SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Argentiina tekemässä taas konkurssia, muttei Kreikka ehkä sittenkään ?

 

Pitkin vuotta on  uutisoitu Argentiinan  kasvavista taloudellisista vaikeuksista. Argentiina ei nyt tosin ole ainoa maa konkurssin partaalla uutisoi USA Today.   Monet eurovastustajat ovat käyttäneet Argentiinaa esimerkkinä Kreikka- casen kohdalla , että Kreikkakin   voi vallan hyvin tehdä konkurssin ja jatkaa sitten omalla valuutalla jättäen sitä ennen velkansa maksamatta. Opposition suuriman puolueen puheenjohtaja puheissaan jopa suositti Keikan velkojen maksamatta jättämistä.

Viime viikolla Reuters teki Argentiinan taloushistoriasta kronologisen uutiskatsauksen. Argentiina on ajautunut maksukyvyttömäksi ja toisen kerran 13 vuoden aikana.  Eikös oman valuutan – kuten Argentiinassa  - pitänyt toimia talouden vakauttajana ja suhdanteiden tasaajana. Näinhän täällä moni eurovastustaja omaa mantraansa jatkuvasti esille tuo. Argentiina ei ole päässyt pääomamarkkinoille yli 10  vuoteen. Maan oma valuutta Peso heikentyy koko ajan ja maan laukkaava inflaatio kiihtyy.

Kreikan velkataakka alkaa luottoluokittaja Moody'sin mukaan kuluvan vuoden jälkeen kevetä.   Moody’sin mukaan Kreikan hallitus on saanut tuloksia  maan valtiontalouden vakauttamisessa. Velkasuhde on kuluvan vuoden jälkeen kääntymässä Moody’sin mukaan parempaan suuntaan. Sekä Kreikan vienti että kotimainen kulutus näyttävät Moody'sin mukaan elpymisen merkkejä. Myös luottoluokittaja Fitch toukokuussa näki Keikan talouden aiempaa parempana.

Onko sittenkin valittu toimintapolitiikka ollut esim. Kreikan kohdalla parempi kuin maan heitteille jättäminen omalla valuutalla pääomamarkkinoiden ulkopuolelle. Muuttuvassa maailmantaloudessa ja maailmanpolittikan tapahtumissa ei yhtä ja oikeaa vastausta tuskin pysty sanomaan. Mutta onko harjoitettu politiikka ollut  huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin ? Eihän Kreikka  olisi velkojen kokonaan anteeksiantamisella selvinnyt oman voimin eteenpäin. Maan julkinen talous olisi jätetty kuntoon saattamatta. Kreikan vero- ja muuta hallintoa ei olisi edes tätäkään vertaa uudistettu ja saatu edes osa korruptiosta hallintaan.

Kreikka on euroalueen köyhin maa, mutta olisko tilanne omalla valuutalla yhtään nykyistä parempi. Kreikan inflaatio laukkasi omalla valuutallakin korkealla, mutta euroaikana jo paljon matalammalla, ja nyt ehkä liiankin matalalla. Oma valuutta tuskin olisi korjannut  Kreikan  kauppatasetta, jos maan elinkeinorakenne ei muutoin ole kunnossa.  Velalla rahoitetun ja ylläpidetyn Kreikan  julkisen talouden kuntoon laittaminen näkyy Kreikassa, mutta suurin osa siitä on aiheuttu maan omalla sisäpolitiikalla.

Edelleen pohdintaa, että onko valuutan vakaus pitkässä juoksussa parempi vaihtoehto maan vientiyrittäjille ja kansalaisten kulutuskysynnälle hintatason vakauden johdosta. Suomen Pankki on osaltaan ollut edistämässä talousosaamista lukiossa ym. oppilaitoksisa. Tuosta diasta  ja sen diasta olisi varmaan ihan perusasioista opiksi otettavaa –oppia ikä kaikki teemalla - vähän kaikille.

Living in the EU

P.s. miksi  myös ei –euromaan  Ruotsin työttömyysaste näyttää heikkenevältä ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ruotsista puheen ollen hieman viime vuoden näkemystä. Tuonti Saksasta oli silmiinpistävän suurta (noin 180 miljardia SKr kun vienti sinne noin 110 miljrdia). Ruotsin kauppa taas Venäjän kanssa on varsin pientä vienti 23 miljardia/tuonti 45. Edellä Venäjää ovat pohjoismaiden lisäksi mm.Italia, Ranska, Hollanti, Puola, Kiina, USA, UK)

"Den svenska varuexporten uppgick år 2013 till 1 092 miljarder kronor. Europa, och främst EU, är den största marknaden för svenska exportvaror. I tur och ordning exporterar vi mest till Norge, Tyskland, Finland, Danmark och Storbritannien.

Över 80 procent av importen till Sverige kommer från länder i Europa. Framför allt importerar vi mycket från Tyskland, Norge, Danmark och Nederländerna. Den svenska importen från Kina är betydande, 44 miljarder kronor år 2013, men mindre än importen från länder som exempelvis Finland och Ryssland.

Asien är en växande exportmarknad för svenska företag och är idag faktiskt större än Nord- och Sydamerika sammantaget. Även importen från Asien har vuxit, men är i dagsläget fortfarande mindre än vår export till regionen. Att vi exporterar mer än vi importerar gäller även när man ser till den totala varuhandeln. Du kan läsa mer om detta på sidan Handelsbalansen och tjänstebalansen."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hyvä havainto. Suomi on Ruotsille tärkeä kumppani idän kaupan suuntaan.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Hyvä että näistä asioista puhutaan. Pari huomiota:

1) Argentinan peso ei ole enää kelluva valuutta vaan sen vaihdettavuus on rikottu. Samantyylistä idiotismia kuin ERM-aikana Suomen markalla 1990-1992. Valuuttavarantohan siinä menee ja mustan pörssin vaihtokurssi on huomattavasti heikompi. Jopa Argentiinan kaltaisen rupumaan kannattaisi tehdä kuten Ruotsi eli antaa valuutan kellua täysin vapaasti ilman yritystä manipuoloida sitä vaihtamisen rajoittamisella, tukiostoilla ja muilla typerillä markkinavääristelyillä

http://blog.kantox.com/doing-business-in-argentina...

2) Argentiinan konkurssiin menevät joukkolainat on nostettu vieraan maan valuutalla (dollareissa) ja vieraan maan tuomioistuimen alla (New York)

Kohtaan 2)-liittyen, Kreikan massiivinen default-velkajärjestely vuonna 2012 leikkasi noin €200 miljardin euron velkojen nykyarvosta yli €100 miljardia pakkovaihtamalla ne uusiin joukkolainoihin. Näiden juridinen laki on Englanti, joten Kreikka on nyt hiukan samassa tilanteessa kuin Argentiina ennen nykytilannetta eli lainaa vieraassa valuutassa (euro) ja vieraan lain alla (Englanti). Eihän siitä hyvä seuraa kun seuraava default tulee

3) Ruotsilla valtionvelka on kuitenkin kruunuissa ja pienenemään päin kun taas Suomella velka ei ole omassa valuutassa (vaan ylikansallisessa) ja kasvaa kohisten. Myös vaihtotase on reippasti plussalla (yli 5%) kun Suomessa negatiivinen. Työllisyysaste on paljon korkeampi kuin Suomessa vaikka työttömyysaste onkin samaa luokkaa. Sekä SUomi että Ruotsi viisaasti lainaa oman lakinsa alla mikä on kohdassa 4) kuvaamani Lex Monetae-tulkinnan toteututtavuudelle erittäin kriittistä!

4) Suomen Pankin vakaus-videot ovat kai tarkoitettu lähinnä lapsille. Palkkojen ja velkojen vakaus on taantumassa huono juttu, ei hyvä. Tässä aikuisille kirjoittamani Lex Monetae blogi aiheesta:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1684...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ihan hyvää rinnakkaistietoa, mutta..

Kellui tai ei, Argentiina on taas omalla valuutallakin maksuvaikeuksissa. Se oli pääviesti ja linkkifaktat blogissani, jotka ovat pääosin tuoreempia kuin tuo kesäkuulta oleva linkkisi Peson vaihdettavuudesta.

Luin kyllä tuon tuomioistuinuutisen, josta tämä vyyhti lähti liikkeelle.
http://www.economist.com/blogs/economist-explains/...

Puhuin Kreikan kaikkien velkojen anteeksiantamisesta, en tuosta kommenttisi ratkaisusta.

--------------
"4) Suomen Pankin vakaus-videot ovat kai tarkoitettu lähinnä lapsille."

-->tarvetta on aikuisillekkin, kun seuraa keskustelua.

-------------

P.s. Ruotsin työllisyysaste on Suomea korkeampi, mutta työttömyysaste Suomen tasoa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei se oma valuutta tietenkään mikään viisasten kivi ole. Sen näkee monistakin maista. Euroopan maista Unkarikin sekoilee täysin Jobbikin ja venäläismielisyyden kanssa ja talous ei todellakaan toimi on sitten kuinka oma valuutta. Kun hommat ovat pielessä pitää tietenkin löytää syntipukkeja, jotta kansalla on parempi mieli... nähtävästi wanha juutalaisvastaisuus toimii siellä hyvin (siis mikäli poliittisiin piireihin haluaa, niin onhan se keino sekin). EU-vastaisuus, homovastaisuus, ties-minkä-vastaisuus-kunhan-saadaan-ääniä kuuluu asiaan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Jobbik

Noh, sorry että poikkesin aiheesta osin. Lähinnä totta on, ettei omalla valuutallakaan homma automaattisesti toimi paremmin (ei se mikään maaginen ihmekortti ole, vaikka siltä monesta vaikuttaa).. mutta kannattaa pitää vaihtoehdot toki avoimina eikä hirttäytyä yhteen ainoaan toimintamalliin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, Soinin puheet ovat olleet läpän heittoa. Hän ei sallinut edes
oman puolueensa puoluekokouksessa keskustelua eurosta. Asia poistettiin esityslistalta.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Ruotsin suhteen olisi viisasta tutustua Lars Svenssonin viimeaikaiseen kritiikkiin:

http://larseosvensson.se/2014/06/16/objective-and-...
http://larseosvensson.se/2014/07/25/weak-defense-f...

Hieman kevyempänä settinä Krugmanin ja Nunesin havainnot Ruotsista:
http://thefaintofheart.wordpress.com/2013/04/11/de...
http://www.nytimes.com/2014/04/21/opinion/krugman-...

Mitä enemmän olen seurannut Lars Svenssonin kirjoittelua, sitä enemmän olen alkanut häntä arvostamaan. Kun joudumme palaamaan kelluvaan markkaan, Lars voisi olla meille sopiva keskuspankkiiri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö kelluva Suomen euro ! :D

P.s. Ruotsi on euron vapaamatkustaja , kuten II-maailmansodassakin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Siellä on ollut viisas johto, toisin kun meillä. Oman eduntavoittelijoita,joita kiinnostaa vain henkilökohtainen ura, ei minkäänlaista valtiomiesmäisyyttä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Kirjoittaako herra Fagerström itsensä likoon laittamalla omissa nimissään blogeja, vai huutelee katsomosta toisten blogeissa.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Ruotsilla on oma kelluva valuutta, kruunu. Euro on myöskin kelluva valuutta, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Ruotsin kanssa. Ruotsi ei siis millään tavalla matkusta eurossa, vapaana tai vangittuna. Heillä on mahdollisuus käyttää rahapolitiikkaa oman yhteiskuntansa kehittämiseen parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuten Lars Svensson argumentoi, kruunua on viimeaikoina käytetty Ruotsin talouden tuhoamiseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kreikka ei itse tule koskaan maksamaan velkojaan korkoineen eli se on tuossa suhteessa maksukyvytön.

Jos joku haluaa antaa Kreikalla velkoja anteeksi tai pidentää maksuaikoja hamaan tulevaisuuteen, niin se on toinen juttu, mutta Suomen ei tällaiseen pitäisi mennä mukaan.

Kun eurokriisi tai velkakriisi on nyt kestänyt tässä "perusluonteeltaan rauhanunionissa", jossa taloudelliset asiat ratkaistaan poliittisin perustein, jo noin 6 vuotta, eli yhtä kauan kuin toinen maailmansota, on odotettavissa, että euroalue murenee ilman alituista tukea ja EU joutunee muuntautumaan toisenluonteiseksi yhteistyöjärjestöksi, ei liittovaltiobyrokratiaksi.
Tässä taustaa epäoptimaalisuudesta:
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167465-onko...

Tässä taas Suomen kasvu-uskon toteutunutta lähihistoriaa:
http://www.tradingeconomics.com/finland/gdp-growth

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset