SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

50-40-5 ja konsensuksen tulosvastuu

 

Eilen olivat puoluejohtajat paneelissa Oulussa. Keskustelu ei ollut niin hyvä kuin oli aiemmin EK:n järjestämä neljän puoluejohtajan paneeli.

Pääministeri Alexander Stubb nosti taas esille lukusarjan 5040 - 5.   Eli Suomen julkisten menojen laskutavoite 5-10 vuoden aikavälillä 50 %:n seutuville BKT:stä, veroasteen laskeminen 40 %:n seutuville ja työttömyyden saaminen ainakin 5 %:n tasolle. Valtiovarainministeri Rinne alkoi puhua vastakommentissa osittain ohi aiheen ja 8 miljardin menojen  leikkaamisesta epärealistisena.  Nuo kaksi ensimmäistä suhdelukua lasketaan BKT:stä, joten olisko ministeri Rinne mitään tekemistä Stubbin tavoiteluvuilla myös BKT:n talouskasvulla. Mutta alan tosissaan huolestua  puheenjohtaja J Sipilän jopa latteuksiin menevistä kommenteista.

Tämä vaalikausi on hallituksessa osoittanut, ettei Suomessa   konsensuksella saavuteta tarvittavassa aikataulussa tai läpiviedä yleensä Suomella edessä olevia ratkaisuja.  Minusta  oli jo aika puhua konsensuksen tulosvastuusta ainakin hallituspolitiikassa. Työmarkkinajärjestöt varmaan selviytyvät tältä osin hallitusta paremmin päätösten aikaansaannissa ja toimeenpanossa, mutta lainsäädäntöasioissa pitää eduskunnan ottaa sille perustuslain mukaan kuuluva asema, eikä olla näiltä osin kumileimasin.

Taitaa käydä niin, jos seuraava hallitus on mahdollisesti  punamulta (johon en vielä täysin usko) , että se turvautuu edellisten Kataisen - Stubbin hallitusten aikana tehtyjen  valtiontalouden sopeutuspäätöksiin ja uudistuksiin sekä tekee alimitoitettuja  lisäsopeutuksia ja jahkailee esim. sote –uudistuksen (jos se yleensä saadaan eduskunnan hyväksyttyä)  täytäntöönpanossa. Kepun strateginen syksyllä 2011 asetettu tavoite oli kaikin keinoin vastusta kuntauudistusta. Hallitus sai  kuitenkin eduskuntaan annettua kaikki lupaamansa  säädökset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Jälleen retorinen kysymys: Mitä kokoomusjohtoiset hallitukset ovat saaneet aikaan?

Väitän, että kun joskus vuosikymmenien päästä historiaa kirjoitetaan, silloin todetaan Kataisen ja Stubbin hallitukset poikkeuksellisen heikoiksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Paljon enemmän kuin puolueenne, joka väisti vastuunottoa v. 2011.
Mutta ollos huoleton, poikas valveil on, -edessä ovat
monet samat asiat hallituneuvoteluissa nyt keväällä kuin vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa.

P.s. Tuossa blogissa on pari linkkiä tämän vaalikauden hallitusten
aikaansaanoksista, joihin seuraava hallitus tulee tukeutumaan, myös jos puolueenne on hallituksessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen piti TV1:ssä tänään valtion budjetin lisäsopeutusta välttämättömänä. Suomen Pankki on enemmän kokoomuksen kuin SDP:n tai kepun linjoilla.

http://yle.fi/uutiset/paajohtaja_liikanen_puolueid...

P.s. Tunnustaako äänestäjät faktat ja luvut ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset