SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko Kokoomuksen seuraava puheenjohtaja myös Suomen pääministeri

Julkisuudessa on ollut esillä  jatkaako Jyrki Katainen Kokoomuksen puheenjohtajana 2014 pidettävän puoluekokouksen jälkeen. Jatkaa, jos hän vielä haluaa ja eduskuntavaalit järjestetään – kuten näyttää - vuonna 2015.

Kuka on seuraava Eurooppa neuvoston puheenjohtaja (presidentti) Herman Van Rompuyn jälkeen .

Kuka on seuraava EU-komission puheenjohtaja  José Manuel Barroson  jälkeen ja päättyykö Olli Rehnin komission varapuheenjohtajan ja talouskomissaarin pesti.

Kuka on seuraava EU:n ulkoministeri Catherine Ashtonin jälkeen.

Kysymys kuuluu: Kuka on Kokoomuksen puheenjohtaja ja mahdollisesti Suomen seuraava pääministeri, jos Jyrki Katainen ei jatka Kokoomuksen puheenjohtaja tai tulee valituksi esim. johonkin noista tehtävästä.   

Hermannilta heinään on tuttu kansanperinteen sanonta. Mitä jos osaava maatalousministeri Jari Koskinen nostettaisiin esille yhtenä nimenä  tämän blogin yhteydessä. Hänellä on kokemusta jo Kokoomuksen varapuheenjohtajana ja  talousasioissa vahvaa työkokemusta Lontoosta saakka arvostamani maatalousasioiden lisäksi.

Mitäpä tässä tämän pitempää blogia kirjoittamaan.

 

Ilman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Meinaat, että Suomessa ovat ennenaikaiset eduskuntavaalit ? Suomessa on suurimman puolueen puheenjohtaja vuoden 1991 vaaleista lukien ollut samalla pääministero.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Olin satavarma, että hallitus olisi kaatunut jo paljon aiemmin. Väärässä olin ja nyt tuntuu siltä, että mikään ei ole varmaa. Sen verran sitkeä tuntuu kannatus eduskuntapuolella olevan, vaikka laidat natisevat useankin apupuolueen riveissä.

Riippuu opposition ärhäkkyydestä ja tietysti tuosta viimemainitusta, koska kenttäväki käy aika kuumana, vaikka rivit ovat toistaiseksi pitäneet.

Kokoomuksen johtoasema suurimpana puolueena ei enää ole itsestäänselvyys. Toisaalta ei myöskään se, että suurin puolue automaattisesti saa pääministerin pestin.

Sanotaan näin, että jos nukkuvat heräävät tulee seuraavat vaalit olemaan katastrofi Kokoomuksen kannalta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Norjan vaalit nyt syyskuussa ja Ruotsin vaalit ensi vuonna samoinkuin Saksan vaalit tänä vuonnha voivat heijastua Suomeenkin saakka.

Ps. Jos Suomen talouden taantuma saadaan ensin pysähtymään ja ensi vuonna jo lievään kasvuun, vaikuttaa se vaalien tulokseen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #6

Toki ja varsinkin tuo talouden elpyminen. Se ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että ja vaikka enemmistöllä toistaiseksi menee suht hyvin, niin leipäjonot ja suoranainen köyhyys koskettaa yhä isompaa joukkoa maamme asukkaista.

Pelkään pahoin, että jos näihin ongelmiin ei puututa on edessä tosi kivinen tie. Tätä juuri tarkoitan nukkuvien heräämisellä. Jos niukinnaukin toimeentulon rajoilla kärvistelevä kansanosa saa poliittisen herätyksen. Lopputulos tulee olemaan aika karmaiseva nykyisille hallituspuolueille.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

Niukinnaukin toimeentulon rajoilla kärvistelevä kansanosa on perinteisesti vähiten kiinnostunut oman asiansa edistämisestä äänestämällä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #12

Aaaivan. Mutta mitä tapahtuu, jos vaikkapa puolet porukasta innostuisi ja vaivautuisi seuraavissa vaaleissa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Suomen julkistalous (ml. kunnat) elää yli varojensa. Urpilaisella ei näytä olevan mitään halua pysäyttää edes julkistalouden kasvua.

Reijo Tossavainen

Tällä hetkellä näyttää melko todennäköiseltä, että tuleva pääministeri ei ole kokoomuslainen.

Kataiselle järjestyy suojatyöpaikka Brysselistä ja Stubbille Mongoliasta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olette varmaan ylpeä asiallisesta kommentistanne.En ole kenenkään edustajan
havainnut ehdottavan toista edustajaa lähetettäväksi Uralin taakse.

P.s. Tällä hetkellä näyttää melko todennäköiseltä, että tuleva pääministeri ei ole perussuomalainen.

Reijo Tossavainen

Ei Mongoliassa ole mitään vikaa. Suomalaisyritykset ovat sielläkin mukana lähinnä kaivosteollisuudessa. Stubbilla on ollut yritystä vienninedistämisessä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Edustaja Tossavainen, osoititte taas edellä kommentoinnillanne oman tasonne.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Veikkaan, että seuraavassa hallituksessa ei ole yhtään kokoomuslaista, puhumattakkaan pääministerinä, jos huomioon ei oteta kokoomuksesta persuihin loikkaavia. Pääministeri tulee jommasta kummasta nykyisestä oppositiopuolueesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pääministerigallupeissa eivät omat edes luota T Soiniin, kuten TP-vaaleissa jo nähtiin.
http://192.49.229.35/TP2012K1/s/tulos/tulos_kokoma...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hallitus natisee liitoksissaan vastoinkäymisistä ja yleisestä tilanteesta johtuen. Hallitus tuskin kaatuu ja sitä myöten eduskuntavaalitkin käydään sitten aikanaan, kun niiden vuoro on. Tämä tulee olemaan kylläkin kokoomukselle kannatusmittarilla mitattuna vaan nykyistäkin tilannetta huonompi vaihtoehto. Vaalien jälkeen saattaa olla hyvinkin kokoomuksen osalta oppositiovuoro ja puolueen sisäinen hajaannus. Miksi näin? Yleinen taloustilanne huononee entisestään seuraavien kahden vuoden aikana ja pääministeripuolue joutuu tästä maksumiehen rooliin.

Koska Katainen tulee olemaan pääministerinä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, niin hänelle ei myöskään "järjesty" Brysselistä palkintovirkaa uusien poliittisten tuulien puhaltaessa eduskuntavaalien jälkeen vaan ehkä suojatyöpaikka EK:sta tai sitten jonnekin päin maailmaa suurlähettilääksi. Kokoomuksen seuraavaksi puheejohtajaksi nostetaan joku nykyhallituksen ministeriryhmän ulkopuolinen henkilö ja veikkaukseni on Petteri Orpo.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei kokoomus ole hajonnut oppositossa (vrt. vv. 2003-2007) , vaan saanut uutta vauhtia kasvuun.

Reijo Tossavainen

Tunnetusti ennustaminen, ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, on vaikeaa.

Silti on todennäköisintä tällä hetkellä, että PS ja Kesk muodostavat hallituksen rungon. Pääministeri on jomman kumman puolueen edustaja.

Kolmas iso puolue on joko sdp tai kokoomus.

Kolmen ison puolueen hallituksella on reilusti yli sata paikkaa tukenaan. Silloin apupuolueita ei tarvita, rkp ja vihreät joutavat oppositioon. Tällöin päästään tekemään välttämättömiä uudistuksia esim. ympäristöpolitiikassa ja kielipolitiikassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kovin se edustaja Tossavainen kaipaa Kokoomusta hallitukseen. SDP ei lähde kepun ja PS:n hallitukseen. Kannattaa tiedostaa se asia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Voisitko kaimaseni perustella tuon sdp väitteen?

Reijo Tossavainen

Jos eduskuntavaalien tulos on jotenkuten siedettävä demareille, he ovat kokoomusta todennäköisempi kumppani PS+Kesk:lle. Eurooppa-politiikkaan on saatava suunnanmuutos, ja se onnistu demareiden kanssa, mutta ei kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #25

Ehkä siinä tilanteessa Tossavaisen aijemmin ehdottama 4 puolueen hallitus olisi mahdollinen, jos molemmat SDP ja Kokoomus romahtavat alle 15%.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Pakko kompata Pietikäistä vaikken demari olekaan. Toki ennen näitä hallituksen muodostajaisia, on sellainen pieni muodollisuus vielä edellä kuin eduskuntavaalit 2015.

Mutta nyky näkemällä demarien kannatus on romahtamassa, ja virta lienee käynyt sekä nukkuviin että persuihin. Joten siitä seuraa se, ettei todellakaan mennä kantamaan vastuuta sen puolueen kanssa, johon kannatusta valuu, vaan halutaan sen puolueen antavan omat näyttönsä hallitustyöskentelystä, oletuksella että kun kyseinen puolue näyttää kykynsä hallituksessa => oma kannatus kasvaa ja sen toisen puolueen kannatus romahtaa.

Toisaalta oman kannatuksen romahtaessa on annettava kansalaisten tahdolle sille kuuluva arvo ja jättäytyä arvokkaasti oppositioon. Muutenhan vaalit olisivat turhia.

Mielenkiintoiset hallitusneuvottelut varmasti ovat tulossa. Kepussakaan ei hyvillä mielin seurata populistien, ei puoluetukea, mutta otetaan me ne silti vastaan politiikkaa.

Tossavaisen toive kielipolitiikan muuttamisestakin taitaa olla turha, kun tulevat hallituskumppanit Kokoomus(?) ja Keskusta(?) eivät taida olla kovin innokkailta sitä muuttamaan. Eikä Persut muutenkaan pääse hallitukseen pelkästään omilla vaatimuksillaan, kompromisseja joutuvat kaikki nielemään.

Ei silti pahasti haisee porvarihallitukselta, kun persujen talouspolitiikkakin tuntuu olevan jopa Kokoomuksenkin politiikkaa lähempänä EK:n ja Liberan linjauksia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nuo europarlamenttivaalit ovat ennen eduskuntavaaleja ja ennustan että
puoluegallupit niistä vaaleissa, kun niitä ryhdytään julkaisemaan syksyllä, poikkeavat viime aikojen eduskuntavaaligallupeista.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokoomuksen ajattelijat ja realistiset toimijat ovat hukassa, olleet jo vuosia- se näkyy Kataisen energian loppumisesta, ajattelukyvystä ja luovuudesta, joka heijastaa koko Kokoomusta. On siellä joitakin nuoremman polven välkkyjä kuten Salava, vanhemmista Vapaavuori ja Zysse, mutta Pietikäistä pitäisin erinomaisena. Ei pidä selittää asioita hallitusvastuulla, se vaan antaisi mahdollisuuden hyväänkin. Nyt Kokoomus tupeksi jo hallitusta muodostaessaan "varman päälle".
Nyt, tässä tilanteessa tuo jonkun mainitsema "hätätilanneallitus" saataisi puoltaa paikkaansa. Tai se, että perustetaan hyväksyttävä virkamieshallitus korjaamaan tehdyt virheet ja arvoinnit erityisoikeuksin. Suomi pitäisi johtaa ulos tästä pattitilanteesta ketään erityisesti syyttämättä kaikki mahdollisuudet ottamalla huomioon. Vahvoja, energisiä ja älykkäitä johtajia tässä tarvitaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Rotat jättää uppoavan laivan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja eräs oppostiopuolueen puheenjohtaja sementoi puolueväen sitä juuri huomaamatta itselleen jatkokausia eteenpäin, kun se Audin tai MB:n takapenkki on niin mairitteleva. PJ:n vaihdoshan tietäisi mahdollisen ministeripaikan jättämistä.
Puolueen säätiössähän asia on varmistettu niin, että säätiö itse täydentää itse itseään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kysymys on siinä mielessä hypoteettinen, että se edellyttäisi kokoomukselta vaaleissa 2015 suurimman puolueen asemaa, tai muiden totaalista epäonnistumista hallitusneuvotteluissa.

Huomioiden jaman johon kokoomuksen vetämä politiikka on maan vetänyt ja miten moneen suuntaan puolue on valtansa huumassa sillat polttanut, paljon pääministerin paikkaa todennäköisempi on oppositiotaival.

Siitä taipaleesta tulee todennäköisesti pitkä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

.. miten moneen suuntaan puolue on populismin huumassa sillat polttanut

Sopii naulankantaan edustamaanne puolueeseen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Höpö höpö. Sillä ei ole mitään merkitystä sen rinnalla, millaisiin kompromisseihin kokoomus on pakottanut sekä vasemmiston että pienpuolueet.

Vasemmistoliitto sekä demarit rakoilevat hajoamispisteessä jouduttuaan toteuttamaan äärioikeistolaista talouspolitiikkaa, vihreille on mölytty kulisseissa lukuisia kertoja kuria.

Niitä tosiasiallisia nöyryytyksiä ei tulla unohtamaan helpolla. Ja kepu tuskin unohtaa itsensä käyttöä keppihevosena hallitusneuvotteluissa. Se ei tarvitse kokoomusta mihinkään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuinka moni luki ajatuksella blogin otsikon ? Ei ainakaan esim. edustaja Tossavainen tai S Lavikainen taiJ Mäkelä.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/07/1...

Reijo Tossavainen

Luin ja huomasin, että kysymyslauseen lopussa pitäisi olla piste.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei blogiotsikkoon laiteta pistettä . Kysymysmerkin jätin tarkoituksella pois, koska jos nykyinen hallitus jatkaa, -kuten näyttää-, vaalikauden loppuun, hallituksen suurimman puolueen puheenjohtaja on hallituksen pääministeri.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #32

Se on valitettavaa, koska pääministeristä hallituksen johtajana ei enää irtoa yhtää mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset