SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Timo Soinin Kreikka –politiikka kiertää vasta- ja myötäpäivään

Euronryhmän puheenjohtaja  Jeroen Dijsselbloemin  mukaan Kreikan velkojen leikkaamiselle ei löydy euromaista kannatusta. Suomen pääministeri Alexander Stubb totesi aamulla samaa pitämässään tiedotustilaisuudessa.  Euromaiden veronmaksajat  eivät muutoinkaan halua Kreikan elvytyksen maksajiksi, jos maa alkaa lipsua sovitusdta  talouden  tervehdyttämis- ja rakenteiden uudistamisohjelmasta.

Mutta mitä tekee samaan aikaan  pj Timo Soini. Timo Soini kyllä puheissaan sanoi tänään samaa, ettei velkoja tule antaa anteeksi. Mutta heti samaan hengen vetoon hän osoittaa Kreikkaa ulos eurosta, jos Kreikka ei maksa velkojaan. Kreikan eurosta lähtöhän tietäisi käytännössä sitä, ettei Kreikka varmasti maksa velkojaan. Timo Soini  vaati  vuonna 2011 Kreikkaan veronmaksajain varoilla velkasaneerausta .

Timo Soini on  yhdessä Paavo Arhinmäen kanssa vaatimassa Kreikkaan elvytystä muiden euromaiden veronmaksajain rahoilla. Sitähän se merkitsee, jos Kreikka alkaa lipsua muiden euromaiden kanssa sopimastaan talouden tervehdyttämis- ja rakenteiden uudistamisohjelmasta.

Timo Soini ei tänään sanallakaan vaatinut toimenpiteitä Kreikan harmaata  taloutta (veronkierto/IMF 2013)  ja korruptiota vastaan. Tärkeämpää oli heittää populistista läppää suomalaisille. Timo Soinin Kreikka –politiikka ja -puheet on jo vuosia  kiertänyt  vasta- ja myötäpäivään.

Kreikan vaalituloksen reaktiot markkinoilla jäivät rauhallisiksi.  Yhdessä asiassa on annettava tunnustusta kreikkalaisille. Uusi hallitus syntyi tänään heti vaaleja seuraavana päivänä. Vaalivoittaja ja vasemmistolaisen Syriza –puolueen puheenjohtaja   Alexis Tsipras vannoi jo tänään uutena pääministerinä virkavalan. Kreikassa ei tarvittu hallitustunnusteluja, eikä neuvotteluja hallitusohjelmasta. Miten sitten arki luistaa pienemmän hallituskumppanin äärioikeistolaisen Anel –puolueen ja sen puheenjohtaja Panos Kammenosin kanssa, jää nähtäväksi.

Kreikan on jatkettava rakenteellisia hallinnon uudistuksia (ml korruption pois kitkeminen) . Uudet vallanpitäjät voivat tuhota orastavan talouskasvun, jos jo aloitettu talouden tervehdyttäminen mitätöidään. Ilman muiden apua Kreikka ei selviä omillaan vielä vuosiin.  Luotan siihen, että euromaiden ja Kreikan uuden hallituksen kanssa löytyy sopimus, mitä tästä jatketaan  eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Kari Ahveninen

Kerropas SJP että mitä tehdään jos Kreikka yksipuolisesti ilmoittaa ettei maksa velkojaan, tai maksaa vain puolet? Ehkä kannattaisi alkaa miettimään jo valmiiksi mitä sanoa...

Se kun näet ei ole kiinni siitä mitä muut euromaat sanovat, jos Kreikka päättää erota eurosta. Vai luuletko että sinne laitetaan sitten rautaa rajalle ja asevoimin pakotetaan Kreikka pysymään euroalueessa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kreikalla ei ole vara erota eurosta.

Kari Ahveninen

Kreikalla ei myöskään ole varaa olla eurossa. Ei niitä velkoja makseta sadassakaan vuodessa. Kuten ei suomenkaan...

Pahaa pelkään että vanhat kunnon kreikkalaiset veronkiertäjäkehvelit jotka naruttivat kansoja jo ennen kristinuskon syntymää ovat jälleen kerran tekemässä tepposensa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #4

Niin, blogissani toin esille veronkierron ja korruption. Jos uusi hallitus
pystyy saamaan tältä osin asiat kuntoon, hyvä niin.
Pelkään pahoin, että myös Syrizan kannattajissa on harmaan talouden toimijoita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #7

Olipa varaa tai ei, Kreikka joutuu eroamaan eurosta, jos se ei syö kiltisti troikan kädestä.
Syrizan mukaan sitä troikan ruokakuppia on heille turha enää tarjota. Euro ei siis olekaan peruuttamaton.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Katsotaan asian kehitystä.
TV:n keskustelijat eivät oikein Kreikan euroeroon usko.
http://yle.fi/uutiset/asiantuntijat_kreikasta_tarv...

Mika Samuel Kiekkijev

"Sitähän se merkitsee, jos Kreikka alkaa lipsua muiden euromaiden kanssa sopimastaan talouden tervehdyttämis- ja rakenteiden uudistamisohjelmasta."

Miten niin alkaa lipsua?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös tämä uusi pääministeri ole nimenomaan vaatinut julkisten menjen kasvattamista.

P.s. Tämä Syrizan hallituskumppani on kyllä erikoinen valinta.
Kommunistisen ex-nuorispolitiikon ja nyt uuden Kreikan pääministerin
Alexis Tsiprasin taisi valta sokaista heti.

Kari Ahveninen

Ettei vain olisi sittenkin alkusoitto erolle eurosta, kun kummankin hallituspuolueen yhteinen päämäärä on velkojen leikkaaminen tai ero eurosta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Seurataan tapahtumien kulkua. Kesällä erääntyy 10 mrd euroa
Kreikan velkoja maksettavaksi.

Mika Samuel Kiekkijev

Seppo-Juha, kysymykseni johtuikin siitä, että eihän Kreikka ole koskaan aloittanutkaan kuin osan vaaditusta, joten lipsuminen ei enää voi mitenkään alkaa, koska sitä on tapahtunut koko ajan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Soini ja Arhinmäki taitavat käydä tennisottelua.
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/tutkija%20k...

P.s. Tosin kumpikaan ei tosin hallitse ässäsyöttöä !
(Ässäsyötöllä tarkoitetaan onnistunutta syöttöä, joka menee kulmaan tai keskustaan yleensä ja sieltä läpi vastustajan koskematta palloon.)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #14

Eikö poliitikolla pidä aina olla ässä hihassa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Niin, hihasta kyllä vedetään jos jonkinmoista fuskaamiskorttia, mutta
harvoin ne ovat pitkän päälle ässäkortteja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #21

No, viittasin (ässällä hihassa) lähinnä siihen, että kun Kreikalle pian erääntyy tuo n. 10 mrd€:n maksupotti, niin toisaalla edellisestä tukipaketista voidaan vielä myöntää maalle n. 11 mrd€.
Näitä ässiä on nyt heitelty Kreikalle jo yli 5 vuotta - eli melkoisen pitkään niitä on käytetty.

P-N. Kauppi sanoikin TV1:n aamuohjelman Talousviisaissa tänään: "Syriza pääsee nauttimaan Kreikan edellisen hallituksen hyvistä päätöksistä."
:D

Reijo Tossavainen

Olin kuulemassa, kun nelisen vuotta sitten Stubb Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen sanoi, että "nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa kuin muissakin maissa. Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti."

Kysymys Pietikäiselle: Osoittiko silloin Stubb ministerille ja myöhemmin pääministeltä vaadittavaa osaamista ja arvokkuutta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Edustaja Tossavainen äläpäs siirrä taas puhetta pois aiheesta.

P.s. Edesmennyt valtioneuvos Johannes Virolainen tokaisi jossain tv-keskustelussa aikoinaan, kun puhe tuli arvovallasta: "Ei pitäisi puhua arvovallasta, jos sitä ei ole."

Saman kohdistan edustaja Tossavaiseen ja käytösarvokkuuteen blogikirjoittelussa.

Kari Ahveninen

Onko se noin katkeraa huomata kuinka päin h*ttiä Stubb asian ymmärsi? Ei ollut Kreikan, eikä euron asiat sillä julistuksella vielä kunnossa...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Kuka ymmärsi ja mitä. Mikä oli tilanne vuonna 2010-11 ja mikä nyt. Suuri yleisö ei tiedä tarkkaan olosuhteita ja todellisia vaaran uhkia, jos rahamarkkinat ja Euroopan pankkijärjestelmä olisi joutunut kauokseen Kreikan 1. tukipakettia euromaiden kokouksessa päätettäessä. Asian kääntäminen nyt jälkikäteen Ranskan ja Saksan pankkien tukemiseksi ,ei ole asian kaiken kattava johtopäätös. Luodut vakausmenkanismit palauttivat luottamuksen, sen osoittavat Kreikan vaalien jälkeisetv reaktiot markkinoilla.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #22

Tarkoitatko että silloin kerrottu typeryys olisi tänä päivänä enemmän anteeksiannettava? Katsopa omia kirjoituksiasi, olet ollut johdonmukaisesti sitä mieltä että kaikki jotka tuolloin sanoivat että Stubelo puhuu potaskaa ja ennustivat tulevan Kokoomusta paremmin olivat tuolloin väärässä.

Ja nyt kun osoittautuu että he olivat enemmän taikka vähemmän oikeassa, niin mielestäsi he ovat edelleen väärässä ihan vain sen takia että olivat oikeassa mutta se ei sovi esittämääsi?

Luulisi että kokoomuksen jäsenellä olisi ollut tosiasiat paremmin hallussa, sillä juuri sitä tuo silmänkääntötemppu oli jolla saksalaisten ja ranskalaisten pankkien ongelmaluotot siirrettiin veronmaksajien niskoille.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #22

"Suuri yleisö ei tiedä tarkkaan olosuhteita ja todellisia vaaran uhkia, jos rahamarkkinat ja Euroopan pankkijärjestelmä olisi joutunut kauokseen"

Populistinen väite. Kaaoksella pelottelun tarkoitus on puolustaa veronmaksajien vastuun välttämättömyyttä pankkien virheistä. Ottaen huomioon, kuinka huonoja euroa puolustavat poliitikot ovat olleet ennustamaan ja hoitamaan euroa, en pistäisi paljoa painoa sellaisten sopan keittäjien arvioille.

"Asian kääntäminen nyt jälkikäteen Ranskan ja Saksan pankkien tukemiseksi"

? SJP, rautalangasta: Kreikasta oltiin velkaa ranskalaisille, saksalaisille ym. pankeille. Ne velat vaihdettiin veronmaksajien piikkiin. Se fakta ei muutu, vaikka SINUN mielestäsi joku vasta jälkikäteen selittää mitä tapahtui. Tapahtuneen selittäminen ei vaikuta tapahtuneeseen.

Saksan Merkel halusi sivulliset euromaat mukaan, koska pelkäsi saksalaisten veronmaksajien reaktiota, mikäli Saksa olisi itse alkanut maksaa pankeilleen. Toisin sanoen tämä tarkoittaa, että muutaman pienen sivullisen maan mukaan tulo ei pelastanut tai ollut pelastamatta mitään.

Rehellisesti sanottuna, Seppo-Juha, mielipiteissäsi haiskahtaa epärehellisyys itseäsi kohtaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kreikka tarvii jatkossakin luotottajilta lisää lainaa kyetäkseen selviytymään.
Ilmoitus lainojen maksamatta jättämisestä ei ole sellainen toimenpide joka tätä lainansaantia ainakaan helpottaisi.

Toisaalta eurosta eroaminen voi pahimmillaan käynnistää sellaisen taloudellisen katastrofin jossa taloudelliseen ja jopa humanitääriseen hätäapuun kuluu meiltä länsimailtakin monin verroin rahaa.

Janne Suuronen

Oma arvaukseni on, että lopputuloksena Kreikan lainoista ainakin osan takaisinmaksuaikoja tullaan venyttämään "100 vuodeksi" siten, ettei ensimmäiseen 20 vuoteen tarvitse maksaa lyhennyksiä. Kaikkien kasvot pelastuvat.

Ihmisten enemmistö kyllä ymmärtää homman nimen, jolloin lopultakin operaation syyksi (suorien leikkausten sijaan) jää pelkästään joidenkin poliitikkojen kasvojen säilyttäminen poliitikkojen keskinäisissä väännöissä; ettei poliitiikko 1 pääse naljailemaan poliitikolle 2, kuin tämä joutui syömään samansa. Mutta ihmisten enemmistön kyllä ymmärtäessä, että missä tässä mennään.

Lisäksi Kreikalle annetaan kulukuripuolella periksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eikös juuri uutisissa kerrottu miten Britannia maksoi takaisin ensimmäisen maailmansodan aikaisia velkojaan vasta tällä vuosituhannella ja viimeiset Napoleonin sotien aikaiset velkansa vasta muutama vuosi sitten.

Näinä murheellisina aikoina ainakin sellaisen uutispläjäyksen luulisi herättävän enemmänkin pahaäänistä keskustelua. Semminkin kun kyseessä ei ole euromaa vaan omalla kansallisella valuutallaan huseeraava valtio jonka soinikin usein maininnut esikuvakseen.

Kyse on sentään hieman isomman luokan periaatteellisesta asiasta kuin joku Kreikka voi olla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

......ja sitten eduskunnassa odottaa persujen välikysymys
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/vk_...

Välikysymyksessä kysytään mm. mitkä ovat valtiovarainministeriön mukaan Suomen kokonaisvastuut Kreikan ja muiden kriisimaiden tukipaketeissa, onko Suomi valmis leikkaamaan kriisimaiden velkoja suomalaisen veronmaksajan tappioksi sekä onko Suomi varautunut euroalueen hajoamiseen ja jos on, miten?

Tuota noin ?

Muuten mitenkäs J Sipilän porukka äänestää ?

Vastaus: kysymys on akateeminen, sillä.. Sipilän eilistä vastausta lainaten.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisiko jo pikkuhiljaa siirtyä Kreikkaa vaivaavista ongelmien pohtimisesta Suomea vaivaaviin. Se mitä tapahtuu Kreikassa on jokseenkin yhdentekevää sen rinnalla jos emme saa omaa talouttamme nousuun ja velkakierrettä katkaistua. Keskustelun painopistettä olisi jo pikkuhiljaa siirrettävä finanssipolitiikasta teollisuuspolitiikkaan, finanssipolitiikalla emme Suomea vaivaavia ongelmia ratkaista vaan etsimällä ratkaisuja millä saamme teollisuuden, varsinkin vientiteollisuuden, uudelleen nousuun. Vahat teollisuusalat tarvitsevat rinnalleen uutta, korkeaan teknologiaan perustuvaa, eväät siihen on olemassa korkeasta koulutustasostamme johtuen.

Kari Ahveninen

Granlund, sinä et ehkä vasemmistolaisena ole aivan oikea henkilö tuollaista miettimään. Funtsaa sinä vain kuinka saadaan kiskottua lisää rahaa verotuksella yrittäjiltä ja veronmaksajilta ja jaettua se kaiken maailman sosiaalitukeen. Se on sopivampaa demarille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ahveninen olen toiminut myös yrittäjänä 70-luvulla. Kyllä demarit tässä maassa töitä on tehnyt siinä kuin muutkin ja veronsa maksanut. Paskapuhetta on tuo yrittäjien huono asema, ystäväpiirriini kuuluu heitä monia ja hyvin ovat ainakin heidän asiansa, mutta he eivät olekkaan "parkumassa" kohtaloaan somessa vaan ovat töissä, yhdessä duunareittensa kanssa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Euronryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin mukaan Kreikan velkojen leikkaamiselle ei löydy euromaista kannatusta."

Pöh, veto pystyyn, että laina-aika pitenee kaukaisuuteen ja korot nollataan. On varmaankin joka kerta kuultu tällaista uhoa europäättäjiltä, mutta sanat on aina vedetty takaisin. Se on neuvottelutaktiikkaa.

"Kreikan eurosta lähtöhän tietäisi käytännössä sitä, ettei Kreikka varmasti maksa velkojaan."

On ihan sama mitä Kreikka tekee, maa ei missään skenariossa maksa velkojaan.

"Timo Soini vaati vuonna 2011 Kreikkaan veronmaksajain varoilla velkasaneerausta."

Kreikan ensimmäinen tukipaketti myönnettiin syksyllä 2011. Silloin pankit olivat vielä isosti mukana. Tästä voi halutessaan arvata, että Soini tarkoitti pankkien lainoja. Jos olisit etsinyt lisää lähteitä, olisit huomannut Soinin toistaman lauseen: "freedom to fail" ja termin "moraalikato".

"Timo Soini ei tänään sanallakaan vaatinut toimenpiteitä Kreikan harmaata taloutta (veronkierto/IMF 2013) ja korruptiota vastaan."

Huoh, jos kysytään viideltä miljoonalta suomalaiselta, haluavatko he toimia Kreikan harmaata taloutta ja korruptiota vastaan, niin tarkoitatko, että joukosta yksi (tai muutama) mies ei nosta kättä ja se on Soini? Tuollaista mielikuvaa luot. Käytännössä mustamaalaat. Vaalit ovat tulossa.

"Timo Soinin Kreikka –politiikka ja -puheet on jo vuosia kiertänyt vasta- ja myötäpäivään."

Linkitit paljon lähteitä juttuusi. Se on plussaa. Lähteiden yhteys väitteisiisi on kyseenalainen. Eduskunnan kyselytunnit eivät myöskään ole luotettavia lähteitä vaan populismia. Nasevimmat läpät voittavat. Asia läpän takana häviää. Kai sieltä joskus viisastuukin, mutta viittaamasi Kataisen kikkaileva läppä ei sitä tee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset