SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko Høyren Erna Solberg Norjan seuraava pääministeri.

Jatkaako  Jens Stoltenberg pääministerinä  syyskuun vaalien jälkeen ?

Norjassa pidetään eduskuntavaalit  syyskuussa. Puoluekannatusmittaukset ennakoivat pääministeri Jens Stoltenbergin työväenpuolueelle  jännittäviä vaaleja. Suomen kokoomuksen veljespuolueelle ja  Erna Solbergin johtamalle Høyrelle ennusteet  lupaavat rajua kannatuksen nousua, suomalaisittain ”jytkyä”.

Høyren kannatus on pysynyt viime kesästä alkaen yli 30 %:n tasolla.  Työväenpuolueen kannatus on osoittanut viime aikoina vahvistumisen merkkejä. Viimeisessä  TNS-gallupin mittauksessa puolue oli jopa noussut ohi Høyren. Tosin toisessa mittauksessa Høyre on edelleen selvässä johdossa. Høyren puheenjohtaja Erna Solberg on edelleen äänestäjien  mielestä paras puoluejohtaja ja suosituin  ehdokas maan seuraavaksi pääministeriksi. 

Populistinen  edistyspuolue (Frp)  nousi vuoden 2009 vaaleissa Norjan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Nyt puoluetta uhkaa selvää vaalitappio.  Jopa viidennes puolueen kannattajista sanoo ensi syyskuun parlamenttivaaleissa äänestävänsä Høyreä.

TNS-gallupin  viimeisessä kannatusmittauksessa Norjan vanhimman  puolueen  Venstren  on kannatus laskenut jopa alle 4  %:n. Eikä paremmin mene Norjan keskustapuolueella, jonka kannatus on  alle   5 %:n tasolla .

Vuoden 2009 vaaleissa oppositio sai enemmän ääniä, mutta punavihreät -puolueet saivat enemmän paikkoja parlamenttiin (86-83). Näin  ei taida käydä nyt ennusteiden perusteella. Mutta jos vuosi 2009 toistuu paikkajaossa, niin Jens Stoltenberg jatkaa silloin pääministerinä. Jos Høyre ja edistyspuolue mahtuvat (sana kertoo  nykytilanteen)  samaan hallitukseen, silloin Erna Solberg on Norjan seuraava pääministeri.  

Stoltenbergin asemaa on kevään aikana vahvistunut, kun edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen on ottanut vaalitaistelussa hyökkäyskohteekseen  Erna Solbergin johtaman Høyren. Eipä ihme, sillä Jenssenin johtamaa edistyspuoluetta uhkaa  jopa kolmanneksen kannatuksen lasku vuoden 2009 vaaleihin verrattuna. Vastaavasti Erna Solbergin johtamalle  Høyrelle ennustetaan kannatuksen jopa  kaksinkertaistumista vuoden 2009 vaaleista.

-        -   -

Kaksi viikkoa Norjan vaalien jälkeen ovat Euroopan tärkeimmät vaalit, Saksan liittopäivävaalit. Liittokansleri Angela Merkelin asema näyttää tämän hetkisillä kannatusluvuilla vahvalta.

 

Ilman kirjoittajan omaa kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Norjassa on toki paljon muitakin puolueita, mitä tuossa blogissa tuli esille.
http://www.valg-2013.no/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset