SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtion velkaantumisvauhti vaatii talousarvion sisäisiä rakennemuutoksia

  • Suomi on  vakavassa talouden puristuksessa
    Suomi on vakavassa talouden puristuksessa

Valtion vuoden 2014 talousarviota kootaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Tavoiteaikatauluna on, että VM:n oma ehdotus julkaistaan netissä  08.08.2013 ja hallituksen koko budjettiriihi  on 28-28.09.2013. Eduskunnalle talousarvioesitys annetaan 16.09.2013 ja julkaistaan samana päivänä myös netissä. Ennen hallituksen elokuun lopun budjettiriihtä maan hallitus tapaa 26.08.2013 pääministeri Jyrki Kataisen johdolla myös oppositiopuolueiden, työmarkkinajärjestöjen sekä tutkimuslaitosten edustajat.

Vuoden 2014 valtion talousarvioesityksen  kokoaminen on tulossa ehkä vaalikauden haasteellisemmaksi. Hallituksen kuluvan vuoden talousarvioesitys perustui  1 %:n talouskasvulle. Valtiovarainministeriön omakin nyt kesäkuussa tarkistettu talousennuste kuluvan vuodelle on miinusmerkkinen -0,4 %. Valtion talousarviolle on kehittynyt vakavia pulmia pysyä edes kevään lisätalousarvion jälkeenkin n. 7,8 mrd:n euron velanotossa mm. huonontuneen talous- ja työllisyystilanteen johdosta.

Hallitus päätti maaliskuun lopussa vv. 2014-2017 valtiontalouden kehyksistä. Ministeriöiden talousarvioesitykset ovat toukokuussa saapuneet valtiovarainministerille. Hallitukselle on esitelty esitysten yhteenveto kesäkuun puolivälissä. Budjettisalaisuus sitoo laatijoita, ettei julkisuuteen ole tihkunut tietoja. Ministeriöiden omat ehdotukset julkaistaan netissä samana päivä, kun hallituksen koko esitys annetaan eduskunnalle syyskuun puolivälissä.

Kehysbudjetoinnissa on omat hyvät puolensa, mutta tällaisina taloudellisesti vaikeina aikoina myös huonot puolensa.  Julkishallinnon taloussuunnittelussa (ml kunnat) on yksi huonopuoli, että ensin suunnitellaan menot ja vasta sitten haikaillaan  tuloja. Menot tahtoo yleensä toteutua suunnitellun mukaisina  täysimääräisinä jopa ylikin. Toinen kehysbudjetoinnin huono puoli on, että se jäykistää talousarvion sisäisiä välttämättömiä siirtoja lisävelanoton kustannuksella.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite  valtiontalouden velan ja kokonaistuotannon suhteen kääntäminen selkeään laskuun vaalikauden loppuun mennessä. Hallitus tavoittelee määrätietoisin toimin ja mahdollisimman  nopeassa aikataulussa valtiontalouden tasapainoa sekä ennusteita vahvempaa talouskasvua. Tuo tavoite on karkaamassa ja muuttumassa päinvastaiseksi velanotto kasvaa ja talouskasvu laskee.

Talouskasvun vauhdittamiseksi on välttämätöntä tehdä talousarvion sisäisiä muutoksia, vaikka se rikkoisikin sovitut kehysraamit ministeriöiden välillä. Valtion velkaantumisvauhti vaatii tätä. Autan hallitusta missä vesuria tulisi kovalla kädellä  käyttää: tulopuoli: puututaan  verovähennysviidakkoon (Pääomatuloista tehtävät vähennykset 2012, Ansiotuloista tehtävät vähennykset 2012) ja menopuoli: siirtomenoja karsitaan (sivu 23). Näillä em. toimenpiteillä luodaan talousarvioon sisään  liikkumatilaa kotimaisen kulutuskysynnän vauhdittamiseksi tuloveroalennuksilla (riippumatta syksyn työmarkkinaratkaisusta)  ja kohdistamalla tuntuvasti määräahoja rakennustoimintaan ja infran ylläpitoon sekä tulevaisuushankkeisiin. Velanoton tuntuva lisäkasvattaminen on poissuljettu Suomen taloudenhoidon luottamuksen ylläpitämiseksi.

Miten käy syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Palkansaajapuolella näyttäisi olevan enemmän halukkuutta keskitetyn ratkaisun (millä nimellä sitä nyt kutsutaankin)  aikaansaamisen kuin työnantajapuolella. Tuntuu siltä, että Etelärannassa on ristivetoa (Kokkila, Herlin)  vähän jopa  vastakkaisiin suuntiin. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ei myöskään liputa keskitetyn ratkaisun puolesta, vaan katsoo ongelmien olevan enemmän yrityskohtaisia.

Toivottavasti tiedekeskus Heurekassa Vantaalla maanantaina 26.08.2013 pidettävä tilaisuus lisää kansallista yhteen hiileen puhaltamista. Suomi on nyt vakavassa talouden puristuksessa, jonka kokonaiskuva ei ole vielä edes hahmottunut. Kaikesta talousahdingosta yksipuolisesti hallituksen syyttäminen on lyhytnäköistä  ja kertoo esittäjästään, ettei tällainen puhuja itse olisi kykenevä  hoitamaan maamme asioita. Kiistely eurosta pysymisestä tai erosta ei Suomen talouden ongelmia ratkaise, jos meillä ei ole vientikaupassa oikeita myytäviä ja kilpailukykysiä  tuotteita. Oman valuutan kelluntakaan ei silloin auta.

Valtion talousarvion pitäminen sovituissa kehyksissä vaatii sisäisiä tulo-/menosiirtoja. Tavoite tuntuu tällä hetkellä äärimmäisen vaikealta.  Pääministerin tulee ottaa näkyvämpi johtovastuu toteamalla heti kättelyssä, että vuoden 2011 hallitusohjelman  talouskirjaukset eivät enää päde.

Ilman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Aika pitkälle täytyy jo toistamiseen olla samaa mieltä, mutta on toki myös huomion arvoista, että myymämme "oikeiden" tuotteiden tulisi myös olla oikean hintaisia ja tässä suhteessa valuutan arvolla kyllä vaikutuksia.

Enkä usko, että on aivan aiheetonta keskustella Eurosta pysymisestä tahi siitä irtautumisesta, keskustelu ei maksa mitään, muta vaihtoehtojen selvittäminen on viisautta.

Vaikuttaa myös siltä, että Eurosta tullaan vielä keskustelemaan muuallakin kuin meillä, ei tätä taida enää kieltää kaikkein "pöhlöpopulistisemmatkaan" euroon uskovat.

Verovähennys ja kaikenlaiseen yritys yms. tukiviidakkoon olisi tosiaan erittäin terveellistä puuttua. Uskon, että kyse olisi helposti miljardeista vuositasolla.

Pjotr Hadermann

Hallinnossa on 350.000 virkamiestä ja heistä valtaosa kokoomuslaisia tunareita. Vain harva heistä on koskaan tehnyt tuottavaa ja hyödyllistä työtä.

Miten SJP aikoo saada kokoomuslaiset parasiittiveljet ja -siskot oikeisiin töihin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuntien palvelussa on yli 400 000 henkilöä, budjettivaltion palveluksessa on enää alle 90 000. Valtion liikelaitosten, valtioenemmistöisten ja osakeyhtiöitten sekä osakasyhtiöiden henkilöstömäärä on suurempi kuin budjettivaltion henkilöstömäärä. Tuoretta tilastoa en löytänyt tähän.

Eli tuohon joukkoon mahtuu kaikkien puolueiden äänestäjiä.

Pjotr Hadermann

#18
Siinä tapauksessa Kokoomus voi siirtyä avoimesti kannattamaan hallinnon rajuja leikkauksia.

Jos niin ei tapahdu, niin äänestän jälleen Persuja.

Pjotr Hadermann

''Suomen kaltainen puoli-sosialistinen valtio ei kykene kilpailemaan sellaisten valtioiden kanssa pääoman haltijuudesta, joilla ei ole raskasta verotusta. Mikä siis neuvoksi? Minä en ainakaan tiedä.''

Ainoa toteutuva vaihtoehto on talousromahdus ja markkinatalouteen siirtyminen sen jälkeen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itse en tuota velanottoa pelkää, enkä pidä sitä mitenkään huonona tällaisina aikoina. Korot on alhaalla suomen osalta. Sen sijaan pidän täysin edesvastuuttomana tuon ottamamme velan käyttöä. Ei mene minun järkeen se, että valtio mättää mm. 1,2 miljardia ulkomaanapuun- velaksi!

Jos käyttäisimme edes puolet tuosta summasta kotimaamme infran kuntoon saattamiseksi, niin vaikutus koko talouteen olisi tuplat plussaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Et pelkää velanottoa? Tavallaan ei kannatakaan pelätä, koska et sinä siitä vastaa. Kataisen ja kumppaneiden täytyy kuitenkin vetää nimet papereihin. Ja kun velkaa on jo noin paljon, velkojat kyllä käytännössä päättävät, mitä sillä rahalla tehdään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei, K. ja kumppanit eivät siitä velasta vastaa, muuten kuin poliittisesti. Toisekseen, Suomen velkojia ei kiinnosta tasan tarkkaan mikään muu kuin Suomen takaisinmaksukyky, ei se, mitä sillä rahalla tehdään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

S Lavikainen

Kehitys korkomarkkinoilla voi olla vielä arvaamaton ja aikaansaada korkomenojen miljardiluokan kasvun.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En taida olla mikään velkaexpertti, kun minulla ei sellaista ole, mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin maailmalla olisi tarjolla tuota rahoitusta ihan kiinteällä korolla biljoonia niille, joiden maksukykyyn luotetaan. Olisiko sittenkin järkevää ottaa sitä "edullista" lainaa nyt, eikä sitten kun on pakko laittaa infra kuntoon ja korkeilla koroilla?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #20

Kiinteä korkokin lisää korkomenoja ja on tämänhetkistä korkotasoa korkeammalla tasolla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #22

Eli tuottaako se Urpilaisen vakuusrahasto, vai maksammeko siitäkin lisää?

Noh, enivei itse olen ajatellut tuon velan käyttämistä hyödyllisyyteen, kuten infran kuntoon saattamiseen. Sillä voitaisiin työllistää suuri joukko suomalaisia työttömiä, mikä osaltaan alentaisi valtion kuluja sos. puolelta ja antaisi duunareille mahdollisuuden joko kuluttaa enemmän kotimaisia palveluita ja tuotteita. Raha jonka velaksi olisimme ottaneet loisi siis talouskasvua kotimarkkinoilla, sekä leikkaisi valtion menoja.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #22

Valtionvelka on käytännössä lähes kokonaan kiinteäkorkoista, SJP.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #32

Tarkoitin jatkossa uutta velanotttoa/vanhojen lainojen uusimista ja sen korkotasoa entisiin lainoihin, kun tuossa ehdottiin lisävelanottoa.
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/kuviopankki...
http://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Tilastot/Valti...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #33

Esitin nimenomaan uuden lainan ottoa, jossa on kiinteä korko. Se mitä aikaisemmin on velkaa otettu ja kuinka sitä on käytetty on minunkin mielestäni ollut typerää talouspolitiikkaa, josta saamme nyt maksaa melkoisia kuluja lyhennyksineen. Tuo ei silti ole este uuden "tuottavan" velan ottamiselle. Tällä järkevällä tavallahan me saamme sitten tulevaisuudessa lyhennettyä myös nuita typeriä lainoja.

Jos nyt jotain pitäisi oikeasti tehdä tämän maan kuntoon saattamiseksi, niin leikata nuita kaikenmaailman hömppätukia sinne sun tänne. Ei meillä ole yksinkertaisesti varaa pyörittää tätä kiiltokuvaa! On suorastaan naurettavaa puhua lähiyhteistyöstä ja jakaa miljoonia kaikenmaailman hankkeisiin. Tässä vain osa näistä velalla rahoitetuista "lähi" hankkeista:

-Etelä-Kuolan paikallishallinnon kehittämisprojekti 630 184e.
-Perheyrittäjyyden kehittäminen Muurmanskin alueella 180 000e.
-Lapin ja Muurmanskin työhallintojen yhteistyö 281 200e.
-Vertaisneuvonta nuorten ennaltaehkäisevässä huumetyössä 128 810e.
-Keuhkoahtaumataudin (COPD) ehkäisy ja hoito Muurmanskin alueella 281 333e.
-Pelastustoiminnan kehittäminen Muurmanskin alueella 296 151e.
-Poliisin tiedonhallinnan, tiedonvaihdon ja yhteistyön kehittäminen Barentsin alueella 202 765e.
-Korruption vastainen hanke Muurmanskin alueella 123 460e.
-Kulttuurimatkailukäytävä "Karelia" 200 000e.
-Karjalan maaseudun pk- yrittäjien koulutus ja neuvonta 141 500e.
-Sortavalan energiantuotannon investointiohjelma 67 900e.
-Karjalan tasavallan työhallinnon kehittäminen 311 805e.
-Äänisjärven vesiensuojelun kehittäminen 228 000e.
-Turvallinen lapsuus ja terveellinen elämä Karjalan tasavallan pohjoisessa piireissä 183 600e.
-Paikallisen terveystiedon välittäminen päättäjien ja väestön käyttöön 217 230e.
-Yhdessä päihteitä vastaan -tiedon levittäminen 130 000e.
-Karjalan tasavallan kansalaisyhteiskunnan kehittäminen 57 400e.
-Viittomakielialan koulutus Petroskoissa 181 700e.
-Pietarin vesisektorin kehittämisohjelma 14 262 527e.
-Pietarin vesisektorin Nevan suorien päästöjen sulkemishanke 1 900 000e.
-Paikallisen itsehallinnon kehittäminen Pietarissa 640 854e.
-Verkkovälitteisten opetusmenetelmien käyttöönotto etäopetuksessa 213 270e.
,...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

Ok, näin arvelinkin sinun tarkoittavan. Aina hyvä kuitenkin selventää, ettei joku ymmärrä väärin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Infrarahaakin riittäisi useampaan kohteeseen, jos hankkeita selviteltäisiin nykyistä perusteellisemmin.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Rohkenen myös olettaa, että monella muullakin alalla rahankäyttöä voitaisiin rationalisoida, jos päättäjät siihen kykenisivät.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

(piti oleman kommentti Seppo Lavikaiselle 8.7.2013 klo 18:25, mutta järjestelmä ties kuinka monennen kerran jättää ketjun näyttämättä)

Pjotr Hadermann

#12
Vain velaton valtio voi olla itsenäinen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eurokiistelyn sijasta olisi nyt keskityttävä Suomen talouden kipukohtiin.
Eurossa pysymistä kannattaa tuoreen kyselyn mukaan lähes 60 %.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/07/1...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euro on Suomen talouden keskeinen kipukohta.

Pjotr Hadermann

Suomen julkinen talous on myös 60%. Siinä ei ole enään tilaa markkinataloudelle.

Mika Samuel Kiekkijev

Kuinka paljon säästettäisiin niin valtion, kuin kuntienkin tasolla jos kaikki turha politikointi, oman virkansa ja samalla itsensä tarpeelliseksi tekeminen jätettäisiin pois?

Kömpelö vertaus, mutta toimii: terveydenhoitaja on onnistunut tehtävässään, kun tekee itsensä tarpeettomaksi katsomatta asiakkaan taustaa.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Kyllä tämä sopeuttamishommakin on sellainen, että se palautuu heti eurokysymykseen. Tärkeät kysymykset ovat seuraavat:
1. Kuinka kauan olemme vielä eurossa.
2. Kuinka kauan euroa johtaa nykyinen deflaatio/growsterity jengi.
3. Ketkä muut aikovat olla jatkossa eurossa.

Deflaatiorahapolitiikan aikana kaikki sopeutustoimet mitä teemme johtavat katastrofiin. Niin johtaa kyllä kaikki muukin politiikka. Tällä hetkellä Suomea hallitsevat tahot ovat sellaisen ghost busters dilemman edessä:
"Choose the form of the Destructor!"

Vielä toistaiseksi kaikki hallituksessa ovat onnistuneet olemaan ajattelematta mitään ja ottamaan vain lisää velkaa. Jossain vaiheessa kuitenkin käy näin:
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m4ccip97pT1rw9dz...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Reippaasti mennään nyt pakkasella. Voi olla, että kaikki korjatutkin ennusteet ovat ylioptimistisia.

http://www.uusisuomi.fi/raha/60550-tassa-kunnossa-...

Eurosta irtoamista (devalvaatiota) huudetaan nyt joissain porukoissa apuun, kun pitäisi oikeasti kehittää uusia bisneksiä ja kohentaa vanhoja eli luoda Suomeen työpaikkoja. Voisihan sillä euroerolla saada toki sen kuuluisan lirauksen pakkasella housuun, mutta ei paljon kummempaa. Ei se ole mikään taikatemppu, jolla luodaan uusia nokioita ja kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Voi tietysti olla, että tulee täysin kestämätön kansainvälinen kriisi ja euro vielä hajoaa, joskaan se ei näytä juuri tällä hetkellä todennäköiseltä. Enpä usko, että niin pahaa talouskatastrofia kukaan oikeasti toivoo.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtion budjetin tilanne näyttää tosi vaikealta. Muistuu mieleen jo 1990-luku.
On pakko tehdä budjetin sisäisiä siirtoja investointien hyväksi.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Eurohan on parhaillaan aiheuttamassa juuri niin pahaa talouskatastrofia jota kukaan ei ikinä toivo. Katso ympärillesi, katso mitä täällä tapahtuu. Katso mitä Kreikassa ja Espanjassa tapahtuu. Katso mitä Italiassa ja Ranskassa on alkanut tapahtua. Ei tässä toivominen ja rukoilu auta, tämä toimii juuri niin kuin on "suunniteltu". De Grauwe on 2 vuotta sitten kertonut varsin selkeästi mitä tulee tapahtumaan ja miksi:
http://www.voxeu.org/article/managing-fragile-euro...

Se kestämätön kansainvälinen kriisi on euro. Tämä pitää nyt vähitellen omaksua. Olisi myös hyvä selvittää itselleen mitä tarkoitetaan termillä "accommodating monetary policy" ja miksi ilman sitä on todella vaikeaa kehittää ja kohentaa niitä bisneksiä.

Janne Suuronen

Olet Seppo-Juha Pietikäinen ihan oikeassa. Mutta viisi vuotta myöhässä. Kuten Katainen, Urpilainen tai vaikkapa US toimitus, joka vasta nyt on herännyt nostamaan tällaiset jutut tuonne rullaan. Viisi tai vielä kolme vuottakin sitten ei ollut siitä toivoakaan.

KEPU valitsi ilmeisen kyvykkään Sipilän. Tehkää Kokoomuksessa viimeinkin edes nyt jotain jotain Kataisen poliitisen vastuun suhteen, jotta saatte pelastettua edes rippeet.

Vaikkakin, me ylimielisesti peränlaudan ylitse kipatut ex-kokoomuslaiset silti pysynemme vielä pitkää kyllä siellä laatikon ulkopuolella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On tullut näitä budjettikirjoituksia kirjoitettua usealla vuosikymmenellä ja vuosia täällä US-nettilehdessäkin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Eduskunta käyttää ylintä budjettivaltaa ja se voi päättää talousarvion tuloista ja menoista haluamallaan tavallaan."
Mikä sitten on vaikeata? Eikö löydy halua vai tapaa? Kykyä epäilen eniten.

Pjotr Hadermann
Pjotr Hadermann

Kokoomuksesta on tulossa virkamiesten pienpuolue jatkossa. Kannatus tulee olemaan vihreiden kanssa samaa luokkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Taas on muistutettava, että aurinko nousee huomennakin ja hyväkin asioita
tapahtuu.
http://www.goodnewsfinland.fi/

P.s. Talousrealismia (Hakaniemi < - > Eteläranta)
http://yle.fi/uutiset/vartiainen_tyottomyys_alenis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset