SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Jälkisuomettunutta mustavalkoista ulkopoliittista keskustelua

  • Suomen ulkopolitiikkaa johdetaan tässä ajassa
    Suomen ulkopolitiikkaa johdetaan tässä ajassa

 

Suomen ulkopoliittisen johdon toiminnasta on käytetty puheenvuoroja, joissa monissa korostuu jälkisuomettuneen Suomen vanhan matran ääni.

Tuntuu siltä, että eräillä politiikoilla kuuluviin ja näkyviin pääseminen vaatii hyökkäämistä ja vähättelyä toista suomalaista hallituksen ministeriä   kohtaan, mutta itse varsinainen asia jää taka-alalle. Tämähän oli leimallista nk. yhden totuuden ulkopolitiikan aikana Suomessa aina Suomen EU-jäseneksi liittymiseen saakka.

Toimivalta tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kesken sekä toisaalta  eduskunnan asema ja tietojensaantioikeus kansainvälisissä asioissa on selkeästi kuvattu perustuslain 93   ja 96-97  §:sissä .

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on kokoontunut tasavallan presidentin johdolla kokoajan. Samaan aikaan tasavallan presidentti, pääministeri ja myös ulkoasianministeri  käyvät keskusteluja  Suomelle tärkeitten ulkovaltojen edustajien  kanssa monin eri tavoin ja monissa eri yhteyksissä.

Pääministeri Alexander Stubbin hallitusohjelmaan (ss. 5-6)  on kirjattu selvästi ja selkeästi, että hallitus toimii Suomen kansainvälistä asemaa vahvistaen ja huolehtii ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuudesta, ennustettavuudesta ja johdonmukaisuudesta. Suomen turvallisuus ja hyvinvointi perustuvat hyviin kahdenvälisiin suhteisiin sekä yhteistyöhön muiden valtioiden ja kansainvälisten toimijoiden kanssa .

Suomen pääministeri ei ole ainoa valtiojohtaja tai pääministeri , joka käyttää Twitteriä. Twitteriä käyttävät myös nykyinen Paavi Francis (Franciscus) , Venäjän presidentti Putin, USA:n presidentti Obama  jne.

Viestintätoimistoketju Burson-Marstellerin Twiplomacy- tutkimuksen  mukaan lähes 80 prosenttia valtioiden päämiehistä ja hallituksista omistaa Twitter-tilin.

Suosikkikomisario Palmu tokaisi eräässä elokuvassaan, kun pitkästyi jaarituksiin ja jahkaamiseen tapahtumien kulun kerronnassa : ASIAAN !  Samaa tekee mieli sanoa näille jälkisuomettuneille Suomen politikoille.

 

Kyllä ne kauppasuhteet jatkuvat

http://www.goodnewsfinland.fi/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Meillä ei ole koskaan tehty tilitystä YYA-kauden historiastamme. Politiikan toimijatkin ovat osittain vielä samoja ja se näkyy nyt.

Nyt elämme murroskautta uuden politiikkopolven ja jo pitkähkön EU-jäsenyyden myötä. Se ettei selvitystä historian kanssa tehty oli varmasti hyvä sisäpolitiikan kannalta. Kuitenkin muistuttaisin Kekkosen sanoista, jos on valittava kumpi saa olla rempallaan sisäpolitiikka vai ulkopolitiikka, niin se olkoon sisäpolitiikka.

Jukka Mäkinen

Varjele noita Suomen herroja, etteivät ne toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

http://webapp.sonntagszeitung.ch/read/sz_10_08_201...

"Olemme luonnollisesti huolissamme Ukrainan tilanteesta. Etenkin, kun venäläiset poliitikot alkavat elätellä haaveita Suur-Venäjästä ja puhuvat Suomen tai Puolan liittämisestä Venäjään. En kuitenkaan ota tällaisia haaveita vakavasti", Ilves totesi.

Mika Samuel Kiekkijev

Paljon olen samaakin mieltä, mutta hieman olen kyyninen EU:hun selkänojana.

Mielestäni EU on osoittautunut hajanaiseksi ja huonosti hallituksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU:n hajaannus on seurausta brittien sekoilusta ja kaipuusta entiseksi siirtomaavallaksi.

P.s. Tony Blairilla oli EU-poliittista linjaa enemmän kuin David Cameronilla nykyään.

Mika Samuel Kiekkijev

Taitaa hajaannukseen kuitenkin olla monta muutakin vaikuttajaa, kuten esim. kaikkien aikojen alhaisin äänestysprosentti EU-vaaleissa ja äänistä merkittävä osa meni EU-kriittisille, toimivan komission odottelu, kina huippuviroista tyyliin mihin sopii ainoastaan Euromaata edustava ehdokas yms.

EU on hajanainen sisältä ja se vaan nyt korostuu Ukraina kriisin seurauksena, mutta kriisi ei ole hajaannuksen syy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä syy on yksinkertainen.
"Kun he (eurooppalaiset) eivät halua, niin he eivät halua." Nimittäin antaa Brysseliin omien kansojen kaikkien narujen veto-oikeuksia.
Ashton, jonka pitäisi olla suuri ulkopoliittinen edustaja, ei ole näkynyt missään juuri tuossa roolissaan.

Toistaiseksi pakotepolitiikan vaikutus on ollut mittaluokaltaan hyttysen aivastus verrattuna eurokriisin kuuden vuoden historian petaamaan tilaan ja vielä tuleviin laskuihin.

Sen sijaan on hävettävää, miten helposti EU sallii rajojen siirtelyn diktatuurin toimesta. EU ei taida ymmärtää, millaisten voimien (tai Kremlin kuiskuttelijoiden) kanssa se on todellisuudessa tekemisissä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja Suomessakin on tahoja, ettei Suomen tulisi tuomita po. toimintaa yhdessä muiden länsimaiden kanssa, mm. tänään eetteriin päässyt blogikirjoittaja Åbon tohtori.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Pietikäinen:..."joissa monissa korostuu jälkisuomettuneen Suomen vanhan matran ääni."

Lause ei oikein avaudu tällaiselle tavikselle. Mitä tarkoittaa jälkisuomettunut? Entä matra?

Jukka Mäkinen

Matra oli ranskalainen automerkki, joka oli mukana F1'ssäkin.
Piti melkoista pärinää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomessa kylmän sodan aikana toistettiin samaa mantraa liturgiaa ja samoja
sanoja, joita mm. P Väyrynen edelleen käyttää

----------
Suomessa on tahoja, jotka pyrkivät saattamaan Suomen kylmän sodan aikaiseen asemaan eli jatkavat suomettumista uudelleen jälkisuomettuina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Finlandization -

-------
P.s. En tarvitse tähän jonkun dosentin, tohtorin ym. vahvistusta

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Pietikäinen:"Suomessa kylmän sodan aikana toistettiin samaa mantraa liturgiaa ja samoja sanoja, joita mm. P Väyrynen edelleen käyttää"
Niin, silloin Suomen ulkopoliittinen asennoituminen perustui lääkärin rooliin. Nyt sitten on siirrytty tuomarin rooliin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei Moskova ole mikään käräjäoikeus. Nykyisellä suuntauksella tarvitaan lihaksia ja niitä kun ei ole.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tälläiseenkö haluat paluuta ?
https://www.google.fi/search?q=european+map+after+...

P.s. Eräitä maita on jyrätty kokonaan pois kartalta ja ihan n. 80 km:n
päässä Helsingistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moskova ei ole mikään käräjäoikeus, eikä se ole enää edes N-liiton pääkaupunki, vaan Venäjän pääkaupunki. Venäjän väkiluku ei ole N-liiton 293milj. henkeä, vaan 142 milj. henkeä.

Kun Venäjä nyt pullistaa lihaksiaan, sen äksiisiä seuraa yli 500 miljoonaa eurooppalaista ja yli 300 miljoonaa amerikkalaista. Niitä yli 800 miljoonan kuluttajan länsimarkkinoita ei Venäjäkään halua menettää, jos omaa parastaan ajattelee.

Jälkisuomettuneen lääkärin rooliin jämähtäneiltä unohtuu tuon historiallisen tosiasian, asetelman muutos.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #20

Ja Väyrynen pyrkii ulkoministeriksi seuraavaan hallitukseen...
Jossain vaiheessa pj Sipilän on tehtävä selvä valinta puolueessaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kovasti ihmetyttää se, että nämä nykypäivän Finnlandisierungista puhuvat tarkoittavat Venäjän nuoleskelua. Samalla he jättävät kokonaan näkemättä sitä ilmansuuntaa, johon nykyinen Finnlandisierung suuntautuu.

Auta näet armias sitä joka nyky-Suomessa asettaa länsimaisen politiikan ja talouskäsityksen kyseenalaiseksi. Tämän itsestäänselvyyden huomaa lapsikin, jos vain jaksaa seurata valtamediaa. Ja sellainen aikuinen joka seurasi valtamediaa vaikkapa 1970-luvulla, huomaa yhtäläisyyden selkeäksi kuin pläkki.

Finnalandisierungin suunta on vaihtunut. Ja ne muinaiset suomettumista arvostelleet ovat nyt suomettuneempia kuin suomettuminen itse. Ja nykyisen länsisuomettumisen arvostelijat tuomitaan tutkimatta Venäjän nuoleskelijoiksi.

Sokeaa on tämä suomettunut porukka. Oli ennen ja on nyt.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #24

Suomi ei ole halunnut Itä-Blokin maa.

Kommunismin musta kirja
Le Livre noir du communisme
– Crimes, terreur, répressio

Kirjan toimittaja Stéphane Courtois toteaa esipuheessa: "Yksittäisiin ihmisiin kohdistuneiden rikosten ja erillisissä kohteissa toimeenpantujen summittaisten joukkomurhien lisäksi kommunistiset vallanpitäjät pystyttivät valtansa tueksi hallitusjärjestelmän, jonka varsinaisena toimintatapana on ollut joukkotuhonta."

Vähimmäisarviona uhreista hän esittää seuraavan suuruusluokan:

Neuvostoliitto: 20 miljoonaa kuollutta
Kiina: 65 miljoonaa kuollutta
Vietnam: miljoona kuollutta
Pohjois-Korea: 2 miljoonaa kuollutta
Kambodža: 2 miljoonaa kuollutta
Itä-Eurooppa: miljoona kuollutta
Latinalainen Amerikka: 150 000 kuollutta
Afrikka: 1,7 miljoonaa kuollutta
Afganistan: 1,5 miljoonaa kuollutta
kansainvälinen kommunistinen liike ja kommunistipuolueet, jotka eivät ole olleet vallassa: ehkä 10 000 kuollutta

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi on puolensa valinnut länsimaisen arvoperustan ja -yhteisön (demokratia, oikeusvaltio jne).

Pitäisikö Suomen olla kaikkien länsimaitten yhteistyöjärjestön toiminnan ulkopuolella. Ja mitä siitä seuraisi ->pahempi kuin Ukrainan ->Krimin tie ->
Suomessa opiskeltaisiin kenties pakollisena erästä kieltä ja käytettäisiin rinnakkaisvaluuttana r:lla alkaa valuuttaa.

Onneksi Suomessa oli isänmaallisia henkilöitä 1990-luvulla valtiojohdossa ja monissa -ei kaikissa - puolueissa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #25

SJP: "Suomi on puolensa valinnut länsimaisen arvoperustan ja -yhteisön"

Kuka on "valinnut"? En minä ainakaan. Mikä se sellainen "Suomi" on tässä yhteydessä? Jokin totalitaarinen konsensus?

Maailma ei ole mustavalkoinen, Seppo hyvä. On myös harmaasävyjä ja jopa värejä...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mark. On siinä pieni, eikä niin kovin pienikään ero. Mikäli mielistelemme länttä se tapahtuu vapaaehtoisesti, NL-mielistelyn taustalla oli pakko.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #27

Siinäpä se, Granlund.

Orwell kirjoitti 1984-romaanissaan totalitaarisesta valtiosta, joka aivopesee kansalaisiaan pakolla. Huxley taas kirjoitti Uljaassa Uudessa Maailmassa valtiosta, jossa kansalaiset "tekevät sen itse", ja siksi ei tarvita mitään perinteistä totalitarismia, tarvitaan vain manipulointia ja mielialalääkkeet.

Orwellin maailmassa kansalaiset elivät toisella ajattelun tasolla, jossa todellisuus oli täysin toinen kuin "virallinen" todellisus. Huxleyn maailmassa oltiin yksimielisiä. Vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisuus voi olla ansa, ja sitä se on nimenomaan nyky-suomettumisessa lännen suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset