SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Johto vaihtuu monissa puolueissa

Ennustan, että lähes kaikissa nykyisissä  eduskuntapuolueissa johto vaihtuu  ennen eduskuntavaaleja.

Otetaan puolueet nykyisen eduskunnan suuruusjärjestyksessä:

Suomen Keskusta

Nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä on itse ilmoittanut, että jos nykyinen hallitus ei saavuta tavoitteitaan, hän jättää puolueen puheenjohtajan tehtävät. Selvää seuraajaehdokasta ei vielä ole, jos Sipilä jättääkin puheenjohtajan tehtävät.  Joka tapauksessa ensi viikonvaihteen puoluekokouksessa  varapuheenjohtajistossa tapahtuu vaihdoksia ja puoluesihteeri vaihtuu. Puolueen ministeriryhmässä tapahtuu ainakin yksi vaihdos ensi vuonna, kun Annika Saarikko tulee Juha Rehulan tilalle perhe- ja peruspalveluministeriksi. Puolueen kentällä on Anne Berneriä kohtaan kasvavaa kritiikkiä, joten yllätys ei olisi ministerin vaihdos Yksi aikakausi puolueessa päättyy, kun Timo Laaninen jättää puoluesihteerin tehtävät.

Perussuomalaiset

Timo Soini on ollut puheenjohtajana ennätyspitkän kauden, vuodesta 1997 alkaen. Yleisesti arvioidaan, että Soini jättää puheenjohtajan tehtävät ennen seuraavia vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Joku heistä: Jussi Niinistö, Sampo Terho tai Jari Lindström lienee seuraava puheenjohtaja. Mitä tämä vaikuttaa puolueen kannatukseen, jää nähtäväksi.

Kansallinen Kokoomus

Ensi viikonvaihteen Lappeenrannan puoluekokouksessa puoluekokous äänestää puheenjohtajasta. Ennakkosuosikiksi on noussut nykyinen sisäministeri Petteri Orpo. Nykyisen puheenjohtaja Alexander Stubbin toimikausi näyttää jäävän kahteen vuoteen. Puolueen varapuheenjohtajistossa tulee myös muutoksia. Puheenjohtajan vaihdos tietää samalla muutoksia puolueen ministeriryhmään. Puoluesihteerin valinta tehtiin aiemmin tänä vuonna. Uusi puoluesihteeri Janne Pesonen on monien mielestä otteissaan henkilö, joka palauttaa valittavan puheenjohtajan kanssa puolueen kannatuksen takaisin paalupaikalle.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Moni politiikan seuraaja pitää varmana, että demarit ei mene nykyisen puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla seuraaviin eduskuntavaaleihin. Aina luotettavan hevosmiesten uutistoimiston mukaan Eero Heinäluoma saattaa palata takaisin puolueen johtoon. Puolueen  nykyinen puoluesihteeri on melkoisella varmuudella vaihtumassa seuraavassa puoluekokouksessa.

Vihreät 

Nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö jättää ensi vuonna puheenjohtajan tehtävät. Puolue on  omaksunut nykyisen puheenjohtajan johdolla oppositiossa äänekkäimmän   puolueen roolin, jossa on seuraajalle kosolti haastetta. Viha- sana on vihreitten sanankäyttöön liittynyt   puolueista eniten (hallitus harjoittaa lapsivihamielistä, perhevihamielistä, naisvihamielistä, koulutusvihamielistä jne politiikkaa) ja moni sanoo vihreitten olevan myös  itse vihapuheiden keskiössä. Vihreitten kaikissa piirijärjestöissä taitaa olla yhtä lukuun ottamatta nainen puheenjohtajana, joten siitä voisi ennakoida naisen olevan seuraava puolueen puheenjohtaja.

Vasemmistoliitto

Nykyinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki jättää puheenjohtajan tehtävät ensi  viikonvaihteen puoluekokouksessa ja seuraajaksi on nousemassa jäsenäänestyksen voittanut Li Andersson. Puolueella on ollut identiteettivaikeuksia Suvi-Anne Siimeksen puheenjohtajakauden jälkeen. Li Anderssonilla on suuri haaste  nostaa puoleensa kannatus  nykyisestä tasosta esim. ohi vihreitten.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund   jättää puheenjohtajan tehtävät ensi  viikonvaihteen puoluekokouksessa ja seuraajaksi on nousemassa Anna-Maja Henriksson. Haglundin poisjäänti on ilmeinen menetys puolueelle.

Suomen Kristillisdemokraatit

Sari Essayah  valittiin puheenjohtajaksi viime vuonna. Essayah nimetään Kansainvälisen olympiakomitean henkilöjäseneksi  elokuussa. Niinköhän hän johtaa  puoluetta seuraavien eduskuntavaalien yli ?

Summa summarum

Täällä on ollut innokkuutta arvioida ja kritisoida  enemmän muun kuin oman puolueen nykyistä politiikkaa ja johtamista, vaikka kaikki puolueet ovat käymistilassa.

Taru Tujunen ja Mikael Jungner ovat  tehneet  pamfletin puolueiden tulevaisuudesta.

Pamfletin sanoman voisi kiteyttää näin:

Puolueiden on poistettava välikädet politiikan ja kansan väliltä, jos ne aikovat pelastua. Niiden on luovuttava hierarkioista ja otettava kansa mukaan ongelmanratkaisuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eilen kokoomuksen sisimmästä sisäpiiristä vuodettiin, että puolueen nomenklatuura on varma Orpon voitosta. Yhtä varma kuin Vapaavuoren voitosta kaksi vuotta sitten : D

Stubb vei eilisen Tampereen vaalitentin helposti:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/stubb-oli-yleison-...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Stubb oli myös Oulussa ykkönen viime viikolla. Orpon taakse on ilmoittautunut
lisää kansanedustajia mm. BZ, joka ilmoitti vielä vähän aika sitten pysyvänsä puolueettomana.

Tänään on HS:n vaalitentti, joka jää muitten menojen vuoksi väliin.

Kari Tolvaselta tuki Alexander Stubbin uudelleenvalinnalle
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/tolvanen-51381

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ajattelin mennä tänään silkasta uteliaisuudesta paikalle, mutta laiskuus taitaa voittaa. Näkyyhän tuo varmaan striimattunakin jostain.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

MTV:n kysely: Orpo vahva ennakkosuosikki kokoomuksen johtoon

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-n-...

--
P.s. Puoluekokouksessa on n. 900 äänioikeutettua,joten nuo MTV:n kyselyn vastaajat eivät ole koko kuva ehdokkaiden kannatuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset