SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

EU-parlamentin jäsenyys ja eduskuntavaaliehdokkuus tuo äänestäjälle päänvaivaa

Viime vuonna vajaa vuosi sitten käytiin europarlamenttivaalit.  Euroopan parlamentin jäsenyys ja ehdokkuus eduskuntavaaleissa tuo äänestäjälle päänvaivaa.

Monella puolueella on nyt eduskuntavaaleissa ehdokkaana valituksi tullut  meppi . Etenkin perussuomalaisilla ja kepulla syntyy mielenkiintoinen tilanne, kuka menee minnekkin ja kuka varaedustaja tulee tilalle. 

Käydäänpä esimerkein asiaa läpi.

Perussuomalaisilla on Helsingin vaalipiirissä ehdokkaana Sampo Terho. Jos hänet valitaan, Uudenmaan vaalipiirissä ehdokkaana oleva  Pirkko Ruohonen-Lerner tulisi mepiksi.  Mutta  jos Ruohonen-Lerner  tulee valituksi kansanedustajaksi  kysymys kuuluu , ottaako hän  Sampo Terholta mahdollisesti vapautuva paikan Euroopan parlamentissa vastaan.  

Jos  Ruohonen-Lerner   ei ota vastaan  tehtävää, pitää katsoa listalta , kuka olisi sitten perussuomalaisten seuraava nimi Euroopan parlamenttiin varasijalta. Hän olisi laskujeni mukaan eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva Toimi Kankaanniemi. Jos hänkään ei ota tehtävää vastaan, seuraava nimi oli Juho Eerola, joka hänkin on ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Pysyttekö  enää mukana . Äänestäjä  tuskin enää pysyy.

Keskustalla  kaikkien vaalien ikiehdokas Paavo Väyrynen ja nykyinen meppi tulee valituksi Lapin vaalipiiristä kansanedustajaksi. Kysymys kuuluu, ottaako Väyrynen kansanedustajan  tehtävän vastaan. Tuskin ottaa, jos ei tule valituksi ministeriksi seuraavaan hallitukseen. Väyrynen ilmeisesti tulee panttaamaan keskusvaalilautakunnalta saamaansa kansanedustajan  valtakirjaa, eikä esitä sitä oikeuskanslerin  tarkastettavaksi  maanantaina 27.4.2015.

Helsingin vaalipiirissä on keskustalla ehdokkaana Olli Rehn. Sama kysymys pätee Rehnin kohdalla kuin Väyrysen kohdalla.

Keskustan listalta tulisi europarlamenttiin Väyrysen ja Rehnin tilalle Oulun vaalipiirissä nyt eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva Hannu Takkula ja Savo -Karjalan  vaalipiirissä ehdokkaana oleva Elsi Katainen.  Jos Takkula ja Katainen tulevat  valituksi kansanedustajaksi eivätkä ota tehtävää vastaan, listalla  seuraavana mepiksi olisivat Mikeal Pentikäinen ja Mirja Vehkaperä.  Pysyttekö  enää mukana . Äänestäjä  tuskin enää pysyy. Keskustan mahdollisen ketjureaktion  suurin  alullepanija on siis Paavo Väyrynen. Olli Rehn ottanee kansanedustajan tehtävän vastaan ja eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva Hannu Takkula olisi menossa mepiksi.

SDP:llä on ensimmäisellä varasijalla Euroopan parlamenttiin  Timo Harakka.Tuskin SDP:n valitut varsinaiset mepit ovat jättämässä Euroopan parlamenttia, kun eivät ole edes ehdokkaina eduskuntavaaleissa.

Äänestäjällä on siis melkoista päänvaivaa. Monella se saattaa olla myöhäistä, jos on jo äänestänyt ennakkoon, eikä ole tullut miettineeksi , että kuka hänen äänellään tulee loppujen lopuksi minnekkin valituksi.

P.s. Todettakoon tässä, että kokoomuksen listalta nousi EU-parlamenttiin Petri Sarvamaa Alexander Stubbin tilalle ennenkin uusi parlamentti ehti aloittaa toimintansa heinäkuussa 2014.

 

Europarlamenttivaalien ehdokkaat vertauslukujärjestyksessä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Toisaalta onhan tähän jo totuttu. Äänestäjälle lienee tärkeintä se miten, mahdollisesti valittu ehdokas priorisoi tehtävänsä.

Marssijärjestyksen soisin olevan ministeri, kansanedustaja, meppi. Tämän takia varahenkilö järjestelmä on ihan oikein. Toki oppositioon joutuva meppi/kansanedustaja miettii varmaan tarkkaan... rysselissä on paremmat suklaa apajat. Ikäkysymys eli kantsiiko lähteä tämän kauden jälkeen jo eläkkeelle jne.

Stubbille kysymys lienee hankalin jos ja kun Kokoomus kasaa luitaan oppositiossa. Puheenjohtaja, kansanedustaja, meppi...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Luulenpa, että kaikissa puolueissa herätään pohtimaan asiaa tulevia vaaleja silmällä pitäen. Jos sinun mielestä kansanedustajuus menee mepin edelle, kuinka pitkälle joudutaan menevään europarlamenttivaalien varahenkilöjärjestyksessä sitten . Katsottapa linkkiä blogin lopussa.

A Stubb on valintansa tehnyt, joten tässä ja nyt vaaleissa ei siltä osin komenttisi ajoitu oikein.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Vilkaisin toki. Esim. Jaakonsaaren tai Väyrysen olettaisin jatkavan meppinä, jos ykkösvaihtoehto ei toteudu. Taisit jo asian todeta.

Mennään niin pitkälle kuin tarvis.

Ei tässä mitään jankata. Stubbin osalta tilanne on hankala. 2011 tuli takkiin -6 paikkaa, ihan aidosti ja nyt luultavasti lisää. Puheenjohtaja nauttii luottamusta, jonka on saanut äänestyksen tuloksena puoluekokouksessa. Hankalammaksi asian tekee, että ylimääräinen puoluekokous voidaan pistää pystyyn koska tahansa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Äläpä käännä keskustelua pois varsinaisesta aiheesta. Et ole nyt ihan
asiaan perehtynyt vaalilainsäädännön näkökulmasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #3

Voisiko Stubb kaikkien kuvaamiensa ominaisuuksien (kielitaito, kansainvälisyys, small-talk kyvyt, opinnot eri maissa) jälkeen vielä saada takaisin MEP-asemansa, vai estävätkö pykälät pyörtämisen toiseen kertaan?
Kutsuiko isänmaa hänet takaisin myös vaihtoehtoisesti rivikansanedustajaksi kansaa palvelemaan?

Olli Rehn on myös case.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Käsittääkseni ei voi saada.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllähän nykyinen meno on selkeästi ääniharavien kalastusretki, eli puolueen eteen tehdään kaikki voitava, vaikka pitäisi tehdä Suomen eteen.

Ei pidä äänestää vaalikikkailijoita!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mainitsin blogissani mm. A Stubbin varalle tulleen Sarvamaan, joten
tätä asiaa pitää tarkastella vaalilainsäädäännön näkökulmasta. Nyt eduskuntavaaleissa asia koskettaa persuja ja kepua, mutta periaatteessa kaikkia puolueita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Halla-ahon harava näkyy jäävän ilman käyttöä näissä EK-vaaleissa. Sen sijaa isä, poika ja äiti Harkimo toimivat kalastusretkellä puolueensa hyväksi, samoin Lola Turussa...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta he eivät ole Euroopan parlamentin jäseniä. Anteeksi nyt, mutta monella
tuntuu olevan vaikeata pysyä otsikon aiheessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Puolueelle se ääni suomalaisessa järjestelmässä aina menee. Ehdokkaalla niin väliä. Varsinkaan niiden puolueiden ehdokkailla, joiden on noudatettava puoluekuria.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Börje. Tämä se käytäntö on, joten koko varahenkilö kysymys ei liene olennainen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Luulen, että oikeusministeriö tutkii asiaa ja puolueet tulevat tästä asiasta keskustelemaan vuonna 2019, vaikka kuinka vähättelet asian merkitystä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei tätä asiaa kannata alkaa säädellä pahemmin, mutta vaalilistoissa voisi olla erikseen merkit siitä, onko henkilö sillä hetkellä kansanedustaja, meppi tai molempia.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olet nähnyt vaivaa kirjoitustasi laatiessasi. Lopputulos on hyvä ja kuvastaa hyvin nykyistä tilannetta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kiitosta vaan. Kyllä minä moniin blogeihini mm. budjettikirjoituksiin ja muiden maiden vaaliblogeihin ja urheilublogeihin pyrin linkittämään ja hankkimaan taustaksi faktatietoa. Ehkä eniten täällä.

Reino Jalas

Todennäköisesti eri virkoihin siirtymisissä ei tule tässä kohdin olemaan mitään teknistä vaikeutta Eduskunnassa.

-Kukin Eduskuntaan valituksi tullut ehdokas ottaa paikkansa vastaan, ja kirjautuu kansanedustajksi Eduskuntaan. Valituksi tullut henkilö ei voi tästä kieltäytyä, muuta kuin lääketieteellisin perustein.

-Sen jälkeen on ainakin jokusia viikkoja aikaa sumplia kuka nousee kenenkäkin varamieheksi. Kuka menee Eduskuntaan ja kuka siirtyy EU-parlamenttiin.

Kovin laajasti "rivikansalaisia" ei tunnu tämä asia kaiken kaikkiaan huolettavan. Se että nousiko puolueen ehdokas hänen antamallaan äänellä Eduskuntaan vaiko EU-parlamenttiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset