SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ruotsalaistutkija sijoitti Soinin PS:n vasemmistoblokkiin

Tänään seurataan mielenkiinnolla, miten käy Ruotsin  pari kuukautta sitten aloittaneen sosialidemokraattien ja ympäristöpuolue  vihreitten johtaman vähemmistöhallituksen. Eilen kävi selväksi, ettei  pääministeri Stefan Löfvenin vuoden 2015 budjettiesitys  mene läpi Ruotsin eduskunnassa. Eikä illan kriisineuvotteluissa Löfven päässyt porvariallianssin  kanssa sopimukseen.

Ruotsin puolueiden blokkiryhmittymästä on täällä Suomessakin keskusteltu, että kävisikö malli Suomeenkin. Ainakin porvaripuolella Ruotsi blokkiryhmittymä toimii. Ruotsissa oli kaksi vaalikautta  porvariallianssin muodostama hallitus. Syyskuun vaaleissa porvariallianssi jäi vasemmistoblokkia pienemmäksi ja  jäi oppositioon. Syyskuun vaalien jälkeenkin   porvariallianssi toimii.  Porvariallianssia on ryhtynyt  budjettiäänestyksessä tukemaan Ruotsidemokraatit, jolloin näillä puolueilla on Ruotsin eduskunnan ehdoton enemmistö.

Viime viikolla käytiin Ylen TV1:ssa ”vaalien välissä”  puoluejohtajien parin tunnin keskustelu. Keskustelussa oli jossakin vaiheessa esillä kysymys, että kävisikö Suomeen Ruotsin mallin mukainen puolueiden blokkiryhmittymä. Ohjelman juontajat olivat hankkineet Ruotsista ulkopuolisen näkemyksen, miten hän sijoittaisi Suomen puolueet blokkeihin. ja tässä tulos:

Vasemmistoblokki            Porvariblokki

SDP                                       Kokoomus

Vasemmistoliitto               Keskusta

Vihreät                                 RKP

Perussuomalaiset               KD

Miksi Soinin PS on vasemmistoblokissa. Syitä voi löytää esim. varjobudjetista: yhteisöveron korottaminen, budjetin menojen kasvattaminen, velanoton kasvattaminen. Suomen julkistalouden kokoa ihmeteltiin viimeksi Financial Timesissa siitä, että maamme  julkiset menot ovat lähes maailman korkeimmat.  Siitäkin huolimatta Soinin puolue esittää menojen kasvattamista. Soinin puolueessa on myös paljon tahoja, jotka haluaisivat  eristää Suomen läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöistä (EU, euro). Tämä  on myös noteerattu koti- ja ulkomailla. Soinin puolueen  puuhastelema epäluottamuslause  perjantaiksi ei ainakaan lisää puolueen uskottavuutta.

Todettakoon tässä, ettei TV1:n keskustelussa saanut paljon  kannatusta Ruotsin puolueiden blokkiajattelu. Suomessa on ollut enemmän kuin sääntö, että hallitus muodostetaan yli porvari-/vasemmistoblokkirajojen. Paljon on puhuttu viime aikoina, että tuleeko Suomeen 2015 vaalien jälkeen porvarihallitus, jolloin Soinin puolue  laskettaisiin tähän ryhmittymään. Myös punamultahallituksen mahdollisuutta on arvuuteltu. Minkälainen enemmistöhallitus saadaan vaalien jälkeen muodostettua, riippuu kyllä vaalituloksesta. HS:n gallupin mukaan nykyiset päähallituspuolueet ja suurin oppositiopuolue kärsisivät vaalitappion. Olen kokoajan korostanut, ettei liian innokkaasti etukäteen muodosteta hallitusta.

Puolue            vaalit 2011      HS mittaus        muutos

 

Keskusta          15,8                    24,5                      +8,7

Kokoomus       20,4                    17,4                      -3,0

SDP                   19,1                    16,4                      -2,7

PS                      19,1                    16,2                      -2,9

 

Mutta käykö tässä niin, että Ruotsi ehtii järjestää uudet eduskuntavaalit ennen Suomen huhtikuun eduskuntavaaleja. Sifon viimeisen puoluekannatusmittauksen mukaan porvariallianssin ja vasemmistoblokin kannatus olisi likimain tasoissa. Jos Ruotsi ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin, on tilanne vähintään mielenkiintoinen, jos syyskuun vaaleissa tappion kärsinyt porvariblokki nousisi takaisin hallitusvaltaan.

Ruotsin edellinen valtiovarainministeri Anders Borg ja Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen  esittävät  – täälläkin paljon huomiota etukäteen saaneen - oman näkemyksensä Suomen talouden tervehdyttämistoimista. Asiaa tuskin jää huomiotta Suomen että mahdollisesti myös Ruotsin vaalikeskustelussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta PS:n sijoittaminen vasemmisto tai porvariblokkiin kaipaisi rinnalleen keskustelun siitä mahtuuko se kumpaankaan blokkiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, Ruotsissa Ruotsidemokraatteja ei huolita kumpaankaan blokkiin.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ja tämän takia Ruotsiin ei saada toimivaa hallitusta, ennenkuin muut puolueet rupeavat kunnioittamaan kansan tahtoa tai Ruotsidemokraatit vajoavat marginaalipuolueeksi (ja lähiöiden palaessa tätä ei ihan hetkeen tapahdu).

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #7

Ehkä tätä "kansan tahdon kunnioittamista" tarvittaisiin Suomessakin?

Mika Samuel Kiekkijev

Hmm..
Äärioikeistolaiseksi puolueeksi Persut sijoittuivat yllättävän vasemmalle.

Onko vika ruotsalaisessa tutkijassa vaiko suomalaisessa hutkijassa, sen jokainen kohdallaan päättäköön.

Seppo-Juha miten varjobudjetti lisää velanottoa?

Epäluottamuslauseen "puuhastelu" on tälläkin kertaa erittäin perusteltua, koska kyseessä on todellinen "moolokin kita", jonka loppusumma on täysin tuntematon, vai todistatko toisin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

PS:n varobudjetin loppusumma kasvoi ja monien mielestä eräät tulovaikutukset oli arvioitu melko yläkanttiin. Eli menot toteutuisi, muttei tulot esitetyssä määrin.

Mika Samuel Kiekkijev

Hassua, sillä tuloarviot olivat työ ja elinkeinoministeriön, sekä valtionvarainministeriön tuottamia lukuja, joten...?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei PS sovi hallitukseen sen enempää kuin Ruotsidemokraatit, eikä siksi hallitusblokkiinkaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Demokratiassa hallitukseen voi sopia mikä puolue tahansa. Olivathan kommunistitkin useaan otteeseen hallituksessa, vaikka puuhastelivat vallankaappausta 1948.

Perussuomalaiset sopivat molempiin blokkeihin. Kärjistetysti talouspolitiikassa kallellaan vasemmalla ja muissa asioissa kallellaan oikealla. Eikös politiikassa ole tarkoitus saavuttaa kompromisseja? Äänestäjiä pitää tietysti kunnioittaa, ettei nyt keskeisintä vaalilupaustaan petä. Tästä Vihreiltä onkin kokemusta edellisesltä vaalikaudelta.

Perussuomalaiset ovat Vihreän kolikon toinen puoli monessa mielessä. Vihreäthän ovat talouspolitiikassa Kokoomuksen kyljessä ja muuten kallellaan vasemmalle. Kyllähän Vihreätkin ovat olleet mukana kaikenlaisissa hallituskokoonpanoissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Äänestäjälle blokkiutuminen merkitsee vaihtoehtojen vähenemistä, jopa eräänlaista bipolaarista totalitarismia. Väitän, että kasvava osa ruotsalaisista äänestäjistä valitsee juuri siksi ruotsidemokraatit, joka on blokkien ulkopuolella.

Suomessa vasemmistoblokilla yritetään palauttaa demarit vanhaan valta-asemaansa supistuneesta kannatuksesta huolimatta. Se ei onneksi onnistu, koska persut ja vihreät eivät taivu demarien saneluun. Blokkien hajoaminen saattaa olla myös Ruotsissa lähempänä kuin luulemmekaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olen samaa mieltä siitä, että blokkiutuminen merkitsee valintamahdollisuuksien vähenemistä.

Toisaalta, puhe blokkiutumisesta on paljolti puhetta tyhjän päällä. Mikään ei nyttenkään estä puolueita muodostamasta blokkeja. Eihän siihen oikeastaan tarvita muuta kuin yhteistyöjulistus ja vaaliliitto. Äänestäjä sitten päättää, hyväksyykö hän sen, että äänestäessään puoluetta A saakin kylkiäisinä mukaan inhoamansa puolueen B.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

J Snellman

Demarit saavutti vuoden 2011 vaaleissa historiansa huonoimmam vaalitulokset, mutta ovat hallituksessa. Myös kokoomus menetti vuoden 2011 vaaleissa kannatusta kepusta puhumattakaan. Vuodesta 1991 lähtien on suurimman puolueen puheenjohtaja ollut pääministerinä joka kerta, niin vuoden 1991, 1995, 1999, 2003, 2007 ja 2011 vaalien jälkeen. Jos vasemmiston kannatus yhteenä on nyt n. 24 % ja vaikka olisi n. 30 %, harvassa EU:ssa tuolla kannatuksella vasemmistolainen nousee pääministeriksi. Suomessa kyllä ? Olisko jotain porvariblokissa mietittävää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Totta. Olihan Katainenkin 7 vuotta ministeri: ensin porvariblokin valtiovarainministerinä ja sitten six-packin pääministerinä. Nyt komissaarina EU:n porvariblokin ansiosta. Blokkeja on ihan OK miettiä. Itse miettisin ensisijaisesti Suomen kansan etua.
Pressiklubissa nousi esille ajatus Kehä III:n ulkopuolella asuvista kokoomuslaisista. Onko tällaista jännitettä "ytimen ja maakunnan" miesten välillä olemassa? Onko siinä muutosvoimaa?

Mika Samuel Kiekkijev

"Soinin puolueen puuhastelema epäluottamuslause perjantaiksi ei ainakaan lisää puolueen uskottavuutta."

Kenen silmissä?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Välikysymys on taktinen veto, koska sillä halutaan koetella Kristillisdemokraatteja sen jälkeen kun sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin I käsittelyssä. Perussuomalaisillahan on siinä vain voitettavaa, koska jos Kristillisdemokraatit äänestävät epäluottamuksen puolesta ja hallitus kaatuu, niin Perussuomalaisten potentiaalinen kannattajakunta todennäköisesti riemuitsee ja PS siksi vahvistuu, jos taas Kristillisdemokraatit äänestävät luottamuksen puolesta ja hallitus kestää, niin KD:n hupeneva kannatus voisi valua lähinnä Perusuomalaisille päin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsin demarit voivat olla jopa niin fiksuja, että myöntyvät kohti uusia vaaleja ensi vuoden alussa, mikäli budjetti viher-vasemmistohallituksen esityksenä ei menisi läpi (ihan ilman välikysymystäkin).

Suomalainen jääräpäisyys estää tällaisen ja johtaa meillä vain välikysymyksiin ja äänestyksiin 100-97. Siihen ollaan sitten tyytyväisiä, vaikka taloutemme vajoasi maankuoren alle.

Moni on jo alkanut epäillä mm. uusitun perustuslaikimme presidenttipykälän vesittämistä. No, vahinkoja on tullut jo mittaamattomasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #17

Suomessa on enemmistöhallitus ja Ruotsissa vähemmistöhallitus. Suomessa on hyvä perustuslaki, joka estää poliittisen peluun perustuslailla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #19

#19 Pietikäinen. Et siis näe Suomessa "poliittista peluuta perustuslailla"?

Minä puolestani näen: presidentistä ei tarvitse välittää, vaan nyt voi paahtaa täysillä neljä vuotta ja saattaa maan talous "mallimaasta tai menestystarinasta" heikkoon happeen, kunhan vain on ensialkuun keksitty riittävän vahvat kemialliset sidokset hallituskumppaneiden välille.

Vassareiden ja Vihreiden osalta peli äityi hallituseroksi. Nyt KD:kin kiemurtelee. Jos se lähtee, meilläkin on vähemmistöhallitus? Sitäkö tässä haettiin neljä vuotta - että hallitus murenee lopulta sisältä käsin?

Minä pelkään, että tällainen hallintatapa alkaa polarisoida vaaliheilahteluja laidasta toiseen - koko Euroopassa. Sellaistahan on kovasti yritetty välttää: että ääriliikkeet eivät voimistuisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Perussuomalaisten pitäisi siis (noudattaen ruotsalaisen 'tutkijan' oikea-vasen -logiikkaa ) ideologis-taloudellisessa mielessä voida Ruotsin casessa pelastaa demari-vihreä hallitus, jonka kannatus on haihtunut jo 3 kuukaudessa. Lystikäs ajatus, jollaisia pälkähtää nykyisin ihmeen monien päähän. :D

Eikös Persut ole "työväenpuolue ilman sosialismia"? Luulisi sen olevan Kokkareiden mieleen? Johan tässä tulee mieleen six-packin synnytysponnistelujen suurin ongelma: suhtautuminen yhteisvastuu-tukiin osallistuminen. Meillä 3/4-hallituskausi on riittänyt osoittamaan, miten tärkeä tuo kysymys oli.

Menestystarinan osalta olemme nyt tässä. Ehkä Ruotsin demaritkin sinne haluavat, mutta sinne eivät halua edes äärireunalle sijoitetut SD:t:
http://blogs.ft.com/the-world/2014/12/economic-chi...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsissa on jo porvaripuolella työväenpuolue.
http://www.moderat.se/

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä on työväen presidentti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näinkö tapahtuu Ruotsissa:

1) Löfven jättää eronpyyntönsä

2) Ruotsin muodostetaan porvarihallitus (vähemmistöhallitus)

http://www.dn.se/ekonomi/sa-kan-alliansen-ta-tillb...

--

Du gamla, Du fria...
https://www.youtube.com/watch?v=bJ4rpH4wLMQ

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun saataisiin yhteisymmärrys siitä, että nukkuvat pitäisi "herättää" yhteiskunnalisiin arvovalintoihin tavalla tai toisella. Arvovalinta ei ole passiivisuus.
Puolueilla ei ole halua tähän, koska se sotkisi koko totutun ja "turvallisen" puoluejärjestelmän.
PS on niin hajanainen porukka, että se voidaan sijoittaa sinne ja tänne.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsissa syntyi pattitilanne. Pääministeri Löfven ilmoittanee kohta erostaan
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringskrisen_...

P.s. Minusta Suomessakin äänestäjän kuluttajasuojaa parantaisi, jos etukäteen äänestäjillä olisi selvyys, minkä hallituskoalition puolesta äänestetään.
Minä en ainakaan v. 2011 äänestänyt sen puolesta, että Arhinmäki olisi puolueineen tullut hallitukseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Löfvenin budjetti kaatui äsken Ruotsin eduskunnassa

1) onko hän seuraava Ruotsin pääministeri
http://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Kinberg_Batra

tai

2) Ruotsissa järjestetään uudet vaalit tammikuussa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset