SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Arvio vaalikauden hallitusohjelmien toteutumisesta

 

Valtioneuvoston kanslian politiikka-analyysiyksikkö on koonnut yhteistyössä ministeriöiden kanssa hallituspolitiikan toteutumisraportin.

Ote tiedotteesta:

”Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen: Suomalaisten hyvinvointi 2014 -raportin mukaan väestön yleinen terveydentila on parantunut vuodesta 2004. Valtaosa, noin 80 % aikuisväestöstä kokee voivansa hyvin. Sosioekonomiset terveyden ja elämänlaadun erot ovat kuitenkin pysyneet kansainvälisesti verrattuna suurina ja osa väestöstä näyttää syrjäytyneen pysyvästi. Köyhyys ja tuloerot eivät ole taantumasta huolimatta kasvaneet. Perusturvan taso on kohentunut.

Julkisen talouden vakauttamiseksi on tehty rakennepoliittisen ohjelman lisäksi useita uudistuksia, joiden vaikutukset realisoituvat vasta tulevina vuosina. Valtiontaloutta on sopeutettu noin kuudella miljardilla eurolla, mutta julkisen talouden vakautta ei ole saavutettu vaalikauden aikana. Heikko talouskasvu on vakavasti vaikeuttanut tavoitteen saavuttamista.

Kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen: Kestävä talouskasvu edellyttää talouskasvun irtikytkentää ympäristövaikutuksista ja luonnonvarojen kulutuksesta. 2010-luvulla toteutunut energian kulutuksen lasku ja päästöjen suotuisa kehitys selittyy suurelta osalta talouskasvun hidastumisella. BKT ei vielä ole saavuttanut vuoden 2008 huippua. Työllisyys- tai työttömyysaste eivät ole toistaiseksi heikentyneet merkittävästi talousvaikeuksista huolimatta. Kilpailukyvyn heikko taso on arvioitu yhdeksi kansalliseksi kiperäksi ongelmaksi.

Rakennepoliittinen ohjelma: Valtaosa ohjelman hyvin suuresta määrästä toimenpiteitä on edennyt tai etenemässä toteutukseen. Kestävyysvajeen kannalta merkittävistä toimenpiteistä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisessä ei edetty, kuten tavoiteltiin. Sote-uudistusta ei saatu linjattua loppuun saakka vaan sitä jatketaan seuraavalla hallituskaudella. Rakennepoliittisen ohjelman mahdollisia suotuisia vaikutuksia talouden kasvuun, työllisyyteen ja julkiseen talouteen on voitu ottaa kestävyysarviossa huomioon vain vähän. Toteutuessaan eläkeratkaisu voi pienentää kestävyysvajetta noin 1 prosenttiyksikön. Monien muiden toimien kohdalla tiedot toimien yksityiskohdista eivät edelleenkään riitä vaikutusarvioon.”

Jyrki Kataisen  ja Alexander Stubbin hallitusohjelmat

P.s. Seuraava hallitus ei taida asettaa kovin kunnianhimoista hallitusohjelmaa, vaan  julistaa strategipainopistealueita. 

Hallitukset on haukuttu pystyyn. Mitäs jos välillä kirjoitettaisiin asiaakin, mitä seuraavan hallituksen pitää tehdä. Vaalikauden hallitukset nyt eivät ihan toimettomia ole olleet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioiden hoitamisessa vaalikauden hallitukset ovat toimineet hyvin yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset