SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kuinkas suuri on tämä Kreikan uusin ”vippipyyntö”

Eilen uutisoitiin, että Kreikka on lähettänyt 3 vuoden lainapyynnön  ESM:lle . En ole huomannut uutisissa, että kuinkas suuri  ”pikkuvippi” on kysymyksessä 50 – 100 mrd ?

Ja entistä  vippiähän  ei ole paljoakaan.

Luottoluokitukset ovat vain mainesanoja. Greece | Credit Rating - Trading Economics

Kreikassa vallitseva korruptio, harmaa talous ( kansalaishyve)   ja oikeuslaitoksen luotettavuus ei minun silmissä saa kovin korkeaa arvosanaa,  jos lainkaan. Mukava kuulla perustelut, jos tästä pysyvästä vakausmekanismista Kreikalle irtoaa ”vippiä”. Puheenjohtaja T Soini voi olla rauhassa, Suomen vastuut eivät hallitusohjelman mukaan tule kasvamaan. Tosin en usko, että Kreikan nykyhallitus antaa pyydetyn ehdotuksen talouden ja rakenteiden uudistamisesta.

P.s. Kiinan pörssiromahdus on jo levinnyt  maailmalla, vaikkei Kiina ole edes euromaa. :D

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen Kreikalle osoittanut ovea eurosta jo 2-3 vuotta sitten, kun muut euromaat ovat sitä ennen luoneet varautumisjärjestelmän. Tilanne ei vielä vuonna 2012 ollut sellainen. Nyt on. Kreikan mahdollinen euroero ei ole muiden euromaiden koroissa juurikaan näkynyt. Maailmanpoliittinen tilanne on taas toinen kun vuonna 2012, joka on pidettävä mielessä. Kreikka Nato -maana ei ole myöskään merkitystä vailla.

Kun Suomi koki runsas 20 vuotta talouden syvän kriisin, oli monissa organisaatioissa tapana kutsua silloin ja nyt myöhemminkin yhtön/organisaation hallituksen toimesta toimivan johdon avuksi muutosjohtaja. Kreikka tarvitsee ulkopuolisen muutosjohtajan saattaakseen asiat edes jonkunlaiseen kuntoon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mutta mehän teimme suuren muutoksen, ja jätimme silloin euron ja vaihdoimme kelluvaan markkaan. Minustakin tuntuu siltä, ettei Tsiprasilla ole kanttia tähän. Kun ex-vvm Varoufakis tällaista epäsuorasti ehdotti niin Tsipras pyysi häntä eroamaan ja sepittämään syyksi muiden euromaiden valtiovarainministereiden ja Varoufakisin nihkeitä välejä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen edelleen euron kannattaja, mutta mätämunia samassa korissa ei
kauan pidä pitää.

Opiskeluaikana toimin maaseudulla pankissa
töissä ja sain melkoiset valtuudet tehdä päätöksiä. Yksi
ohje vanhalla pankin pääbossilla oli, että ota pankkiin varoja pienemmällä
korolla kuin annat "vippiä" ja vipistä muista aina vakuus. Tuonaikainen
raudanluja pankinjohtamisen ohje sopii tähänkin päivään

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Erittäin toimiva neuvo pankkimaailmassa. Korkomarginaaleillahan se toimii.

Ja kun viisauksien tielle lähdit niin muistuupa mieleen jostain syystä toinenkin raudanluja ohje:

"Ken ottaa taatakseen..."

=)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tein alustavia arvioita / laskelmia. Näitä hankaloittaa se, että tilastoissa on kovaa hajontaa.

Esimerkiksi viime vuonna kokoomuksen sisarpuolue Uuden demokratian hallintokaudella Kreikan budjettialijäämä oli 12,3 prosenttia bruttokansantuotteesta (n. 220 miljardia euroa) eli yksistään viime vuoden ulkoinen rahoitustarve oli noin 28 miljardia euroa.

Tänä vuonna Syrizan komennossa budjettialijäämä on kuroutunut 3,5 prosenttiin, jolloin ulkoista rahoitustarvetta on noin 8 miljardia euroa.

Koska heittoa on noin paljon, on vaikea antaa luotettavaa arviota, mutta jos nyt laittaa yläkanttiin niin 10 miljardia vuodessa, mikä tekisi 30 miljardia euroa kolmen vuoden sopimuksella.

Pitää kuitenkin muistaa, että Suomen EVM-pääomaa poltetaan tässä Kreikan alijäämiin, eikä niitä ole tarjolla sitten, kun Espanja palaa tukiluukulle.

Tässä oheisessa kuvassa voit katsastella Kreikan ja Espanjan budjettialijäämien suuruutta suhteessa maiden bruttokansantuotteeseen:

http://www.tradingeconomics.com/embed/?s=wcsdgrc&d...

---

Kreikan valtion alijäämä ei ole yksin huolenaihe. Kreikan pankkien pääomitustarve on mielestäni noin 40 miljardia euroa, koska niiden nykyinen pääomakanta on laskennallisia verovähennysoikeuksia. Niillä oikeuksilla ei voi kattaa tappioita, joten niitä ei voi pääomaksi laskea. Euroopassa ollaankin poistamassa tätä kirjanpitokikkaa, mitä pidän toki tervetulleena ilmiönä.

Kun maan pankkien lainakannasta noin 40 prosenttia on tuottamattomia luottoja niin näiden uudelleenjärjestely kasvattaa pääomitustarvetta. Lisäksi tulee huomioida EKP:n "pakottama" pääomakontrollien aiheuttamat vaikeudet, jotka voivat lisätä tulevaa pääomitustarvetta.

---

Yhteensä voi siis kaavailla kolmen vuoden paketin olevan tuollaiset 70 miljardia euroa.

Ja jos Uuden demokratian budjettitehtailuun palataan esimerkiksi ennenaikaisten vaalien tai hallituksen uudelleenjärjestelyn kautta niin puhutaan jo 130 miljardin tukipaketista.

---

P.S. Kiinassa on ihan pumpattu osakekuplaa vuoden alussa. Sitä on tehty muuallakin aina aika ajoin, eikä se siis vaadi 1800-luvun kaltaista valuuttajärjestelmää, kuten euroa.

---

Korjaus: Kreikan viime vuoden budjettialijäämä oli 12,3 prosenttia, eikä 12,7 prosenttia - kuten aiemmin kirjoitin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvät käppyrät, noin ennakkovaroituksena Espanjan (reilut viisi kertaa Kreikkaa suurempi talous) nytkähdyksestä luukkujonossa eteenpäin...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Unohdin mainita, että Kreikan asteikko on vasemmalla, Espanjan oikealla. Mutta palkit ja käppyrä ovat vertailukelpoisia itse graafissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä sisarpuolueviittaus johtaa kohta ympyrään, kun puolueenne
on brittien kanssa samaassa europarlamenttiryhmässä. Britit ovat kuuluvat Suomen kokoomuksen kanssa samaan maailmanlaajuiseen kattojärjestöön.
http://idu.org/member-parties/

Blogissa sanon tästä korruptiosta, harmaasta taloudesta ja
Kreikan oikeusvaltio -tilasta ja siinä liemessä ovat kaikki Kreikan puolueet.

Mutta tähän uuteen "pikkuvippiin" suhtauden kielteisesti tietoisena kuitenkin siitä, ettei Kreikka ilman ulkopuolista apua selviä. Sen vuoksi Kreikkaan
pitää saada ulkopuolinen muutosjohtaja, vaikka se olisi epäparpamentaarista .
Ei Kreikka itse saa asioitaan kuntoon.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Europarlamenttiryhmissä tulee sitten jo nyanssieroja.

Vaan olet aivan oikeassa korruptiosta, harmaasta taloudesta ja oikeusjärjestelmän jähmeydestä (voisin lisätä vielä lupaprosessien käsittelyajat, vaikka nyt tänä vuonna pienyrityksen perustamista helpotettiin sentään.)

Mutta tällaista ovat pääosin euromaat halunneet rahoittaa viiden vuoden ajan. Ja kun Suomikin halusi tällaiseen kerhoon liittyä n. 20 vuotta sitten niin siinäpähän sitä on maksettavaa. Kun kerran Kreikkakin on mukaan otettu niin irtikään ei voida oikein päästää. Yhdysvallat hermostuu ja pelkää osan Eurooppaa valuvan taas itään.

Painostus on kovaa. Yhdysvaltain vvm. Jacob Lew kertoo, että euromaiden tulee leikata Kreikan velkoja:

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/48d03356-2583-11e5-...

Eikä sattumalta se IMF:n laatima Kreikan velkakestävyysraporttikaan tullut julki. Ainakin euromaat halusi viivyttää läpinäkyvyyttä, mihin IMF ei lähtenyt Yhdysvaltain halutessa läpinäkyvyyttä. Kuvastakoon se, miten euroalueella yritetään pimittää ja suhmuroida asioita.

Ja hyvillä ja ylpein mielin voi tuntea kuuluvansa tällaiseen pimittelijäkerhoon? Eipä tässä ole Pohjois-Korean kanssa paljoa muuta eroa kuin puhuttu kieli.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En pidä ulkopuolisten puuttumista ja sekaantumista asiaan hyvänä ajatuksena. Välit ovat jo paikoin nyt tarpeeksi tulehtuneet.

Kreikka korjaa asiansa sitten, kun kreikkalaiset niin haluavat - demokraattisesti. Se herättää vain pahaa verta, jos muut alkavat "neuvomaan".

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

Velkoja ei ole mitään järjellistä syytä leikata. Aivan sama, ovatko ne jonkun mielestä tai todellisuudessa "alaskirjattavia" tai "uponneita kustannuksia" vai ei, Asia on poliittinen. Kreikalle uusi alku vasta sitten, kun velat on maksettu. Jos tämä ei onnistu, uutta alkua ei sitten tule koskaan, mikä sekin on täysin hyväksyttävä skenaario.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #14

Älä jaksa, sodanlietsoja. Tiedän, että sinua harmittaa, mutta tuollainen turha uhoaminen on aivan naurettavaa. Toivottavasti pidit asiaa esillä hieman yli viisi vuotta sitten.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #15

"Sodanlietsoja", kuten Soini, Stubb ja moni muu euroryhmän maiden ministeritason poliitikko, jotka myös ovat viime päivinä useampaan kertaan ilmoittaneet, että velkojen leikkaaminen (lisää) ei tule kysymykseen?

Sillä, mitä mieltä kukaan oli viisi vuotta sitten asiasta, ei ole yhtään mitään merkitystä minkään nykyisen asian kanssa, nyt ollaan tässä tilanteessa ja näillä mennään. No, en kannattanut Kreikan bailouttia silloinkaan, koska suhtaudun jo lähtökohtaisesti hyvin skeptisesti mihinkään bailouttiin.

Syriza tässä uhoaa, ei kukaan muu. Jaa, paitsi tietty nyt tuoreesti Varoufakisen ja Tsipraksen juoksupojat Thomas Piketty, Simon Wren-Lewis, Jeffrey D. Sachs, Dani Rodrik ja Heiner Flassbeck.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

He eivät ole puhuneet "turpaan vetämisestä" tai "kuristamisesta", kuten sinä.

Voisin vaikka tehdä kirjoituksen, jossa IMF:n kautta de facto euromaiden ja Euroopan tukihimmeleiden velat voidaan jopa käytännöllisesti nollata. En usko, että Niko Sillanpää alkaa ottamaan "kuristusotetta" IMF:stä, kun sen takana on Yhdysvallat ja moni muu ei-eurooppalainen valtio. Tai voithan mennä kokeilemaan. Muista kuitenkin ensin ottaa IMF:n ovivartioista ne kuristusotteet. Toivotan viihtyisiä satoja vuosia paikallisissa vankiloissa.

Mutta joo, IMF:n toimilla euromaat voidaan jättää nuolemaan näppejään. Itketti tai ei.

Viisas velkoja pitää huolen siitä, että velallinen pystyisi jossain vaiheessa maksamaan edes jotain takaisin tilanteessa, jossa se on OMAA HÖLMÖYTTÄÄN mennyt myöntämään luottoja MAKSUKYVYTTÖMÄLLE (2010-2014). Vaihtoehtona kun on, ettei saa mitään takaisin.

---

Hyvä, että vastustit niitä jo tuolloin. Koska tomppelit päättäjämme meni nämä luotot maksukyvyttömälle myöntämään. Kohdista siis harmistuneisuutesi näihin päättäjiin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #18

Aha, jenkkikortti vaihteluna Putin-kortille.

Kaikki 18 muuta euroryhmän maata ovat IMF:n täysivaltaisia jäseniä ja osallistuvat siellä päätöksentekoon. Tuosta sitten laskemaan ääniä:

https://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members...

Ei ole nähtävissä sellaista ulkopoliittista skenaariota, että koko muu (keskenään riitainen) maailma mobilisoituisi IMF:ssä tai missään muussakaan instituutiossa tai yksittäisinä toimijoina jonkun Kreikan valtionvelan vuoksi Saksaa, Ranskaa, Italiaa, Espanjaa ym. vastaan.

Mutta voithan sinä, tai siis lukemasi kirjoittaja, sellaisesta "pelastuksesta" uneksia. Mutta, linkkaa minulle kyseinen paperi, kiinnostaa nähdä, kuka sen on kirjoittanut.

Päivänselvää on jo nyt, että mitään merkittävää taloudellista Kreikasta ei tulla saamaan takaisin, jos myönnytysten tielle lähdetään. Todennäköisesti ei muutoinkaan.

Mitä tulee luotonantajalle antamiisi ohjeisiin, niin markkinaehtoisessa tilanteessa tietenkin niin. Mutta näissä Kreikan nykyisissä veloissa, joissa velkojat ovat kansallisvaltioita, ei alun perinkään ole ollut kysymys mistään markkinaehtoisesta toiminnasta.

Koko asia ei ole tippaakaan markkinaehtoinen, vain poliittinen.

Vallassa olemattomille entisille päättäjille on turha kiukutella. Tai kiukutella ylipäätään. Se oli silloin, nyt ollaan tässä tilanteessa ja pelataan näillä korteilla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Muista siinä ääniä laskiessa, että euromaat yrittivät taivuttaa IMF:n julkaisemaan Kreikan velkakestävyysraporttinsa Kreikan kansanäänestyksen jälkeen. Eipä vaan tapahtunut niin. Euromaat eivät kehdanneet viedä asiaa toki äänestykseen, koska olisivat saaneet nolosti takkiinsa.

Niin tullee käymään myös velkasaneerausvaiheessa, sillä IMF:n jäsenet pitävät super senior -asemastaan kiinni. IMF on myös ryvennyt arvovaltatappiossa, kun Strauss-Kahnin johdolla euromaat taivuttivat IMF:n tulemaan mukaan yhteisvaluutan ja pankkien pelastamiseen.

Se ei ole IMF:n tehtävä. Sen tehtävä on pelastaa valtioita.

"Lew and Lagarde raise pressure on EU to avoid Grexit." Lagardella viitataan IMF:n pääjohtajaan Christine Lagardeen.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/48d03356-2583-11e5-...

IMF:n raportti Kreikasta:

http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.aspx?...

Siinä todetaan jo yhteenvedossa velkasaneerauksen olevan välttämätöntä. Euroerossa taas euromaat voivat saada nimellismääräisesti drakmoja takaisin. Lienee jotain 60-70 prosentin alaskirjausta.

---

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei riitoja kaivata lisää - joten euromaat taipuvat IMF:lle - tai sitten äänestävät, ja taipuvat.

Jos taas oletat, että IMF rupeaa alaskirjaamaan Kreikkaluottoja euromaiden sijaan niin pidän sinua jo täysin harhaisena.

---

Varmaankin kyse ei ollut pelkästä markkinaehtoisesta typeryydestä, kuten sanoit. Kyse oli sekä markkinaehtoisesta typeryydestä ja massiivisesta poliittisesta virheliikkeestä.

Onhan näitä silloisiakin virheentekijöitä luottamustehtävissään tuolla pilvin pimein. Strauss-Kahn ei taida enää olla, Samaras ja Venizelos ovatkin jo astuneet alas. Papandreou äänestettiin ulos parlamentista.

Sen sijaan Suomessa nämä virheidentekijät äänestettiin vain sitkeästi takaisin. Ja sitten kuvitellaan, että tosiasiat muuttuisivat?

Hoopoa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tammikuusta 2013 euroryhmän puheenjohtajana toiminut hollantilainen Jeroen Dijsselbloem syyttää ilmeisesti varsin perustellusti Kreikan pääministeri Tsiprasia muun muassa siitä, että tämä on asettanut neuvotteluissa maan armeijan ja suuryhtiöiden edut eläkeläisten etujen edelle.

http://www.elmundo.es/economia/2015/07/09/559d7052...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

EVM-asiassa on sellainen asia, että vielä aikaisemmin Suomen osuus oli 1,7% ja nykyisin n. 1,9%.

Jos useampi EU-maa menettävät luottokelpoisuutensa, sitä enemmän nousee Suomen osuus. Suomen osuus oli muistaakseni 2012 12,58 mrd €. Saatan muistaa asiat väärin, kännykällä kun näpyttelen eikä kännykällä voi tehokkaasti tarkistaa lähteitä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

IMF arvioi äskettäin, että Kreikka tarvitsee vähintään 50 miljardia. Nyt luku on kuulemma suurempi, koska arvio tehtiin ennen pankkien sulkemista:

”The IMF recently estimated Greece will need at least 50 billion euros ($55 billion). But analysts say the figure will be much higher since the IMF analysis was conducted before Greek banks were forced to shut down, wreaking even more havoc on the economy.” (CNN Money).

Kreikalla (Bank of Greece) on kuitenkin hallussaan painolaatta 20 euron setelien painamista varten, maatunnus Y. Jos Kreikka jatkaa painamista (ei ole väärää rahaa, koska sarjanumerot ovat oikeita eikä laattoja ole varastettu), niin painamalla 2,5 miljardia kaksikymppisistä maa voi hankkia 50 miljardia euroa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Oi vippaa vähän, kuule tää pyyntöni kaino
Kun sulla myös on käytössä setelipaino
Niin sä voisit suostua jelppaamaan"

Harva laulu pysyy ajankohtaisena 40 vuotta...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kreikan ehdotusta ei ole kuulunut. Eikä sitä taida tulla tämän vuorokauden puolella. Vatulointi on liian kohtelias ja vastuullinen sana.

Esko Aho sanoi tänään Mikkelissä Päämajasympoumissa, että Kreikan lähtö eurosta on väistämätön.

"Maa, joka ei ole valmis yhteisiin pelisääntöihin ja toimimaan niiden mukaan, ei kuulu joukkoon, Aho sanoi Ylen haastattelussa.

A.d. 12.07.2015 se tapahtuu, kun EU:n huippukokous toteaa Kreikan eurosta erkanemisen lähiviikkoina. Sitä ennen euromaiden valtiovarainministerit ml. A Stubb, toteavat, ettei Kreikalta ole tullut hyväksyttävää ja muille euromaille kelpaavaa ehdotusta . Kaiken tämän, puolivuotta jatkuneen
Kreikan nykyhallituksen venkoilun jälkeen olisi muunlainen tapahtumien kulku epäuskottava.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uutissa on kerrottu Kreikan toimittamasta ehdotuksesta ja 53 mrd:n lisävippipyynnöstä.

Minun luottamus Kreikkaan on mennyt. Talouden ja hallinnon uudistusten toimeenpano
on suuri riski. Kuka valvoo toimeenpanoa. On vähän kuin Kreikan vääristeltyjen tietojen toimittaminen ennen euroon liittymistä.

Kreikka saa mennä. Lisää vippiä ei pidä myöntää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset