SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen EU-jäsenyyden hakijat olivat isänmaan asialla

 

Mikä olisi Suomen asema nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa , jos emme olisi Euroopan unionin jäsenmaa?   

Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Rottgen  sanoo  Sky Newsin haastattelussa, että ”Putinin Venäjällä pidetään kaikesta, mikä heikentää länttä ja eurooppalaisia”. Norbert Rottgenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi tyytyväinen, jos Britannia eroaisi EU:sta. 

* * * * *

Britannian pääministeri David Cameronilla on tärkeä  avain Euroopan tulevaisuuteen varmistaakseen maansa pysymiseen EU:n jäsenenä. Tällä hetkellä kansalaismielipide on  selvästi  enemmän UK:n EU-jäsenyyden kannalla. David Cameron ei vuonna 2013 puheessaan aavistanut, miten maailman ja Euroopan poliittinen tilanne muuttui jo seuraavana vuonna. Puhe oli enemmän tarkoitettu varmistamaan konservatiivien voitto tämän vuoden  parlamenttivaaleissa.

Huomenna ja tässä viikonvaiheessa euromaiden  valtiovarainministerit  ovat  päättämässä ja vaikuttamassa moneen asiaan, ei yksin Kreikan pysymiseen euromaana. Kyllä siinä ratkaistaan samalla maailmanpolitiikan suuren luokan asia. Vaikutukset  heijastuvat maailmanpolitiikan nykyisiin asetelmiin, jos Kreikan koko EU- jäsenyys  joutuu samalla vaakalaudalle.   Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati eilen asiasta ratkaisua sunnuntai-iltana ennen markkinoiden avautumista maanantaina.

Suomen EU-jäsenyyden hakijat olivat vuonna 1992 isänmaan asialla. Sama pätee nykyisen perustuslain 1 §:n 3 momentin pykäläkirjoittajiin. Jos Suomi vasta nyt  harkitsisi EU-jäsenyyden hakemista, ulkopuolinen painostus jäsenyyden ei-hakemiseen olisi verrattavissa Nato –jäsenyyden hakemiseen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön.

* * * * *

Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta.

* * * * *

Nuo lauseet on kirjoitettu nykyisen hallituksen hallitusohjelmaan (ss.32-33)

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset