SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Katainen: Suomi ei ole puolueeton

Berliiniläinen sanomalehti Der Tagesspiegel on haastatellut pääministeri Jyrki Kataista sunnuntain Ukraina-teemasivuillaan.  Pääministeri Jyrki Katainen sanoo  haastattelussa, ettei Suomi ei ole neutraali maa, vaikkemme  kuulu sotilasliittoon kuulukaan. Asiasta uutisoi valtiollinen Yle.

Samalla Katainen oikoi USA:n entisen ulkoministeri  Henry A. Kissingerin  kirjoitusta Washington Postissa. Kataisen mukaan Kissinger  on mm. unohtanut Suomen EU-jäsenyyden ja Suomen nykyisen muuttuneen aseman sitten kylmän sodan ajoilta.  Katainen muistuttaa myös, että Suomen Nato-optio on yhä olemassa. Kirjoitin Kissingerin kirjoituksesta aiemmin blogin.

Viikolla eduskunnassa pääministerin ilmoituksessa Ukraina tilanteesta käydyssä keskustelussa Katainen käytti  puheenvuoron, joka jäi monelta noteeraamatta (katso kohdasta  2 h 23 min 30 s). Kannattaa katsoa ennen kuin puhuu tai kirjoittaa tai kommentoi yhtä ja etenkin toista. Kataisen puheenvuoro nousi koko keskustelun yläpuolelle.  Enpä muista aiemmin Suomen pääministerin käyttäneen tuollaista ulkopoliittista kommenttipuheenvuoroa kylmän sodan aikana tai sen jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

USA:ssa ei anneta paljoakaan ervoa EU-jäsenyydelle. Se on NATO, joka siellä tunnetaan!

Kokoomuksen olisi syytä herätä jo kylmään todellisuuteen! Kokoomuksen pitäisi ottaa myönteinen kanta NATO-jäsenyyteen ja alkaa ajaa sitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Haloo ! Kokoomus oli ja on ainoa puolue, joka esim. Ukraina keskustelussa toi esiin Nato jäsenyyden. Siitä on puoluekokouspäätös vuodelta 2006.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Optio on mielestäni lupaus, jossa myyjä lupaa kaupan onnistuvan tiettyyn hintaan tulevaisuudessa.

Tarkoittaako Katainen Nato-optiolla sitä että Suomen liittyminen kyseiseen järjestöön olisi pelkkä ilmoitusasia kyseisen järjestön jäsenille?

Jukka Laine

Suomi ei ole puolueeton. Suomi on täysin riippuvainen rahoittajistaan ja esim. EKP:n rahapolitiikasta. Vaikka äkkiä ajatellen sillä ei ole mitään isompaa merkitystä, tiukan paikan tullen pankinjohtajan sana on kuitenkin laki. Ruotsi esimerkiksi voi toimia toisin halutessaan vaikkapa Kreikan velkojen takaamisen suhteen tai Venäjän pakotteiden.
Suomella ei ole vaihtoehtoja, kuten puolueettomalla yleensä on.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jukalta hyvä ja ytimekäs kommentti.

Suomi on maalannut itsensä pahasti liikkumavarattomakasi nurkkaan esim. tässä puolueettomuus-asiassa liittymällä EU: hun. Samatta mitään vastikkeeksi.

Globaalissa valtapolitiikassa vain sotilaallisesti voimakkailla on todellista sananvaltaa. EU: lla ei ole sotilaspoliittista valtaa. Sen kaltaisella "arvoyhteisöllä" ei ole sotilaspolittiista valtaa. Talouspoliittista kylääkin jossain määrin.

Määrätessään nyt narsistisesti talouspakotteita esim. Venäjälle, EU ei huomio niiden erilaista vaikutusta eri jäsenmaihinsa, esimerkiksi Suomeen, jolle Venäjä on rajanaapuri ja merkittävä kauppakumppani sekä tuonnissa että viennissä.

Suomen alkaa olla jo myöhäistä "haikailla" Natoon. Eikä se muutenkaan yksiselitteisesti olisi hyvä asia.

Janne Suuronen

Juu. Kyseinen puhe jäi noteeraamatta. Hyvä puhe Kataiselta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siksipä Suomen on siirryttävä liittoutumattomuuteen - erottava EU:sta, ja varsinkin eurosta.

Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, jolloin on jo myöhäistä...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rosbalt yhdistää Suomen puolueettomuuden lakkaamisen Ukrainan tapahtumiin:

http://www.rosbalt.ru/main/2014/03/16/1244637.html

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä puheenvuoro Kataiselta todellakin. Hänestä on kasvamassa valtiomiesainesta.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Ei tietenkään Suomi ole puolueeton, eikä ole ollut sitä aikoihin. Olemme sotilaallisesti liitoutumaton, mutta olemme hyvin selkeästi valinneet puolemme demokraattisten länsimaisten oikeusvaltioiden joukossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset