SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ajautuuko Ruotsi nyt ennenaikaisiin vaaleihin ja Natoon ?

Ruotsin valtiopäivävaaleissa vuonna 2014 syntyi pattitilanne, kun porvariallianssi eikä myöskään punavihreä vasemmisto saaneet enemmistöä. Ruotsiin muodostettiin Stefan Löfvenin johtama sosialidemokraattien vähemmistöhallitus. Ennen syyskuun 2014 vaaleja Ruotsia hallitsi maltillisen kokoomuksen ja   Fredrik Reinfeldtin  johtama porvariallianssin muodostama hallitus vv. 2006-2014. Noita vuosia ennen vuosikymmeniä Ruotsia johdettiin   vähemmistöhallituksilla.

Ruotsissa koettiin jo vuoden 2015 budjettia valtiopäivillä päätettäessä, että istuvan hallituksen sijasta budjettipäätös syntyi opposition päättämillä korjauksilla. Ruotsiin ehdittiin määrätä uudet vaalit pidettäväksi maaliskuussa –siis kuukautta ennen Suomen eduskuntavaaleja. Vaalit kuitenkin peruttiin, kun porvariallianssi, sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue vihreät sopivat nk. joulukuun sopimuksella  mm. budjetin käsittelystä valtiopäivillä.

Eilen puhuttiin Ruotsissa dramaattisesta käänteestä  ja nk. joulukuun sopimuksen kaatumisesta. Porvariallianssiin kuuluvat kristillisdemokraatit sanoutuivat eilen irti  puoluekokoukseen mainitusta joulukuun sopimuksesta.

Jos Ruotsi ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin ja seuraavan hallituksen muodostaa porvariallianssi, Ruotsin asiat ovat pian myös Suomen asioita. Kaikki porvariallianssi puolueet ovat viime kuukausina puhuneet Ruotsin NATO  –jäsenyyden hakemisesta.

Ruotsissa viime kuukausina julkaistujen puoluekannatusmittausten mukaan mikään blokki ei saisi enemmistöä valtiopäiville. Ruotsissa  oltaisiin edelleen pattitilanteessa, jonka keskiössä ovat Ruotsidemokraatit  vaa-ankielenä. Maailmalla uutisoitiin elokuussa shokkiuutisena Ruotsidemokraattien   kannatuksen vahvistumista.

Että siinäpä sitä ollaan, ratkaisevatko Ruotsidemokraatit Ruotsin että Suomen Nato –jäsenyyden, jos Ruotsiin muodostetaan porvariallianssin johtama hallitus, jota Ruotsidemokraatit tukevat.  Ruotsin sosialidemokraatit eivät ole – ainakaan julkisesti - vielä liputtaneet Nato –jäsenyyden puolesta. Puolueohjelmassaan Ruotsidemokraatit puhuvat puolustuksen vahvistamisesta ja pohjoismaisesta sekä Nato yhteistyöstä (partnerskapet för fred med NATO).

Onko niin, että vain Ruotsidemokraatit kannattavat uusia vaaleja? Ruotsin pääministeri Stefan Löfven oli eilen enemmän tai vähemmän äimän käkenä syntyneestä tilanteesta. Millä enemmistöllä Ruotsin valtion vuoden 2016 budjetti sitten hyväksytään, jos joulukuun 2014 em. sopimus on kaatunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsin KD:n joulukuun sopimuksesta irtisanoutuminen liittynee kannatukseen / profiilin nostoon. Eilen julkaistusta gallupista:

Kristdemokraterna (KD) får 3,5 (oför) procent i den senaste opinionsundersökningen från Demoskop/Expressen och skulle åka ur riksdagen om det vore riksdagsval i dag.

Ruotsidemokraattien kannatus on laskenut suurimman puolueen piikistä, olikohan elokuussa, ja joka muistaakseni liittyi Malmön tapahtumiin.

http://www.politico.se/artikel/8907/kd-f%C3%A5r-35...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuossa blogin linkissä on syyskuun kannatusmittauksia.
Sosiaalidmokraattien kannatus on kaikissa niissä 6-7 prosenttiyksikköä vuoden 2014 vaaleja alemmalla tasolla. Ruotsidemokraattien kannatuksessa on eri mittauksissa melko suuri hajonta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Porvariallianssin ja punavihreiden kannatus on kuitenkin ollut kutakuinkin tasoissa, ja ruotsidemokraattien kannatus viimeisimmissä gallupeissa siinä 20 % - kaikkia en tosin ole katsonut. Kuitenkin korkeammalla kuin vaaleissa, joten ruotsidemokraatit vaikuttaisivat ainoalta puolueelta, jolla olisi haluja uusiin vaaleihin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Kannatusmiattausten perusteella näyttäisi, että keikkein huonoiten kävisi Ruotsin demareille ja Ruotsin nykyiselle pääministeri Löfvenille. Ruotsin vuoden 2016 valtion budjetin käsittely ratkaissee, ajauutuko Ruotsi alkuvuonna uusiin vaaleihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

KD:n Ebba Buschin kannatus näkyy laskeneen eniten, siitä johtunee mainitsemasi irtiotto joulukuun sopimuksestakin.

http://www.politico.se/artikel/8896/f%C3%B6rtroend...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Saattaa olla, että Ruotsi poimii paraikaa vasemmisto- ja porvariallianssin yhteisen SD:n ns. poliittisen eristämispäätöksen hedelmiä?
Demokraattiselta Ruotsilta sellaista ratkaisua olisi kaikkein vähiten odottanut, vaikka maalla onkin jo pitkältä ajalta ns. palmelainen moralistisen ja hurskastelevaksikin luonnehdittava ylemmyyden painolastimoodi päällä.
Toisaalta Ruotsin turvallisuuspoliittinen pragmaattisuus - joskus jopa liikakin elastisuus - ja diskuteerauskyky vo nostaa NATO-jäsenyyden hyvin nopeasti päätöspöydälle.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

On ilmeistä, että Ruotsin liittyminen Natoon on lähellä. Syy on Venäjältä tullut työntö. Saa nähdä onko Suomi valmis liittymään kun Ruotsi sen tekee?

Jari Rauhala

Suomi ei ole valmis liittymään Natoon, kun huomioidaan koko kansa, mutta jos rajataan Suomeksi poliittinen eliitti verkostoineen sekä etuineen, joilla ei ole enää Suomea ja suomalaisuutta samalla tavoin mielessään, kuin kansalla, niin se Suomi olisi jo halunnut liittyä Natoon.

Mutta tuo oli mielenkiintoinen pätkä "Venäjältä tullut työntö". Viime vuonna tuli usein eteen, miten Putin työntää "Suomea" Natoon. Tavallaan tuota työntöä pyrki aiheuttamaan massamedia uutisillaan, jotka valitettavasti usein soittautuivat virheelliseksi tai yksipuolisiksi.
Tarkemmalle katsojalle Venäjän osuus jäi epäselväksi.

Mutta tuollaista työntöä, olipa perusteeton tai aiheellinen, voidaan aiheuttaa. Hämmästyksekseni tämän maahantulijoiden aiheuttaman episodin myötä Putinin kansasuosio on noussut -Suomessa-.

Gallubeista tulee nykyisin mieleen, mitä joku kirjoitti Stalinin sanoneen; "Ei ole merkitystä miten kansa äänestää, vaan kuka äänet laskee."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

L-E W

Kyllä tästä päänsärky tulee Suomen ulkopoliittiselle johdolle. Kansanäänestyksiä ei varmaan ehditä -ainakaan etukäteen - järjestämään, jos ja kun Ruotsi jättää Nato -hakemuksen -kun sen pitäisi tapahtua yhdessä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Syy on Venäjältä tullut työntö. "
USAn veto 7 rajaloukkausta ja Venäjän työntö 6 rajaloukkausta Dagens Nyheterin mukaan.
Suurin ryhmä rajaloukkajia olivat europan Natomaat!
Median otsikot ovat siis olleet johdattelevia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsi ei liity Natoon ilman laajaa konsensusta (porvarien ja sosialidemokraattien välillä).
Ruotsin hallitus on yhtä vakaa kuin Suomen hallitus. Suomessahan PS:n sisäinen tilanne voi johtaa hallituksen pikaiseen hajoamiseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen samaa mieltä, että pääpuolueiden pitää asiassa olla sama näkemys. Mutta se voi tapahtua kenties esim. budjettisovun liitännäisenä. Tai johtua Venäjän toimista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen poistanut P Hirvimäen kommentin, koska hän käyttää blogiani (myös monien muiden) oman bloginsa alustana.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos NATO-jäsenyys koettaisiin Ruotsissa erityisen kiireelliseksi ja tärkeäksi, voi jopa olla, että jäsenyyden hakuprosessin ajaksi unohtaisivat blokit ja ottaisivat poikkeuksellisesti ohjaimiin sinipuna-enemmistöhallituksen.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Virolaiset ja ruotsalaiset tuntuvat arvostavan Suomen puolustusta: onhan täällä Hornetteja, ohjuksia ja reservi. Mutta todellinen puolustuskyky voi olla heikko henkisen ja fyysisen rappion takia, puolimiljoonaa työtöntä ja loput turvaverkoissa elävät tuijottavat ruutuun lämpimässä kun thaimaalaiset ovat metsissä marjastamassa ja vessoja siivoamassa. Jotain pahaa tapahtuu esim. kun on pakko päättää puolustuksesta. Toivottavasti maahanmuuttajat integroituvat nopeasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset