SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Työllisyysaste nousemassa talouspolitiikan keskiöön

  • Suomi tarvitsee yksityistä yritystoimintaa työllisyysasteen nostamiseksi
    Suomi tarvitsee yksityistä yritystoimintaa työllisyysasteen nostamiseksi

Eilen uutisoitiin Evan analyysistä, ettei Suomi tule pärjäämään  ilman maahanmuuttoa.

”Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoima ei lähivuosikymmeninä supistuisi. Vuotuisen maahanmuuton pitäisi miltei kaksinkertaistua nykyiseltä noin 18 000 maahanmuuttajan tasolta. Näin selviää EVA Analyysista Tulevaisuuden tekijät – Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa.”

Kirjoitin eilen blogin, että  puolueet erimielisiä talouskasvusta ja sopeutuksen tarpeesta. Eipä lupaa kovin hyvää, jos monet  puolueet  vaalitaistelussa kierrellen ja kaarrellen eivät anna  selkeää vastausta. Gallup –johdosta olevan keskustan vaaliohjelma on ympäripyöreä ja puolueen näkemykset tarvittavasta sopeutuksesta ovat etääntyneet tosiasioista .Samoin talouskasvu –ajattelussa keskustalla on suuri kupla.

Suomen muista maista epäedullisesta väestön ikärakenteesta ja sen seurauksista jo 2020 –luvulla  on puhuttu vuosia. Työikäisen väestön määrä laskee Suomessa kymmenellä tuhannella ihmisellä vuosittain. Vuoden 1987 jälkeen Suomen väkiluku on lisääntynyt puolella miljoonalla. Samaan aikaan työssä käyvien ihmisten määrä on lisääntynyt vain kahdella tuhannella, ei siis juuri lainkaan, todetaan  Evan selvityksessä.  Suomen  työllisyysaste on jo pudonnut alle 70  %:n, kun se esim. Ruotsissa on n. 75 %.

Pääministeri Alexander Stubbin puhetta Snellman -säätiössä ja TV1:n haastattelua 20.12.2014    arvioitiin joulukuussa   puolesta ja vastaan. Puheessaan Snellman -säätiössä pääministeri Stubb  totesi,  että  tulevissa eduskuntavaaleissa tärkein politiikan jakolinja kulkee uuden ja vanhan välissä. Talouspolitiikasta hän totesi mm.:

”Vanha talouspolitiikka on valtiokapitalismia. Se on rahan laittamista yritysten taskuihin. Vanhalla tavalla luodaan näyttäviä rakennelmia, jotta politiikka näyttäisi kaikkivoipaiselta. Vanha talouspolitiikka on kasvun tekohengittämistä julkisella velalla, elinkeinorakenteen uusiutumista jarruttavia yritystukia, uusia valtionyhtiöitä ja saavutettujen etujen suojelemista.

Uusi talouspolitiikka tarkoittaa puolestaan työn asettamista etusijalle. Se luottaa suomalaisiin työntekijöihin ja suomalaisiin yrityksiin ja iloitsee suomalaisesta kasvuyrittäjyydestä. Se pohjaa sosiaaliseen markkinatalouteen. Se tunnustaa, että julkinen valta ei luo kasvua, mutta se voi rakentaa kasvua edistävät puitteet. Se pyrkii yrityksille kilpailukykyisempään toimintaympäristöön, ei valtion kainalosauvoihin.”

Tuon puheen sanomaa ei ole tarpeen muuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Toisaalta tarvitaan 34 000 aitoa työpaikkaa nuorille, ettei näiden työllistyneiden maahanmuuttajien tarvitse maksaa heidän työttömyydestään aiheuteita kuluja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen samaa mieltä, että nuorten työllistäminen on asetetava etusijalle.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Uusi talouspolitiikka tarkoittaa puolestaan työn asettamista etusijalle."

Silkkaa vaalijargonia.

Kokoomuksella olisi ollut mahdollisuus asettaa työ talouspolitiikassa etusijalle lukuisia kertoja kuluneen vaalikauden aikana, mutta missä ovat kouriintuntuvat tulokset?

+100 000 työtöntä lisää ja yritysten valtavat osakeannit vuoden 2015 alkuun. Työttömän on paha ostella osakkeita ja elellä koroilla, mutta keskimääräiseltä kokoomuslaiselta se taitaa luonnistua. Sen verran pihalla he ovat aina pääministeriä myöten ainakin työllisyyspolitiikan osalta.

Talouspolitiikkaa taas on monenlaista ja ainakin osakkeenomistajien näkökulmasta kokoomus on onnistunut talouspolitiikasssaan erinomaisesti.

Kokoomuslaista talouspolitiikkaa on saada maahan satojen tuhansien maahanmuuttajien reservi, joka tekee työn entistäkin halvemmalla nostaen osaketuotot samalla uusiin sfääreihin.

Vaaleihin on aikaa enää reilut pari kuukautta. Nyt on myöhäistä enää rypistää, kun vahinko on jo tosiasia. Kokoomus joutunee tyytymään omistavan luokan ja siihen halajavien ääniin, eli noin 13% kannatukseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Luulempa, että tuolla itseriittoisella asenteella Suomen käy huonosti ikäänkuin
valtion rahoilla olisi pystytty ostamaan vientiyritystemme tuotteita, kun ulkomaiset asiakkaat eivät monista syistä ole niitä pystyneet ostamaan. Toisaalta yksi puolue ei
yksin pysty hallituksessa päättämään. Sen myönnän, että kuuden puolueen hallitus oli alusta alkaen virhe. Minun hallitukseen ei Paavo Arhinmäet olisi mahtuneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset