SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtioneuvosto lakkautti Rääkkylän kunnan vuoden 2017 alusta

Valtioneuvosto päätti lakkauttaa  kriisikunta Rääkkylän ja liittää sen Kiteeseen.

 

Valtioneuvoston tiedote:

"Valtioneuvosto päätti lakkauttaa Rääkkylän kunnan ja yhdistää sen Kiteen kaupunkiin vuoden 2017 alusta. Rääkkylän kunta on vastustanut yhdistymisesitystä. Uudessa Kiteen kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 13 181 asukasta (Rääkkylän kunta).

Rääkkylän kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistyminen perustuu erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan Rääkkylän kunnan talouden arviointimenettelyyn sekä sitä seuranneen erityisen kuntajakoselvityksen perusteella tehtyyn yhdistymisesitykseen.

Rääkkylän kunnalla on pitkäaikaisia ja vakavia talousongelmia ja kunta on joutunut talouden arviointimenettelyyn jo kaksi kertaa. Kunnan tasapainottamissuunnitelma painottuu lähinnä omaisuuden myyntitoimiin ja muihin kertaluontoisiin eriin eikä sisällä varsinaisia rakenteellisia ja pitkävaikutteisia kunnan toimintakatteeseen vaikuttavia toimenpiteitä. Rääkkylän kunnalla ei ole edellytyksiä järjestää palveluitaan itsenäisenä kuntana tulevaisuudessa ja kunnan yhdistyminen toiseen kuntaan on välttämätöntä."

* * * * *

Pääministeri Juha Sipilän hallitus päätti viime marraskuussa  sote uudistuksen jatkosta – ja itsehallintoaleista.

Valtion uuden aluehallinnon muodostaminen nykyisen maakuntajaon pohjalle ei saa hidastaa nykyisen kuntarakenteen uudistamista. Suomen yliraskas  ja –suuri julkinen hallinto tarvitsee ”ronskin” kuntarakenneuudistuksen.

Kunnilta muodostettaville itsehallintoalueille siirtyvät tehtävät ja menot eivät suinkaan poista tarvetta kuntarakenneuudistukseen. Moni nykyinen kunta tulee sote-  ja itsehallintoalueuudistuksen jälkeen kokemaan suuria yllätyksiä omassa kuntataloudessaan, vaikkei vielä ole julkisuuteen voitu ja ehditty esittää kuntakohtaisia alustavia laskelmia. Kuntien huoltosuhteen kehitys valtaosassa kuntia ei suinkaan parane sote- ja itsehallintouudistuksella.

Julkisuudessa on esitetty, että  maakunnista voisi jatkossa muodostua Ruotsin mallin mukaisia vahvoja peruskuntia. Se on yksi varteenotettava kehitystie Suomen kuntaremontin toteuttamisesta.

Uusien maakuntien perustamisen esivalmistelu alkaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minusta olisi ollut reilumpaa odottaa soteuudistuksen lopputulosta ja katsoa, miten maailma sen myötä muuttuu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Rääkkylän kunta ja Kiteen kaupunki käynnistivät kuntaliitosselvityksen jo syksyllä 2007. Tavoitteena oli kuntaliitos 1. tammikuuta 2009 lukien. Ei siitä mitään tullut. Nytkin Rääkkylä vastusti kuntaliitosta, vaikka on
p-aukinen kunta taloudeltaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos minä olisin Rääkkylä, valittaisin sillä perusteella ettei valtio käsittele sitä yhdenvertaisesti muiden kuntien kanssa, joiden sallitaan nähdä soteuudistus ja sen mahdolliset parantavat vaikutukset talouteen (muutos nykytilaan verrattunahan lie varmaa).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Kuntarakennelain mukaan valtioneuvosto voi päättää kriisikuntien yhdistymisestä vastoin kunnan tahtoa, jos muutos on välttämätön kunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi ja laissa säädetyt kuntajaon muuttamisen edellytykset täyttyvät.
------
Tätä kuntarakennelain täytäntöönpanoa vastustettiin kepun ja persujen
kirjelmin (ex-edustaja Tossavainen kehua retosteli vielä) kuntiin.
Taitaa Savitaipaleen kunnan tie olla myös Rääkkylän kunnan tie.

http://www.kunnat.net/fi/palvelualueet/kuntaliitok...

http://www.hs.fi/politiikka/a1371611558321

Nyt tuossa uutisessa mainitut puolueet toteuttavat po.lakia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Toivottavasti siis Savitaipalekin valittaa ainakin mainitsemallani perusteella (puolueethan eivät tuota toteuta vaan valtioneuvosto).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

....ja valtioneuvostossa ovat nyt päättämässä kepu ja persut kuntarakennelain edellisessä hallituksessa aikaansaaneen kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #6

Missäs vaiheessa ne puolueet ovat vannoneet ministerinvalan...?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Tasavallan presidentti nimitti 29. toukokuuta 2015 pääministeri Juha Sipilän hallituksen, joka on itsenäisen Suomen 74. hallitus. Hallituksen muodostavat Suomen Keskusta, Perussuomalaiset ja Kansallinen Kokoomus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #8

Mutta missäpä vaiheessa puolueet ovat vannoneet ministerinvalan?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Jatkat jankuttamista, mutta laitan ministerivalan tekstitkin tähän, kun annat käsityksen, ettei ne ole sinulle selvillä.

http://vnk.fi/documents/10616/1095776/Ministerin+k...

http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19871183

Ministerin tulee ennen tehtävänsä vastaanottamista vannoa virka- ja tuomarinvala tai antaa vastaava vakuutus, mikäli hän ei ole sitä aikaisemmin tehnyt.

Vala vannotaan tai vakuutus annetaan ensimmäisessä valtioneuvoston yleisistunnossa hallituksen nimittämisen jälkeen. Tätä kutsutaan valtioneuvoston järjestäytymisistunnoksi.

-----
Kuntarakennelain vastustaminen on kuin persujen väittäminen ennen vaaleja, että valtion kassasta rahaa kannettiin Kreikkaan. Tässäkin nyt persut käyttää samaa selitystä, mitä heille sanottiin ennen vaaljea
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/sterho_vast...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä ne kaavat hyvinkin tiedän ja siksi ihmettelen, kuinka sinulta menee pointtini täysin ohi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Tämä on fakta:

Edellinen hallitus sai myös aikaan kuntalain

http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitto/yleiskirjeet-...

P.s. Lehti on puussa, eikä ministeri Rehulan lupaama sote-lakiluonnosesitystä ole vielä julkituotu

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #12

Ja sekin on fakta, etteivät puolueet vanno ministerin valaa, vaikka puolueiden kansanedustajat niin joutuvat tekemään. Valtioneuvoston toiminta kun ei ole pelkkää poliittista tarkoituksenmukaisuusharkintaa kuten kuntarakennelaistakin voi havaita.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Ei tässä muut ole sanoneet puolueiden vannovan ministerivalaa -en ainakaan minä, miten lie arvoisan kommentoijjan tuulesta nostama väite.

Keskustelu päättyy tähän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Eihän ministerin tarvitse olla kansanedustaja. Sitä tässä mietin, että saako tuleva kunta vielä Attendonkin terveys-ja sosiaalipalvelujen tuottajaksi, vai purkautuuko sopimus kuntaliitoksessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Blogin puheejohtajana päätin keskustelun. Herra Kämäräinen ei pysynyt blogin aihepiirissä. Hän voi jatkaa omassa blogissaan asian vatvomista, enkä millään tavalla estä hänen omassa blogissaan asian vatvomista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset