Soini vaatii yhtä aikaa hallituksen kaatamista ja pystyssä pitämistä

 

Pj T Soinin mielestä puheet siitä, että sote -uudistus siirrettäisiin vaalien yli ovat vastuuttomia. Jopa perustuslaki tarvittaessa kumotaan. Tuohan tarkoittaa sitä, että hallitus on pidettävä pystyssä.

Mutta, mutta. Samaan aikaan  T Soini haluaa kaataa hallituksen. Minä haluan kaataa tämän hallituksen, sanoo Soini tuossa Ylen haastattelussa. Vaatiiko T Soini talousvälikysymyksen  yhteydessä myös epäluottamuslausetta hallitukselle. 

Eilen hän uhosi, että jos tätä sote –lakia ei saada aikaiseksi kokoomuksen kanssa, se tehdään ilman kokoomusta vaalien jälkeen. Tuo olettamus pitää sisällään sen, että Soinin puolue on vaalien jälkeen varmasti hallituksessa. Viimeisessä HS:n tekemässä gallupissa Soinin puolue oli pudonnut neljänneksi.

Pääministeri Alexander Stubb rahoitteli eilen oppositiota, että sote –laki saadaan opposition kritiikistä huolimatta. Keskustan puheenjohtaja J Sipilä vetää  Soinia näkymätöntä linjaa, tässäkin asiassa. Muistetaan, että myös kepun sisällä oli voimakasta kritiikkiä Sipilän tekemästä sopimuksesta hallituksen kanssa.  

Pj J Sipilä joutuu tänään Suomen yrittäjien kokouksessa ristituleen sote –asiasta. Vasta valittu uusi puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ilmoitti ensi töikseen MTV:n haastattelussa, ettei hän ole tyytyväinen sote –lakiluonnokseen.

Mutta blogin otsikkoon takaisin. Miksi Soini on nyt hermostunut, joka näkyy jo täytenä sekoiluna. Perustuslain muuttaminen Soinin tyylillä tuskin saa keltään valtiosääntöasiantuntijalta kannatusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi  sote –laki luonnoksesta  laajalta taholta lausuntoja.  Monissa lausunnoissa on tuotu esiin (mm. Kela)  asiakkaiden valinnanvapaus. Myös epäily siitä, että tuoko laki -luonnoksen mukainen esitys  säästöjä ja keventääkö se hallintoa. Sote uudistuksesta on käytetty paljon puheenvuoroja, että hallitus rikkoo perustuslakia kuntauudistuksessa. Itsekin käytin monta puheenvuoroa, ettei näin tule tapahtumaan. Nyt suuresti ihmettelin tätä Soinin ylireagointia.

Viime kädessä lain valmistuminen tulee olemaan eduskunnan ja sen perustuslakivaliokunnan tulkinnan varassa. Tietysti laki voidaan julistaa kiireelliseksi perustuslain 73 §:n mukaisella käsittelyllä, mutta eduskunta ja sen ao. valiokunnat joutuvat tekemään sitä ennen paljon töitä myös joululomalla saadakseen lain käsiteltyä ennen täysistuntokäsittelyä.

P.s. Toivon itse sote –lain valmistumista tässä eduskunnassa, tulkoon selväksi .

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu