SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen suurin päivälehti ajautui itse Kremlin kellonsoittajaksi

Viime päivinä on Suomessa uutisoitu, kirjoitettu ja netissä keskusteltu  tasavallan presidentin  kanslian  nettisivulla julkaistusta "Presidentin kynästä" -kirjoituksesta.

Presidentti Niinistö puuttui Suomen suurimman ja samalla myös Pohjoismaiden suurimman päivälehden 17.08.2016 julkaistuun  pääkirjoitukseen.

Lehdistön vapauteen tässä ei kukaan halua puuttua, mutta kysyn vaan, ettei  vaan  Suomen suurin päivälehti ajautunut itse Kremlin kellonsoittajaksi tietämättäään ja ajattelemattomuuttaan. Suomettuneisuudesta (Finlandization ) puhutaan vieläkin ja se on syvällä suomalaisessa yhteiskunnassa lehdistöä myöten.

Samalla kun HS vaatii ulkopolitiikan johtamisessa ja asioiden valmistelussa huolellisuutta, sitä voi myös vaatia vaikutusvaltaiselta suurelta päivälehdeltä . Vaikka HS:n pääkirjoitus  on demokratiaan kuuluvaa lehdistön sananvapautta, mutta taustat pitäisi tuntea paremmin ennen kuin lähtee käyttämään lehdistön vapautta suulla suuremmalla.

Moskovassa osataan kyllä kansainvälisen politiikan shakkipeli mestarilliseksi, mutta välillä sielläkin tehdään virhesiirtoja. Nyt tuntuu siltä, että kutsuissa osalle  Nato -maita  ja Suomelle sekä Ruotsille keskusteluihin Itämeren alueen turvallisuudesta tapahtui harkitsematon politiikan pelisiirto. Kutsuja on tullut mm. Virolle ja Ruotsillekkin, muttei ainkaan vielä Suomelle. Yksikään maa Suomi ml tuskin lähtee yksin neuvotteluihin. Toisaalta Moskovalle itselleen olisi varmaan poliittisesti pitemmän päälle hyötyä, jos nykyinen kiristynyt ilmapiiri -vaikka pienten askelten politiikalla - saataisin  lientymään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

HS:n olisi tullut huolellisemmin paneutua ja ottaa selvää Naton 08- 09.07.2016 kokouksen asioista ja keskusteluista.

http://www.nato.int/cps/en/natohq/events_132023.htm

http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=34...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Eikös nuo Heinäluoma ja Tuomioja ole jo Moskovaan Suomea yksinkin lähettämässä ja keskustan presidenttiehdokas Vanhanenkin suhtautunut näihihin kahden välisiin myönteisesti? Jos nyt jokin huolestuttaa niin tämä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niinpä ovat, mutta Suomen ulkopoliiikan nykyjohto ei sitä -onneksi -tee.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Suomettuminen on ikävä kolhu läntisen mallioppilaan maineessa, mutta sen vastakohta eli romaniatisoituminen on vapaaehtoista venäläisten maalitauluksi ja ensi-iskun kohteeksi asettumista. Itsepuolustukseen ärsytetty karhu ei lännen pyssymiestä pelkää ainakaan tietyn pituuspiirin itäpuolella. Varovaisuuspolitiikan vaihtaminen uhitteluun on tehty Suomessa kansan tahdon ja turvallisuuspoliittisten perinteiden vastaisesti. Suurvaltablokkien peliin mukaan meneminen tietää aina myös sisäpoliittisia jännitteitä ja nyt niitä nähdään jopa presidentti-instituutiota myöten.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

En oikein uhittelua yhdistä nyt käytävään keskusteluun.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Presidentin aloitteellisuus ja menestyminen siinä harmittavat kotimaassa joitakin tahoja. Tämä on sitä nykyistä tiedonvälitystä. Etten sanoisi, muka-kriittistä journalismia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

HS:n pääkirjoitus on kyllä naivi, kun lähdetään opastamaan presidentille perustuslain määräystä ulkopolitiikan johtamisessa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Aika ankealta näyttää. Ihan kuin Suomen tavoitteena pitäisi olla saada Venäjä näyttämään roistolta tai ainakaan ei saisi sen näyttävän puhtoisemmalta kuin on.

Aikuisten maailmassa noilla asioilla ei todellakaan ole merkitystä. Itse asiassa niille painon antaminen on omaan polveen ampumista. Mikään sovitteluratkaisu ei etene, jos edellytetään toisen puolen suostuvan ottavan konnan roolin niskoilleen. Mitä väliä sillä on lopputuloksen ja tavoitteen kannalta, kuka on tai ei ole roisto.

Medialta ja toimittajilta voisi odottaa olevan vähän enemmän järkeä päässä. Nyt ei nähdä mitään eroa sotimiselle ja sovun rakentamiselle, tai ylipäätään näytetä tajuavan milloin ollaan tekemässä kumpaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Huomiota kiinnitti, miten nopeasti presidentin kynästä kirjoitus ilmestyi, kun itse presidentti Niinistö on matkoilla Etelä-Amerikassa. Siitä voi päätellä, että HS:n kirjoitus laajemmaltikkin ärsytti ulkoasianhallintoa.
Ministeri Soini kertoi olleensa etukäteen tietoinen tulevasta Niinistön kirjoituksesta.

Jukka Laine

USA pyrkii eristämään Kiinaa ja Venäjää säilyttääkseen taloudellista valtaansa. Tilanne on kiristynyt talous-ja valuuttasodan myötä ja nyt myös sotilaallinen jännite kasvaa.

http://thebricspost.com/china-russia-must-join-han...

Venäjä kun on rajanaapuri niin meidän puolesta ei voi kukaan muu neuvotella. Kannattaa myös miettiä mitä sitoutuminen suurvaltojen kiistoihin antaa meille. Siitä saattaa olla vain pelkkää harmia kuten historia osoittaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi ja Venäjä eivät ole yksin osallisia Itämeren alueen asioista.
Rajavalvonta-asiat käyvät esimerkistä, jossa Suomen tuleekin käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jospa Venäjällä arvioidaan Suomen myötäilevän Venäjän esitystä, kosta aloite, vaikka siitä oli ennakkon yhdessä neuvoteltu, meni Niinistön piikkiin. Ilmeisesti Venäjä teki asiassa virhesiirron, mutta niin teki Niinistökin. Hyvää tarkoittavissa turvallisuusaloitteissakin, kun vasta- tai myötäpuolena on Venäjä, pitää käyttää enemmän harkintaa. Tämä ei tarkoita, etteikö harkintaa tavita joka suuntaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Presidentti Niinistön aloite ei syntynyt vasta Putinin Kultaranta tapaamisessa, kuten presidentti kirjoittaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Puolustusministeriön kansliapäällikkö ei mene Moskovaan hämmennyksen välttämiseksi.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juustin suunniteltua matkaa Venäjälle on päätetty lykätä.

Päätös matkan perumisesta tehtiin viime perjantaina presidentin ja hallituksen ulko- ja turvalisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.

http://yle.fi/uutiset/puolustusministeri_niinisto_...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kummallista ylivarjelua on tuo Juustin matkan siirto. Siitä tulee vaikutelma, ettei häntä sovi päästää kylään, kun siellä saatetaan ottaa esille arkoja asioita. Kun hänet on puolustusministeriön kansliapäälliköksi valittu, pitää hänellä luottamusta olla ja luottoa siihen, että hän selviää tehtävästään. Mihin luotto noin yhtäkkiä katosi? Pitääkö kärpäsestä, tai vaikka olisi paarma, oikein tekemällä tehdä härkästä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Juustin matkan siirto ei suinkaan vähennä vaan lisää hämmennystä ja varmasti erilaiset spekulaatiot sen kun vaan lisääntyvät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko syy siihen, ettei Suomi ole kutsua saanut, juuri siinä, että Kremlissä myös täten halutaan korostaa, että kyseessä on Suomen ja Venäjän "yhteinen hanke"? Silloin riittää, että vain yksi kutsu lähetetään hankkeen käynnistäjien toimesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Blogini otsikko taitaa olla ennemmän kuin oikeaan osunut. HS ei ottanut asioista selvää, vaan mutuna kirjoitti jutun. Miksi ?

http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_tyrmaa_...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen odotellut Kokoomuksen ulkopolitiikan osaajan Alexander Stubbin kannanottoa tähän kiistaan, mutta viime aikoina hän on keskittynyt twiiteissään lähinnä olympialaisiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Kokoomuslaisena Nato-jäsenyyden kannattajana tunnettu Järvenpää sanoo pitävänsä Niinistön aktiivisuutta sinänsä erinomaisen hyvänä asiana.

- En halua neuvoa presidenttiä, mutta olisi tärkeää löytää tasapaino siten, että Suomen toiminta Itämeren alueella ei herättäisi hämmästystä."

Näin meidän konsernin Iltalehdessä : D

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016082022192942_u...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset