SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maakuntaverosta ei ole sovittu hallitusohjelmassa

Hallitus päätti samanaikaisesti marraskuussa sekä itsehallinto- että  sote –alueista osittain vastoin hallitusohjelmaa.

Hallitusohjelman  mukaan valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta piti tehdä erikseen päätös (s.30). Maakuntaverosta ei hallitusohjelmassa puhuta lainkaan.

Nyt tökkii molemmat asiat sekä itsehallinto- että sote -aluepäätös.  Hallituksessa  on selvä erimielisyys maakuntaverosta.  Keskusta vaatii maakunnille verotusoikeutta virallisessa sote-lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle. Kokoomus ei  lämpene uudelle maakuntaverolle. Kokoomuksen puoluevaltuustossa viime viikolla  oli yleinen näkemys, ettei kokoomus  voi sitoutua kokonaisveroastetta nostavaan ratkaisuun. Kokoomuksen kuntapäättäjien mukaan verotusoikeudella maakuntien  tehtäväkenttä kasvaisi  tarpeettomasti.

Sote -aluepäätös –ennustan – palaa takaisin hallituksen pöydälle.

Valitettavasti tuntuu, että pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on joutunut puolueessaan maakunnan ”iltalypsäjien ” jyräämäksi. Maaliskuussa 2014 Sipilä tuki 5 sote -aluetta, nyt hallituksessa  hän kannattaa 15 sote -aluetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset