SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Eduskunnan kokeneimmalta yrittäjäkansanedustajalta tylyt terveiset Sipilälle

Eduskunnan kokenein yrittäjäkansanedustaja – pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja - Eero Lehti katsoo pj Juha Sipilän puhuvan löysiä ja tehneen merkittävän harhaiskun.

Eero Lehti sanoo Sipilän mallilla valtion menojen  seitsenkertaistuvan, jos rahoitusta hankitaan valtion taseesta, tuottavien pörssiyhtiöiden osakkeita myymällä sen sijaan, että turvaudutaan yhden prosentin korolla saatavaan lainaan kansainvälisiltä markkinoilta.

Keskustan tämänpäiväinen manööveri epäluottamuslauseesta kaatui muuten eduskunnassa. Hallitusrintama piti viime viikon tapaan, nyt numerot olivat 100-97. Keskustan manööveri samaan aikaan epäluottamuslauseesta  maatalousministeri Petteri Orpoa vastaan  on kuivumassa  sekin kokoon. Pääministeri Alexander Stubb kävi MTK:n valtuuskunnan kokouksessa puhumassa tällä viikolla ja sai käynnistään kossupullon. Ehkäpä se  hiljensi tuen osoituksena keskustan epäluottamusintoa maatalousministeriä kohtaan.

Tämä keskustan manööveri ihmetyttää, koska hallituksen piti antaa ensi viikolla mm. lakiesitys nk. sote –laista. Olisko sitä hallitus sitten ensi viikolla enää tehnyt, jos hallitus olisi tänään kaatunut.  Sote –lain antaminen ensi viikolla merkitsee sitä, että hallitus on antanut kaikki kuntauudistukseen liittyvät lakiesitykset eduskunnalle. Eilen hallitus antoi uuden kuntalakiesityksen. 

Puheenjohtaja Sipilä on ilman muuta  tällä menolla joutumassa ahtaalle. ”Pannaan valtion tase töihin”  löysät puheensa Sipilä tulee löytämään vielä edestään. Tuossa alla olevassa linkissä olevassa blogissani ja sen alakommenteissa kerron, ettei valtion tasetta  tarvitse laittaa erikseen töihin. Valtion omistamien yhtiöiden  omistajapolitiikka ja sitten  osakkeiden myynti voi tapahtua jo tällä hetkellä ilman valtion taseen peräänhuutelua, jos hallitus niin päättää ja eduskunta myöntää myyntivaltuudet.

"Eilen Juha Sipilä sanoi toista, tänään Mauri Pekkarinen sanoo toista" keskustan monen kärjen politiikka antaa muille puolueille aseet keskustan kannatuskuplan puhkaisuun vielä ennen vaaleja.

 

Valtion tase, eläkerahastot ja yksityisten pankkisäästöt olivat alennusmyynnissä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mitä Kokoomus sitten sanoo uutta ja rakentavaa, jotta ahdingosta selvitään ja niin, että kansa myös sen ymmärtää.

Suuri osan kansasta ei ymmärrä taseista yhtään mitään, tulos-kulupuolesta kylläkin ja voitosta. Voiton käsittelystä ja verotuksesta vähemmän, ja yhtiön sisäisistä järjestelyistä ei yhtään mitään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kysymys, en ole Sipilän linjoilla, mutta missä ovatkaan toisten puolueiden taloudelliset linjat? Joku huutaa omaa markkaa ja toiset pistävät vastaan. Omaa ajateltua puoluejohtajan linjaa ei taida olla kuin Juha Sipilällä, ja sekin menee mielestäni metsään.

Valitse siinä sitten puolueesi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eipä varmaan ole taseajattelussa kaikki äänestäjät perillä, siksi kritisoin Sipilän löysiä puheita."Laitetaan valtion tase töihin" oli halpahintaista
mielikuvapolitiikkaa Sipilältä.

Kyllä ne asiat taloustilanteen kohenemiseen löytävät rakenteellisten uudistusten läpiviennistä, työelämän uudistuksista, PKT-yritysten toimintaedellytyksistä, julkistalouden koosta ja veropolitiikasta.

Kunkin puolueen vaaliohjelmat tulee julki vasta ensi vuoden puolella.Laitetaan valtion tase töihin julistus ei tule riittämään vaalitaistelussa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tavallinen kansa ei ymmärrä taseista ja tuloslaskelmista mitään, mutta vaikeana aikana se haluaa arvokonservatiivin johtajan. Kepu on aina ollut osto- ja myyntiliike, jossa on jokaiselle jotakin: homoliittoja ja niiden vastustusta, markkinataloutta ja sosialismia, mielipiteitä EU:n puolesta ja vastaan. Eikä Sipilää voi vastustaa, onhan hän niin kiltin ja mukavan oloinen mies.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jouni Snellman

Eero Pyykkölä ei ole tästä blogista suljettu pois, kuten tuolla toisaalla ihmettelet.
Voitko korjata asian. En halua osallistua millään muotoa siihen blogiin, jonka
keskushenkilöksi minut on nostettu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä blogissa on tarkoitus käsitellä pj Sipilän "Laitetaan valtion tase töihin" puheita ja siihen esitettyä kritiikkiä. Jos tänne tulee kirjoittamaan ohi tuosta aiheesta -tarkoituksellisesti - kommentti poistetaan.

P.s. Näyttää asiasta älähtäneen kommentoijja, jonka ei ollut tarkoituskaan paneutua valtion tase -asiaan puhumattakaan valtion omaisuuden myyntiin.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

En kyllä taseista ymmärrä mutta sen ymmärrän, että velka on aina maksettava. Tuosta valtion omaisuuden myynnistä annan neuvon hallitukselle, myykää vaikka eduskuntatalo mutta valtion metsämaita ei pitäisi myydä ulkomaalaisille hehtaariakaan. Ostaja voisi olla vaikka Venäläinen Putinin asiamiehenä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen samaa mieltä, että ulkomaan kansalaiselle maaomaisuuden myynnissä tulisi olla nykyistä selvemmät säännöt.

P.s. Ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosen kirjassa on tuotu esille asioita, joita kyllä ihmettelen.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128877590832...

P.s. Onneksi tästä metsäomaisuuden myynnistä keskustellaan
http://yle.fi/uutiset/orpo_rauhoittelee_kohua_valt...

Mika Samuel Kiekkijev

Seppo-Juha, en tiedä muistatko, mutta olemme olleet samaa mieltä koko ajan Sipilän höpinöistä ja ihan vilpittömästi myös oikeassa.

Sipilän löysät ovat olleet niin läpinäkyviä, että viimeksi Stubb sai yhdellä ainoalla kommentilla herran hakemaan ajatustaan, siinä onnistumatta.

E.Lehti on ihan aidosti, ilman sisäpiirikauppoja yms. kovan luokan asiantuntija talousasioissa, mutta toisaalta on aiheellista kysyä, miksi Kokoomus ei tunnusta sitä, että 0% investointilainaa ei kannata pelätä, kun huolehtii, ettei se katoa hallintoon, eikä muodostu syömävelaksi, vaan aidosti tuotaa lisäarvoa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi on kahdenlaisessa kierteessä, vuositason velkaantumista ei voi lisätä, koska velalla eletään jo muutoinkin ja. miten saada talous nousuun samaan aikaan.

P.s. Tänne tuli yksi kepulainen kommentoimaan ohi blogin aihepiirin, eikä sanallakaan käsitelyt tätä " Laitetaan valtion tase töihin" aihetta ja tätä valtion omaisuuden myyntiä. Nyt hän pitää turpakäräjiä toisaalla.
Huvittaa ne kommentit, jossa ei edelläänkään käsitellä tätä Sipilän löysää puhetta, vaan minä olen nyt hänen bloginsa keskiössä.

Mika Samuel Kiekkijev

Rauhoontuu varmasti ku korvan tauset kuivaavat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ankara on US-yhteisö, toisille sallitaan ja toisille ei. Kyllä Seppo-Juhan säännöt ovat jo kaikille tutut. Bannin saaneet eivät vain halua uskoa saaneeensa aiheesta, vaan jatkavat jäkätystään.

Minä näen Sipilän puheet taktiikkana saada kannatusta, mutta tyhjän päälle on paha rakentaa. Onkohan Juha aivan sata lasissa itsekään mukana noissa puheissa, jos ajatus katkoo välillä ja pitää hakea muistinpohjalta mitä olikaan sanomassa.

Eero Lehdellä on yrittämisestä kokemusta paljon enemmän kuin Sipilällä. Muistan, kun Kiihtelysvaaran kunta loppuaikoinaan ennen liittymistä Joensuuhun möi omaisuuttaan ja kaikki puolueet tuomitsivat silloin sen viimeisenä ja lopunajan keinona. Miksi omaisuuden myynti nyt olisi jotenkin hyväksyttävämpi vaihtoehto?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Mutta tämä poistettu kommentoijja pitää käräjiä toisaalla ja mikä "taustakuoro" on kommentoijja joukossa. Muttei sitä Sipilän "Laitetaan valtion tase töihin " käsitellä, vaan olen joutunut itse keskiöön. Minut saa ihan vapaasti bannata, enkä en nosta siitä ääntä, koska minulla on oma blogi sananvapauden käyttöön.

Olen joutunut työurani aikana tekemiseen valtion taseen, budjetoinnin, kirjanpidon, valtion yhtön,yhtiön osakkeen myynnin, yhtiön perustamisen ym. asioiden kanssa tekemiseen. Siksi en jätä tätä Sipilän löysää puhetta rauhaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Sehän onkin älykästä käydä kansalaiskeskustelua ennen virheitä. On edullisempi ruotia asioita nyt, kun sitten kun uusi hallitusohjelma on jo lukossa. Kyllä täällä noita jälestäpäin haukkujia on aivan riittävästi muutenkin.

Ihmettelen poliitikkojen väistelyä ennen vaaleja tuosta hallitusohjelmasta, miksi sitä ei voisi puhua ennen vaaleja jo auki? Kun jokainen puolue tekee kuitenkin oman vaaliohjelmansa, mistä sitten pidetään kynsin hampain kiinni ja sanotaan, että kyllä me mutta nuo toiste. Jos olisi jo yhteinen sävel ennen vaaleja, niin ne vaalilupaukset jotka siellä on vain mainosmielessä putoaisivat automaattisesti pois kuviosta.

Siinä mielessä Sipilä on vilpitön, että hän jaksaa ajaa samaa teemaa, vaikka se on järjetön ja monella suulla sellaiseksi todettu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

"Siinä mielessä Sipilä on vilpitön, että hän jaksaa ajaa samaa teemaa, vaikka se on järjetön ja monella suulla sellaiseksi todettu."

Sipilä on saanut valtiontalouden pelastajan leiman, ja jos myöntäisi johtoajatuksensa olevan järjetön niin talousosaamiseltaan putoaisi uskottavuus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Olen noista vaaliohjelmista ja etenkin kynnyskysymyksistä todennyt täällä monta kertaa, että vaalien jälkeen alkaviin hallitusneuvotteluihin puolueiden pitäisi mennä ilman vaaliohjelmia.Toinen asia on, että vaalien jälkeinen hallitus tekee saman, minkä Paavo Lipposen hallitus vuoden 1995 vaalien jälkeen eli pitää voimassa edellisen hallituksen tekemät valtiontalouden sopeutustoimet ja päättää tehdä lisää sopetustoimia.

http://valtioneuvosto.fi/tietoa-valtioneuvostosta/...
"Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. "

Ja mitä muuta. Seuraava hallitus tekee saman, minkä Paavo Lipposen hallitus eli joutuu keventämään ansiotulon verotusta.
http://valtioneuvosto.fi/tietoa-valtioneuvostosta/...

P.s. Melkein tragikoomista on toisaalla illalla käyty keskustelu, miksi poistin täältä kommentin, jonka ei ollut tarkoituskaan käsitellä tätä Sipilän "laitetaan valtion tase töihin " asiaan liittyviä näkökohtia. Siellä keskityttiin vain moderointilinjaani. Pisteenä i:n päälle on blogin aloittaneen henkilön toteamus, että tälläiselle hänen blogille on tarvetta. Täällä on melko paljon kirjoittajia, jotka keskittyvät huuteluun toisten blogeissa, mutta omia itsenäisiä blogeja ei kirjoiteta.

P.s. Haluan vielä sanoa tästä mainospaikkakokeilusta, että ilmoitin, etten ota vastaan palkkioita, vaan minun osuus pitää lahjoittaa Kirkon diakoniarahastolle. Rahasto, muttei mikään poliittinen tai muu lahkorahasto.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Eero Lehdelta myös toiseen suuntaan painavaa ja osuvaa kritiikkiä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128877707289...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Anteeksi vaan herra Uppala, mutta et käsittele tätä valtion tase asiaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuolla toisaalla on kirjoitettu tänään blogi otsikolla:
"Keskustan Juha Sipilän ehdotus valtion tuloslaskelmasta ja taseesta"

Selitin jo aiemmin täällä, että valtiolla tehdään jo tuloslaskelma ja tase.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180945-valt...
(ks. myös kommentointia)

http://vnk.fi/julkaisukansio/2014/h01_Hallituksen_...

ks. luku 1.3. valtion tase sivulla 75

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset