SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pääministeri on nyt samalla valtion omistajaohjausministeri

 

Tänään aloittavassa pääministeri Juha Sipilän hallituksessa ministereiden työnjako  poikkeaa monella tavalla tehtävänsä jättävän hallituksen tehtäväjaosta.

Yksi huomattava työnjaon muutos on että pääministeri toimii itse samalla valtion omistajaohjausministerinä.

Kaikki  yhtiöt eivät kuulu valtioneuvoston   kanslian omistajaohjausyksikön alaisuuteen, vaan paljon on yhtiötä muidenkin ministeriöiden ohjauksessa erityisyhtiöluonteesta tai strategisesta  omistuksesta johtuen. Tässä linkin taulukossa yhtiöt  on jaoteltu omistuksen perusteen mukaan.

Ennustan, että muutoksen tuulet tulevat puhaltamaan omistajaohjauksessa  valtio-omistajan corporate governance -politiikka mukaan lukien.  Tässä linkin tilastossa on tilastotietoa omistuksen arvosta, osinkotuloista jne.  Mielenkiintoista on myös seurata, miten pääministeri Sipilä toteuttaa paljon käyttämäänsä sanontaa "laitetaan tase töihin".  Hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä julkituotu  1,6 mrd:n euron investointisatsaus saanee rahoituksen juuri valtion taseesta. 

Valtion omistajaohjausasioiden vastuuttaminen jollekkin ministerille on ollut  vähemmän kiitollinen tehtävä. Tehtävänsä jättävä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sai yli puoluerajojen kiitosta valtion ja veronmaksajain etujen ajajana. Nyt sitten nähtäväksi jää, ylletäänko pääministeri Sipilän hallituksessa vastaaviin mainetekoihin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jo heti kaatuu asioita päälle.

VTV tänään: Solidiumin toiminnan tavoitteet tulisi määrittää selvemmin

https://www.vtv.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2015/s...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kiinnostaisi myös hallituksen ja Sipilän suhde Talvivaaran rahoittamiseen. Minä en siihen veronmaksajien rahoja antaisi. Aika härskeiltä viime aikaiset pyynnöt valtion rahoituksesta tuntuvat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Siitä tulee syksyllä Sipilälle ja Rehnille päänsärky ja ehdollisen Vapaavuoren aikana aikaansaadun kauppasopimuksen kiinnipitäminen.

Mielenkiintoista ovat myös lailliset ja laittomat mahdolliset tulevat lakot nimeltä tässä yhtiöitä mainitsematta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset