SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Eikö sote –uudistuksen valmistelua jatketa parlamentaarisessa ryhmässä ?

 

Eilen kiinnitti huomiota, että hallitusneuvottelijat  saavat valmiiksi  perjantaina sote –ratkaisun.

Eikös tätä sote –uudistusta  enää valmistella  parlamentaarisessa  ryhmässä ? Näin käsittääkseni puoluejohtajat Soinia lukuun ottamatta sopivat maaliskuussa. Viime vaalikauden oppositiojohtajat Sipilä ja Soini vaativat  asian parlamentaarista valmistelua ja sitten maaliskuussa 2014 ottivat kaiken poliittisen hyödyn irti tuosta linkin uutisessa mainitusta  sopimuksesta  hallituksen kanssa.

 

* * * * *

Otetaan blogiin tähän samoilla  tulilla toinen asia:

Toinen asia tähän eli julkisista   menoista   ja kestävyysvajeesta  puheissa  käytettävä kolmiotriangeli: leikkaukset, sopeutukset  ja säästöt. Kolme puoluetta pääsi  talouden yhteisestä tilannekuvasta heti yksimielisyyteen  valtiovarainministeriön jo ennen vaaleja tekemän virkamiesraportin (sivu 7)  pohjalta. Otetaan sieltä  teksti tähän:

Julkisen talouden velka/BKT - suhteen taittaminen laskuun seuraavan vaalikauden aikana arvioidaan edellyttävän noin 6 miljardin euron sopeutustoimia vuoteen 2019 mennessä. Tämän mittaluokan sopeutustoimilla valtiontalous ja kuntatalous palaisivat lähelle tasapainoa.

Valtiontalouden ja kuntatalouden rakenteellinen vaje voidaan lähtökohtaisesti paikata sopeutustoimilla (eli menoleikkauksilla ja veronkiristyksillä) tai rakenteellisilla uudistuksilla

Julkista taloutta tulee ohjata selkeillä meno- ja verosäännöillä:

- Hallitusohjelman menosääntö määrittää valtiontalouden kehysmenoihin tehtävät leikkaukset.

- Rakenteellisten uudistusten vaikutukset voidaan ottaa huomioon sopeutustoimien tarvetta vähentävänä tekijänä vain VM:n hyväksymien laskelmien perusteella, menokehykseen vietyinä.

 - Verosääntö kiinnittää veroperustemuutosten nettovaikutuksen samaan tapaan kuin menokehys nykyisin.

- Kuntatalouden sopeutustoimien tulee perustua tehtävien ja velvoitteiden karsimiseen sekä toiminnan tehostamiseen. Tehtävät tulee mitoittaa niin, että ne voidaan rahoittaa kunnallisverotusta kiristämättä.

* * * * *

Ennen vaaleja kiinnitin huomiota tähän liikennemerkkiin. Eniten tarvetta näyttää olevan kahdella kolmesta hallitusneuvottelijasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Olisiko niin, että nyt ei ole enää aikaa lähteä hakemaan parlamentaarisesta työryhmästä laajaa konsensusta, joka usein miten tarkoittaa sitä etttei mikään juurikaan muutu, kun kaikki saa kaikkea mieluisaa läpi?
http://yle.fi/uutiset/sairaalarakentamiseen_kaivat...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tai olisko vaalien jälkeen puolueilla - toisilla enemmän ja toisilla vähemmän -
vaalilupausten kanssa vaikeuksia. :D

Mika Samuel Kiekkijev

Voihan se olla, että Kokoomukselle tuottaa ongelmia, kun koko terveydenhuoltoa ei yksityistetä suurille ylikansallisille yrityksille, mutta uskon, että asia ei edes Kokoomuksen osalta siihen kaadu =)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Mika Samuel Kiekkijev

Alalla on paljon kotimaisia pkt-yrityksiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tai olisiko niin, että nyt kuunnellaan asiantuntijoita ensin ja sitten tehdään päätöksiä eikä tehdä päätöksiä ja kuunnnellaan asiantuntijoita vasta sitten kuten viime kaudella tehtiin (karrikoitu näkemys).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Samalla lailla se hallitusneuvotteluissa v. 2011 päätettiin, eikä valmista tullut, vaikka kaikki puolueet eduskunnassa kutsuttiin lopuksi mukaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

Saapa siis nähdä haluaako Sipilä lyödä päätä seinään.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sotea on säädetty niin pitkään, että ajan puutteesta ei ole kiinni. Nyt kun hallituskausi on aluillaan, ei tarvitse vielä hakea tukea oppositiosta vaan voi yrittää painaa omaa kädenjälkeään näkyvämmäksi. Sote-uudistusta ei olisi edes järkevää toteuttaa, ennen kuin on malli, jota voi pitää selvästi nykyistä parempana. Siksi aiempi soten kaatuminen oli hyvä juttu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Meinaatko, että perjantaina julkistettavasta mallista voidaan - taas -
kolme vuotta seurata hallituksen ja opposition sekä nk. asiantuntijoiden keskinäistä väittelyä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #4

Vaikea sanoa mutta viimeisten n. 10 vuoden seuraamisen jälkeen en voi olla kovin optimistinen. Toivon tietysti, että tällä kertaa homma onnistuisi nopeasti ja helposti ja syntyisi hyvä ratkaisu. Keskustan viime kauden malli tuntui olevan kohtuullisen järkevä ja perussuomalaiset olivat samoilla linjoilla ainakin pääasioissa, joten toivoa on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Suomi ei tarvitse - yhtenä maailman raskaimmin verotettuna maana- kolmatta verotusporrasta valtion ja kuntien väliin.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #4

TTaita Sipilä tajuta sen, että jos heti alku kaudella vain runttaa asian lävitse, niin saa vasemmiston näyttämään vieläkin onnettomammalta kuin on, sillä kun katselee miten vaalit meni Briteissä, niin ei sillä äänestäjät tällästä pahalla katsoneet ainakaan vaalitulosten valossa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sipilä sanoi äsken uutissa, että luonnoslista 4,05 mrd:n leikkauksista on
työryhmissä ja eduskuntaryhmissä kommentoitavava.
http://yle.fi/uutiset/esitys_miljardisaastoista_va...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset