SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Yhteiskuntasopimuksen aikaansaamisen takarajat jatkavat paukkumistaan

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan (s. 14)  kirjattiin yhdeksi päätavoitteeksi yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut aloitettiin jo heti vaalien jälkeen hallitustunnusteluja käytäessä. Neuvotteluja eri vaiheessa on käyty siis jo yli vuosi. Neuvotteluja on välillä lopetettu ja taas aloitettu uudestaan. Tammikuussa  uutisoitiin näin: "Viides kerta toden sanoo". Monesko kerta on nyt käynnissä, en ole pysynyt enää laskuissa.

Helmikuussa uutisoitiin jälleen kerran näin: "Keskusjärjestöt sopuun yhteiskuntasopimuksesta ". Mutta eihän mitään yhteiskuntasopimusta ole suinkaan vielä syntynyt, sillä heti maaliskuussa seuraavalla viikolla uutisointiin taas näin: "Yhteiskuntasopimuksesta on sopu kaukana ".

Uusi takaraja on nyt touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin maan hallitus tarkastelee tilannetta. Mutta takarajat paukkuvat, eikä valmista ole näillä näkymin kolmen viikon päästä vielä syntynyt. Yhteiskuntasopimuksesta, mitä siitä alkuperäisestä tavoitteesta yleensä vielä on jäljellä, olisi kuitenkin aikaansaatava. Parempi sekin kuin ei mitään.

Mitä yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat kertoneet suomalaisesta neuvottelujärjestelmästä. Ensinnäkin sen, ettei maan hallituksen pidä lähteä osapuoleksi  työmarkkinaneuvotteluihin. Sen pitäisi olla lähtökohtaisesti työmarkkinajärjestöjen tehtävä. Toiseksi yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat kertoneet sen tosiasian, että Suomen työmarkkinat ovat maailman jäykimmät. 

Maailman talousfoorumin   kilpailukykyvertailussa Suomi  on jäykän keskitetyn palkanmuodostuksen vuoksi työmarkkinoiden sopeutumiskyvyssä sijalla 140  (viimeisenä). Suomeen on onnistuttu vuosikymmenten saatossa luomaan työsopimusten viidakko, jota ei onnistuta keventämään.  Viidakkoa ovat olleet luomassa kaikki  konsensuksen osapuolet ; kulloinenkin maan hallitus ja työmarkkinajärjestöt.

* * * * *

P.s. Hyvää  Suomalaisuuden päivää päivää kaikesta huolimatta !

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hyvä, jos tupo saadaan. "Yhteiskuntasopimus"-nimenä haiskahtaa tässä vaiheessa satiirikon keksimältä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko tämä ensimmäinen uutinen liittotason neuvotteluista, joissa
sopimukseen pääsemistä pidetään mahdollisena tässä kuussa ?
http://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/merimies-u...

SAK:n taholta vaadittiin Akavaa ja STTK:ta päänavaajiksi aiemmin.

Monissa liitoissa on liittokokous edessä ja joissakin pj-vaali (esim. Pro).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset