SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Poliittista avustajakaartia karsittava

 

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri  Alexander Stubb haluaa lakkauttaa nykyisen valtiosihteerijärjestelmän. Hän haluaisi vaihtaa poliittiset valtiosihteerit varaministereihin.

- ”Valtiosihteerit ovat eräänlaisia glorifioituja erityisavustajia, jotka ovat poliittisesti nimitettyjä. He eivät ole vastuullisia kenellekään, paitsi omalle puolueelle ja omalle ministerille.

- Poliittiset valtiosihteerit pitäisikin saada pois, koska he sekoittavat sekä demokratian ja että virkamieskoneiston pakkaa.” , toteaa Stubb IL:n haastattelussa”

Stubbin mukaan demokratian kannalta olisi parempi, jos valtiosihteerit korvattaisiin kansanedustajista valituilla varaministereillä. He olisivat tekemisistään ja päätöksistään vastuullisia paitsi omille puolueilleen myös tavallisille äänestäjille.

-” Varaministerijärjestelmä olisi demokraattisempi, koska varaministerit olisivat vaaleilla valittuja kansanedustajia. Varaministeri olisi vastuuvelvollinen eduskunnalle, mikä lisäisi avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.” , toteaa Stubb ehdotuksensa lisäperusteluksi.

Ministereiden määrää Stubb ehdottaa samalla vähennettävksi

Poliittinen valtiosihteerijärjestelmä luotiin kepun ja demareiden  punamultahallituksessa (vv. 2003-2007) . Tuli kirjoitettua asiasta aiemminkin blogikin, kun Raimo Sailaksella oli oma näkemyksensä, miksi näitä poliittisia virkoja tarvittiin.

Samoin kannatan  eduskunnan valtiovarainvaliokunnan  ehdotusta, että ministereiden avustajakaartia tulisi vähentää. Valiokunta on yksimielinen siitä, että suora yhteys ministerien ja valmistelevien virkamiesten välille pitää palauttaa, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi.

Ehdotan tässä jatkoksi myös, että kansanedustajien avustajien virat lakkautettaisiin tämän vaalikauden jälkeen. Nyt ehdotankin, että US:n moninkertainen  päivittäinen blogikirjoittaja edustaja Tossavainen tekee asiasta vaadittavan  eduskunta-aloitteen (laki-/raha-asia-aloite). Kansanedustajien avustajista teki alun perin eduskunta-aloitteen  demarikansanedustaja (taas demari)  Kimmo Kiljunen. Tiedän etukäteen vastaperustelut, kun työmäärä on kasvanut jne, jne.

Saako tämä nyt yli puoluerajojen kannatusta, myös täällä US-blogissa ?

lman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä blogi on neutraalisempi ja laaja-alaisempi kuin tuossa alempana kirjoitettu blogi "Ministeri Stubbin visio". Mainittu blogi keskittyy kommentteineen enemmän henkilötason piikittelyyn.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puhutte lillukanvarsista. Jonkunlainen avaus persujen suuntaan tämä tietysti on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei tällä valtion budjettia tasapainoteta alkuunkaan. Mutta mitkä kaikki syyt vaikuttavat siihen, että asioiden valmistelun taso ja laatu on laskenut (vrt. edellisen peruspalveluministerin toiminta ja nimityspolitiikka), on varmaan peruste, miksi kannatan tätä asiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei tuollaisella määrällä ministereitä tietysti saakaan päätöksiä aikaan. Jos jokaisella on oma kantansa asiaan, lillukanvarsiasioidenkin käsittelyyn menee ikuisuus. Vielä pahempi on tietysti komission tilanne, jonka koko pitäisi vähintään puolittaa. Mutta miten? : D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #4

Komissiossa on jokaisella jäsenmaalla oma pestinsä. Vähän ontuva peruste. Pienet jäsenmaat Suomi ml. tuskin saisivat kuin enintään kerran 10 vuodessa omaa edustajaansa komissioon. Tosin siellä ei edusteta omaa maata, vaan EU:ta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nuori Mäntylahti sentään uskaltaa. Puolueessanne näyttää olevan vaihtelevia kantoja Snowdenin kysymykseen : D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset