SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Keskusta ajautumassa ulkopolitiikan linjauksissa ajopuuksi

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo olevansa Paasikiven linjalla ulkopolitiikassa. Tämä  herätti laajasti ihmetystä.

Yllätys ei sen sijaan ole, että Paavo Väyrynen haluaa  härnätä nyt kokoomusta Paasikivellä,  kuten hän itseriittoisesti blogissaan toteaa. Väyrynen kirjoittaa mahtipontisesti, että oikeistovoimat
pyrkivät Kokoomuksen johdolla suistamaan Suomen Paasikiven linjalta.

Pitkän linjan ulkopolitiikan vaikuttaja ja Etyj:n  yleiskokouksen tämän hetkinen presidentti Ilkka Kanerva toteaa, ettei Paasikiven linjaa  ole rakennettu poliittisesti liittoutuneen EU -Suomen rakenteisiin.

Keskustan ulkopoliittinen linja on tuuliajolla tällä hetkellä. Puheenjohtaja Sipilän  ulkopoliittisena sparraajana toimii puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää johtava  Seppo Kääriäinen. Kääriäinen  sijaisti mm. helmikuussa puheenjohtaja Sipilää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan puoluejohtajapaneelissa.

Ulkoministeriksi tähtäävä Paavo Väyrynen on  esittänyt, että Krimin niemimaa muutettaisiin Puerto Ricon kaltaiseksi itsehallintoalueeksi. Keskustan eduskuntavaaliehdokas ja entinen diplomaatti Alpo Rusi arvosteli tätä selvin sanoin  Hufvudstadsbladetin haastattelussa  ja keskustan tämän hetkistä ulkopolitiikkaa muutoinkin.  Rusi ihmetteli  myös sitä, että keskustan  Paula Lehtomäki on ryhtynyt Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajaksi. Rusin mielestä ei ole hyvä, että Suomi-Venäjä seuran puheenjohtaja on istuva poliitikko. 

Suomen kansa ei tiedä, mihin suuntaan keskusta aikoo vetää Suomen ulkopolitiikkaa mahdollisesti pääministeri -puolueena. Ehkä voisi olla tarpeellista keskustan lukea ja eritoten Paavo Väyrysen, mitä perustuslaki sanoo ulkopolitiikan johtamisesta ja totutella siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hjallis Harkimo ei ole ajopuu. Hän näyttää osaavan purjehtia itään ihan ilman kompassia!!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jokereiden kaikki KHL-kotiottelut veivät yleisöä hallin täyteen vastoin kuin minkään seuran SM-liigan ottelut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paasikiven aikaan venäläisillä oli Porkkala, Jukka Tarkan sanoin "Suomen ohimoon suunnattu pistooli." Linjan pitikin olla hieman erilainen.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Pietikäinen:"Ne olivatkin aikoja, jolloin Paasikiveä tarvittiin."

Kyllä tänä päivänä kokoomuksessa on nimenomaan huutava puute Paasikiven kaltaisista viisaista ulkopoliitikoista. Suomella on vieläkin 1300 km yhteistä rajaa Venäjän kanssa, vaikka pietikäiset sen kuinka yrittävät unohtaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #18

Veli-Matti Vanhanen

Sinä pidät vain sellaista ulkopolitiikkaa hyvänä jonka Moskova hyväksyy tai täällä päättäjät ajattelevat, että ei tästä Moskova varmaan pahastu.

Venäjä on Suomelle puhtaasti naapurimaa ja jossakin määrin taloudellinen partneri. Venäjä ja Suomi ovat molemmat YK:n jäseniä ja ETYK sopimuksen allekirjoittaneita maita jotka takaavat molemmille maille täyden suveneriteetin ja kansainvälisten sopimusten suojan.

Paasikiven aikaisilla olosuhteilla ei ole mitään tekemistä nykyhetken maailmanpolitiikan vallitessa.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #22

Varsio:"Venäjä ja Suomi ovat molemmat YK:n jäseniä ja ETYK sopimuksen allekirjoittaneita maita jotka takaavat molemmille maille täyden suveneriteetin ja kansainvälisten sopimusten suojan."

Heh heh. Vuonna 1939 Suomi oli Kansainliiton jäsen, joka tuki Suomea. Samoin Suomella ja Venäjällä oli hyökkäämättömyyssopimus. Paljonko nämä jäsenyydet ja sopimukset auttoivat?

Kyllä asiat pitää hoitaa etukäteen niin, että kriisiaikoinakin suurvalta voi luottaa naapuriinsa. Ikävä kyllä Suomi ei ole tuo suurvalta.

Varsio, kyllä Paasikiven lainaama ajatelma pätee tänäkin päivänä: "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku."

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #23

Veli-Matti Vanhanen

Nyt eletään 2000 lukua. Niin elävät kaikki muutkin demokraattiset maat. No jokaisella on omat pelkonsa. Pidät siis Venäjää täydellisenä roistovaltiona.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katseltaisiinko keskustassa vielä vanhoja Suomi-filmejä? Ainakin tuli tämä Tauno Palon ja Ansa Ikosen esitys "ei tee mitään, länteen itään.." mieleen kun lueskeli Sipilän ja keskustan ulkopoliittisia linjauksia. Farssi mikä farssi:)

https://www.youtube.com/watch?v=rED4GY_NqHU

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitä kertoo tämä tuore IS:n tutkimus. Kertooko äänestäjien alkaneen
pohtia asioita.
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142839965...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lukaisin sen sekä kommenttejakin aiemmin päivällä ja osa ilmeisesti pohtii, osa ei. Paljon riippunee siitäkin missä määrin muiden puolueiden puheenjohtajat haastavat Sipilää tulevissa TV-vaalikeskusteluissa.

IS on näköjään haastatellutkin Sipilää, äsken luki jotta: Sipilän haastattelu ilmestyy tallenteena IS:n nettisivuille pian.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Ulkoministeriksi tähtäävä Paavo Väyrynen on esittänyt, että Krimin niemimaa muutettaisiin Puerto Ricon kaltaiseksi itsehallintoalueeksi"

.....ja ihan tosissaan vai. Epäilen kyllä enemmän henkilökohtaisia motiiveja. Presidentin lemmikistä ei tullut presidenttiä. Voi olla, että Keskusta pelkää omia luurankojaan.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Brusi:".....ja ihan tosissaan vai."

Väyrynen:"Ukrainan kriisissä ratkaisuksi voisi tulla Krimin itsenäisyyden osittainen palautuminen ja sen muuttuminen Puerto Ricon kaltaiseksi itsehallintoalueeksi, jolla olisi omat valtiolliset rakenteet."

Tänään Krim on de facto Venäjän osa. Kumpaankahan suuntaan Väyrysen kompromissiajatelma siis tilannetta muuttaisi? Mikä olisi mielestäsi parempi ratkaisu, siis niin realistinen, että Venäjäkin olisi sen valmis nielemään?

Kyllä teillä kokkareilla on ulkopolitiikassakin jalat tukevasti ilmassa.

Reino Jalas

“Mitä kertoo tämä tuore IS:n tutkimus. Kertooko äänestäjien alkaneen pohtia asioita.”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142839965...

Tokihan toki, noilla jutuilla alkaa jo olla painoarvoa...

Kun IS jollakin tarkemmin kuvailemattomalla haravointimenetelmällä tarkemmin luettelemattomia some-palstoja haravoi. Ei ole tietoa onko IS-otannassa mukana ihan kaikki. Vaikkapa persupainotteinen Hommafoorumi ja kenties Mitävit..a saitit ym. kärjekkäät netin jakopalstat?

Joka tapauksessa Ilta-Sanomat raportoi asiaa 2 viikon hakemisen aikana noin 60 kpl löydetyn some-maininnan perusteella. Niillä Sipilä on napannut tutkimuksessa kaikkein korkeimman punaisen palkin.

Laitetaanpa saman tien (+5%) verran lisää punaista Sipilän palkille:
“Juha Sipilä on tyhmä.”
“Juha Sipilä on landepaukku.”
“Juha Sipilän Keskusta on tukiaisilla elävä sonnikasvatuksen puolue.”

Myös Soini on oppositiopuolueena päässyt liian vähällä. Some-mollauksia ei ole niin paljon kuin muilla. Tällä kommentilla pläjähtää Soinin 10 negatiiviseen kommentin punapalkkiin kerralla (+10%) lisäys :
“Timo Soini on huonoa ministeriainesta, lihava mukavuudenhaluinen maisteri.”

---
Toki massiivisella trollaamisella ja jatkuvalla tietynlaisten mielipiteiden tyrkytyksellä, kyllä silläkin oma merkityksensä on.

Eiväthän muuten Venäjä ja omasta poliittisesta tulevaisuudestaan huolissaan oleva Euroopan Unioni sitä palkatulla henkilöstöllänsä niin massiivisesti koko ajan tekisi.

Tuollaiset 60 kpl kotimaan vaaleja ja tiettyä ehdokasta koskevia negatiivisia mielipiteitä? Nehän hukkuu, katoavat netin yleiseen taustamölinään kuin haisu Saharaan.

Mutta jos sen sijaan sanomalehdet Ilta-Sanomien tapaan ja ehkä vielä TV-uutiset perässä alkavat tehdä asiasta juttuja. Tällaisten pienten nettiotantojen perusteella siitä, ketä poliitikkoa on tällä viikolla mollattu eniten. Silloinhan asia alkaa jo päästä näkyvämmin esille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

IS:n uutisen mukaan muutos on kuitenkin tapahtunut, eikä sitä
muuta keksimäsi omat nimittelyt.

Reino Jalas

Stubbilta löytyy 35 osumaa, Sipilältä 60 osumaa ja Soinilta 10 osumaa.

Tekijänä Ilta-Sanomat. Vaikka Iltiksen sijaan itse tasavallan presidentti tekisi noiden otantojen perusteella jonkinlaisen "muutoksesta kertovan uutisen", niin enpä sellaista vakavasti otettavana uutisena ostaisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Lainaus IS:n uutisesta:

"Negatiivisinta keskustelua somekansa käy nyt keskustan Juha Sipilästä. Sipilästä käydyn keskustelun sävy on muuttunut selvästi entistä negatiivisemmaksi ja vieläpä melko lyhyessä ajassa."

Mauri Skön

On noi Nuorsuomalaisten perilliset ihmeissään Venäjän kanssa. 1916-1917 he vastustivat kiivaasti Suomen itsenäisyyshanketta ja nyt he pelkäävät sen menettämistä. Miksi muuten vastustivat Suomen itsenäisyyshanketta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitkä puolueet eduskunnassa kannattivat Suomen itsenäisyysjulistusta ?

Porvarilliset puolueet äänestivät kyseisen esityksen puolesta ja sosiaalidemokraatit oman vastaesityksensä puolesta; äänet jakautuivat 100–88 ensinmainitun hyväksi. Sosiaalidemokraattien esityksessä kannatettiin myös Suomen itsenäisyyttä, mutta ei yksipuolisella julistuksella vaan neuvottelemalla Neuvosto-Venäjän kanssa. Porvarien silmissä tämä vaikutti kyseenalaiselta itsenäisyyden jarruttamiselta.[4] Porvarit eivät halunneet sitoa Suomen itsenäisyyden toteutumista Neuvosto-Venäjän hyväksyntään, mikä olisi lykännyt sen epämääräiseen tulevaisuuteen; sosiaalidemokraatit taas pitivät yksipuolista irtautumista vaarallisena "seikkailupolitiikkana", sillä Venäjä saattaisi estää sen väkivalloin.[5]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsen%C3%A4isy...

Reino Jalas

Tämän Wikitiedon perusteella tuolloiset porvaripuolueet olisivat keväällä 1917 vastustaneet Suomen itsenäistymistä.

    “Poliittisen vasemmiston sosialidemokraatit ehdottivat eduskunnassa maaliskuussa 1917 itsenäisyyden julistamista, mutta porvaripuolueet olivat sitä vastaan.
    Sosialidemokraattien mielestä korkein valta oli siirtynyt Suomen suuriruhtinaana toimineen keisarin erottua eduskunnalle, porvarien mielestä Venäjän hallitukselle.”
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsen%C3%A4ist...

Myöhemmin saman vuoden lopulla senaatissa ilmeisesti ainakin osa porvaripuolueista kannatti sitä. Senaatin asiakirjoista tarkemmat puheenvuorot tietenkin ehkä löytyisivät.

Tämän Youtube-puheen perusteella nykyisistä porvareista ainakin pääministeri Stubb kannattaisi Suomen Valtiollisen olemassaolon loppumista.
http://youtu.be/83EE-ypprZE
Suosituksena on maan sulauttaminen Euroopan Unioniin, tai yhteen monoliittiseen Euroopan valtioon.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Puhuin itsenäisyysjulistusäänestyksestä eduskunnassa ja äänestystulos
ei jälkikäteen muuksi muutu.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Kokoomuksen edeltäjäpuolueella oli tässäkin ketunhäntä kainalossa. Suomen itsenäistyttyä heillä oli tarkoitus tehdä Suomesta Saksan vasallivaltio, jolla olisi saksalainen kuningas. Että sellaista "isänmaallisuutta" se kokoomus tänäkin päivänä edustaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Miksi keskustelua vängätään toisaalle, kun puhun edellä eduskunnan äänestyksestä 4.12.1917.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei liene yllätys kenellekään, että Väyrynen johtaa kepua. Väyrynen vie ja Sipilä vikisee. Kepun linja on sama kuin Venäjän linja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itseäni kiinnostaa kysymys, miksi pres. Niinistö seuraa täysin passiivisena koko keskustelua ulkopolitiikasta, onko pres.vaalien aikana esille tullut epäilys hänen ulkopolitiikan osamattomuudestaan nyt kongretisoitumassa, tuo osamattomuus näyttäytyy hänen syrjään vetäytymisestä pres.tärkeimmästä tehtävästä, ulkopolitiikan johtamisesta yhdessä hallituksen kanssa. Lopuksi,vaikka en uskovainen ole niin sanon "luoja varjelkoon meitä, ettei Väyrysestä tai Soinista tule koskaan ulkoministereitä Suomen hallitukseen"

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toivottavasti huomenna TV1:ssä puheenjohtajatentissä Sipilältä
saadaan käsitys, kuka kepun ulkopolitiikkaa johtaa ja mikä on se
linja.

P.s. Äsken nähty Alexander Stubbin tentti meni hyvin , eikä
hän yhtään menettänyt keskusteluotetta, vaikka toimittajat
keskeyttivät joskus päälle puhumalla. Stubb on ylivoimaisesi
paras puluejohtaja kv-asioissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset