eräissä tapauksissa tehdä raamin rajoissa päätöksiä enemmistöllä. Siitä olemme samaa mieltä, ettei näitä vakausrahastoja päästetä konkurssiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Perussuomalaiset yrittävät omia suomalaisuutta ja isänmaallisuutta. Säälittävää.

Viktor Flinkkilä

Persut saavat mielellään omia sen tunnetun osan "isänmaallista suomalaisuutta", joka kuvottaa meitä muita.

Olli Pusa

"sen tunnetun osan isänmaallista suomalaisuutta, joka kuvottaa meitä muita."

Ja mikähän osa isänmaallista suomalaisuutta se muuten osa on? Yksi suomalaisuuden ytimiä on avoimuus ja rehellisyys. Minua kuvottaa sellaiset pelkurit, jotka esimerkiksi solvaavat muita nimimerkin takaa. Mitä mieltä tästä on Viktor-Aapo?

Lauri Korhonen

Eihän sitä tarvitse omia. Kunhan pitää siitä kiinni.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Voi taivas mitä tuubaa??!! Siis onko joku Seppo Lehto-tyyppinen politiikka muka isänmaallisuutta? Perussuomalaiset ovat raiskanneet ja vetäneet lokaan kaiken sen mikä oli aiemmin isänmaallista ja jota touhua nyt aitosuomalaiset joutuvat sivusta myötähäpeämään! Lista niistä isänmaallisista asioista jotka perussuomalaiset ovat raiskanneet on todella pitkä!

Lauri Korhonen
Samuli Mikkola

Herra varjele meitä siltä päivältä, että Suomen ohjakset olisivat persujen käsissä.

Pekka Roivanen

Hallituksen ratkaisu on, että Suomi tukee kaikkia avunpyytäjiä, jos Saksa päättää tukea lisättynä sosiaalidemokraattien vaatimilla vakuuksilla.

Toistuvasti hallituspuolueiden edustajat kyselevät ja vaativat oppositiota apuun ratkaisujen kehittämiseksi.

Syy on se, että hallituksen ratkaisut eivät toimi. Kriisi on laajentunut ja syventynyt kahden vuoden aikana. Kreikkaa tuettiin kriisin leviämisen estämiseksi, mutta se epäonnistui.

Todellisuudessa ratkaisuehdotuksia on, mutta ne eivät kelpaa hallitukselle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi ei tue kaikkia muita 16 euromaata.

Pekka Roivanen

Ei se ole kovin oleellista kuinka montaa maata me emme tue, joista osan yhteyteen pitää lisätä sana "vielä".

Vesa Väyrynen

Kyllä se tukee, meillä ei ollut saatavia kriisimaista.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"En kyllä ymmärrä lainkaan persujen johtaja Timo Soinin politiikkaa, jossa hän eilenkin vesikielellä odottaa Espanjan kaatuvan ja siitä sitten seuraavan taas uutta kaaosta. Mutta kuuliko kukaan mitään ratkaisuehdotusta Timo Soinilta, ei kuullut. Eihän Timo Soini vastaa edes kysymykseen tuleeko Suomen jatkaa euron käyttöä vai siirtyä takaisin oman valuutan käyttöön."

Tuohon osaan kirjoitusta voi yhtyä.

Soini todellakin veti shown taas hauskoilla kielikuvillaan.

Juuri nuo "takiaispuolueet, ja melonilippikset" ovat Soinin poliittisen retoriikan täkyjä, kuten "kitalaki punaisena" vertauksen käyttäminen.

Nuo Timo Soini osaa, mutta ei todellakaan vastaa yhteenkään kysymykseen, kuinka perussuomalaiset ratkaisisivat ongelmat, jos euro, ja Eu kaatuisivat.

Ei vastaa edes siihen, että pitääkö eurosta erota, vai ei.
Jankuttaa vain, että pitää tehdä selvitys, pitää tehdä selvitys...

Henri Myllyniemi (ps) on Soinin puolesta esittänyt ps:n kannan. Suomen on erottava eurosta.

Viktor Flinkkilä

Blogisti on oikeassa. On jotenkin masentavaa lukea päivästä toiseen uutisia Suomen Pravdasta, jossa uskonnolliseen hurmokseen yltynyt Timo Soini uhkaa meitä kaikkia paatoksellaan odotettavissa olevista raamatullisista muutoksista.

Noh, kallupit antavat uskon ja kristallipallon ohella miehelle voimaa, ei siinä mitään. Onneksi meillä muilla on elämä. Ja asiat vain tuppaavat lutviutua.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Perussuomalaisen suurin ilo on vahingonilo muiden ongelmista. Pakko repiä iloa siitä kun mitään ei oikeasti saada aikaan, eikä mitään kehitystä edes haluta saada aikaan. Pelkkää taantumaa kekkoslovakiaan, jolloin Soinikin pääsisi taantumaan takaisin turvalliseen lapsuuden aikaan.

Viktor Flinkkilä

Ilmestyskirjan pedon tuleminen totaalisen talousromahduksen muodossa olisi Soinille kuin taivaan lahja monessakin mielessä. Tosin siinä vaiheessa persut puolueena kuopattaisiin nopeasti liian maltillisena sekä oikealta että vasemmalta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Börje, mikä olisi oma ratkaisusi euron kriisiin?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En ole niin tyhmä, että väittäisin omaavani jonkinlaisen hopealuodin jolla kriisi ratkaistaan. Varmaa on, että Soinin "sokka irti" politiikka räjähtäisi omille näpeille. Toivon ratkaisun löytyvät Euroopan tiiviimmästä integraatiosta ja EU-tason kontrolli- ja verotusmekanismeista. Niitä rakentavat muut kuin minä. Minä vaan äänestän.

Pekka Roivanen

Sinulla on Börje sellainen rautaa rajalle ideologia.

Vallan keskittäminen Brysseliin ei taida onnistua ilman vallankaappausta kansallisilta hallituksilta.

ulf fallenius

Vastaus eurokriisiin on helppo .Ratkaisua ei löydy ei hyvää eikä huonoa vaan kaikki rullaa koko ajan kohti monttua niinkuin Soini on kertonut.Missään päin maailmaa ei ole onnistunein seurauksineen pystytty velalla maksamaan velkaa niinkuin nyt tätäkin kriisiä yritetään hoitaa.Totuus on että joudutaan tekemään valtavia alaskirjauksia veloille ja riitelemään hamaan loppuun kuka ottaa isoimman vastuun alaskirjauksista,veronmaksajat tai sijoittajat.Kokoomus on selvästi sillä kannalla että veronmaksajat.No niin tai näin niin Suomen politiikka tai mielipiteet aivan arvottomia koko kriisin hoidossa olemme kertakaikkiaan niin pieni maksaja kokonaiskriisin nähden että voimme korkeintaan olla henkisenä tukena ja se ei ole paljon.Saksa on suurin tekijä kriisin ratkaisussa ja epäillen että heidän tulevat hallitukset eivät ole Merkelin linjalla ja euro kaatuu omaan mahdottomuutensa ja Suomi menettää paljon rahaa meidän näkökohdasta sen seurauksena.Suomen kannattaisi ottaa järki käteen koko eurohuumassa eikä elää svääreissä koska se tulee meille hyvin kalliiksi ja viisat ovat laskeneet maailmalla että euro vastuuneineen on liian kallis ratkaisu Suomelle mutta sehän on toistaiseksi se valittu tie joka kyllä kaatuu seuraavissa vaaleissa jotka voi tulla aikaisemmin kuin on ajateltukaan.Suomen kansa on aivan kyllästynyt tukipaketteihin ja euro ero on ilmeisesti ainut tie ulos koko soppasta.Stubb ja Katainen jäänee yksin euroajatuksineen ja voin luvata että kaaos tulee oli sitten Soinia tai ei.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kyllä EKP:n kassasta pohja löytyy. Sinänsä lienee sama mitä kautta kriisimaita tuetaan. Kiertotietä rakennetaan vain ja ainoastaan sen, vuoksi että epäyhtenäisen euroalueen omat lainsäädännöt ovat esteenä suoraan jakoon EKP:ltä. Paitsi tietysti Suomessa, jossa perustuslakia voidaan rikkoa koska tahansa ja ylintä päätäntävaltaa hoitavaa elintä sumuttaa, aina tarpeen mukaan.

EKP:n kassa muodostuu niistä varoista, joita jäsenmaat sinne latovat. Siis ne maat joilla on siihen varaa tai vielä varaa ottaa lainaa, jonka sitten antavat tähän yhteiseen hyvään ja kriisimaiden käyttöön. Oikeammin konkurssikypsien pankkien tukemiseen. Kataisen kuuluisa niskalenkki. Voi olla, että pääministerimme esikuntineen, hyvässä uskossa näin olettikin, ei sitten pitänytkään.

Mitkä ovat EKP:n varat tällä hetkellä? Lukuja lienee esitetty. Vaan ovatko ne todellista riihikuivaa. Ei taatusti. Osa niistä on spekulatiivista "varallisuutta", mahdollisesti jäsenmailta saatavia annoksia, joita saadaan tarvittaessa jakoon. Sinä päivänä kun siat kieltäytyvät tulemasta kaukalolle, tajutessaan, että jutun juoni on tehdä niistä pekonia. Silloin viimeistään homma ratkeaa.

Muualla jo totesin, että euromaat ovat edelleen kilpailijoita keskenään kansainvälisillä markkinoilla. Saksassa ollaan jo nyt sellaisessa joko/tai tilanteessa. Mistäs sitä rahaa EKP sun muut saisivat, kun euromaat ovat kykenemättömiä sitä antamaan ja tajuavat sen, että liika on liikaa. Kaikki jo uhratut varat ja tulevatkin ovat suoraan pois omien kansalaisten hyvinvoinnista. Tietysti spekuloidaan sillä, että kriisimaiden konkurssit luovat ennennäkemättömän taantuman. Toki näin käykin. Pienen Suomen on vain helpompi hoitaa päänsä pinnalle omin avuin. Isojen kanssa käy niin, että käyttävät meidän olkapäitämme pitääkseen nenänsä vesirajassa.

Mitä Soinin retoriikkaan tulee. Tuskinpa hän tai kukaan vähänkin ajatteleva ihminen on halunnut tilanteen ajautuvan tähän pisteeseen.
En ole talousnero, en sitten vähääkään. Silti luulen, että milläs luot ratkaisumalleja, jossa euron tulevaisuus olisi taattu, kun niitä yksinkertaisesti ei ole.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nordean Roger Wessman sanoi viime viikolla, että EKP:lla kyllä riittää rahaa
kriisin hoitoon.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei kuulosta hyvältä. Kertoiko kuinka paljon sitä rahaa on? Katsos kun ei riitä, että sanoo, että on.

Olli Pusa

"Nordean Roger Wessman sanoi viime viikolla, että EKP:lla kyllä riittää rahaa kriisin hoitoon."

Meidän rahaamme. Lahjoitettavaksi kriisimaille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä täällä on joutunut ihmettelemään monia asioita ja keksittyjä
minun sanomisia, joita ei kuitenkaan pystytty näyttämään toteen.

Takausvastuista on kokoajan eräillä tahoilla uskoteltu äänestäjille , että ne on muka maksettu jo valtion kassasta ja Välimeren maille työnnetty kymmeniä miljarjeja Suomen veronmaksajain varoja.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

On käsittämättömän hölmöä kuvitella, että velkakriisi ratkeaisi mitenkään muuten kuin antamalla markkinatlouden toimia. Nythän politiikot leikkivät alueella, johon heillä ei ole vähäisintäkään osaamista. Muuan kotimainen kovaakin kritiikkiä osakseen saanut talousvaikuttaja, saisi ongelman ratkaistua kahdessa viikossa. Ratkaisussa vastuu tehdyistä huonoista luottopäätöksistä ja vastuuttomasta sijoitustoiminnasta lankeasi niille keille se kuuluu (pankkien osakkeenomistajat)ja kyvyttömät pankinjohtajat.
Rysäyksen jälkeen kun pöly on laskeutunut alkaa taas terve taloudellinen toimeliaisuus ja ne jotka ovat asiansa hyvin hoitaneet voivat rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Markkinatalous lähtee toimimaan, kun velkaantuneet maat ovat saaneet maansa talouden kuntoon. Kyllä nämä velkaantuneet euromaat ovat tehneet suuria päätöksiä maansa taloudesta, kunhan ne vaan saadaan läpivietyä.

Lauri Korhonen

Kunhan saadaan läpivietyä.

Miten? Viemällä ihmisiltä leipäkin suusta jotta pankit ja markkinatalous?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä on tärkeä pointti.

Päätökset voidaan nuijia salissa läpi nuijankopautuksulla, eikä siinä välttämättä edes tule hiki. Sen sijaan, kun lähdetään implementoimaan niin voi tulla kaikenlaista tenkkapoota. Näihinkin voi varautua, kuten Kreikassa uusi kiinteistövero (jahka saivat kiinteistökannastaan jonkinlaisen rekisterin luotua) peritään sähkölaskun mukaan, jolloin sen kiertäminen ei onnistu niin vaan. Sähkölaitoksen pojat olivat toista mieltä.

Pitäisin siksi todella näkyvästi esillä päätösten ja toimeenpanojen välistä erotusta.

Pekka Roivanen

Minua hämmästyttää se, että markkinatalouden kannattajana tunnetun kokoomuksen jäsenissä ja johtajissa on henkilöitä, jotka eivät tunne mitä markkinatalous on.

Markkinatalous toimii ja sen vuoksi Kreikka ei saa lainaa markkinoilta. Samasta syystä Espanjan ja Italian korot nousevat.

Katainen sanoi selättäneensä markkinat tukiessaan Kreikkaa ensimmäisen kerran. Pieleen meni.

Kokoomuslaiset valtion ja kuntien virkamiehet ja poliittiset broilerit eivät tunnut tajuavan markkinoista paljon mitään.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Markkinatalous toimii ja sen vuoksi Kreikka ei saa lainaa markkinoilta. Samasta syystä Espanjan ja Italian korot nousevat."

Ja tähän lähtivät poliitikot sohimaan, jos olisi annettu tämän toimia, niin olisimme jo jonkinlaisessa selvyydessä ja kehitys parempaan myös käynnissä.

Siis ne hölmöt ja uhkarohkeat Saksalaiset ja Ranskalaiset pankit, jotka unohtivat vakuudet lainoiltaan ja uskoivat, että valtiot eivät voi mennä nurin (eli veroja voidaan nostaa loputtomasti), huomasivat, että ei se ihan niin menekkään ja nyt on sitten osat vaihtuneet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On semmoinen tunne (komisario Palmun sanontaa elokuvasta lainatakseni), että
elämme kulminaatioaikaa Timo Soinin puheiden uskottavuudessa ja niiden läpäisemisessä äänestäjiin.

Vesa Väyrynen

Kulminaatioaika voi todella olla menossa ja siinä rysäyksessä mitataan monen muunkin uskottavuutta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aivan, eihän ne äänet voi kadota bitttiavaruuteen.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kiviniemen-Kataisen ja Kataisen-Urpilaisen hallitukset tätä maata ovat johtaneet yli kaksi vuotta. Ne ovat tehneet niitä päätöksiä, joista jokainen on lopulta vienyt lähemmäs "kaaosta" lopputulosta ehkä vähän viivyttäen.

Hallitukset ovat siis asettaneet poliittisen kurssin, jolle hallituspuolueet sen "vastuullisina" kannattajina ovat suorastaan kieltäytyneet etsimästä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kukahan tässä on halunnut odotella kriisissä ja hekumoida sillä?

Soini on kriisin kaikissa vaiheissa esittänyt mahdollisen vaihtoehtoisen ratkaisun, mutta hallituksen puolelta niitä ei ole haluttu edes tutkia. Ne on kuitattu pölhöpopulismina. Siksi on ajopuun lailla ajauduttu yhä lähemmäs koskea. Tällaista toimintaa kutsutaan yleisesti huonoksi johtamiseksi.

Kriisissä huomion siirtämistä toimeenpanovaltaa edustavan hallituksen toimien arvioinnista opposition retoriikkaan kutsutaan väärän puun haukkumiseksi ja harhautusyritykseksi. Sellaisesta tämä kirjoitus on hyvä esimerkki.

Lopuksi vielä kirjoituksen lopusta pari kysymystä:
1) Mitä Kataisen hallitus on tehnyt Syyrian kriisin ratkaisemiseksi? Odotteleeko se Soinin ilmaisia neuvoja?
2) Kuka johtaa Suomessa Syyrian kriisin hoitoa ja ulkopolitiikkaa yleisemminkin, Soini vai Niinistö ja hallitus?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen tulisi siis olla poissa EU:sta ja eurosta.

Mutta kun Suomen elintaso on riippuvainen kv-yhteistyö ja-kaupasta
http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppa...

Lopuksi vielä kirjoituksen lopusta pari kysymystä:
1) Mitä Kataisen hallitus on tehnyt Syyrian kriisin ratkaisemiseksi? Odotteleeko se Soinin ilmaisia neuvoja?

- > eiköhän esim. Martti Ahtisaari ole ollut liikkeellä tasavallan presidentin ja hallituksen tuella.

2) Kuka johtaa Suomessa Syyrian kriisin hoitoa ja ulkopolitiikkaa yleisemminkin, Soini vai Niinistö ja hallitus?

- > On syntynyt epävarmuutta siitä, edustaako Soini ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana ulkomailla Suomea vai persuja

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kuten kirjoituksesi alussa itsekin toteat, Soini ei ole ehdottanut Suomen eroa eurosta eikä unionistakaan. Eikä Soini ole halunnut eroon elintasosta tai kaupasta. Epäsuorat kommenttiväitteesi eivät siis pidä paikkaansa.

Eiköhän Soinilla ole oikeus ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana edustaa ulkoasiainvaliokuntaa. Ja puoluejohtajana hänellä on oikeus edustaa puoluettaan. Jos puoluejohtaja Soinia kuunnellaan maailmalla hallitusta enemmän, kyse on enemmän hallituksen ongelmasta. Se ongelma on häpeäksi Suomelle. Tosin jotkut näyttävät enemmän jo nauravan asialle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Seppo-Juha Pietikäinen,

antamastasi tullin tilastosta selviää (toukokuun 2012 tilasto) ainakin se, että Suomen kaupankäynti euromaihin ja EU-maihin on kokonaismittakaavassa pientä, eikä niin ollen kelpaa perusteluna euron säilyttämiseen.

Lisäys: lueskelin tarkempaan. Kaupankäynti on vähentynyt, Suomen vienti on miinuksella.

Ei ihmekään, asiat on hoidettu niin mallikkaasti, ettei euromaissa ole enää ostovoimaa ja koko alue on taantumassa. Me ei tienattukaan tällä.

Lauri Korhonen

Stubb ja "peruuttamaton europolitiikka"

http://mikkolaakso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115382...

"Kaikesta näkyy, että vaalit on ovella, kun kokkaritkin rupeavat olemaan epäluuloisia oman puolueensa politiikkaan."
--Timo Nenonen

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen ymmärtänyt, että viittaaminen EU:n yhdessä hyväksymiin perussopimuksiin (Maastricht, Lissabon), antaa oikeuden olla osallistumatta tukitoimiin. Mitä muita perusteluja tarvitaan? Euron ulkopuoliset valtiot (mm. Britannia ja Ruotsi) ovat tukipakettien ulkopuolella ja silti EU:ssa.

Ei tässä yhteydessä mitään vahingoniloa pidä eikä tarvitse lietsoa. Jos niin väitetään, moni asiantuntija, joka on asioista myös varoittanut, leimautuisi myös "vahingonilon" kannattajaksi.

Senkään, että jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja, ei pitäisi hämärtää sitä, että tähän asti on ajettu hallituksen ikiomilla nuoteilla, vaikka pikataipaleella lukuisat katsojat ovat huutaneet autokuskeille "varo, silta poikki!" Sehän ei ole katsojan vika, jos kuski kaikesta huolimatta paahtaa sinne täysillä solidaarisuudesta kilpaveikkoja kohtaan?

P.S.
EVM:n nykyisillä, eduskunnan jo hyväksymillä, säännöillä aika moni kyynikko haluaisi sinne töihin. Isoja päätöksiä voi tehdä vastuusta vapaana ja hyvin henkilöstöeduin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Otanpa tuosa oman blogini otsikosta:

Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

S-J. Pietikäinen: "Suomen vastustus ei olisi estänyt keväällä 2010 Kreikan tukipakettia muiden euromaiden toimesta, eikä sitäkään, että Kreikassa oltiin vuosi tumput suorina.
Kun se selvisi, aloin puhua viime vuoona Kreikan hallitusta saattohoidosta eurosta pois."

Nostan hattua Teille rohkeudestanne ja johtopäätöksestänne, Seppo-Juha Pietikäinen.

Siinä oli sitä faktapohjaista ajattelua: Kreikka saattohoitoon jo 2011. Se näyttää kuitenkin olevan ennenaikaista edelleen, jopa pääminsterimme mielestä v. 2012. Kun Kreikkaa ehdotettiin saattohoitoon vuonna 2010, se kuitattiin "sivusta huuteluksi", vaikka faktapohja oli jo silloin riittävä tekemällesi johtopäätökselle.

Olli Pusa

"EKP:llä on valmiusaste mittaviin manoovereihin Espanjan ja Italian osalta, vaikka muodolliset tukipaketit ensin ao. maiden toimesta anottaisiinkin vakausrahastoilta (EVM/ERVV). Vakausrahastojen varat eivät riitä massiivisiin tukioperaatioihin, mutta EKP:llä rahaa riittää."

Kenen rahaa EKP:llä riittää? Meidän yhteistä rahaa, jota sitten tosiasiassa lahjotettaiisin kriisimaille niiden korkojen pitämiseksi matalälla. Samalla tiedetään, ettei kriisimailla ole mitään mahdollisuuksia maksaa velkojaan. Eivätkä niiden politiikkakaan tule muuttumaan ja yrityksetkin korjauksiin vie päälle kaatuva lama. Rahaa saa niihin kaataa loputtomasti. Meidänkin rahaamme se on, meni se tukipakettien tai EKP:n kautta.

Espanjan pankkituki oli 100 miljardia ja nyt tarvitaan 300 miljardia lisää, yhteensä 400 milardia ja korot päälle. Italia ei ole luvuissa mukana. Suomen osuus tuesta on n. 2% eli 8 miljardia (ilman Italiaa ja Espanjan seuraavaa pakettia). Siihen päälle korot ja tuen piiriin pudoneiden takaajavaltioiden osuus Suomen täydentämänä, niin Suomen riski on Espanjasta on paljon yli 10 miljardia. Mitä hehkuttamista tässä on?

On ihan sama, tuleeko suomalaisen veronmaksajan tappiot suoraan tukihimmeleistä tai EKP:stä. Kreikasta Suomen tappioisi on arvioitu 5-9 miljardia. Sitä ei vain ole vielä näkyvillä, koska ruumista yritetään pitää elävän näköisenä mahdollisimman pitkään. Mitä hehkuttamista tässä on?

Aikaisemmin olit sitä mieltä, että Suomen riskit ovat olemattomia, koska niitä ei ole laitettu näkyviin Suomen budjettiin. Vieläkö olet samaa mieltä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Aikaisemmin olit sitä mieltä, että Suomen riskit ovat olemattomia, koska niitä ei ole laitettu näkyviin Suomen budjettiin. Vieläkö olet samaa mieltä?"

Tarkennus:

Halusin oikaista, kun luotiin käsitystä, että Suomi olisi maksanut jo kaikki takaukset valtion kassasta ja edelleen on osalla tämä käsitys.

Näistä vastuuasioista tilinpäätöksessä on eduskunnan tarkastusvaliokunta käsitellyt omissa mietinnöissään ja VM pitää omilla sivuillaan luetteloa Suomen vastuista.

Olli Pusa

Silloin puhuttiin Suomen riskeistä. Väitit, ettei niitä ole, koska niiden kuluja ei ole kirjoitettu budjetteihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En ole noin väittänyt. Ihan vapaasti etsi se kirjoitus. Kysymys oli siitä, että
onko ne väitetyt maksut merkitty määrärahoiksi budjetiin.

Olli Pusa

Keskusteltiin Suomen riskeistä ja selitit, että niitä ei ole, kun niitä ei ole kirjattu budjettiin. Vetosit valtiovarainministeriön selvitykseen, joka muuten on hävitetty netistä.

Enpä taida viitsiä penkoa vanhoja mielipiteitäsi. Ne eivät ehkä ole kauhean onnistuneita, eikä vaivan arvoisia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ollille !

"Keskusteltiin Suomen riskeistä ja selitit, että niitä ei ole, kun niitä ei ole kirjattu budjettiin. Vetosit valtiovarainministeriön selvitykseen, joka muuten on hävitetty netistä."

---
Nyt kyllä muistat väärin. Tuollaista väittämääsi en ole sanonut.
Täällä väitettiin tai annettiin käsitys eräissä puheenvuoroissa, että Suomi olisi jo kymmeniä miljarjeja maksanut valtion kassasta ulos näille kriisi maille. Silloin sanoin, ettei takauksia ole merkitty budjetiin määrärahoiksi.

Valtiovarainministeriöllä on tämä selvitys netissä, jota päivitettäneen nyt.
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/...

Olli Pusa

Esimerkiksi S-J P:n blogissa "EU ei hajoa ja Euro pysyy" 10.12.2011 näytte keskustelevan kommenteissa. Sinä pohdit, että kun riskit realisoituvat, Suomi joutuu ottamaan valtavasti lainaa takauksistaan vastatakseen. Siihen S-J P laittoi linkin valtiovarainministeriön laskelmiin, noihin joissa selitettiin, että riskien määrä on olematon. Kokeilin linkkiä, mutta hväliäästi VM on sen hävittänyt.

Eli sinä puhuit riskeistä ja mitä tapahtuu kun ne realisoituvat. S-J P puhui VM:n tiedotteesta, jossa riskejä ei ollut juuri ollenkaan. Sama teema oli monissa keskustelluissa eri blogeissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Otetaanpa se kirjoitus tähän.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90845-eu-ei...

En ole kirjoittanut tuossakaan, mitä väität.

P.s. Nyt muistan, miksi tuon kirjoituksen VM:n linkki ei toimi. Se linkissä ollut
VM.n selvitys on korvattu tuolla em. VM:n 24.4. päivätyllä asiakirjalla päivitetyllä . Minä en hallinnoi VM:n netissä olevia asiakirjoja.

Olli Pusa

Noihin VM:n huijauksiin vetosit monissa yhteyksissä. Vaikeaa tuntuu olevan myöntää, että olet ollut väärässä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nyt ymmärrän, miksi P Siikala on bannannut sinut.

Nyt syytät myös VM:ää huijjauksesta.

Olli Pusa

VM on antanut julkisuuteen tarkoitushakuista virheellistä tietoa. Se on ministeriön uskottavuudelle tuhoisaa, vaikka kuin miellyttäisi ministeriä ja hallitusta.

P. Siikala haluaa esiintyä kaikkien alojen asiantuntijana. Ehkä hevoskauppialla yleinenkin piirre? Ja kun ei kykene perustelemaan kantaansa, poistaa sellaiset joille ei pärjää keskustelussa. Samaistakon itsesi Siikalaan? Yllättävää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pitääkö minun laittaa VM:lle tiedoksi tämä julkinen syytöksesi.

Olli Pusa

Ihan vapaasti. Laita saman tien myös tiedoksi oikeuskanslerinvirastoon, että tutkivat onko VM anatanut tahallaan tai tuottamuksellisesti julkisuuteen kansalaisia harhaan johtavia tietoja?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös oikeuskansleri ole asiaa jo selvittänytkin mm. tämän EVM:n osalta.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Kaikilla sitä sitten näemmä onkin oikeus kirjoittaa nettiin...? Koittaa nyt miettiä mikä on keskuspankin rooli? keskuspankin yksi tehtävä on valuutan laittaminen liikkeelle,eli,EKP:lla on rajattomasti rahaa joka ei ole sen enemäpää Suomen valtion kuin sinunkaan -->> ""Kenen rahaa EKP:llä riittää? Meidän yhteistä rahaa""
EKP:n tehtäväksi jää pyörittää kopiokonetta ja syytää Euroja liikenteeseen joilla se voi lunastaa joka ikisen velkakirjan joissa takuumiehenä! Sama tilanne pätee silloin jos suomi eroaa yhteisvaluutasta,Suomen Pankki painaa perinteistä ja aitoa Suomen Ruplaa riittävän määrän ja maksetaan niillä velat ja vastuut
Jos ei ymmärrä kuinka keskuspankki toimii niin ei ehkä kannattaisi ottaa kovin jyrkkiä mielipiteitä!?

Olli Pusa

Olen tarjoutunut koekaniiniksi. Jos rahan kaataminen ei ole keneltäkään pois, minun tilille EKP voi laittaa 100 miljoonaa. Lupaan raportoida, kuinka sen käytin.

EKP:n luoma raha on meidän yhteistä rahaamme, Suomen osuus vajaat 2%. Jos sillä ostettu velkakirja muuttuu roskaksi, se on EKP:n ja Suomen Pankin tappio ja viimekädessä pois meidän rahoistamme. Voihan tietenkin leikkiä, että ei kirjaa tappiota näkyviin, vaan pyörittää kirjanpitoa erillään maailmasta. Esimerkiksi Kreikka on kjonkurssissa, mutta sitä ei näytetä.

Tuollaista kirjanpitokäytäntöä noudatti Neuvostoliitto. Tiedämmekin, miten siinä kävi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sori Pentti yritin vastata vakavissani. Meinasin mennä lankaan. Satiiriahan tekstisi on. Onhan se?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pentti, setelien painatus ei todellakaan pelasta tilannetta. Rahan/valuutan arvo kun mitataan ihan muilla perusteilla kuin liikkeellä olevien setelien määrällä. Yksi perustekijä on rahan ostovoima niin maailmataloudellisesti kuin yksityisen kuluttajankin näkövinkkelistä. Ajattele nyt. Kahvikuppi maksaa kaksi euroa sisältäen raaka-aineen ja kaikki muutkin siihen liitttyvät asiat. EKP painaa seteleitä yli sen mikä on euron luottoraja, valuutan arvo kansainvälisillä markkinoilla. Kahvin tuottajan on, jos haluaa saada saman voiton kuin aiemmin, pakko nostaa kahvin hintaa jos se maksetaan europohjaisena. No euron arvo onkin liialliseta setelikannasta johtuen tippunut ja myyjän on saatava kahvikuppiin menevästä raaka-aineesta 4 euroa. Arvaa mitä se kahvi maksaa sitten kuluttajalle. Helkkaristi. Ei se mitään EKP pelastaa ja painaa lisää rahaa.

Näin se menee. Aivan sama koskee lainoja. Teoriasi mukaan, esim Kreikan velkakriisi olisi hoidettu painamalla lisää euroja ja lainaamalla ne edelleen helleeneille. Niin sitä pitää. Saksassa painettiin ekan maailmasodan jälkeen enemmän rahaa kuin sen käytännön arvo oli. Seurauksena hyperinflaatio. Äiti antoi satatuhatta markkaa lapselle, että meneppäs ostamaan leipä. Lapsi tuli parkuen takaisin. Eilen se riitti tänään leipä maksaa kaksisataatuhatta.

Miksi Neuvostoliiton rupla ei kelvannut kansainvälisillä valuutamarkkinoilla. Sillä ei ollut mitään arvoa, katetta. Raha on kuin sekki. Sen takana pitää olla vakuus. Ylipainettu rupla ei tietenkään kelvannut.

Tiettyyn hiukseen hienoon rajaan asti setelikantaa voidaan lisätä inflaation kustannuksella. Pystytäänkö sillä hoitamaan nykyinen velkakriisi. Ei taatusti. Luuletko, että ne euromaat, joiden talous on vielä jollain tolkulla edes hyväksyisivät asian.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pentti, luin artikkelin ei mitään uutta auringon alla. Meillä on ihan mukava ja asiallinen vääntö menossa. Vedän yhden esimerkin vielä tähän päälle. Ajatellaan näin, että EKP on painanut riittävän määrän ylimääräisiä seteleitä ja pitää niitä jemmassa. (EKP ei omien sääntöjensä vuoksi voi antaa suoraa tukea esim. Kreikalle ilman jäsenmaiden yksipuolista hyväksymistä). Sillä ei sinänsä ole merkitystä, koska tippaleipää muistuttavat rahoituskuviot on nimenomaan luotu kiertämään tätä "onnetonta" pykälää.

Selvä tähän asti. Joka tapauksessa tuo ylimääräinen setelipino lainataan sitten kreikkaan euron nykyarvosta eli 1€ on 1€. Mitä tapahtuu valuuttamarkkinat tajuavatkin, kun nämä extraeurot ovat vapautuneet käyttöön ovatkin vain paperia, niiden kate on pienempi kuin sen alkuperäisen euron. Euro kuin euro. KOKO valuutan arvo laskee ja kas se onkin enää esim. 50 senttiä. Tämä tapahtuu aluksi pienin askelin ja Kreikassa hymistellään kun heidän tarvitsee maksaa vähemmän takaisin kuin on saatu. Vastaavasti Suomessa kirotaan kun saadaankin vain puolet siitä mitä on lainattu. Lisää seteleitä tuutista ulos ja silloin hyperinflaatio on valmis.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pentti
Asia OK. Vihelletään peli poikki tältä erää ja ventataan, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan. Olisin tietysti voinut heittää tähän jonkin loppuherjan:). Ei vain tuntunut kovin fiksulta ajatukselta.

Lauri Korhonen

SJP voi puolestani aivan vapaasti jakaa politiikan tekemisen määrittelyä sairaaseen ja muuhun. Osoittaahan tällainen julkinen ulostulo miehestä ja ajatuksistaan paljonkin. Viiteryhmäänsä unohtamatta.

Eipä tuo tavallista äänestäjää hetkauta kuitenkaan. Nimittäin varaan itselleni saman oikeuden sekä lisäksi oikeuden osoittaa määrittelyni ja mielipiteeni äänestämällä mieleni mukaan jatkossakin.

Jos se on sairasta kuten väität. Suomessa on kai totuttu siihen että jos jokin on sairasta niin siihen pitäisi löytää lääke. Eikä tuomita tahi syrjiä sairaudesta kärsivää. Paitsi tietysti silloin kun sairaus koetaan uhkaksi hyville ja terveille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko joku viemässä sinulta äänioikeuden, en ole huomannut kuin sinun itsesi asian tuovan esille.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"Kaaoksella hekumointi" on psykologisesti hyvin ymmärrettävää. Se on itse asiassa ainoa asenne, jolla yksilö voi suhtautua täysin kaoottiseen tilanteeseen. Se on tavallaan viimeinen keino yrittää pitää järkeä pinnalla.

Talouskaaoksessa ei suinkaan ole kyse mistään tukipaketeista -- eikä mistään yksittäisestä häiriötilanteesta. Kyse on taloushistoriallisesti uudesta, globaalimittaisesta tilanteesta, jossa raha-arvonmuodostuksella ei enää hallita reaalitaloutta.

On käynyt samalla lailla kuin itäblokin suunnitelmatalouksissa kävi -- numerot ovat menneet menojaan, eikä niissä enää mikään vastaa reaalimaailmaa. Mutta hamaan loppuun asti vannotaan olemassaolevan "talousjärjestyksen" nimiin.

Tässä tilanteessa on tavattoman naiivia vaatia keneltäkään mitään "vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmiin". Ongelmat ovat olemassa niin kauan kunnes tilanne totaalisesti nollataan.

Mitä se käytännössä tarkoittaa? Sitä emme voi tietää. Mutta asenteissa se tarkoittaa nimenomaan sitä että otetaan se kaaos vastaan. Asiat vain mutkistuvat pitkittyessään, summat kasvavat koko ajan, yli ei koskaan tulla pääsemään, ohittaminen on mahdotonta.

Lauri Korhonen

Joukko ihmisiä juoksee junaa karkuun pitkin raidetta. Joukon johtaja pitää toisia kädestä kiinni irti päästämättä. Yksi kiinni pidetty vilkaisee taakseen nähden junan lähestyvän vääjäämättä. Miettii kuinka voisi pelastaa ainakin osan porukasta siirtämällä edes lapset turvaan radan sivuun.

Huomautettuaan tästä joukon johtaja jäätyy paikoilleen ja lyyhistyy kauhuissaan maahan. Ei halua kuulla totuutta mitä on vääjäämättä tulossa. Laittaa kädet korville alkaen huutaa ja nimitellä syyttäen viestintuojaa uhkakuvien maalailusta. Toivoen samalla epätoivoisesti junan hyppäävän yli. Kunhan vain toivotaan sitä riittävän kovasti.

Tai kun siinä elokuvassa. Olet sidottuna kettingillä lämpöpatteriin ja vääjäämätön loppu lähestyy. Leikkaatko kätesi irti vieressäsi olevalla sahalla ja pelastaudut ulos ikkunasta vammautuneena mutta henkesi säilyttäen. Vai jäätkö paikoillesi odottamaan varmaa loppuasi?

Kielikuvia ja ajattelemisen aihetta.

Olli Pusa

"Kyse on taloushistoriallisesti uudesta, globaalimittaisesta tilanteesta, jossa raha-arvonmuodostuksella ei enää hallita reaalitaloutta."

Olen samaa mieltä. Lähinnä tilanne vertautuu 1930-luvun lamaan. Se alkoi 1920-luvun finanssikuplan puhkeamisesta. Sitä yritettiin hoitaa reaalitalouden elvytykselle (New Deal, Saksan varustelu ym.). Lopulta tuon laman lopetti vasta toinen maailmansota.

Nyt ongelmaa on hoidettu pääasiassa finanssielvytyksellä. Se ei tunnu enää auttavan, raha ei leviä reaaliralouteen. Ainoastaan valtiot ottavat velkaa kesksupankilta ja jakavat sitä tukina eri puolille. Ja odotetaan, että tämä päättyy jotenkin hyvin.

Nyt valittua ongelman hoitotapaa ei ole koskaan kokeiltu, eikä ole mitään käsitystä, miten tästä kaaoksesta päästään eroon. Vaikuttaa siltä, että nykyinen tie johtaa romahdukseen. Toivottavasti lopullinen hoitotapa ei ole sama kuin 1930-luvun lamassa, mutta huolestuttavalta vaikuttaa asevarustelun kiihtyminen ja aseteknologian kokeilusodat aivan kuin toisen maailmansodan alla.

Tommi Mäkinen

"mutta Italian kiinnostus asiaan on kuitenkin noussut."

eli kohta taas nyökätään?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Täällä on muutama kuvaton kirjoittaja, mutta niiden mukana poistuisi muutama kuvallinen kommentti, jos poistaisin ne moderointimääritykseni mukaisesti.

Tullaan taas siihen ongelmaan, minkä vähentämisestä päätoimittaja Huusko blogissaan kirjoitti.
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11521...

Olli Pusa

Ja "muka kuvallisista" Viktor Flinkkilä on satuhahmo, joka on näillä palstoilla trollannut aikaisemin eri nimimerkillä.

Olli Pusa

Aapona kirjoitellessaan Viktor laittoi itsestään jonkin kuvan palstalle. Kuka lieneekään, mutta ei hän.

Viktor Flinkkilä

Olli, yritä nyt rauhoittua. Minä olen muuttunut mies, enkä jaksa enää solvata sinun ja Tossavaisen kaltaisia jankuttajia. Keskustella voi asiallisestikin vaikka olisi asioista er mieltä, vai?

Sirpa Abdallah

Olli Pusa. Minusta tuo Viktorin kuva muistuttaa kyllä pahasti Aapon nimellä ollutta kuvaa. Aapolla oli kuvassa vain enemmän vartaloa mukana.

Olli Pusa

"Olli,joko olet unohtanut järjettömät syytöksesi minua kohtaan?"

Ei ole syytä vielä. Katsotaan nyt kenen kuva on ilmestynyt.

Ehkä Viktor-Aapo muuttaa tyyliään, mutta näyttöjä odotetaan.

Viktor Flinkkilä

Voisitko Olli itse tuoda kortesi kekoon, ja alkaa kutsua minua omalla nimelläni? Arvostaisin tätä elettä.

Olli Pusa

Ja mikähän se mahtaa olla?

Viktor Flinkkilä

Se lukee tuossa kuvan yhteydessä, mutta tee toki niin kuin parhaaksi katsot.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tälläistäkö sanaharkkaa täällä käydään päivän päätteeksi.
Aamun blogini ei ollut kyllä herra Pusa tarkoitettu noin lapselliseen
jankuttamiseen.

Jari Jakonen

Pusa on Puheenvuoron kantava voima.

Pusan 'Renkien kaappaus' ja hänen sen pohjalta kasvanut ja edelleen kehittyvä kommentointinsa on jo pelkästään täällä Puheenvuoron puolella parasta varjelua ja huolta, mitä Äitiemme ja Isiemme Suomi-niminen maa on saanut osakseen viime aikoina - valtamediakaan ei ole enää voinut vaieta hyväveliverkostojemme vahingollisista vaikutuksista.

-

Mites Vähäsarja & Flinkkilä akselin ansioitumisen laita oikein on?

Olli Pusa

Tiivistys tästä blgista:

1) Jo ainakin pari vuotta on varoitettu, että eurokriisin hoitotapa on järjetön ja tulee aiheuttamaan Suomelle taloudellisen katastrofin valtavien takaustappioiden muodossa.

2) Hallitus ja monet sen kannattajat väittivät, että euron tukeminen ei aiheuta Suomelle suuria menetyksiä ja se estää eurokriisin leviämisen muihin maihin.

3) Eurokriisin hoitatapaa arvostelleíta syytettiin julkisesti ministereidenkin suulla pölhöpopulisteiksi.

4) Nyt on jo laajalti myönnetty, että eurokriisin hoitotapa on epäonnistunut, kriisi on vain levinnyt ja Suomen riskit tukipaketeissa ovat kasvaneet valtaviksi.

5) Kommissionkin sunnasta on myönnetty, että euron pelastaminen ei nykymenetelmillä onnistu. Euron voisi korkeintaan pelastaa laajamittaiset maiden väliset tulonsiirrot liittovaltion malliin - jos sekään.

6) Kun koko ajan samalla eurotukien vastaisella linjalla olleet edelleen arvostelevat euron tukiohjelmia, heitä syytetään eurotukien puolustajien taholta siitä, että he hekumoivat euron tuholla sairaalla tavalla.

7) Hallituspuolueilla ei kuitenkaan vieläkään ole aikomusta muuttaa kaaokseen johtavaa politiikkaansa.

Mitähän tästä nyt muka pitäisi ajatella?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Anteeksi herra Pusa, mutta eikö tämä ole minun blogi, eikä sinun, joten
älä laita minun piikkin asioita, jotka eivät kaikilta osin päde.

Tuolla ylempänä et pystynyt osoittamaan väitettäsi todeksi ja jatkoit jankuttamista toisensa perään.

Olli Pusa

Anteeksi herra Pietikäinen, mutta täsmennätkö, mikä noista ei päde?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eipä tuossa edellä kaikki näytä olevan Timo Soinin kanssa samaa mieltä.

Olli Pusa

"Eipä tuossa edellä kaikki näytä olevan Timo Soinin kanssa samaa mieltä."

Se siis on perustelu sille, että asia ei pidä paikkaansa? Mikä edellä numeroiduista kohdista ei pidä paikkaansa?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tässä olisi helppo ratkaisu:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012082816012831_u...

ja vieläpä ihan voimassaolevien sopimustenkin mukainen, vaan rohkeus puuttuu.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

No niin,onneksi täältä löytyi tukea tuolle aiemmalle väittämälleni,Nalle siis tuossa aika suoraan sanoo että tie ulos on fiat-raha,Fed ostaa papereita johon sillä oikeasti ei ole lanttiakaan rahaa,siis painokone käyntin ja velkakirjat vaihtaa omistajaa. Keskuspankki voi noin toimia,ja pitääkin toimia,siksi onkin hassua kun juuri EKP:n kaatumisesta hekumoidaan,jolla kuitenkin on tuota fiat-rahaa "määrättömästi" heittää peliin

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tottakai asian voi noin ratkaista.. vielä helpompaa olisi,kun poistetaan pankeilta kaikki säädäntö.

Toinen juttu taas olisi tärkeä ymmärtää,että ongelma ei ole rahan puute vaan ylivelkaantuminen niin yksitysellä kuin jo julkisellakin puolella mikä ei korjaannu lisävelalla.

Vai miten ajattelit toteuttaa tuon..jos pääomitetaan pankkeja niin miten se raha liikkuu kotitalouksille?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Siis nythän etsitään ratkaisuja syntyneeseen ongelmaan,ja se ongelma on valtionvelka,ja se on ratkaistavissa viimeisenä keinona fiat-rahalla."

Valtion velka tulee olemaan ongelma niin pitkää,kun velkasaturaatio on yksityissektorilla voimassa.

"Jätetään yksityissektori ulkopuolelle,jooko?"

Sorry,se liittyy kriisiin ilmeisen selvästi. Voit seurata vaikkapa Ruotsia mitä se tulee tekemään yksityisensektorin velkasaturaation ilmetessä tässä lähiaikoina.

"Rahaa ei ole loputtomasti,väite on siis osin väärä."

Sanoisin,että rahaa on juuri niin paljon kuin velanhoitokustannukset ylittää tietyn rajan.

"Katsotaans nyt miten tämä kuvio menee. Joku EU-maa ajautuu ylivelkaisena kriisiin,markkinoiden luottamus tähän maahan katoaa ja luotottajat rahaa antaakseen vaativat korkoa joka vastaa riskiä jolla velkoja voi menettää rahansa,"iso riski, iso korko" Ok?"

Esim. markkinoiden luottamus voi hyvinkin romahtaa sen takia,että päättäjät kuristaa talouden kasvun eväät. Kuten nyt euroopassa tapahtuu.

"Seuraavassa portaassa muut EU-maat järjestävät tukipaketteja,se on siis etupäässä lainatakauksia tai lainoja jotka kauttakulkevat tukijamaan kautta,eli kriisimaa saa tarvitsemaansa lainaa kohtuullisella korolla,tukijamaan ja kriisimaan välillä ei kulje lanttiakaan rahaa!"

Asia selvä..eli Kreikalle ei lainattu rahaa? Sitten tulee näiden tukipakettien tarkoitus..mietihän itse kirjoittamaasi kohtaa: "Joku EU-maa ajautuu ylivelkaisena kriisiin" Ja me takaamme lisää velkaa ylivelkaiselle minkä ehtona on vielä kuristaa talouskasvua. Tähänki on syy..

"Kun tämä tie on kuljettu loppuun on keksittävä muita tapoja joilla kriisistä päästään ulos,ja silloin tulee keskuspankki peliin (EKP) EKP voi tehdä tukiostoja rahalla jota ei ole edes olemassa ja tapahtuu laittamalla kopiokoneet päälle DOS-käskynä "print biljoona" Tässä fiat-rahassa on ongelmansa,kuten inflaatio ja muuta pientä sivuääntä mutta toimii kyllä kuten tuolla jenkkilässä Fed on jo moneen kertaan osoittanut."

Itseasiassa jenkkilä on kaatumassa.. eli toimii aikansa,mutta rajat on olemassa.

"Pankkien pääomittamisesta lie jo konsensus,valtio ostaa osan pankista,tämä taas toimii samalla periaatteella kuin tuossa yllä valtioiden välisissä tukitoimissa,paitsi että valtio saa "vakuudeksi" ko. pankin osakkeita"

Valtio,eli veronmaksajat siis tulevat ottamaan haltuunsa näitä "hyvien" pankkien osakkeita ja silti samat miehet jatkavat toimintaansa kyseisessä pankissa mitä tähänkin asti?

"Kotitalouksille raha kulkee työn kautta,kun pankki(esim.Nordea) saa edullista rahaa jota lainata edelleen niin yritystoiminta ja kulutus kääntyvät nousuun Eikö?"

No...mistä se pankki saa tätä edullista rahaa mitä se lainaa eteenpäin? Jos sanot,että keskuspankista niin tilastot osoittavat jotakin muuta..

Vaikka katsoa asiaa tästä: http://talousdemokratia.fi/sivut/kuvaajat

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Haloo Vähäsarja!

Valtiot velkaantuvat koska ne lainaavat käyttämänsä rahan yksityisiltä pankeilta ja "markkinoilta", ja maksavat siitä korkoa.
Pankit luovat vain pääoman, eivät korkoa = velan kasvua ei voi välttää.

Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka = Talouskasvu > Velka, jota ei voida maksaa takaisin.

Etkö ole huomannut, että "talouskasvu" korreloi lähes suoraan velanoton määrän kanssa?

Idiotismin huipentumana lainaamme pankeilta rahat, joilla uudelleenpääomitamme pankkeja, joilla ei ole pääomaa riittävästi vastatakseen huutoonsa, koska ne vivuttavat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..ja tässäkin Kokoomuksen julkaisussa - Haloo Suomi -mainittu henkilö on esillä
http://kokoomus-fi-bin.directo.fi/@Bin/0b8459dadaf...
-> työnteko
-> pääoma
-> osaaminen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoo, että tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä eurokriisin selättämiseksi

http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-08/draghi-zentr...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eikö se EMU:n hajoittaminen ole mielestäsi melko poikkeuksellinen toimi?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olispa hyvin, mutta se ei näytä olevan näköpiirissä. Merkel tapaa nyt päivittäin
suurempien euromaiden johtoa. Tuossa aloituksessa ounastelen ensi viikolle
manoovereita, jotka ovat suurimpia, mitä tässä on velkakriisissä on nähty tai sitten ei.Voihan olla myös, että Merkelillä on vaikeuksia perustuslakituomioistuimen tulevan tulkinnan kanssa.Kaiken keskiössä on sitten EKP.

Vesa Väyrynen

Pusan tiivistelmän kohta 7 on nyt oleellisin. Hallitus jatkaa vaan kaaokseen johtavalla linjallaan. Mikään ei näemmä käännä, tuon hulluuden riemumarssin suuntaa.

ulf fallenius

Ekp pelastusta ei tule koska se suistaisi etelävaltioiden talouden sille linjalle että ei muutoksia tarvitse tehdä ja ralli jatkuisi entisellään .Siitä seuraisi talouden huippukatastroofi jos Ekp ostaisi kaikki ongelmamaiden velkakirjat ja painaisi rahaa lopputtomasti.Kärsimys on valitettavasti ainut tie saada taloudet kuntoon ja euro kaatuu mahdottomuuteen ja maksuja tulee kyllä Suomelle ja reillusti.Me emme sentään elää virtuaalimaailmassa euroossakaan.Batman ei pelasta tätä eurokriisiä vaan kriisi syvennee päivä päivältä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kokoomuksen kannattaisi alkaa vähitellen ymmärtää, että eurokortti on musta pekka. Nousujohteista kannatuslukemaa puolue ei tule enää näkemään niin kauan, kun sitä korttia heilutetaan kädessä.

Sen sijaan että nokkia oppositiota, kannattaisi tehdä selväksi että demarit ovat tasan yhtä syyllisiä eurokatastrofissa mukana oloon kun kokoomuskin. Koska se on ainoa tie pelastaa se mitä pelastettavissa on.

Muuten Kataisen kohtalona tulee olemaan toimia demareiden nukke-pääministerinä loppukautensa - toteuttaa Hakaniemen sanelun mukaista agendaa. Sitä ei toivoisi, koska tämä maa oikeasti tarvitsee työpaikkoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

...ja persut ei noki ketään. Hohhoijjaa. Jos jollekkin jäi Musta-Pekka käteen vaalien jälkeen, se oli nimenomaan persut. Ei EU-asiat lopu seuraavienkaan vuoden 2015 vaalien jälkeen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä oli ilmeisesti sitä samaa syvällisen analyysin tasoa, jota kokoomuksen puoluesihteeri edusti kommentoidessaan puolueensa laskusuhdannetta hyväksyttäväksi niin kauan kun perussuomalaiset pysyvät takana.

Huonot uutiset: kyllä se kokoomuksen presidentinvaalien aallonharjalla haltuunsa saama hetkellinen valta ja sattuma-pääministerin paikka kiinnostaa myös muita vanhoja puolueita.

Siinä voi helposti käydä niin että oppositiotaival odottaa, jos päästää muut populistisoimaan ohitseen yrittäessään (lisäksi turhaan) suitsia pelkästään perussuomalaisia.

Olli Pusa

"Anteeksi herra Pusa, mutta eikö tämä ole minun blogi, eikä sinun, joten
älä laita minun piikkin asioita, jotka eivät kaikilta osin päde.

Tuolla ylempänä et pystynyt osoittamaan väitettäsi todeksi ja jatkoit jankuttamista toisensa perään."

Toki on herrä Pietikäisen blogi. Jossa yrität kiistää aikaisemmat paikkansa pitämättömät väitteeesi. Esitin edellä numeroiduin kohdin kysymyksiä, joiden väitit olevan vääriä. Et ole kyennyt vastaamaan kysymykseen mikä noista numeroiduista kohdista on väärä.

Sitten katsot olevan korrektia syyttää blogissassi muita henkilöitä siitä, että he hekumoivat sairaalla tavalla eurokriisin pahenemisesta. Solvaat henkilöitä, jotka ovat puhuneet kriisistä paikkansa pitävästi jo pitkään samalla kun sinä olet sitkeästi jauhanut täällä paikkansa pitämätöntä Kataisen propagandaa.

Kokemuksesta tiedän, että poistelet mielelläsi muiden kirjoituksia kun et pysty niitä argumenteilla kumoamaan. En usko, että tällä Kataisen uskontunnustusfoorumilla tarvitaan minun kontribuutiotani. Ja solvaustesi kohteet voivat perustaa vastablogeja, niin voit vapaasti sensuroida blogisi sellaiseksi kuin haluat. Olethan saanut sinne jo mukaan Vähäsarjan, jolla riittää intoa jauhaa vanhaa KGB-propagandaa ja euroliturgiaa.

Kovin on kokoomus vajonnut alas kunniansa päivistä. Ja vie Suomea kohti täydellistä mahalaskua, vaikka jotkut siitä "hekumoivat sairaalla tavalla".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Olli Pusa !

On valitettavaa, että keskustelu ajautuu toimestanne tuolle tasolle.
Syytät minua solvaamisesta, raskas syytös. Eipä ole kukaan
tuollaista syytöstä tähän menessä esittänyt.

P.s. Poistin kyllä kirjoituksenne toissa itsenäisyyspäivänä blogistani.

En jatka tässä enempää keskustelua kanssanne ja toivon, että noudatte myös
osaltanne samaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kiitos, SJP, että olet avannut kommentointimahdollisuuden blogiisi. Asiat tappelee, mutta ei miehet. Tosiasiat eivät voi tapella. Ymmärrän, kuinka vaikeaa on tunnustaa edes itselleen, kun kehitys ei vastaa omia toiveita.

Otsikkoasi mukaillen mielestäni optimistisuutesi europrojektin suhteen ja sen eteen tehtävien toimenpiteiden hekumointi ja odottaminen on sairasta politiikkaa. Onko rehellinen analyysi niin vastenmielistä ja vaikeaa, ettei näistä asioista voisi keskustella asialliseen sävyyn?

Pentti Vähäsarjan kannattaisi lukea vaikka joskus joku kirja tai suorittaa opintopiste aihealueista, joita hän kommentoi. Hänen väitteensä ovat yksinkertaisesti todellisuudelle vieraita.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Ok,mielipiteesi noteerattu ja huutonaurettu.. Voitaisiko nyt palata peräänkuuluttamaasi "asialliseen sävyyn?"

Ja nythän mä hyvin äkkiä tajusinkin mistä on kyse..väärä uskontokunta.
http://tyhmyri.wordpress.com/2012/05/19/keskuspank...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

;)

Jep - varmaan luit myös linkkaamasi blogauksen kommenttiosion. Keskustelusta käy aika nopeasti ilmi, että itse en kavahda rahapoliittisia toimenpiteitä, enkä missään nimessä kuulu mihinkään epämääräiseen Mises-kulttiin.

En vain ymmärrä, miksi korostat, että "kriisimaihin ei ole mitään rahaa mennyt Suomesta", sillä vaikka teknisesti se olisikin totta, olen aivan varma, että tajuat, että takaukset ovat rahanarvoista kamaa, tappioriski niistä on olemassa ja siten konkreettinen uhka Suomelle. Tai ymmärränhän minä - persujen pelossa. Minusta se on typerää politiikkaa - tosiasioiden vääristelyä sen sijaan, että sanottaisiin kuten asia on, ja edes yritettäisiin olla yhteistyökykyisiä.

Äänestäjät eivät ole tyhmiä - ainakaan kaikki.

Tietenkin tämä kriisi pitää ja tullaan ratkaisemaan rahapoliittisilla keinoilla - ts. keskuspankin rahanpainamisella, sillä muuta vaihtoehtoa ei ole. Mutta on pölhöpopulismia väittää, että rahapolitiikalla tehtävä Euroopansisäinen tulonsiirto ei olisi tulonsiirto.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

J Huopaiselle !

Enpä halunnut kesää pilata blogini kommenttien seurannalla.

Eipä tämänkin blogin kommentointi paljon kaikilta osin
innosta. No sinun kanssa keskustelu on asiallista.

US on tehnyt liian helpoksi tänne kenen tahansa "anonyymin " päästä kommentoimaan. Mutta on myös keskustelijoita, -tässäkin blogikeskustelussa-, joilla levy on juuttunut päälle lapselliseen jankuttamiseen ja tuomaan sanaharkkaa toisten blogiin, joka ei tänne kuulu.

Minun lähtökohtani tässä eurokriisissä on oikeastaan sanottu blogini otsikossa

"Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole).", jota kaikki eivät ole sisäistäneet.

Hyvää alkavaa syksyä !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset