SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

EU on maailman suurin talousalue

 

Huomiota on kiinnittänyt US –dollarin ja Japanin jenin arvon kehitys suhteessa euroon. Japanissa sai pääministeri Shinzo Aben keskustaoikeistolainen hallitus merkittävän vaalivoiton, joka tuo vakautta ja jatkuvuutta maan politiikkaan. Pääministeri Aben tavoitteena on toteuttaa talouspolitiikkaa, joka lopettaa Japanin talouslaman.

 

Tietoisuus siitä, että USA:sta tulee energiaomavarainen tällä vuosikymmenellä, vaikuttaa jo   koko maailmantalouteen  ja –politiikkaan.  USA on itse myös nk. kasvava talous.  Merkit ovat vahvat. 

 

Kiinan talous kasvaa, vaikka välillä uutisoidaan kasvun hidastumisesta. Kiina kasvaa vääjäämättömästi maailman suurimmaksi taloudeksi. Kiina, USA ja Japani, maailman kolme suurinta taloutta säilyttävät jatkossakin maakohtaisen asemansa.  Mutta tässä unohdetaan usein, että EU on -vielä ainakin -maailman suurin talous tällä hetkellä.

 

Ensi vuoden europarlamenttivaaleissa EU:n ja euron puolustajien on annettava poliittinen tyrmäys EU- ja euroskeptikoille. Eurooppa tarvitsee pitkässä juoksussa  EU:ta ja euroa. EU:n ja  euron hajoaminen johtaisi Euroopan taantuvaksi  talousalueeksi. Täälläkin lahkosaarnaksi tullut  kelluva valuuttapolitiikka  toimisi pitkässä juoksussa euromaita itseään vastaan, kun EU-/euromaat alkaisivat olla toistensa kilpailijoita maailman markkinoilla.  EU:n ja euron puolustaminen ei merkitse sitä, etteikö tarvita EU- hallinnon kehittämistä samoin euron valuvikojen korjaamista. Mitä tässä pitempää blogia kirjoittamaan. Että tässäpä tämä.

 

P.s. Työttömyys laski Suomessa kesäkuussa (vrt. toukokuu)

 

Ilman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Eikös Euron valuvikoja ole nyt korjattu jo vuosia ja todellinen lopputulos on, että asiat ovat merkittävästi huonommin kuin alussa?

Kaikki vähäiset "positiiviset" singnaalit ovat tyhjän päällä ja perustuvat vain ja ainoastaan velkaan velan päälle, sekä kasvuodotuksiin, joita ei mikään fakta tue.

Miten korjata sellaista, jonka toimiminen on mahdotonta?

Ruohonleikkuriakin saa aikansa paikattu jeesusteipillä ja nippusiteillä, mutta yhtenä päivänä on vaan mentävä ostamaan kokonaan uusi.

Arvo Kuusela

"Eurooppa tarvitsee pitkässä juoksussa EU:ta ja euroa. EU:n ja euron hajoaminen johtaisi Euroopan taantuvaksi talousalueeksi."

Näinhän se asia on. Täällä Sepon blogissa en ole paljon käynytkään, vaikka tiedänkin että Seppo nämä asiat ymmärtää. Enemän tulee käytyä noissa täysin vastakkaista mielipidettä edustavien blogeissa ja sinne tulee ne omat mielipiteet laitettua.

"Täälläkin lahkosaarnaksi tullut kelluva valuuttapolitiikka toimisi pitkässä juoksussa euromaita itseään vastaan, kun EU-/euromaat alkaisivat olla toistensa kilpailijoita maailman markkinoilla. "

Toki euromaat ovat nytkin kilpailijoita keskenään, sekä maailmanmarkkinoilla että euromarkkinoilla. Mutta kilpailemisesta pitää käytännössä huolta yritykset, eivätkä valtiot sekaannu tähän kilpailuun, ja niin sen pitää ollakin.

Valtiot voivat devalvaatio- ja inflaatipolitiikallaan vain sotkea kaupankäyntiä. Vielä kun saataisiin työmarkkinaosapuolet toimimaan kaupallisia olosuhteita vastaavalla tavalla, järkevästi, eikä jääräpäisesti vaatimalla aina vain lisää palkkaa, vaikka tavara ei mene kaupaksi ensilläkään kustannuksilla, niin oltaisiin terveemmällä pohjalla.

Inflaatio- ja devalvaatiokierre kansallisella tasolla Euroopassa on painajainen menneiltä ajoilta, jota ei saisi enää päästää toteutumaan. Inflaatio ja valuutan heittelehtiminen ja ajoittaminen heikentäminen eurotasolla, on riittävä haitta sekin, mutta siihen on kai pakko vielä alistua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos euromaat alkaisivat keskenään kilpailla valuuttapolitiikalla, kyllä se toisi yritysten toimintaan paljon epävarmuutta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Valtiot voivat devalvaatio- ja inflaatipolitiikallaan vain sotkea kaupankäyntiä. Vielä kun saataisiin työmarkkinaosapuolet toimimaan kaupallisia olosuhteita vastaavalla tavalla, järkevästi, eikä jääräpäisesti vaatimalla aina vain lisää palkkaa, vaikka tavara ei mene kaupaksi ensilläkään kustannuksilla, niin oltaisiin terveemmällä pohjalla."

Siinäpä se kiteytettynä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eli kokeillaan deflatorista lamaa, eli Kreikan tietä, kun rahapolitiikka on ilmeisesti "rumaa ja vanhanaikaista"? Täysin asiantuntematonta - ei, vastuutonta puhetta Kuuselalta ja Pietikäiseltä.

Kysykää keneltä tahansa ekonomistilta, jos ette usko, mitä tapahtuu kansantaloudelle, kun nimellispalkkoja aletaan ruuvata alaspäin.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #42

"Kysykää keneltä tahansa ekonomistilta, jos ette usko, mitä tapahtuu kansantaloudelle, kun nimellispalkkoja aletaan ruuvata alaspäin."

Mitä tapahtuu kansantaloudelle kun nimellispalkkoja ruuvaan ylöspäin?
Me olemme nyt siinä tilanteessa jossa niitä on ruuvattu ylöspäin.
Silloin käy niin että kilpailukyky menetetään. Vienti ei vedä, mutta julkinen sektori tarvitsee rahoitusta ja tuonti pitäisi rahoittaa viennillä.
Tuotanto ja työpaikat menevät muualle ja Suomeen jää työttömien armeija jäljelle jääneiden työpakkojen rasitteeksi.

Ei nimellispalkoja tarvitsisi laskea, ellei niitä olisi nostettu liikaa.

Lian suuret nimellispalkat o sama asia kuin velaksi eläminen. Molemmissa tulee pää vetävän käteen jossain vaiheessa.

Palkkojen lasku tarkoittaa velaksi elämisen loppua ja kuluttamisen pudottamista kestävämmälle tasolle. Jos ekonomistit ovat todenneet tämän aineellisen elintason laskun, niin he ovat oikeassa, jos eivät he sitä toteaisi, niin ei heidän asiantuntemuksessaan silloin ole paljonkaan kehumista.

.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #43

Toistan: kysykää keneltä tahansa ekonomistilta. Mikä tässä oli liian vaikeaa ymmärtää? Kommenttisi on aivan potaskaa.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #44

"Toistan: kysykää keneltä tahansa ekonomistilta. Mikä tässä oli liian vaikeaa ymmärtää? Kommenttisi on aivan potaskaa."

En voi ymmärtää tätä kommenttia muuten kuin että Juhan puhuu jostain aivan eri asiasta kuin minä, enkä ymmärrä mistä hän puhuu.

Ketkä ovat ekonomisteja? Juhanin mielestä varmaan kaikki sellaiset jotka ovat hänen kanssaan samaa mieltä.

En tiedä onko Suomen Pankin pääjohtaja ekonmisti, mutta kun viimeksi kuulin hänen ajatuksiaan, niin hän sanoi aivan selvästi että suomalaisten palkat ovat viime aikoina nousseet enemmän kuin kilpailijamaissa ja että kilpailukyvyttömyys johtuu näistä suomalaisten ylisuurista palkoista.

Ei, en minä Liikaseen usko, valehteleva ja mielipiteitä manipuloiva politikko se vain on. En usko muihinkaan ekonomisteihin. Mutta tuo nyt on niin päivänselvä asia ettei sen ymmärtämiseksi tarvitse käydä edes kauppakoulua.

.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #46

Jos palkkoja on nostettu liikaa, pitää käyttää inflaatiota ja/tai devalvoida. Mikäli yritetään sörkkiä nimellispalkkoja alas, käy kuten on aika monessa koelabrassa on nähty viime vuosina. Jos et voi ymmärtää kommenttiani, niin olen pahoillani. Sinun puolesta, en omastani.

Jos et tiedä, että Liikasen Eki ei ole ekonomisti, kannattaa varmaan hiljentyä hetki miettimään.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #43

Kuusela,sun mallisi tökii aika kokonaisvaltaisesti,aihe varmaan kirjoitettu niin moneen kertaan auki täällä talousasioihin pintaa syvällisemmin perehtyneiden toimesta,,

http://fi.wikipedia.org/wiki/Deflaatio .

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #42

J Huopainen

Missä olen esittänyt palkkojen alentamista tässä keskustelussa? Näytä se kohta.
Vastaan itse: en missään. Vauhtisokeus alkaa keittää herra Huopaisella yli.

PS:n sekava eurolinja rassaa näköjään muutama US:n skeptikkobloggaajaa. Ei sitouduta euroon tai mihinkään linjanvetoon, toistaa nyt Soini . Valitaan sitten tilanteen mukaan kulloiseenkin hetkeen sopiva mielipide, näyttää Soinin ja puolueenne linja ajautuneen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #51
Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #53

Turha sotkea Pietikäistä minun sanomisiini.

Minä olen esittänyt että vaikeassa tilanteessa palkkoja voitaisiin myös laskea. Niin tapahtuu käytännössä aina myös sellaisen "oikean" devalvaation yhteydessä, jossa palkan ostovoima putoaa rajusti.

Minäkään en ole sanonut että Suomessa tässä tilanteessa pitäisi tehdä yleinen palkkojen laskeminen, "omaa" kaupankäyntivaluuttaa ja sen devalvoimista vastustan jyrkästi. Erittäin maltillinen ja pitkä tuloratkaisu saattaa tässä tilanteessa riittää kannattelemaan Suomen talouselämää vielä jäljellä olevien vaikeiden aikojen yli.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #53

"Täysin asiantuntematonta - ei, vastuutonta puhetta Kuuselalta ja Pietikäiseltä."

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #56

Pyydän nöyrimmin anteeksi - tarkoitin Seppo Turusta, en sinua. Virhe on minun ja yksin minun.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

EU on kuiviin imetty, pankkipapereita pyörittelevä Ruhrin alue.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Työttömyys laski peräti 0.1 prosenttia vuodentakaiseen. Mikä on tietenkin hyvä juttu.

Eikö ole mielenkiintoista, että Aben talouspolitiikka pohjaa nimenomaan voimakkaaseen ns. epätavallisen rahapolitiikan mahdollisuuksien hyödyntämiseen, päinvastoin mitä Euroopassa yritetään?

Mielestäni on surkeaa, että Pietikäinen esittää lahkosaarnaksi jotain, mikä on toiminut ja on yleisessä käytössä maailmalla, mutta hänen kantansa argumentit ovat lähinnä luokkaa "uskokaa mua". Kannattaisi ehkä vähentää uskomuksien käyttöä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minun näkökulma EU:sta ja eurosta on koko ajan enemmän maailman poliittinen/-talouspoliittinen sekä mikä Suomelle geopoliittisesti että strategisesti olisi viisasta.

Euroskeptikkojen ja hajottajien linjasta en tiedä.

Amen ja plottis !

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Näkökulmistasi on vaikea sanoa yhtään mitään, koska mielestäni ne ovat epämääräisiä ja heikosti perusteltuja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Kyllä ne ps:n kannattajien perusteluille pärjää, kun ps:n perustelut ovat vain lahkoliturgia pois eurosta, pois EU:sta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #12

"uskottavuutesi on lopullisesti..." ja jotain muuta sössötystä tähän kohtaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #36

Miksi herra Huopaisen keskustelutyyli on ajautunut tuolle tasolle.
Tein aloitusblogin tulevasta johtavien talousmaiden skenaariosta (josta ette ole kommentoinut lainkaan) ja nyt keskustelunne on tälläistä pikkusieluista nirppanokkaa. Tässä keskustelussa on monta ala-arvoista heittoanne (palkanalennusvaatimus, Venäjän kaupan tasapaino ym), jota en ole edes sanonut niinkuin väitätte.

Ilmainen neuvo: kirjoittajaa Te omaa blogianne, minä teen vastaavasti samoin. En hae omilta enkä PS-lahkolaisilta suosituksia tai plussia kirjoitukselleni. En myöskään itse pyri politiikassa mihinkään niinkuin moni ps-läinen näyttää tekevän.

Espoo
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013072217287451_u...
Vantaa
http://www.hs.fi/paivanlehti/kaupunki/Perussuomala...
Helsinki
http://www.hs.fi/politiikka/a1305596962649

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #50

Miten niin ala-arvoista? Miten niin en kommentoinut? Lainaus äskeisessä kommentissasi oli sinulta itseltäsi.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141940-myon...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

SJP jatkaa asiallista linjaa. Siinäpä on useita seikkoja, jotka ovat elinkeinoelämän huolena. Ryhtiliike ja elinkeinostrategian kirkastaminen tarvitaan koskien koko euroaluetta. Veturiyritykset ja verkostot ovat ne EU:n moottori, jonka kierroksia on saatava nostettua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Odotan mielenkiinnolla pääministeri Kataisen 26.08.2013 taloustapaamista puolueiden, edunvalvontajärjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Minä taas erityisesti en - siellä ei ole tarjota muuta kuin sisäistä devalvaatiota. En usko, että tuo seurakunta pystyy löytämään ratkaisun avaimia. Enkä usko, että itsekään luotat siihen, että kolmikanta ryyditettynä tutkimuslaitoksilla löytäisi konsensuksen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Se taas ei onnistu, ennenkuin pankkien pääomittaminen on tehty, inflaatio- eli kasvunäkymät palaavat ja pankkien antolainaus ja sitä myöten kysyntä käynnistyy. Narulla ei voi työntää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

EU on velalla elävä yhteisö. Suomi on hyväuskoinen sinisilmä, joka sekin on siirtänyt, Marimekko, Pentik, Arabia e.t.c. tuotantonsa muille maille ja leikkii rikasta ja anteliasta Afrikankin mailla. Mummot Suomessa kutoo lähetys/ avustussukkia Afrikkaan , maanosaan, joka tänään on Kiinan kanssa kimpassa. Olemme me suomalaiset sinisilmäisiä, mutta sokeita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin. Sitten Suomen lisäksi on muitakin sinisilmäisiä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kyllä - Etelä-Eurooppa, joka on maksukyvyttömyyden partaalla ja tarvitsee tukipaketteja. Ranska ja Saksa, jotka haluavat, että heidän pankkinsa eivät kohtaa luottotappioita. Ja Suomi. Muilla on suora intressi - Suomella ei.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Euroopan Unioni on talousalue, joka ostaa velkarahalla Aasiassa halvalla tehtyjä tuotteita.

Esimerkiksi järjetön päästökauppa, joka ei ole muualla maailmassa käytössä on johtanut siihen, että teollisuus ja työpaikat ovat siirtyneet Aasiaan.

Päästökaupan ehtoja kiristettiin, että varmasti saadaan se viimeinenkin tehdas pois euroopasta.

Ilman työtä EU:lla ei ole toivoa, velaksi ei voi loputtomasti elää. EU tuhoaa järjettömällä maailmanparannuspolitiikallaan eurooppalaisten tulevaisuuden vuosikymmeniksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

USA täyttää lähes "ilmaiseksi" ilmastotavoitteet liukekaasutuotannolla 2020-luvulla ja jalostuksella. Ilmastotavoitteet eivät jakaudu tasapuolisesti maailmalla, siitä olen samaa mieltä. Törkeitä ympäristörikkkomuksia esiintyy eräissä maissa EU:n ulkopuolella , josta pitäisi kyllä olla huolissaan EU:n päättäjien.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Tähän sopii erittäin hyvin kommenttini toisesta keskustelusta:
http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145115-...
"
Miksi matala korkotaso olisi kansantaloudelle hyväksi. Yleensä taloustieteessä ajatellaan, että korkotason olisi syytä olla sopiva, ei matala tai korkea. Juhani ystävällisesti jakoi vähän aikaa sitten tällaisen linkin:
http://fistfulofeuros.net/afoe/is-finland-really-a...
Huomaa että tuo on päivätty 18.12.2011. Suomen tilanne on ollut tiedossa jo pitkään. Samaan aikaan täältä kuljetaan maailmalla saarnaamassa talousmoraalista ja sääntöjen noudattamisesta.

Katsopas tuolta työttömyyttä:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=z8o7pt...
Suhdanteet menevät ihan eri tahtiin Suomessa ja Saksassa.

Vaihtotase:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=k3s92b...
Sekin menee ihan eri tahtiin.

En vain itse pysty uskomaan että tästä selvittäisiin korkealla moraalilla ja sääntöjen noudattamisella. Epäilen vahvasti, että nyt tarvitaan viisaita rakenteellisia uudistuksia, joita tuetaan sopivalla rahapolitiikalla.

Lisäknoppina, huomaatko korrelaatiota Suomen työttömyys ja vaihtotase lukujen välillä? Mitä kelluvassa valuutassa tapahtuisi, jos tulee vaihtotasekriisi?

1988 - 1990, 2010 - 2012. Mitä luulet, onko aika jo vähissä vai voidaanko vielä katsella ihan rauhassa?
"

Lisätään tähän vielä Suomen Pankin luvut:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/p...

Euroalueella RGDP on laskussa, eikkä loppua näy. Muutenkin rakenteet ovat euroopassa kestämättömät:
http://siepr.stanford.edu/system/files/shared/even...

Euro on ajettava pikaisella aikataululla alas tai saatava sovittua oikeasta liittovaltiosta. Emme voi antaa RGDP:n ja sitä kautta käyttökelpoisen taloudellisen kapasiteetin tuhoutua tätä vauhtia. Emme Suomessa, emmekä muissakaan eurokriisivaltioissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mikko-Ville Määttä

Olisko Nokia säilyttänyt Suomen markka valuutalla matkapuhelinten johtoasemansa
maailman markkinoilla ja luonut kilpailuetua tuotekehittelyssä sekä matkapuhelinten valmistus kasvanut Suomessa yms.?

Olisko markka estänyt paperitehtaiden alasajon Suomessa, kun markkinat ovat toisella puolella maapalloa

Olisko markka estänyt talouslamaa Euroopassa ja muualla ja antanut ulkomaisille ostajille rahaa ostaa Suomen investointiluonteisia tuotteita, joille ei olisi ollut käyttöä

Olisko markka pitänyt Suomean kilpailukykyä tuotteissa, joilla ei ole enää edeskysyntää

Olisko markka pitänyt Suomessa alhaista korkoatasoa ja Suomen pysymistä AAA-luokassa

Olisko markka estänyt Suomen väestöä vanhenemasta (Suomelle Euroopan nopeinten vanheneva väestö)

Olisko markka vauhdittanut Suomen elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon välttämätöntä uudistustamista

Olisko markka estänyt valtion velkaantumista ja budjetin paisuttamista

Olisko markka estänyt kuntatalouden kehittymistä rapakuntoiseksi

jne

jne

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Ennen kuin voimme käsitellä mitään tiettyjä kysyntä- tai tarjontapuolen shokkeja, meidän täytyisi varmistaa olevamme perusasioista samaa mieltä. Pari kysymystä, jotka varmistavat jatkokeskustelun hyödyllisyyden:

1. Miten kelluva valuuttakurssi reagoi vaihtotasekriisissä? Estääkö se sen?

2. Ovatko Suomeen kohdistuneet shokit yleisesti ottaen asymmetrisiä?

Jos emme saavuta näistä kahdesta asiasta yhteisymmärrystä, emme luultavasti "puhu samaa kieltä" tai tulkitsemme kriisin perusteet ja niiden seurannaisvaikutukset jostain syystä aivan eri tavalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Yksi asia, energiaomavaraisuus poistaisi ilmeisesti kauppa-ja vaihtotaseongelman.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #28

Onko näkemyksesi siis sellainen, että kelluva valuutta ei Suomen tapauksessa automattisesti estäisi vaihtotasekriisiä? Puhun siis tästä asiasta:
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/p...
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/P...

Suomella on krooninen vaihtotaeen vaje, jota ei mielestäni voi selittää muulla kuin taloutemme fundamenteilla. Meidän tapauksessamme kelluva valuuttakurssi korjaisi tämän ongelman heikkenemällä. oletko siis tästä asiasta eri mieltä?

Energiaomavaraisuus ei liity kauppa- ja vaihtotaseen ongelmiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #32

Suomen ja Venäjän kauppa taitaa olla 5-6 mrd euroa alijäämäinen.
Mikähän se alijäämän aiheuttaa, ettei vain energia.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #34

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/P...

Ei ole, ainoastaan 2,5. Mutta Saksaan päin olimme alijäämäisiä 4,3.

Alijäämän aiheuttavat siis autot, niitähän Saksasta tuodaan. Ongelma ei siis liity mitenkään rahapolitiikkaan, vaan auto-omavaraisuuteen :)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #39

Arvelisin, että SJP tuskin tulee vastaamaan esittämiisi kysymyksiisi. Tämmöiset ovat "knoppologiaa". Kävimme Venäjä-kaupan jo aiemmin läpi, mutta SJP soittaa samaa levyä. Suomi tuo Venäjältä öljyä, ja vie sen jalostetussa muodossa Rotterdamin kautta maailmalle. Mitä väliä on bilateraalivajeella Venäjän kanssa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #41

Puhuin silloin maiden välisestä kauppataseesta, että jos Suomi saisi vientiä Venäjälle lisättyä -ei vanhan Neuvostoliiton aikaisella poliittisella tavalla, niin kauppatasealijäämä tulisi kuitatuksi. Taisinpa laittaa silloin linkkejä Suomen öljynjalostuksesta ja viennistä. Oma vauhtisokeutenne keittää yli nyt tässäkin.

Että pysytään asiassa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #49

Mainitsin mm. kaksoislaskutuksen yhdeksi syyksi, miksi luvut ovat, mitä ovat. Keskustelu itsessäänhän oli oikein hyvää, mutta pitäydyn kannssani, että alkuperäinen tekstisi kiinnitti huomiota asiaan, johon en näe juuri syytä kiinnittää huomiota.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126535-ilma...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #54

Kauppataseen alijäämän syy selvisi | Kauppalehti.fi
www.kauppalehti.fi/etusivu/kauppataseen+alijaaman.../201212318463‎
10.12.2012 - Suomen kaupan alijäämä itänaapuriin on kauppakumppaneista suurin. Venäjän kaupan alijäämä nousi viime vuonna lähes kuuteen miljardiin ...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #59

Se ei aukea, otin sen vain googlen linkkinä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Teille Pietikäinen. Onko viisasta ja minkä talousoppien mukaisesti järkevää, antaa rahaa kaverille, jotta ostaisi minulta tavaraa?
Paljonko on Suomen vienti Kreikkaan lisääntynyt kun aloimme heidän velkaansa taata? Viemmekö Kreikkaan muutakin kuin turisteja?
Kokoomus on tänään sosiaalisempi kuin kommunistit konsanaan.
Maailma on muutakin, kuin elämänsä elänyt kuiviin pankkipapereilla elävä Eurooppa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En puhu tässä Kreikasta, vaan koko EU:sta. Kreikalle olen jo 2 vuotta sitten osoittanut ovea.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kokoomus, Pietikäinen, eilenkin vasallinaan SDPn Urpilainen Kreikalle lainaa takauksinemme myönsi. Jos ovea näytetään, sitä pitää myös käyttää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #20

En ole tietääkseni valtioneuvoston jäsen ym.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kiinassa on liian monta epävarmaa tekijää, jotka jo lähitulevaisuudessa voivat muuttaa maata dramaattisesti. Yksi niistä on jos rutiköyhä maaseutu lakkaa ruokkimasta yhä rikastuvaa "teollisuuskiinaa". Pitää muistaa, että Kiina on keskusjohtoinen epätasa-arvon mallimaa.

Euroopan kansoja on mahdoton yhdistää yhden käskytyspisteen alle. Se ei ole koskaan onnistunut. Kansojen identiteetti, kulttuuri, elämäntavat jne. eivät yksinkertaisesti synkkaa tai hyväksy moista.

Nämä pelkästään talouteen pohjautuvat rakennemallit tai niiden luojat eivät ymmärrä tätä seikkaa. Yhteinen euroopan liittovaltio on täysin utopistinen ajatus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuka tässä on ehdottanut liittovaltiota, en minä ainakaan. EU:ssa on 28
jäsenvaltiota ja jokainen säilyttää oman identiteettinsä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Keskittetty, keskusjohtoinen talouden päätösvalta, johon jäsenmaiden on alistuttava on kyllä yksi liittovaltion tunnusmerkki.

Euromaat kilpailevat verissäpäin vientimarkkinoilla edelleen. Mitä nyt välillä fuusioituvat tai muuten tekevät kimppakamaa. Mutta näinhän tapahtui jo ennen euroakin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #26

Jokainen maa vastaa omasta budjetistaan ja veloistaan. Yhteismarkkina-alue on se
tärkein pointti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #27

??? Miksi sitten olemme takuumiehenä???

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #27

Samaa mieltä. Jokainen vastaa omasta budjetistaan ja veloistaan....????

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #26

*keskusjohtoinen talouden päätösvalta*

Tuo nyt vähän riippuu ja roikkuu kuinka se toteutetaan,ja jos nyt tuohon "keskusjohtoiseen" niin hiukan epäilen tulevatko katsomaan onko postilaatikoni oikeassa paikassa,direktiivin postilaatikosta toki voivat vääntää

Oikeastan tämä kuvio,kritisoidaan että mites tässä kriisimaiden kohdalla nyt näin kävi,eikö tuollaisten perään pitäisi hiukan katsoa,ja sitten kun sopivasta tavasta tarkkailulle laajemmin keskustellaan niin nousee meteli. Arvaan ettei suomea päästä kovin tönimään vaikka kuinka talous olisi keskusjohtoista

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Pietikäisen perustelut ovat kyllä heikot.

Esimerkiksi suurin osa mailman öljykaupoista tehdään USD valuutalla.

Lainaus alla olevasta linkistä:
"Uuschartalistisen talousteorian pohjalta on helppo ymmärtää, että itsenäisen valuutan säilyttäneet valtiot voivat tehdä alijäämäisiä budjetteja juuri niin pitkään kuin tarve vaatii. Näin ollen riittävän kokonaiskysynnän ylläpitäminen on aina mahdollista rahapoliittisesti suvereeneille valtioille."

http://rahajatalous.wordpress.com/2011/10/18/emust...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Et taaskaan perehtynyt asiaan ja tulevaan muutoksen USA:n energiaomavaraisuudesta ja globaalitalouden muutoksesta.

Ai, että velkakattoa ei tulisi koskaan Suomelle markka-valuutalla.

Pidä taukoa tästä blogista.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Eikä vain ainoastaa energiaomavarainen vaan rynnii liuskeöljyn avaulla suureksi öljynviejäksi,monelle ei ole vielä selvinnyt kuinka suuria muutoksia tuo tullessaan.

Miinuspuolelle sitten se että öljystä ei tarvitse luopua nopealla aikataululla ja taas kehitys uusien energiaratkaisujen kohdalla hidastuu

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #38

Tuo on totta. Toisaalta teknologia kehittyy tulevina vuosikymmeninä esim. autoteollisuudessa, että bensan ja dieselin korvaa muu energialähde.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #52

Menee tietysti alkuperäisen aiheen ulkopuolelle. On olemassa laki energian häviämättömyydestä. Energia ei häviä se vain muuttaa olomuotoaan. Autojen kulutus on laskenut roimasti, valitettavasti autokanta on lisääntynyt ja nämä kaksi seikkaa kumoavat toisensa.

Muu energianlähde niitä on jo useita. Tuo energia pitää vain tuottaa toisesta materiaalista vaikkapa vedestä vedyksi, joka kelpaa kyllä polttoaineeksi. Valitettavasti vedyn erottaminen vie tuhottomasti energiaa. Kasvipohjainen polttoaine syö valitettavasti ruokatuotantoon enemmän tarvittavia maapinta-aloja jne.

Vielä tuosta keskusjohtoisesta talouden määräysvallasta. Valitan SJP en oikein ymmärtänyt ajatusmalliasi. EKP&Co eivät siis pyri puuttumaan jäsenmaidensa kansallisiin budjetteihin millään tavalla. Käsitimkö oikein?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

#35 Kommentoin tätä kirjoittamaasi blogia.

"Eurooppa tarvitsee pitkässä juoksussa EU:ta ja euroa. EU:n ja euron hajoaminen johtaisi Euroopan taantuvaksi talousalueeksi. Täälläkin lahkosaarnaksi tullut kelluva valuuttapolitiikka toimisi pitkässä juoksussa euromaita itseään vastaan, kun EU-/euromaat alkaisivat olla toistensa kilpailijoita maailman markkinoilla."

Tuo mielipiteeni liittyy suoraan tuohon kirjoitukseesi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset