SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Euron hajoamiseen ei uskota

 

 Luottamus  17 maan euroalueen koossa pysymiseen   on vahvistunut  selvästi viime kesään verrattuna, kertoo tuore saksalaistutkimus.

Selvityksen on tehnyt saksalainen Sentix -tutkimusyhtiö.  Tutkimuksen  mukaan sijoittajista 24 prosenttia uskoo, että yksi euromaa voi  lähteä  pois yhteisvaluutasta seuraavan vuoden aikana.  Vuosi sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä euron hajoamista odotti 73 prosenttia.

Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin viime vuoden elokuussa pitämä  puhe vaikuttaa ja vaikuttaa jatkossakin.   Draghi  lupasi, että keskuspankki "tekee mitä tahansa", jotta yhteisvaluutta euro saadaan autettua ulos kriisistään.

P.s. Suomessa on yksi eduskuntapuolue, joka ei pysty sanomaan  äänestäjille  eurokantaansa

http://www.hs.fi/kotimaa/a1371699261908

Ilman kommentoijan   tunnistettavaa omaa  kuvaa kirjoitetut kommentit poistetaan 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Sijoittajista" 24 prosenttia? : D Eurooppalaisista 101 prosenttia tietää, ettei euroalue hajoa mihinkään. Drakmoista ja markoista puhuvat ovat yksittäisiä oman edun tavoittelijoita ja spekulantteja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hiljaisuus vallitsee tietyllä lahkosuunnalla, kun tälläistä tänne kirjoittaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin. Kreikan primääritase on aika lailla oleellinen. Se oli jo päätymässä plussalle, mutta otti sitten pikkaisen takapakkia.

Heti, kun heillä tuo on kunnossa, niin se on oiva kiristyskortti muun Euroopan ruveta vastaanottamaan luottotappioita.

Mutta mikäli Merkeliä ja Schäublea on uskominen, niin Kreikallahan on tuota pikaa satoja miljardeja ylimääräistä, jolla se maksaa velkansa? Ehkä jo ensi vuonna, kun taas totutusti talouskin alkaa kasvaa "ensi vuonna" (näppärä sanonta, kun sitä ei tarvitse juuri koskaan muuttaa).

Katsotaan monellako sadalla miljardilla Saksa on valmis laittamaan tähän. Ehkä mekin päädymme sataan halveksittavien kymmenien miljardien sijaan? =)

P.S. Se Draghin hyvin nimekäs puhe pidettiin viime vuoden heinäkuussa. OMT esiteltiin sitten myöhemmin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

H Myllyniemi

Tässä nyt oli puhe koko euron mahdollisesta kaatumisesta, eikä Kreikan kaatumisesta, joka sekin on tärkeä asia, mutta eri asia kuitenkin.

Ja sana pitää, Soinikin ymmärtää asian (PS:n puoluehallitus ennen puoluekokousta)
http://www.bloomberg.com/news/2012-07-26/draghi-sa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #13

Kyllä nuo riskiprosentit menevät ihan uusiin lukemiin, mikäli Kreikka kiristää - ja siihen ei suostuta. Kreikka lähtee ja jättää suuren osan veloistaan pystyyn. Se on rahoittajille ja sijoittajille melko ikävä viesti. Muidenkin maiden velkakirjoille koittanee vahvat myyntiaallot. Tämän vuoksi katson Kreikan eroamisen olevan osapuilleen sama asia, kuin että koko valuuttahökötys kaatuu. Tästä syystä Kreikka "halutaan" pitää eurossa (vaikka itsekään et tätä halua). Tästä syystä se umpikorruptoitunut Aigeanmeren kupeessa kököttävä niemimaa on tätä yhtä suurta perhettä.

Jos taas Kreikka onnistuu kiristyksessään niin sitten jonossa on muuten muitakin, jotka haluavat euroalueen yhteisvastuulliset velat leikkuriin.

Entä jos Kreikka ei kiristä? Niin, mitä muutakaan tässä voi tehdä? Rahaahan sieltä ei ole nettomääräisesti enää tulossa takaisin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #19

Nyt näyttää käyvänkin ne perustelut, joita Kreikan tukemisen aloittamisessa oli tukijamailla, ettei kriisi eskaloidu muihin euromaihin. Niistä perusteleluista T Soini ym. pitivät melkoista yksipuolista älämölöä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tulevaisuuden ennustaminen jne...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minä lainaan vain uutista, en itse ole laatinut tutkimusta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko Sentix GmbH vai peräti AG? Ketkä ovat vastuuhenkilöt? Heistä saisi ehkä johtolankaa siihen, mikä taho tuosta pelleilystä oikeasti on vastuussa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Eihän euro nyt akuutisti ole kaatumassa, kun syksyllä Saksan vaalien jälkeen annetaan anteeksi Kreikan velat. Tietysti joku voisi tyriä vielä sitä ennen, mutta aika epätodennäköistä on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Euro -usko kasvaa näköjään jo jopa Soinin puolueessa ! :D

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tosiasiat pitää tunnustaa, että jos Kreikan velatkin ollaan valmiit antamaan anteeksi, se osoittaa että sellaista hintaa tuskin on etteivät euromaat pitäisi euroa kasassa. Tietysti siinä kohtaa jos Italia, Espanja tai Ranska kaatuvat, raha ei enää riitä siihen mitenkään, ja se kaataa koko euron sekä luultavammin EU:n.

Mutta en tätä pitäisi välttämättä kokoomuksen enkä demareiden kannalta hyvänä uutisena jos/kun näin tapahtuu, että Kreikan velat annetaan anteeksi. Samalla kun realisoituu se, että kyseiset puolueet ovat valehdelleet Suomen kansalle miljardiluokassa. Kannatuksen romahtamisen pienpuolueiden tasolle lisäksi, myös valtakunnanoikeus voi kohdata johtohenkilöitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Suomen vastuut ovat julki VM:n sivulla ja VM informoinut eduskunnan keskeisiä
valiokuntia jatkuvasti (suuri valiokunta, valtiovarainvaliokunta, talousvaliokunta).

Väliaikaisen ja pysyvän vakausmenkanismin pitää mennä ensin konkurssiin/maksukyvyttömäksi, jos takaajamailta aletaan periä velkoja.
Se tilanne ei ihan huomenna ole.
http://www.efsf.europa.eu/about/index.htm
http://www.esm.europa.eu/

Jos joku puhuu vastoin parempaa tietoa, on se arvoisan kommentoijan oma puolue levittäessään huhua maakunnissa, että valtion kassasta on jo maksettu 5-10 mrd €
Välimeren maille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Euroalueen pysyvyyttä ja menestystä kuvaa se, että Kyproksen yli 100.000€:n talletuksista leikataan ainoastaan 47,5%.
http://yle.fi/uutiset/kyproksen_suurimman_pankin_t...

Kreikankan ei tarvitse irroittautua eurosta, sillä EKP ja Draghi tekevät mitä vain euron säilymiseksi ja lisäksi on todennäköistä, että Kreikan velkoja leikataan ja Suomikin selviää vain 1-3mrd€:n luottotappioilla.
Mutta vaikkei velkoja enää leikattaisiinkaan, Saksan VM Wolgang Schäubele'n mukaan Kreikka "saa apua muilta euromailta vielä ensi vuoden jälkeenkin".
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/07/29/...

Eli euroakaan ei ole vielä Suomesta maksettu" ja "euro on ollut historian suurin menestys" ;-)
Ruotsalainen sanoisi, että "allt är som sig bör"!

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

http://www.bis.org/review/r130424d.pdf

EKP omaksui riittävän voimakkaan LLR/MMLR roolin euroalueella, jolloin euroalue voi periaatteessa hajota vain "vapaaehtoisin" järjestelyin. Markkinat ilmeisesti uskovat siihen olevan 24%:n mahdollisuus. Olisi kiinnostavaa tietää kuinka todennäköisenä vallankaappausta EKP:ssa pidetään, koska se vähentäisi todennäköisesti insentiiviä lähteä, paitsi Saksan osalta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tottahan toki markkinat katselevat tilannetta vain omalta kannaltaan. Aivan kuten komissio ja EKP ovat omia lausuntojaan antaneet omaan 'pussiinsa' pelaten. Markkinat yrittävät kaikin käytettävissä olevin keinoin myös käyttää euroalueen kriisiä hyväkseen. Tuohon luen itse tämän prosentuaalisen mahdollisuuden euron hajomisesta liittyvän. EKP:tä 'innostetaan' lisäpanostuksiin sijoittajien pussiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Unohtaa ei voi myöskään poliittisia spekulantteja meillä ja muualla markkinoiden lisäksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Niin, katson komission ja EKP:n lausumat juurikin poliittisiksi kannanotoiksi. Lausumat on annettu juuri markkinoita silmallä pitäen ja niitähän on annettu kriisin aikana aika ajoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset