SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Nuorille Suomen kuuluminen Eurooppaan on itsestäänselvyys

  • Nuorille  Suomen kuuluminen Eurooppaan on itsestäänselvyys

Valtioneuvoston kanslia asetti helmikuussa nuorten ryhmän, jonka  tehtävänä oli pohtia, miltä Euroopan unioni näyttää kahdenkymmenen vuoden kuluttua ja millainen rooli Suomella pitäisi olla.

Nuorisojärjestö Allianssi kokosi asiantuntijaryhmän, johon kuului 26 taustoiltaan erilaista nuorta eri puolilta Suomea. Nuoret  kuulivat asiantuntijoita ja valmistelivat työnsä pääasiallisesti virtuaalisesti.

Ryhmän työ jaetaan ministereille, europarlamentaarikoille ja sidosryhmille.  Nuorten työryhmä luovutti raporttinsa eilen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille .

Nuoret eivät halua Suomen eroa EU:sta ja eurosta.

Lainaus raportin johdantokappaleesta:

”Suomesta tuli tämän vuoden alussa täysi-ikäinen Euroopan unionin jäsen. Nyt kun Suomen EU-kansanäänestyksestä on kulunut 18 vuotta, voi nykynuoria hyvällä syyllä kutsua E-sukupolveksi. Me olemme eurooppalaisia aivan eri tavalla kuin vanhempamme tai isovanhempamme. Me elämme eurooppalaisesta kulttuurista, matkustamme, opiskelemme, työskentelemme ja rakastumme Euroopassa. Me osallistumme eurooppalaiseen yhteiskuntaan ja politiikkaan. Me haluamme kehittää Eurooppaa. 

Tämä tulevaisuuden visiointi luo katsauksen siihen, mitä me 26 eurooppalaista nuorta haluamme Euroopan unionista isona. Työ on monella sarkaa vielä kesken, mutta emme halunneet antaa poliittisten realiteettien ja talouden ikävien uutisten liiaksi sumentaa näkemystämme.

Euroopan unioni on unelma, ei valmis suunnitelma, ja sen tulevaisuudesta vallitsee yhtä monta näkemystä kuin on esittäjääkin. Alla olevat visiot ovat kirjoittajiensa unelmia ja niistä voi, ja oikeastaan pitää, keskustella.

Työryhmämme haluaa kiittää eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia (@alexstubb) ja valtioneuvostoa (@valtioneuvosto) ryhmän koollekutsumisesta sekä erityisesti  eduskunta-avustaja Miika Tomia (@MiikaTomi) ryhmän työskentelyn mahdollistamisesta.

Tulevaisuuden Euroopan saavuttaminen vaatii Suomelta ponnisteluja todennäköisesti ainakin jäsenyytemme keski-ikään saakka. Me olemme käynnistäneet keskustelun. Tule sinäkin mukaan. Mitä EU:sta isona tuleekaan, on se tärkeä osa elämäämme jo tänään.”

 --------

Nuorten näkemys EU:n tulevaisuudesta -videot

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

..."Nuoret eivät halua Suomen eroa EU:sta ja eurosta"....

Paljon on tapahtunut tuon ns julkilausuman jälkeen.
Kun näitä "vastuita" alkaa jäämään jo ihan tarpeeksi myös tulevile sukupoliville, vaikka niitä nykyhallitus yrittääkin selitellä, niin kyllä nuortenkin mielipiteet alkaa muuttua.
Tuon julkilausuman jälkeen on ollut jo paljon uusia spekulaatioita.
Eläkevarojen riittävyy, lisävastuut, uudet ongelmamaat, rahoituskriisin leviäminen, poliittisen kannatuksen lasku ns työväenpuolueissa jne jne.

Usein nuorilla on on yksi hieman harhainen käsite vallalla.
Aina kun joku toinen maksaa, niin mielikuvat hallitsee.
Realismi ei ole aina välttämättä hanskassa.
Kun pappa betalare menttaliteetii vallitsee niin kyllähän kaikki sujuu.

Mutta eräänä päivänä on se oma nokka edessä ja silloin onkin tilanne toinen.
Ja saattaapi olla että siinä vaiheessa on jo suvun varat maailmanparannustyössä silitelty. Omasta ja valtiovallan toimesta.

Että eiköhän odotella ja kysytä näiltä nuorilta 20 vuoden kuluttua ovatko vielä samaa mieltä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

SJP jatkaa totuttua asiallista linjaa. Kiitos. Kun omaan perheeseen kuuluu puolisoineen 6 nuorta niin kyllä nuo näkemykset heijastuvat juuri tuollaisina.

Reijo Tossavainen

"Työryhmämme haluaa kiittää eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia (@alexstubb) ja valtioneuvostoa (@valtioneuvosto) ryhmän koollekutsumisesta sekä erityisesti eduskunta-avustaja Miika Tomia (@MiikaTomi) ryhmän työskentelyn mahdollistamisesta. "

Minun silmissäni ja varmaan monen muunkin silmissä ryhmän koostumus on sellainen, että lopputulema oli himasraporttiin verrattava tekele. Vanhan sanonnan mukaan sitä saa mitä tilaa...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry kokosi työryhmän
http://www.alli.fi/allianssi/mika+allianssi/

Nuorisojärjestö Allianssin kokoamaan asiantuntijaryhmään kuului 26 taustoiltaan erilaisia nuorta eri puolilta Suomea. Ryhmän nuorin käy vielä peruskoulua, ja vanhimmat jäsenet valmistelevat jo väitöskirjojaan
----
Olette varmaan ylpeä kommentistanne ja nuorten mielipiteen arvostamisesta!

Mika Samuel Kiekkijev

En halua väittää, että työ on kuin se olisi lopputulemineen tilattu suoraan Stubille.

Katsohan Seppo tuota kokoonpanoa, onko siinä mielestäsi riittävästi " eri taustoilla" olevia nuoria?

Yksi suuri ryhmä :työtön nuori loistaa ainakin poissaolollaan, yhtään ammattikoulunuortakaan ei ole mukana, eikä yhtään koulunsa kesken jättänyttä...

14 on Helsingistä ja yksi vielä Espoosta?

"Nuoret kuulivat asiantuntijoita"?

Ainoastaan puuttuu, että Himanen olisi tehnyt tämänkin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Se on Allianssi ry:n kokoama ryhmä. On siinä edustajia Kemistä, Joensuusta, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ym. Onko osa opiskelijoita merkinnyt opiskelupaikkakunnan, sitä en osaa sanoa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen lähin eurooppaalainen korkeakulttuuri on Venänäjä. Tarkoitan Pietaria lähialuineen. Pietariin ja Moskovaan pääsee junalla huomattavasti nopeammin kuin Berliiniin taikka Brysseliin.
Tämän asian tulee tämäkin ns. nuoriso vielä tuntemaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Erooppaan kuuluminen nuorelle on itsestään selvyys kun nuori ei muusta tiedä. Suomalainen nuori on kasvatettu Euroopan suhteen laput silmillä, kuten pioneeri aikoinaan venäjällä.

Tommi Mäkinen

Nuoret ei tajuakkaan miten kauheassa savessa ollaan kaulaa myöten

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset