SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen ja Ruotsin Nato –linjaukset sekä Troijan hevonen

 

Suomessa ja Ruotsissa on julkaistu omat Nato –selvitykset. Molemmissa maissa on käyty viime kuukausina   vilkasta turvallisuuspoliittista keskustelua. Suomessa on tuon em. Nato –selvityksen lisäksi hallitus antanut eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Lisäksi eduskunnan alainen Ulkopoliittinen instituutti on julkaissut elokuussa raportin  ”Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla”.

* * * * *

Sekä Ruotsin että Suomen tämänhetkisten hallitusten hallitusohjelmissa ei puhuta Nato –jäsenyyden hakemisesta. Mutta molemmat maat ovat hakeutuneet Nato –yhteistyössä lähelle sotilasliiton jäsenyyttä (NATO - Relations with Sweden  ja  NATO - Relations with Finland).

Ruotsissa porvaripuolueet (Allianssi)  kannattavat Nato –jäsenyyttä, mutta vasemmistoblokki ei. Suomessa Kansallisella  kokoomuksella on puoluekokouskannanotto Nato –jäsenyydestä. Kaikki puolueet ovat Suomessa  hallitusohjelmiin hyväksyneet klausuuliin mahdollisuudesta  hakea Nato-jäsenyyttä (nk. Nato –optio). Tosin tuota optiota kukaan vastuullinen taho ei selvennä, mitä se tarkoittaa.

* * * * *

En tiedä, mikä Suomen ja Ruotsin sosialidemokraatteja ”vaivaa”. Natolle on kelvannut mainiosti pääsihteeriksi Norjan entinen  työväenpuolueen puheenjohtaja pääministeri Jens Stoltenberg. Myös edellinen pääsihteeri tuli Pohjoismaista Tanskasta, entinen pääministeri  Anders Fogh Rasmussen,

Ruotsin demarijohtoinen nykyhallitus on solminut yhteistyösopimuksia USA:n ja Britannian kanssa. Suomen nykyhallitus tekee samoin. Sen sijaan  Suomen demareilla on ulkopolitiikka karannut lapasesta.

Suomen ja Ruotsin Nato –puheenvuoroissa   sekä virallisissa  linjauksissa tulee mieleen jo historian oppitunnilla opittu Troijan hevonen. Keskustelu Nato jäsenyydestä molemmissa maissa muistuttaa savolaista projektia –Nato -jäsenyys on hakemista vaille valmis (kun se tiukka paikka tulee)

* * * * *

Muuten olen sitä mieltä, että viimeistään ensi vuonna - Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna  - pitää kumota sotasyyllisyytuomiot. Sotasyyllisyysoikeudenkäynti oli oikeusvaltion periaatteiden ja perustuslain vastainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Anteeksi, olen ehkä hidasjärkinen, mutta miten tarina Troijan hevosesta sopii Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluun?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Troijan hevosen sisällä on Naton "kassakaappisopimus" .

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014...

P.s. Ruotsi on tehnyt saman sopimuksen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sellainen olo tätä vilkasta keskustelua seuratessa tulee, että osa siitä jää "kassakaappiin." Puolustusministeri Jussi Niinistön tuore Puheenvuoron blogi käsittelee - taksialan sääntelyä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Olisi hyvä puhua asioista niiden oikeilla nimillä, kun sellaiset löytyvät. Näyttää siltä, että tarkoitat Troijan hevosella Isäntämaasopimusta. Vertaus kylläkään ei ole mielestäni oikein hyvä. Tai ehkä sittenkin siinä mielessä, että Suomi meni Natoon takaovesta puuhevosella, mutta kansalaiset eivät ole sitä vielä hoksanneet.

Tietääkseni Ruotsi ei ole sopimusta ratifioinut, kuten heidän kuuluu tehdä lakiensa mukaan, vai onko asia jäänyt minulta huomaamatta? Suomen päämediat eivät tästä kerro, sattuneesta syystä. Sattunut syy on se, että isäntämaasopimuksen tila ei kestä päivänvaloa ja Ruotsin ratifioinit nostaisi esiin kiusallisia kysymyksiä joidenkin kansalaisten mielessä asioiden laillisesta hoitamisesta.

Suomi pitää sopimusta valtiosopimuksena, vaikka ei sitä ratifioi. Tämä johtuu siitä, että täällä hallitukset voivat tehdä, mitä lystäävät, koska aina perustuslakivalikokunta toteaa, että oikein meni. Minkähän takia? Hoksaako joku?

En ole demari, mutta kyllä heillä ulkopolitiikka on pysynyt parhaiten näpeissä toisin kuin eräillä muilla puolueilla, joilla se on lähtenyt laukalle. Kokoomuksella on tuttu ongelma, joka oli jo Paasikiven aikana: kokoomuslainen pressa on eri mieltä puolueensa kanssa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

http://yle.fi/uutiset/ruotsin_valtiopaivat_hyvaksy...

Ks. Linkki

--------
Blogi kuvaa tilannetta Suomessa ja Ruotsissa eli on menty Nato -yhteistyössä niin lähelle yhteistyötä, ettei sitä erota jäsenyydestä ja tehdään kokoajan
yhteistyösopimuksia , mutta samaan aikaan eräät tahot puhuu jopa kovaan ääneen, ettei haeta Nato -jäsenyyttä.
----
Anteeksi rautalangasta vääntö!
--------
Minun mottoni on:
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

------
P.s. Keitä oli hallituksessa 2014 (vastaus KOK, SDP, RKP, KD)
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ja Suomen Presidentti Sauli Niinistö on Nato-jäsenyydestä mieltä mitä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tulee se S Niinistön vuoden 2006 presidentinvaaleissa jo esille ottama eurooppalainen Nato, jota vauhdittaa Britannian brexit ja mahdollinen D Trumpin voitto USA:n presidentin vaaaleissa.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/niinisto-ylelle-...

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Eero Pyykölä: "Ja Suomen Presidentti Sauli Niinistö on Nato-jäsenyydestä mieltä mitä?"

Tätä:
http://cheatingu.com/uutissirkus/?p=2327

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kahdella koolla pliis. Ihan hyvä linkki. On ihan sama, tuleeko presidentiksi demareista tai kokoomuksesta, Natojäsenyys ei ole vaihtehtojen joukossa.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #8

"Natojäsenyys ei ole vaihtehtojen joukossa."

Ei tietenkään ole. Ei ennen kuin tulee pakkorako, kiire ja paniikki. Silloin aletaan keskustella kansanäänestyksestä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Kansanäänestys on päättäjiltä vastuunpakoilua ja vaikutusvallan siirtämistä
maamme ulkopuolelle. Ja pakkoraossa ei ehditä kansanäänestystä edes järjestää, vaan UTVAssa (TP+VN) päätetään jäsenhakemuksen jättämisestä, jonka eduskunta käsittelee sitten.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mikä demareita hermostuttaa, kun omaa pressaehdokastakaan ei tunnu löytyvän.
http://tuomioja.org/blogi/2016/09/upin-venaja-rapo...

Onhan laitoksella hallitus ja ....
http://www.fiia.fi/fi/info/41/

jopa polittrukki neuvottelukuntakin
http://www.fiia.fi/fi/info/38/

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ehkä Erkki Tuomioja, UPIn politrukkineuvottelukunnan jäsen, valmistaa meitä Donald Trumpin aikaan, jolloin Suomen täytyisi olla taas todella hissun kissun. "Aidompi akateeminen tutkimus lähestyisi aihetta myös vertailevan suurvaltatutkimuksen näkökulmasta, (...)" Tuomioja vihjaa linkkaamassasi kirjoituksessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Demarit kritisoi Sauli Niinistön valtionpäivien avajaispuhetta, mutta toisaalta kannattavat hänen ulkopoliittista linjaa. Tuo isäntämaasopimus
hyväksyttiin 2014 syksyllä S Niinistön johdolla Utvassa, jossa paikalla oli mm. ulkoministeri E Tuomioja.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/antti-rinne-n...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Talvesta on jo pitkä aika. Suomen liikkumavara on koko ajan kaventunut eikä presidentti Niinistöä arvostele enää kukaan.

Toimittajat ovat viikonloppuna soitelleet UPIn politrukkineuvottelukunnan jäsenille, mikä on tietysti hieno asia. Joku Pohjalaisen tilaaja voisi kertoa, missä tällä hetkellä mennään.

http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Niin, tarkoituksena on olla tukevasti kahdessa leirissä. Ulkopoliittisessa mielessä liittoutumattomana vapaana valitsemaan sotilaallinen liittoutumattomuus, mutta turvallisuuspolittiiselta kannalta toimia Natossa sitoutumattomana jäsenenä.

Harvemmin tullaan ajatelleeksi Suomen ja Venäjän rajan olevan yhtä pitkä molemmille maille, sekä myös Natolle. Kaikkien etu on etukäteen varmistaa ettei kriisi puhkea itärajalla vaikka muualla niin kävisikin. Politiikkana on luoda tilanne, missä Nato-maat sitoutetaan avun tarjoamiseen, mutta vastavuoroisuus puuttuu toisin päin.

Suomen kannalta tämä järjestely on turvallisuuspoliittisesti mielekäs. Suomelle sota tarkoittaa automaattista tappiota, oltiin liittoutumaton tai ei. Venäjälle Suomi on arvokkaampi suojaa antavana naapurina. Natolle Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuuden varjolla sodan ulkopuolella pitäminen on tärkeä tavoite myös. Toisin sanoen annetaan molemmille maille niin vahva suoja kuin mahdollista, mutta ilman velvoitetta avun antamiseen toiseen suuntaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsissa käytettiin viime viikolla ristikkäisiä puheita, eikä syntynyt varauksetonta käsitystä yhdensuuntaisesta puolustuspolitiikasta Suomen kanssa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sauli Niinistö näkyy jättäneen "Eskon puumerkkinsä" Margot Wallströmin ja Timo Soinin yhteiskirjoitukseen Hesarissa:

"Kaikkien osapuolten välinen vuoropuhelu on meidän etujemme mukaista, koska se on ainoa kestävä tapa vakauttaa Eurooppaa ja lisätä turvallisuutta."

"Kokouksessa Ruotsi ja Suomi osallistuivat keskusteluihin korkeimmalla tasolla."

: D

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1473563426509

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21

Tämä perinnerapuillallinen -nimitys tapaamisesta ei minua vakuuttanut, Milloin viimeksi yhtäaikaa TP ja PM matkustavat Ruotsiin ?

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221946-suom...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset