SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maakunnat kuntarakenteen uudistamisen rungoksi

 

Pääministeri Juha Sipilän hallitus päätti muutama viikko sitten  sote uudistuksen jatkosta – ja itsehallintoaleista.

Päätöksen mukaan Suomeen  perustetaan 18 itsehallintoaluetta ja 15 sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävää sote –aluetta.  Suomessa on  18 maakuntaa ja lisäksi Ahvenanmaa.

Itsehallintoalueen ylintä päätösvaltaa tulee päätöksen mukaan  käyttämään  suoralla vaalilla valittu valtuusto. Itsehallintoalueille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi 1.1.2019 lähtien seuraavat tehtävät: pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät ja ELY-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät ja lisäksi mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Hallitus päättää tammikuussa 2016 aluehallintouudistuksen valmistelusta ja itsehallintoalueille siirrettävistä tehtävistä.

Valtion uuden aluehallinnon muodostaminen nykyisen maakuntajaon pohjalle ei saa hidastaa nykyisen kuntarakenteen uudistamista. Suomen yliraskas  ja –suuri julkinen hallinto tarvitsee ”ronskin” kuntarakenneuudistuksen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu (s.30) , että valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla yksinkertaistetaan julkisen aluehallinnon järjestämistä (valtio, alueet ja kunnat). Tuo päätös tehtiin etuajassa  sote –alueratkaisun kanssa.

Viime vaalikaudella Kataisen - Stubbin hallitukset aikaansaivat uuden kuntarakennelain, uuden kuntalain ja valtionosuusuudistuksen. Lisäksi valtiovarainministeriön asettama selvityshenkilö kartoitti kuntien tehtävät. Kaikki nuo luovat vahvan pohjan jatkaa kuntauudistusta samassa yhteydessä  aluehallinnon uudistamisen kanssa.

Kunnilta muodostettaville itsehallintoalueille siirtyvät tehtävät ja menot eivät suinkaan poista tarvetta kuntarakenneuudistukseen. Moni nykyinen kunta tulee sote-  ja itsehallintoalueuudistuksen jälkeen kokemaan suuria yllätyksiä omassa kuntataloudessaan, vaikkei vielä ole julkisuuteen voitu ja ehditty esittää kuntakohtaisia alustavia laskelmia. Kuntien huoltosuhteen kehitys valtaosassa kuntia ei suinkaan parane sote- ja itsehallintouudistuksella.

Hallitusohjelman (sivu 11) mukaan vaalikaudella kokonaisveroaste  ei nouse ja työnverotusta kevennetään. Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu   vaikean tehtävän  eteen tulevien  lakiesitysten kanssa, kun kuntien tulopohjissa ja veroprosenteissa saattavat erot kasvaa  nykyisestään kaikissa maakunnissa. Niinköhän perustuslakivaliokunta voi jättää po. tulevien lakiesitysten lausunnoissaan huomioimatta tämän perustuslain 121 pykälän 3 momentin ja siihen liittyvät valtaoikeudet.  Vanhalla kuntarakenteella jatkaminen on kyllä melko suuri uhka kokonaisveroasteen kiristymiselle. Suomi pitää kyseenalaista ykköstilaa  veroasteessa OECD -maiden vertailussa. Luonteva pohja kuntarakenneuudistukselle on valmiina  eli nykyinen maakuntajako. Suomi pärjää vallan hyvin n.  1/3:lla  nykyisestä kuntien määrästä. 

Regions in Finland.svg

 

Suomen maakunnat (Lähde wikipedia)
(historiallisten maakuntien rajat harmaalla)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Riidat sote – ja aluehallinnon uudistuksesta vielä edessä keskustan sisällä
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206137-riid...

P.s. Jääviyssäännöksiä etenkin kuntahallinnossa ja luottamustehtävissä tulisi nykyisestään tiukentaa.

Reijo Tossavainen

Kun sote siirtyy maakunnille, niin sen jälkeen pienetkin kunnat voivat hoitaa jäljelle jääneet LÄHIpalvelut. Mitään erityistä tarvetta liitoksiin ei ole. Toki kunnat voivat niin halutessaan tehdä. Siis ei pakolla, kuten edelliset hallitukset yrittivät ja siinä täysin epäonnistuivat.

Olen tyytyväinen nykyisen hallituksen ratkaisuun. Se on melko tarkalleen sen mallin mukainen, jota olin kansanedustajana sorvaamassa perussuomalaisten sote-kannaksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voe tokkiisa Tossavainen, miten irti olette todellisuudesta
tämän hetken kuntahallinnosta ja -taloudesta.
http://yle.fi/uutiset/kymmenissa_kunnissa_enemmist...

P.s. Monen kunnan verotulot tulevat romahtamaan jatkossa ellei jo nykyistäkin korkeaa veroprosentia koroteta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset