SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Mihin Venäjä pyrkii Ruotsin ilmatilan seurannalla ?

Taas uutisoidaan Ruotsissa isoilla otsikoilla  venäläisen ”vakoojakoneen”  liikkeistä Öölannin ja Gotlannin seutuvilla (ks. myös muita tuoreita otsikoita I, II, III)  . Tällainen otsikointi Ruotsissa alkaa herättää kysymyksiä puoleen jos toiseenkin. Jos Venäjän ilmavoimien pääsiäisen aikaan tapahtuneella harjoituksella oli  kuvitteellinen teema  "hyökkäys Ruotsin strategisia  kohteita vastaan", niin mitkä olivat manooverin poliittiset tarkoitusperät. Oliko se herättää Ruotsin puolustusvalmiuden tila nykytodellisuuteen ? Ja sitä kautta myös Suomen ?

Ruotsissa tammikuussa julkaistussa mielipidemittauksessa Nato –jäsenyyden kannatus oli nousussa. Mitkähän ovat luvut nyt ?

Suomen valtiollinen johto varmaan sovittelee sanojaan Ruotsin viime aikojen tapahtumista. Suomen valtiollisen johdon suhteet Venäjän johtoon ovat suorat ja mutkattomat, joten kaikista asioista voidaan suoraan keskustella. Suomen media ei ole tainut vielä edes huomata Ruotsin tuoreinta tapahtumaa ja aamuyön uutisointia Ruotsin puolella ?

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Juhani Putkinen

Venäjän tavoitteena on edelleen Suomen, Ruotsin ja Norjan valloitus:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...

Ruotsi on nyt heikoin lenkki. Ruotsin valloitettuaan Venäjä pääsee iskemään sekä Suomen, että Norjan "selkään".

Venäjän joukkojen hyökkäys vaikkapa Torniosta idän suuntaan samanaikaisesti kun Venäjän joukot hyökkäävät Alakurtista Sallan kautta länteen asettaa Suomen melkoisen hankalaan tilanteeseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Enpä nyt menisi tulkinnassa noin pitkälle, koska pohjoisessa on Suomen rajanaapurina Nato -maa norja ja Itämeren rantavaltioista löytyi useitakin Nato -maita.

Juhani Putkinen

Sinä kysyit, minä vastasin oman perustellun kantani.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Sinä vastasit, minä kommentoin.

P.s. Oliskohan Venäjän sisäpoliittinen tilanne vaikuttamassa manöövereihin ?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #10

Tuskin.

Oletan kyseessä olevan sotavalmistelut. Viimeisimpänä signaalitiedustelu (SIGINT). Se ei suinkaan tarkoita, että Venäjä hyökkäisi heti.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Jaahas..:/ Miksi ihmeessä venäläiset tänne haluaisivat hyökätä? Veden takiako?

Juhani Putkinen

Siksi, että Venäjä on imperialistinen roistovaltio, joka valloittaa aina niin paljon muiden kansojen asuinalueita orjuuteensa kuin sillä suinkin voimaa riittää.

Venäjän imperialismista vaikkapa täältä:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Imper...

Venäjä panostaa hyökkäyskykynsä parantamiseen lähivuosina noin 500 miljardia euroa, eli yli kymmenkertaisesti Suomen valtion budjetin verran. Samaan aikaan Suomi on idioottimaisesti hävittänyt suuria määriä käyttökelpoista puolustusmateriaalia ja leikannut muutenkin liian alhaisia puolustusmäärärahoja merkittävästi.

Ruotsi on ajanut puolustuskykynsä kokonaan alas ja Suomi tekee sitä parhaillaan. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä, eikä pistää päätä pensaaseen ja elää illuusioissa:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Illuu...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #47

Rauhaa nyt vaan:))

Mitäs maita Venäjä on aikaisemmin valloittanut?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #48

Lue nyt kaikessa rauhassa ensialkuun ne artikkelit mihin annoin linkit.

Venäjä teki yllätyshyökkäyksen Suomen kimppuun esimerkiksi 21.2.1808 ylittäen Suomen rajan aamun tunteina Ahvenkoskella, miehittäen lopulta koko Suomen ja yritti pakkovenäläistää Suomen. Suomi kuitenkin itsenäistyi 6.12.1917 ja joutui sotimaan Vapaussodan Venäjää vastaan. Suomi voitti Vapaussodan ja jäi siten itsenäiseksi.

30.11.1939 Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun yrittäen valloittaa koko Suomen (Talvisota). Epäonnistuttuaan yrityksessään valloitaa koko Suomi, Venäjä valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun ja hyökkäsi alkaen 22.6.1941 kello 6.05 aloittaen Suomen ja Venäjän välillä käydyn Jatkosodan, jossa Venäjä jälleen yritti valloittaa koko Suomen - kutenkin epäonnistuen taas yrityksessään.

Vuonna 1956 Venäjä hyökkäsi Unkariin. Vuonna 1968 Tshekkoslovakiaan. Vuonna 1979 Afganistaniin tekemään afgaanien kansanmurhaa kymmeneksi vuodeksi. Vuonna 1994 Tshetsheniaan ja hävittyään sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan uudelleen vuonna 1999 aloittaen Toisen Tshetshenian sodan, joka jatkuu eddelleen. Vuonna 2008 Venäjä hyökkäsi Georgiaan ja miehittää edelleen Georgian Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria.

Vain joitakin esimerkkejä pikaisesti mainitakseni.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #49

Venäjä hyökkäsi Suomeen, tai oikeastaan Ruotsiin, Napoleonin kanssa tehdyn sopimuksen takia.

Itsenäisyys me saatiin Leniniltä 31.12.1917. Mikään maa ei itsenäisty vaikka itse niin julistaisi. Täytyy hakea muiden maiden tunnustus itsenäisyydelle. Vasta Leninin antaman tunnustuksen jälkeen muut maat hyväksyivät ja tunnustivat Suomen itsenäisyyden.

Vallankumouksen takia Neuvosto-Venäjällä vallitsi sekasorto. Täällä oli 1917-18 venäläisiä joukkoja, joita ei ollut kotiutettu. Näitä joukkoja sitten alettiin pois ajamaan, siitä termi vapaussota. Mutta Venäjää vastaan emme sotineet.

Vuonna -39 hyökkääjä olikin sitten jo Neuvostoliitto, jonka johtaja oli georgialainen Stalin.

Mutta turha sitä on Venäjää puoltaa. Tai ylipäätään tälläisiä selvittää. Jos hyökkäävät niin sitten hyökkäävät.. Ei kannata etukäteen pelätä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #50

Nina: "Mutta Venäjää vastaan emme sotineet."

Totta. Suomi ei sotinut Venäjää vastaan - mutta Venäjä soti Suomea vastaan, esimerkiksi lähettämällä vakinaisen armeijansa joukkoja hyökkäämään Suomeen. Suomi joutui puolustautumaan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...

Suomen ja Venäjän välinen sota nimeltään Vapaussota päätettiin Suomen ja Venäjän välillä solmitulla Tarton rauhansopimuksella:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapau...

Jos alkaa kirjoittamaan historiasta, niin kannattaa tuntea todellinen historia, eikä vain Venäjän valheita historiasta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #51

Mä en nyt jaksa noita sun linkkejä availla. Pahoittelen.

Eräässä Sitran kirjassa, jonka nimeä en nyt muista, sanottiin Suomen itsenäisyyden olleen kolmen sattuman ansiota. Nämä sattumat: 1. Venäjällä tapahtui vallankumous. 2.Punaiset hävisivät sisällis/kansalaissodan. 3.Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan.

Suomen sodassa tosiaan taisteltiin Suomen maaperällä, ja Ruotsi puolustautui.

Vapaussodaksi kutsuttiin sisällis/kansalaissotaa, joka päättyi toukokuussa 1918.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tarton_rauha#Tilanne_... Heimosodiksi kutsuttiin tätä rajakahakkaa, josta sitten Tartossa sovittiin.

Oliskohan ne rajat saatu sovittua muulla tavalla?

Vaikuttaa Juhani siltä, että Te taidatte oikein tosissaan vihata venäläisiä ja Venäjää. Vihalla ei ole koskaan mitään hyvää saatu aikaiseksi. Maltillinen presidenttimme Paasikivi sanoi, että "viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen". Me nyt asutaan Venäjän ja venäläisten naapurina, eikä mikään siihen auta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #50

Nina: "Vuonna -39 hyökkääjä olikin sitten jo Neuvostoliitto, jonka johtaja oli georgialainen Stalin."

Ei nimenvaihtaminen vapauta vastuusta rikoksista. Kun Venäjä on tehnyt suunnattoman paljon rikoksia ihmisyyttä vastaan niin se on toki yrittänyt vapautua vastuustaan vaihtamalla nimeään useaan otteeseen.

Väännän rautalangasta. Jos Ivan Ivanovitsh tekee murhan ja vaihtaa nimensä Vladimir Putiniksi, niin hän on siitä nimenvaihdostaan huolimatta vastuussa siitä murhasta.

-----

Huokaus. Taas tämä "georgialainen Stalin". Suomettumisen ajan propaganda on uponnut todella hyvin. Venäjä on valitettavasti ollut erittäin hyvä informaatiosodassa.

Ensiksi Stalin oli ilmeisesti puoliksi georgialainen ja puoliksi osseetti.

Toiseksi oliko yli 100 miljoonaa venäläistä todella niin nynnyjä, että antoivat yhden "georgialaisen" johtaa itseään suunnattomiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan vastoin omaa tahtoaan?

Kolmanneksi kyseessä ei suinkaan ollut mitkään Stalinin rikokset vaan Venäjä on ollut samanlainen imperialistinen roistovaltio jo noin 500 vuotta - eli ennen Stalinia, Stalinin aikana ja myös Stalinin jälkeen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #53

Eiköhän Drzugasvili yleisesti Stalinina tunneta?

Varmasti hyvin tiedät, että venäläiset ovat niin nynnyjä.. Onhan tsaarin armeijassa jo ollut aika ikävä kuri. NL:ssa muuten oli 15 maata, joten aika monta kansalaisuutta ei uskaltanut Stalinia vastustaa.

Mitä ihmeen rikoksia ihmisyyttä vastaan? Niitä rikoksia tehdään päivittäin joka puolella maailmaa. Porataan sitten vasta kun tänne hyökätään, ei ennen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luultavasti tarkoitus oli varotella liittymästä Natoon, mutta vaikuts voikin olla päinvastainen.

Suomeahan tämä ei koske, sillä tunnetusti meitä ei kukaan uhkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sarkasmilla voi noin asiaa tulkita, tosin oikein tässä tapauksessa valittuna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämähän on Suomen härnäämistä, eli veli näyttää että Suomen ohitse voidaan mennä heittämällä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Härmäämisellä voi olla kallis poliitinen hinta, jos se sitä on ?
EU on Venäjän viennille tärkein kohde tällä hetkellä.
http://www.intersolution.eu/english/news/6.html

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen valtiollinen Yle kertoi nyt klo 9 uutisissa Ruotsin median aamuyön uutisoinnista. Odottivat varmaan, että aamulypsyltä ehtii myös Suomen kenttäarmeijan perusvoima radion ääreen. Tämä todella kaikella kunnioituksella
maataloustöitä itsekkin tehneenä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yle:n nettisivuille uutinen on pantu kuitenkin jo klo 7.21.

http://yle.fi/uutiset/venalaiskone_tiedustelulenno...

Eli lypsyt oli lypsetty jo vähän aikaisemmin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näin on, mutta Ruotsin mediassa on uutisoitu jo aamuyön tunteina asiasta.

P.s. Takavuosina vähän pantiin "halvalla" Ylen aamu-uutisia, kun niitä luettiin
kuulemma paljon pohjoismaiden suurimmasta päivälehdestä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Eiköhän tuossa tempauksessa vain koklattu, sitä miten nopsaan hävittäjät Ruotsin puolesta ovat vastassa. Käsittääkseni meidänkin ilmatilan tuntumassa naapurin ja omat hävittäjät ovat lennelleet rinnatusten. Sitten on moikattu ja lähdetty omille teille.

Toistaiseksi en pitäisi asiaa hälyttävänä. Voi olla, että ruåttalaisilla on traumoja aivan kuin venäläisilläkin siitä, kun se sukellusvene karahti kiville Karlskronan edustalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Noinpa se taitaa olla. Ruotsissa taitaa olla enemmänkin "hätä", kun se on taas Suomen puolustuksen varassa.

http://na.se/asikt/ledare/1.1943743-finland-forsva...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/finlands-forsvars...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomi taas on rauhantahtoinen maa. Me jopa hyllytimme kaikki Hornetit yhden ruutipanoksen vuoksi, jottei maan lentäjille kävisi köpelösti harjoituksissa.

Kaikki tietävät, että Finnish Air Force is grounded :-)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjän näkökulmasta Ruotsi on hyvin epäluotettava maa - kylmän sodan aikana se oli salaliitossa USA:n kanssa, ja USA:n ydinaseita oli jatkuvasti Ruotsin aluevesillä. En hämmästelisi, vaikka olisi edelleen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ehkä viisain ja taustoittavin vastaus tähän on Arto Luukkasen kirjoitus tänään 25.4. Aamulehdessä.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194809785218/arti...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjän toimet itse Ruotsissa laskevat nykyisen porvarihallituksen suosiota entisestään. Sossut voivat väittää, että moderaattijohtoinen hallitus on ajanut Ruotsin puolustuksen niin alas, että maan ilmatilaakaan ei voida enää valvoa ympäri vuorokauden.

Tämäkö sitten lie venäläisten tarkoitus?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sisäiseen käyttöön tarkoitettua jalkaprässiä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eihän se ole ensimmäinen kerta toisen maailman sodan jälkeen, kun vasta itäisen naapurimme sotilaalliset demonstraatiot herättävät nämä rauhaarakastavat ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta hieman idealsitisesti ajattelevat pohjoismaiset naapurinsa.

Tosin tiukalla se turvallisuuspoliittiseen realismiin herääminen on vieläkin. Suomessa reilu vuosi sitten kenraali Makarovin puhe jäi ainakin julkisuudessa ja mediassa melko vähäiselle analyysille. Sen sijaan viikko tolkulla veivattiin sitä, onko Islannin operaatiossa Horneteissa ohjukset vai ei. Jälkimmäisellä ei liene Suomen turvallisuuspolitiikan kannalta suurtakaan merkitystä. Kaiken huippuna voi pitää sitä, että jopa hallituksellekin tuntuu olevan epäselvää se, mikä Islannin operaation perimmäinen tarkoitus on. Sen, mitä Venäjän asevoimien komentaja linjailee Venäjän intresseistä luoteisrajansa puolustuksen näkökulmasta, luulisi kiinnostavan sen pieniä naapureitakin.

Positiivinen piirre tässä suomalaisessa perinteisesti epäsymmetrisessä turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa keskustelussa on presidentin kannustus nostaa nämä asiat esille eduskunnassa. Kyllähän Arkadian mäellä pitäisi olla kompetenssia keskustella näistä asioista, koska suurin osa kansanedustajista on käyntyt vähintään alueellisen maanpuolustuskurssin, suurin osa myös valtakunnallisen maanpuolustuskurssin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikä presidentti Niinistö tyydy vain eduskunnan keskusteluun.
Tuore uutinen.
http://yle.fi/uutiset/niinisto_jarjestaa_keskustel...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt alkaa vihdoin näkyä valoa tunnelin päässä !

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Juhani Putkinen menee asioiden edelle, eli on väärässä.
Venäjällä ei ole varaa alkaa sotimaan pohjoismaita vastaan. Vara tässä yhteydessä tarkoittaa rahaa.

Normaalia lentoharjoittelua.

Lentäähän Suomikin kapeilla ilmatiloilla lähellä naapureita. Tuon olen kuullut Hornet-lentäjältä itseltään,joka niin on tehnyt.

Juhani Putkinen

Venäjä on menossa ryöstöretkelle rikkaaseen Ruotsiin. Valtio ryöstää arvokkaimmat ja lupaa sotilaiden ryöstää vapaasti - se nostaa sotilaiden motivaatiota kummasti.

Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan 2008, niin sieltä kelpasi ryöstösaaliiksi telkkarit ja vessanpöntötkin. Ruotsista löytyy paljon arvokkaampaa ryöstettävää.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Normaalia tsekkaustahan ja harjoitteluahan tuo oli. Ei ollut muuta ihmeellistä kuin ruotsalaisten kyvyttömyys.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsalaisia nolottaa asia. Onko se ruotsalaisten itsensä kehittämä nimi pääsiäisen ajan Venäjän harjoituksille vai Venäjän. Harjoituksen nimi on kyllä enemmän tai vähemmän provokatiivinen, jos sitä kutsuttiin harjoitukseksi Ruotsin strategisia kohteita vastaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Lipun ja läsnäolon näyttäminen on yksi vanhimmista armeijoiden tavoista. Sillä pönkitetään omaa moraalia, aiheutetaan naapurille huolta ja näin parannetaan omia asemia milloin minkäkinlaisissa kiistoissa ja neuvotteluissa. Eiköhän tässäkin tapauksessa tämä ole keskiössä. Toki takana voi olla myös jonkin verran sisäpolitiikkaa.

Sen sijaan sotilaallisesti tässä ei ole erityisesti järkeä, sillä tempaus paljasti (tuskin yllätyksenä venäläisille) Ruotsin ilmapuolustuksen heikkouden ja näin pakottaa käytännössä Ruotsin muuttamaan toimintamallejaan ja näin paikkaamaan tunnetun heikkouden.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja Ruotsille ei riitä harjoituslennot Islannissa, vaan menee Amerikoihin syyskuussa harjoittelemaan tuoreen Ruotsin puolustusministeriön uutisen mukaan. Entä Suomi, kun Hornetitkin on huollossa.
http://www.regeringen.se/sb/d/495

Rainer Salosensaari

Ei voi muuta sanoa, että tyhmintä mitä Suomi voisi tässä tilanteessa tehdä, olisi mennä ja hakea NATO-jäsenyyttä!

Käyttäjän mattiniskasaari kuva
Matti Niskasaari

Niin Ruotsin kuin Suomen tulisi nimenomaan liittyä Nato:oon. Tällätavoin turvataan parhaiten ko maiden turvallisuus.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Venäjän tempauksen uskon olleen vain Ruotsin puolustusvalmiuden tutkiskelua, jonka tulosta Ruotsin pitää hävetä.

Vaikuttimia on varmasti muitakin mutta tuo lienee se tärkein.

Suomessakin pitäisi huomioida riittävä puolustus- ja valvontavalmius sillä Natoon tuskin ollaan kohta menossa. Ja olisiko siitä riittävästi hyötyäkään suhteessa haittoihin?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Otsikko on harhaanjohtava - eihän Venäjä seuraa Ruotsin ilmatilaa, vaan harjoittaa Iljushin 20 -koneillaan viestitiedustelua. Ks. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/spionplan-nara-s...

Kuten Seppo-Juha Pietikäinen toteaa, pitkänperjantain aamuyöstä tehtiin hyökkäysharjoitus Ruotsin strategisia kohteita vastaan kahdella pommikoneella ja neljällä saattohävittäjällä. Ruotsalaisen lehdistön mukaan tällaisia harjoitusoperaatioita Venäjä teki edellisen kerran yli 20 vuotta sitten.

Asian tulo julkisuuteen kesti Ruotsissa yli 3 viikkoa. Venäjä joko halusi asian julkisuuteen tai sitten piti saavutettua harjoituskokemusta niin tärkeänä, ettei se piittaa siitä pysyvätkö operaatiot salassa vai ei.

Venäjä sijoittaa myös tarkoituksella Iskander-ohjuksensa Lugaan, josta ne yltävät Suomen ja Ruotsin tärkeimmille alueille: ks. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/lukijat-ra...

Onko Putinin turvallisuuspoliittinen linja siis "vihatkoon, kunhan pelkäävät"? Jotenkin vaikuttaa siltä kuin Venäjällä menisivät sekaisin käsitteet pelko ja kunnioitus.

Mistä tunnet sä ystävän? Aseella tähtäilystä varmaankin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä se oli samalla seurantaa pääsiäisen seutuun, kun Ruotsin ilmatilasta ei lähtenyt vastaan yhtään ruotsalaiskonetta, vaan Tanskasta kaksi Naton konetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei Tanskasta, vaan kaksi tanskalaista F-16 hävittäjää Liettuasta, jotka siellä vuorollaan valvovat Baltian ilmatilaa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilmapuolustuksen testaamiseksi voi hyvinkin nimittää pitkänperjantain aamuöistä hyökkäysharjoitusta, mutta jos puhutaan varsinaisesta ilmatilan seurannasta, siihen odottaisi käytettäväksi tämän näköistä kalustoa:

https://www.google.fi/search?q=AWACS+Russia&hl=fi&...

Mutta miksi Venäjä haluaa juuri nyt käynnistää Pohjolassa keskustelua muuttuneesta ilmatoiminnastaan? Mitä palvelee sen toiminnan seurauksena Nato-jäsenyyden vääjäämätön nousu puheenaiheeksi Ruotsissa ja Suomessa? Haluaako Venäjä lähialueilleen ehdoin tahdoin jotakin sellaista, mitä se sitten saa "oikeasti" pelätä tai käyttää tekosyynä?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ruotsalaiset tullimiehet kasvattivat työpaikallaan kannabista, mutta ilmavalvonta ei ollut pääsiäisenä pilvessä. Hmmm, saapihan tuolla kansainvälisillä ilma-alueilla lennellä, pilvessäkin. Kukapa tietää :∂

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköös Ruotsi ole suunnitellut Natoon menoa? Kaipa sitä venkut yrittää seurata, jos jotain uusia sotilaallisia asemia/tukikohtia rakennetaan. Luultavasti haluavat mahdollisimman paljon vain tietoa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Provokatoriset ilmaoperaatiot eivät ole tapa selvittää minkään rakentamista -- siihen tarkoitukseen tiedustelusatelliitit ja maassa liikkuvat agentit sopivat paljon paremmin.

Jos tällä Venäjän öykkäröinnillä jotakin tietoa haetaan, se on luonteeltaan poliittista: ehkäpä juuri sen ruotsalaisten Natoon menon halukkuuden testaamista.

Kovin innokas testaaminen saattaa vain johtaa juuri siihen lopputulokseen, jota Venäjä vähiten toivoo.

Olli Polli

Pienet lentelyt sinne tänne. Käviväthän venäläiset lentelemässä jenkkien tukikohtienkin yllä n.2000km Japanista etelään ja jenkit pelasivat korttia.

Paremminkin meidän tulisi EU-kansalaisina kysyä: Mihin Venäjä pyrkii sijoittaessaan Mustan meren laivaston Välimerelle ?

Thessalonikin ja Pireouksen satamista on jo varattu poijupaikat. Kastelloriso ja Kypros on myös suunnitelmissa. Kreeta taitaa pysyä jenkkien käsissä...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

JAS hävittäjät ovat valmiudessa vain noin 60 tuntia viikossa lähinnä päiväsaikaan. Näin kerrottiin tänään Ruotsin iltauutisissa.

Ruotsin puolustusvoimien valmiuspäällikön mukaan tämä järkevää, koska suurin osa lentotoiminnasta tapahtuu kuulemma päivisin. Näin järkeviä ollaan Ruotsissa.

Vilho Juntunen

Venäjä testasi Ruotsin puolustusvalmiutta siltä varalta jos NATO hyökkää
Ruotsin kimppuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset