SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomi ei eroa tai eroteta eurosta, mutta miten Kreikan tänään käy ?

 

Tänään ovat euromaiden johtajat  koolla ylimääräisessä kokouksessa Kreikan talous- ja velkatilanteen johdosta.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on uutisten mukaan eilen esitellyt   etukäteen  kompromissitarjoustaan  puhelinneuvottelussa, johon osallistuivat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Onko Kreikan esitys riittävä. Tähänastisen kokemuksen perusteella voi sanoa kättelyssä, ettei ole. Myöskään pankkipiireissä ei uskota Kreikan esityksen olevan riittävä.

Kreikan nykyjohto on saanut lähes poikki neuvottelut IMF:n kanssa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin lausunto Kreikan nykyhallituksen toiminnasta kertoo luottamuksen olevan pohjalukemissa .

Mitä sitten tänään tapahtuu Kreikalle? Onko tänään Kreikan viimeinen mahdollisuus saada sopimus velkojien kanssa ? Jatketaanko tänään euromaiden kokousta niin kauan, kunnes osapuolten välillä on saatu sopimus. Olen taipuvainen ennustamaan tuon suuntaista   lopputulosta päivän neuvotteluista.

Suomi ei eroa tai eroteta  tänään eurosta, vaikka kuinka asiasta erheellisesti eilen täällä  uskoteltiin eräässä US-blogissa. Suomen eroa eurosta  ei esitetä pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa.  Tänään ei euroalue myöskään hajoa .

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb oli muuten kv-mediassa viime viikolla kysytty henkilö haastateltavaksi  (CNBC - Yahoo , myös CNN haastatteli perjantaina).  Verkkouutisille valtiovarainministeri Stubb totesi perjantaina, että ratkaisu on Kreikan vastuulla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Vuoden 2011 vaalien alla Stubb vieraili Kymenlaaksossa ja satuin paikalle. Silloin hän Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen sanoi, että "nyt asiat ovat kunnossa niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti."

Lieventävänä asiana Stubbin kannalta on se, että samanlaiseen täysin perusteettomaan toiveajatteluun syyllistyttiin laajemminkin. Ja näyttää siltä, että yhä edelleenkin, vaikka kuilun reuna on enemmän kuin lähellä.

Pahinta tässä kaikessa on se, että tosiasioita tärkeämpää Euroopan poliittiselle eliitille on kasvojen säilyttäminen. Ymmärretään, että Kreikka ei tästä selviä, mutta silti yritetään toimia vanhojen konstien pohjalta. Tärkeintä on euroideologia. Se vaan on maksanut kohtuuttoman paljon niille, joilla asian kanssa ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön. Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta hallitus ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.
Suomi kunnioittaa yhteisiä sääntöjä ja odottaa muiden jäsenvaltioiden toimivan samoin. Suomi on aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen jäsenvaltio. Hallitus yhdistää rakentavan kriittisellä ja yhteistyöhakuisella tavalla kansallisen ja yhteisen eurooppalaisen edun Suomen EU-politiikassa."

- - - - - -

"Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta. Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan. Samoin jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan. Hallitus pyrkii palauttamaan
no bail out -säännön uskottavuuden. EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen.
Hallitus tukee vahvaa sijoittajavastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan
koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava.

Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino euromaan rahoitusongelmien hoitoon ovat maan kansalliset toimet talouden tervehdyttämiseksi ja julkistalouden vakauttamiseksi. Jos nämä keinot eivät riitä, toissijaisena keinona on sijoittajanvastuun toteuttaminen. Kahdenväliset luotot eivät kuulu hallituksen keinovalikoimaan eurokriisin hoidossa. Mikäli
Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa. Euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset hallitus tekee Suomen kansallisen edun näkökulmasta"

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On hienoa, että hallituksella on omia julistuksia, sillä niitähän on EU:llakin ja "viiden presidentin raportissakin". Niiden ongelma on ns. uskonvaraisuus, jossa tosiasiat (esim. perussopimuksen muuttamistarve, EMU:n ongelmat, velkakriisin tappioiden myöntäminen ja EU:n jäsenmaiden konvergenssin puutteesta johtuvien riitaisuuksien jatkuminen, euron peruuttamattomuus) on lakaistu maton alle.

Siellä tosiasioiden tunnustamisen puolella liikkuu Wolfgang Münchau:
"Euroalue sellaisena kuin se nyt on ei ole kestävä. Me voimme valita niin, että otamme virheistämme opiksi, ja muutamme perussopimuksen siihen suuntaan, että euroalueesta tulee kestävä. Ja jos se on poliittisesti mahdotonta niin meidän [euromaiden] tulisi ehkä seurata Kreikkaa rahapoliittiseen itsenäisyyteen, Münchau esittelee."

Näiden kahden välinen kuilu on leveä unohdettavaksi. "Poliittinen valinta" voidaan vaihtaa toiseksi "poliittiseksi valinnaksi", "yhteisiä sääntöjä" pitää voida rukata, jos ne eivät toimi, "euroalueen vakaus" on jo järkkynyt, eikä ole syytä, miksi sitä ei voisi huomioida, "euron peruuttamattomuus" on enää kuollut kirjain, joka on hengissä vain keinotekoisesti, "Kreikan maksukyvyttömyys" lienee jo aika tunnustaa ja pohtia, miten EU on toiminut jakamiensa kahden paketin (Kreikka I & II) aiheuttamien tappioiden synnyttämisessä jne.

Onneksi sanat "Suomen kansallisen edun näkökulma" sisältyvät tekstiin. Siihen on pian turvauduttava...

Viljo Häggman

Suomen ministerien kannattaisi vaan jatkaa juhannuslomaansa, ja odotella rauhassa mitä isot pojat ja tytöt päättävät heidän puolestaan. On aivan turhaa valehdella itselleen ja äänestäjille että siellä ytimessä kukaan kuuntelisi tai ottaisi huomioon mitä suomalaisilla on sanottavaa.
Periferiasta ei kukaan ole kiinnostunut, ainakaan niin kauan kun ´keksivät miten sieltä voisi lypsää miljardeja omaan taskuun kuten Kreikan tapauksesa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb oli muuten kv-mediassa viime viikolla kysytty henkilö haastateltavaksi (CNBC - Yahoo , myös CNN haastatteli perjantaina). Verkkouutisille valtiovarainministeri Stubb totesi perjantaina, että ratkaisu on Kreikan vastuulla. "

Viljo Häggman

Sekä Stubb että Sipilä saavat tiedon siitä mitä on sovittu kunhan Saksa, Ranska ja Kreikka ensin sopivat mitä päätetään ja muille kerrotaan. Se on sitä ytimissä olemisen riemujuhlaa. Nyökkäsivätkin vielä meihin päin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Suomi ei eroa tai eroteta tänään eurosta, vaikka kuinka asiasta erheellisesti eilen täällä uskoteltiin eräässä US-blogissa."

Niin, TÄNÄÄN.

Mutta entäs kun "tulee se yhdestoista" eli kun euro hajoaa? Roikutaanko silti mukana ja pudotaan muiden mukana rotkoon?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

YLE

Kreikka lähetti väärät paperit

Kreikan velkakriisin käsittely saa yhä
erikoisempia piirteitä. Kreikka kertoo
lähettäneensä yöllä Brysseliin väärät
paperit, ja lupaa pian uuden esityksen.

--->
Eipä yllätä !

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siispä euro hajoaa...

Luojan kiitos.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ratkaisua ei saada tänään
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/stubb_doors...

P.s. Onkohan Kreikan nykyhallituksen johto vielä aikuistunut ?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Seppo-Juha, olet oikeassa. Kreikka pidetään eurossa, eikä Suomi ole lähtemässäkään eurosta.

EU ja EMU ovat niin korkean tason poliittisia päätöksiä, että niiden on mahdollistakaan purkautua vain Saksan ja Ranskan toimesta.

Veikkaan, että tölkkiä potkaistaan vain hivenen matkaa, että saadaan Kreikalle taas hieman lisäaikaa. En tosin tiedä, ketä se auttaa. Ei ainakaan Kreikkaa.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Suomen ei todellakaan kannata erota eurosta, sillä se on tuonut meille runsaasti monta hyvää:Hyvinvoinnin lasku n 10%(professori Kanniainen)ja meidän saatavat Kreikasta alkuperäisestä n.26 miljoonasta vähimmäismääraltään nousseet 6 miljardin menetyksiin(professori Puttonen).Jatketaan siis tällä menestykseellisellä tiellä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tarkista, kuinka paljon Suomi on tehnyt Kreikan osalta alaskirjauksia.
Ei vielä euron euroa.

Euroaikana v. 2002- eteenpäin Suomi on säästänyt korkomenoissa jopa
20 mrd. Kotitaloudet vielä toisen mokoman.

pekka numminen

Seppo-Juha,

Vaikka alaskirjauksia ei ole tehty, merkittävät saatavien alaskirjaukset ovat yleisesti hyväksytty tosiasia. Se että valtiot eivät tee alaskirjauksia velkasaatavistaan, johtuu vain siitä etteivät valtiot noudata yrityksiltä vaadittavaa hyvää kirjanpitotapaa.

Euroaikojen koroista... Jos vaihteeksi oltaisiin rehellisiä ja myönnettäisiin että myös kaikki euroon liittymättömät ja taloutensa hyvin hoitaneet valtiot nauttivat todella matalista koroista. Eihän ole euron ansiota sekään että meillä on tänään kaunis sää, vai?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset