SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Oppositiosta hallitukseen ja hallituksesta oppositioon

 

Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat olleet kokoomuksen kanssa hallituksessa.

Viime vaalikaudella 2011-2015 kokoomus, SDP,VAS, Vihreät, RKP ja KD muodostivat hallituksen lähes koko vaalikauden. Vaalikauden  loppuvaiheessa vihreät ja vasemmistoliitto jäivät  oppositioon, jossa olivat koko vaalikauden kepu ja persut.

Nyt hallituksen muodostavat kokoomuksen kanssa kepu ja persut . Viime kauden kokoomuksen hallituskumppanit ovat  sitten vuorostaan oppositiossa.

Viime aikoina olen pohtinut, miten lähes kaikkien puolueiden rooli ja käyttäytyminen  on kokenut u-käännöksen. kun hallitusasema on muuttunut oppositioon ja päinvastoin.

Viime vaalikaudella koin kepun ja persujen oppositiopolitiikan melko aggressiivisena. Ymmärsin jossain määrin viime vaalikaudella kokoomuksen silloisia hallituskumppaneita, kun noudatettiin  yhteistä hallitusohjelmaa.

Nyt yritän ymmärtää vuorostaan (jossain määrin) viime kauden ärhäkkäitä oppositiopuolueita (kepua ja persuja) , kun noudatetaan yhteistä hallitusohjelmaa.

Minulle tuottaa vuorostaan  vaikeuksia ymmärtää viime vaalikauden kokoomuksen hallituskumppaneiden sitä täyttä u-käännöstä, jonka etenkin vihervasemmisto on nyt tyylikseen ottanut –ikään kuin ongelmat olisivat tässä nyt tulleet (ylisuuri julkinen hallinto, väestön ikärakenne ja tuleva huoltosuhde, jäykät työmarkkinarakenteet jne). Maailmanpolitiikan  nopeat käänteet ovat viime ja tänä vuonna tulleet ihan pyytämättä Suomen hallitusten eteen.

Oppositiosta hallitukseen ja  hallituksesta oppositioon  näyttää Suomessa aiheuttavan politiikanteon ajatuksella, että eihän äänestäjät enää muista. Parlamentaariseen demokratiaan  kuuluu oppositio vastakommenttina on liian yksioikoinen vastakommentti blogiini, mihin tällä blogilla kiinnitän huomiota koko puoluekenttään.

Pohdin jo aiemmin tuossa linkin blogissa mm. sitä,  mitä kukin esitti vastauksessaan Juha Sipilälle huhtikuun lopussa.  Nyt kaikki on (esim. SDP ja vihreät) muka pois pyyhitty ja huhtikuussa VM:n näkemysten ymmärtäminen on saanut jäädä  kovan  politiikan teon jyrän alle.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207593-velanottoa-vaativat-kaikki-hallintaan-mutta-menoja-ei-haluta-karsia

Itse olen enemmän pragmaattinen henkilö -etenkin valtion budjettiasioissa, olipa hallituksessa mitä puolueita tahansa.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/apachesolr_search/valtion%20budjetti?filters=uid%3A6325

Uudenvuoden toivomukseni on kaikille puolueille ja samalla työmarkkinajärjestöille - enemmän johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä sopimushalua kuin riidanhaastamista.

Tulen seuraamaan alkavana vuonna Suomen asioita enemmän tarkkailijana kuin täällä US-blogeissa. 

Monen puolueen  politiikan liian helpot u-käännökset nyt oppositiossa  (koskee myös  nyt kepua ja persuja hallituksessa) askarruttavat, ikään kuin mitään jatkumoa ja johdonmukaisuutta omalla politiikalla ei olisi. Kysyä sopii  tässä lopuksi, että mikä viime kädessä on Suomen saattanut henkiseen lamaan ? Puuttuuko Suomelta poliittisia (ml. työmarkkinajärjestöt) johtajia, jotka ovat liiaksi kiinni vain ryhmäkohtaisten etujen ajamisessa ?

Johdonmukaista  uutta vuotta 2016 kaikille !

 

P.s Hallituksen ylivoimaisesti  parhaaksi ministereiksi tuli IS:n  kyselyssä sisäministeri Petteri Orpo (vrt. pm Sipilän luvut)..

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kansanedustajat%20orpo-44724

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mäntyniemen isäntä 01.01.2016 klo 12 ei varmaan jätä tavalla tai toisella
arvioimatta Suomen henkistä ja taloudellistä nykytilaa.

"Päättämättä ei voida jättää", hän sanoi jo toissa vuonna eduskunnassa
vp-tilaisuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset