SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Hallinnon tehokkuudessa Suomi menestyy maiden vertailussa

 

Maailman talousfoorumi WEF  on listannut  maailman tehokkaimmat hallinnot.

Tällaisen listauksen WEF on saanut:

Most efficient states

Qatar

Singapore

3 Finland

Hong Kong

United Arab Emirates

New Zealand

7 Rwanda

Malaysia

9 Switzerland

10 Luxembourg

Qatarin ykköstila on saanut maailmalla suurta ihmetystä.  Vuoden  2022 jalkapallon MM-kisat on myönnetty Qatarille, joka on saanut suurta kritiikkiä osakseen FIFAn korruptioskandaalin yhteydessä. Myös kisojen ajankohta marras-joulukuussa on saanut voimakasta ihmettelyä.

Tuosta WEF:n raportista kannattaa silmäillä liitteitä. Suomea koskevia yhteenvetotietoja on raportin sivulla 180 ja erilaisia taulukoita (Data Tables) raportin sivulta 392 alkaen.

Suomi on  vertailussa todettu  yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä maista (paras euromaa). Suomi sai  kaksi ykkössijaa: koulutuksessa ja  innovaatioissa.

Onko Suomi hallinnon tehokkuudessa noin korkealla. Ainakin oikeuslaitoksessa viipyy asiat vuositolkulla. 

Suomi on taas  paras pohjoismaa ja paras euromaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Heliste

Hidas oikeudenjako on yritysten ja yrittäjien etu.

Veronkiertäjät ovat ylivoimaisia voittajia .Kun juttu kestää 10-20 vuotta niin rahat on ehtinyt piilottaa ja jopa kuluttaa.

Samoin työntekijöiden ei kannata alkaa vaatia saataviaan ja oikeuksiaan kun tiedossa on 10-20 vuoden oikeudenkäynti

etc

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kyllä, siis oikeuslaitoshan on tehty suojelemaan sikariportaassa porsastelijoita. Sekin on yritysten etu, että ympäristöluvan saanti kestää ja lupapäätöksen jälkeen jokainen luonnonsuojeluyhdistystä etäisesti muistuttava saa asianosaisaseman ja valittamalla hallinto-oikeuteen asia lykkääntyy taas vuodella. Riippumatta siitä onko valituksella mitään menestymismahdollisuuksia.

Mutta aikuisten oikeasti mikään työsuhteeseen liittyvän riita-asian käsittely ei kestä 10-20 vuotta. Ja joskus se saattaa olla niinkin, että vastakkain on pienyrittäjä ja iso ammattiliitto. Voimasuhteet ovat silloin kovin erilaiset.

Pekka Heliste

Esim Siemensin YT jupakan käsittely kesti 10 vuotta

"Enoyhtiö ei voi päättää tehtaan alasajosta ennen kyin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Näin on linjannut Korkein oikeus 9.3.2010 antamalla tuomionsa vuonna 2000 tapahtuneesta, silloiseen tietokonekonserniin Fujitsu Siemens Computers kuuluneen Espoon Kilon tehtaan ja tuotekehityksen alasajosta, jossa noin 450 työntekijää ja toimihenkilöä menetti työnsä."

Pekka Heliste

Eihän mikään estä yrittäjääkään järjestäytymästä.Silloin on suuren työnantajaliiton lakimieslauma käytettävänä ja ilmaiseksi

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nyt kyllä vetäisit hihasta. Nimenomaan on monissa tapauksissa yrityksille
haittaa asian hidas hallinto-oikeudellinen käsittely, jos yrittäjä joutuu
valituksen tielle.

Myös se, että toinen viranomainen voi valittaa toisen viranomaisen päätöksestä (mm. ympäristöhallinto) on erikoista. Nyt tähän onneksi ollaan puuttumassa.

Jos kaikki oikeusasteet menee joku asia läpi, niin kyllä aikaa siihen menee.

Siviilipuolella on ollut viime aikoina tapauksia, jossa asian alimman oikeusasteen käsottelyyn saaminen on saattanut kestää vuosikausia asian laajan tutkimisen ym. vuoksi.

Oikeusministeriön tilastojaa
http://oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/julk...

Pekka Heliste

Työsuhdeasioita ei käsitellä hallinto-oikeudessa , siis yksityisen sektorin juttuja, ne käsitellään työtuomioistuimessa tai käräjäoikeuksissa

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Enköhän minä tuon tiennyt.Tarkoitin tuossa lupa-, patentti ym. asioita

Terv.
Nim. Kymmenien vuosien työkokemuksella työantajapuolella

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #13

Minulla taas on laaja käsitys eri maiden byrokratiasta ja kyllä suomalainen on nopeimmasta ja yksinkertaisemmasta päästä

Ennätys taisi olla kun 1x1x1 metrin kuopan kaivamiseen tarvittiin 28 hyväksyntää ja aikaa kului kuukausia vaikka kukaan ei valittanut.

Suomalaisen byrokratian ongelma on yrittäjien ammattitaidottomuus eli oman alan määräyksiä ei tunneta. Se on osa yrittämisen substanssia.

Toiseksi , ei voi olla niin, että jos nimeää itsensä yrittäjäksi niin saa terrorisoida muita vapaasti.

Tyypillinen juttu on ravintola kerrostalossa . Meteli-haju-lämpö-oksennus-katuaalueen valtaus ovat tyypillisiä haittoja ja nyt pyritään siihen, että asukkailla ei oleoikeutta valittaa noista

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Tuossa olen samoilla linjoilla, vrt. markkinatuomioistuin ja toisen saman alan yrittäjän valitukset sinne tarjouskilpailussa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Minulle on aivan ilmeistä että Suomi menestyy monissa noissa koska siihen ei lasketa valtavan isoa poliittista korruptiota ollenkaan

eksoottinen pohjoinen maa lisäksi

http://e-liike.net ja agendas sa tarkemmin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei kannata mutuna huitaista. Suomi on niissäkin vertailututkimuksissa kärkimaita vähiten korruptoituneena maana. Parlamentaarisessa monipuoluemaassa puolueet joutuvat tekemään kompromisseja yhteisestä hallitusohjelmasta ym.

http://www.transparency.org/cpi2014/results

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset