SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Tänään laitetaan tase töihin

 

Euroopan keskuspankki EKP ilmoittanee tänään euroalueen  mittavasta  valtionlainojen osto-ohjelmasta . Financial Times ja Wall Street Journal tietävät kertoa, että EKP  tulee käyttämään 50 mrd euroa kuussa euroalueen talouselvytykseen tänä ja ensi vuonna.

EKP  laittaa siis  taseen töihin.  Tasekilpailussa  EKP ei pärjää USA:n tai Japanin keskustapankin  kanssa. Velkakello raksuttaa euromaissa, mutta myös monissa muissakin maissa.  Ruotsinkin velkamäärä euroissa on Suomea suurempi, mutta monilla talouden tilasto- ja suhdeluvuilla saadaan kaikki näyttämään paremmalta ja toiselta huonommalta

Niin minkä euromaan valtion velkakirjoja ostetaan. Tuskin heti ainakaan Kreikan velkakirjoja?  Velkamäärän   ja /tai korkojen tason perustellaanko ”ostoksia” tehdään. Tuossa linkin taulukossa Saksa,  Luxemburg ja Suomi pärjäävät hyvin. Suomi muuten taas Ruotsia paremmin .

Yrityksen kirjanpidossa joutuu  kokoajan yritysjohto seuraamaan ja raportoimaan maksuvalmiudesta ja vakavaraisuudesta. Helpompaa  on keskuspankeilla ja keskuspankin johtokunnilla.    Tämäkään EKP:n operaatio ei saa euroskeptikoilta  hyväksyntää. Tosin USA:n ja Japanin vastaavia toimia samaan aikaan kehutaan.

Euro area 1999 – 2014

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Sinisilmäinen eurohaihattelu on pahasti karilla. Arjen todellisuus on jotakin muuta kuin mitä on kuviteltu.

Tämä on epätoivoinen yritys antaa tekohengitystä toimimattomalle järjestelmälle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Laitetaan letkut irti. Arjen seurausvaikutuksista edustaja Tossavainen ja puolueenne välttää totuuden kertomista.

Samaan aikaan vaaditaan elvytystä ja arvostellaan velanottoa, verojen korotuksia tai julkistalouksien kuntoon laittamista .

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ne jotka alunperinkin tämän sotkun on synnyttäneet, kiittävät. Tällä toimella ostetaan taas lisää aikaa ja puhalletaan lisää ilmaa jo valmiiksi kupliviin sijoituksiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja ratkaisunne on ?

P.s. Lue ensin kommenttini edustaja Tossavaiselle.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps, luovaa kirjanpitoa. No tässä tapauksessahan pannaan painokoneet töihin. Täältä pesee ja rahaa riittää...

Tuskin tämä oli visiona euroa laadittaessa, mutta lienee huonoista vaihtoehdoista se paras lyhyellä aikavälillä. Saksalla on paljon vartijana paalupaikka ja operaation onnistuminen lieneekin siitä kiinni, kuinka paljon he ovat valmiita antamaan köyttä.

Integroitumiseen, siihen että euromaat harmonisoituisivat tasavertaisiksi keskenään. Ei onnistu eli pitkällä aikavälillä euron kriisi jatkuu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

USA:n liittovaltion kirjanpitäjän pitää osata kirjanpidon lisäksi
perusaritmetiikka- ykköset, kymmenet, sadat , tuhannet...
http://www.usdebtclock.org/

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Mielenkiintoista? Miksiköhän euroalueella ei ole vastaavaa ajantasa laskuria:):)?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Onhan noita laskennallisia laskureita myös EU- ja euromaistakin.
http://www.eudebtclock.org/

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #15

Tätä juuri tarkoitin. Dollarin ja euron perustavaa laatua olevasta erosta. Eurolaskurin synkronoinnissa on jotain vikaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sepä se, ostojen on ajateltu alkuun (liekö sitten muuttunut) kohdistuvan lyhytaikaisiin velkapapereihin, koska pidempiaikaiset velkakirjat tulkitaan "enemmän" valtioiden rahoittamiseksi.

Katsoin tuossa euromaiden 1-3 vuoden velkakirjojen korkotasoja, ja oikeastaan ainoa maa, joka voisi tarvita tukiostoja on Kreikka. Niin eiköhän nämä tunarit hoida homman niin, että eriarvoistavassa Euroopassa syrjitään sitä, joka apua eniten tarvitsee?

Koulukiusaajien Eurooppa, vain pienille ryttyillään. Kuten Suomelle.

Tämän lisäksi on mielenkiintoista nähdä toteutetaanko ostot EKP:n vai kansallisten keskuspankkien riskillä. Jälkimmäinen olisi omiaan segregoituvaan Eurooppaan, josta onkin luontevampaa palata kansallisiin valuuttoihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi ! Tuskin ostot rajoittuvat lyhytaikaisiin velkapapereihin.

P.s. Ei ihan huomenna kuitenkaan euroalue hajoa. Kreikkalaisetkin haluaa
pysyä euroa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei epäilystäkään. Kyllä euroalueessa vielä henki pihisee ja kreikkalaisetkin haluavat ehdottomasti pysyä eurossa viimeiseen tukipakettiin saakka.

Niin kauan kuin euroalueen ensiapukaapista jotain yhteisrahaan vivahtavaa löytyy, epäoptimaalista valuutta-aluetta pidetään hengissä kuin terminaalihoidossa olevaa potilasta. Hoidon kallein vaihe on vasta edessä: menetykseen valmistautuminen.

Euron menestystarina vailla vertaa jatkuu...
http://www.eurokriisi.fi/

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitä taas saksalaislähteistä olen lukenut niin pidempiaikaiset velkapaperit tulkitaan "helpommin" suoraksi setelirahoitukseksi, se olisi siis "enemmän kiellettyä" kuin mitä lyhytaikaisten papereiden osto ("ihan vähän vain laitonta ja kiellettyä".)

Tämä selviää kyllä, ja oma veikkaukseni on, että maturiteetit pörrää siinä 1-3 vuodessa.

Tietysti kreikkalaiset haluavat pysyä eurossa, koska euromaana sillä on euromaat rahoittamassa kreikkalaista korruptiota ja kroonista alijäämää.

Eipä se suurin suomalainen syy irtisanoutua ole se, että "kun se maksoi mulle palkkaa..."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #18

Laitetaan Frankfurtin lehti tähän live-linkiksi.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/li...

Kein Mario Draghi zu sehen. Alle warten, wo bleibt er?

->
Die EZB kauft Staatsanleihen für 1,2 Billionen Euro: 60 Milliarden Euro pro Monat bis September 2016.

Syyskuuhun 2016 saakka 60 mrd euroa kuukaudessa ovat velkakirjaostot
---

Katson tätä kyllä CNN kanavalta suorana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Minä katselin ihan EKP:n omista lähteistä tiedotustilaisuutta.

Ihan hyvä kyllä, että saadaan tosiasiallisesti ongelmajäte kipattua EKP:lle. Näennäinen 80 prosentin jäsenvaltiovastuu on tietysti rauhoittelemassa lähinnä saksalaisia äänestäjiä, mutta saattaa tuohon joku idealisti suomalainenkin äänestäjä haksahtaa, että voi leikkiä ettei tässä mitään yhteisvastuuta ole nimeksikään. (Näille voisin antaa ajatusleikin, että kuvitelkaa ensi vuoden kesällä Italian liputtavan maksukyvyttömyyttä, ja olettakaa nyt siis että Italian keskuspankki loihtisi jostain nämä pääomat kattamaan parin sadan miljardin euron aukot. Ei taida löytyä, mutta yhteisvastuullisesti euroalueelta kyllä löytynee - ja löytyy, jos halutaan pitää euroalue kasassa.)

Sitten on ilopillerinä vielä Kreikka, joka parhaassa tapauksessa saa Syrizavetoisen hallituksen tai maahan ei saada lainkaan hallitusta ja korpivaellus jatkuu. Tässä tämänhetkiset tulokset, mitä europolitiikka on saanut aikaiseksi. Suomella on vielä hieman matkaa näihin saavutuksiin, mutta lähestymään päin:

http://blogs.wsj.com/briefly/2015/01/20/crisis-in-...

Katsotaan nyt vielä muutaman päivän ajan kaikessa rauhassa esimerkiksi sitä, paljonko EKP:n ohjelma paransi Suomen tai vaikkapa Kreikan kilpailukykyä Saksaan nähden. Voi olla, ettei juuri nimeksikään.

On myös mielenkiintoista nähdä mitä näillä uunituoreilla rahoilla tehdään. Itse ainakin sijoittaisin Yhdysvaltoihin, sekä valikoidusti Aasiaan. Australiakin vaikuttaa pitkältä tähtäimeltä hyvältä sijoituskohteelta. Ehkäpä ne euroalueen firmat saavat rahansa euromailta, jos säännöt sallisivat. Ehkä IMF on heille armeliallinen?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21

Syrizan johtavaa naispolitiikkoa haasteltiin illalla:

-Kreikka ei halua pois eurosta
-Velkoja ei vaatinutkaan leikattavaksi
-Kreikka velkaantuu (ilmeisesti puoleensakkinsa vaihtoehdolla)

Niin muuttuu maailma vastuun alkaessa jo etukäteen painaa

P.s. Op-ryhmä muutti Suomen talousnäkymiä aikaisempaa paremmaksi.
-----------

P.s. Man muss niemals niemals sagen !

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Ei Syriza ole missään vaiheessa euroerolla hehkuttanut. Euroerosta on puhunut yksinään Samaras. Ilmeisesti kantasi on, että Samaras puhuu vastuuttomasti ja markkinoita ainakin hän onnistui hermostuttamaan. Tämä on ollut eurokonsensuspolitiikkojen viimeaikaisia toimia seurattuani pikemminkin veneen keikuttelua muiden yrittäessä äyskäröidä totaalisessa paniikissa.

Onneksesi voidaan todeta, että ND on jäämässä viimeisimpien kyselyjen mukaan kirkkaasti kakkoseksi.

Velkojakaan ei tarvitse leikata, kunhan lisärahoitus on auki tästä ikuisuuteen. Siinä tulevat suomalaiset kuvaan: Kreikan rahoittajina. Jonkun on kuitenkin maksettava nämä lisävelat, sillä muutoin euron uskottavuus kärsisi. Tämäkin rooli on varattu suomalaisille.

OP:n yhden prosentin kasvuennuste on kertakaikkiaan masentava. Alle 2,5 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla tässä ehtii jo seuraavakin finanssikriisi puhjeta ennen kuin on vanhoista toivuttu.

Voisin mainita, että "suuri raha", kuten eläkevakuutusfirmojen kassat hakevat pääsääntöisesti hieman parempaa tuottoa kuin yhtä prosenttia.

Mutta tuskinpa sinä sitäkään suostut uskomaan. Riittää se, että Suomi kauhoo velkaa kaksin käsin, omiin ja muiden tarpeisiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #23

Missä puhuin Suomen BKT:n rinnastamisesta eläkeyhtiöiden sijoitustoimintaan.
En missään. Op-ryhmä on toimija muitten joukossa, jolla on itsenäistä
talouden tutkimustoimintaa.

Työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminntaa valvotaan
http://www.etk.fi/fi/service/sijoitustoiminta/286/...

Mitä tulee Kreikan vaaleihin, seuraan niitä, kuten monia muittenkin maiden vaaleja ja kerron ennusteet ja tulokset mitään kaunistelematta.

Syriza haluaa Kreikan pysyvän eurossa ja näyttää siltä, että
hattukourassa he joutuvat menemään neuvottelun muiden euromaiden joukossa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hälystä päätellen kaikki se hyöty, jonka spekulantit laskevat EKP:n päätöksistä saavansa on jo ulosmitattu. Silti tiedotustilaisuus on mielenkiintoinen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Noinhan se on.

P.s. Suomen talouden ennusteita nostetaan pitkästä aikaa parempaan päin !
Kuka seuraavaksi. Voi, eihän opposition mielestä noin saa tapahtua.

http://yle.fi/uutiset/op-pohjolalta_piristava_arvi...

Talouden ennusteet (Op:n ennustetta ei ole tuohon korjattu)
http://www.fkl.fi/tilastot/Tilastot/Talousennustee...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Investoinnitkin näyttävät lähtevän liikkeelle. Toivottavasti tulevaisuuttamme ei pilata pakonomaisella desentralismilla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

M Pekkarinen puri hammasta, kun tuli tieto tästä puolueiden sote-sopimuksesta.
Nyt Pekkarinen haluaa maakuntahallinon

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen ehdottaa, että seuraava hallitus kokoaisi niin valtion kuin kuntapohjaisen hallinnon 14-18:een maakuntaan.
http://suomenmaa.fi/etusivu/7284535.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset