SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Tietääkö tämä historian professori jo, kenestä tulee USA:n presidentti ?

The Washington Postin mukaan historian professori Allan Lichtman on melko varma vaalien lopputuloksesta.

Proff. Lichtman on ennustanut oikein kaikkien Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajat vuodesta 1984 lähtien. Nyt hän sanoo, että republikaanien ehdokas Donald Trump on USA:n seuraava presidentti.

 * * * * *

Miten on arvoisat lukijat, kuka uskaltaa laittaa itsensä likoon -jo tässä vaiheessa -kenestä tulee USA:n seuraava presidentti. Kyllä tuo 1. tv-väittely täytyy ensin nähdä, miten se pääehdokkailta menee.

* * * * *

Hillary Clinton johtaa  niukasti tässä tuoreessa tutkimksessa (ABC News/Wash Post)

Donald Trump johtaa puolestaan tässä tutkimuksessa (LA Times/USC Tracking)

Yhteenveto tässä muista tutkimuksista   RealClearPolitics.

* * * * *

Pääehdokkaat käyvät vielä kolme tv-väittelyä (2016 Presidential Debate Schedule ), joista seuraava on 26.09.2016 (Suomen aikaa tiistai aamuna).

* * * * *

USA Presidential Election Process 

The USA Presidents 

* * * * *

Neljä vuotta sitten 

USA:n presidentinvaalien seuranta ja ratkaisu (2012)

 

 


  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Jukka Laine

Kummasta vaan tulee, niin mitään hyvää siitä tuskin seuraa maailmankaajuisesti. Obaman aikakausi lienee harvalle ollut ilon aihe ja hänen jälkien korjaaminen on vaikeaa. Obama peri Bushin sotkut ja seuraaja saa vielä isommat sotkut selvittääkseen. Öljyn vesisärötys on antanut taloudelle aikaa elpyä, mutta siitäkin seuraa isot ongelmat ajan kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En pidä kuitenkaan tuon professorin ennustushistoriaa kovin vakuuttavana todisteena, koska vuoden 1984 jälkeen ei ole ollut kovin montaa presidenttiä. Jos hän olisi ennustanut kaikki oikein 50-luvulta lähtien, niin ehkä sitten. Ja sitä paitsi ilmeisesti ennustukset on aina tehty vasta siinä vaiheessa, kun on enää kaksi ehdokasta mukana.

Edelleenkään en jaksa uskoa, että Amerikan kansa olisi niin "juntti", että Trumpin valitsisi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toivotaan parasta...pelätän pahinta.

Jukka Laine

Clintonia pidetään epäluotettavana. Miten sellaista ihmistä voi silloin äänestää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpia pidetään pellenä, miten sellaista ihmistä voi silloin äänestää?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No ei ole pidetty pellenä sen jälkeen kun murskasi tiensä muiden republikaaniehdokkaiden läpi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Jos Hillary on epäluotettava, niin silloin Trump on emävalehtelija. Politico.comin mukaan hän antoi viidessä päivässä 87 väitettä, jotka enemmän taikka vähemmän eivät pidä paikkaansa:

http://www.politico.com/magazine/story/2016/09/201...

Samaan aikaan Hillary sanoi 8 väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa:

http://www.politico.com/magazine/story/2016/09/201...

Tuon jälkeen olisi syytä vakavasti miettiä, että kuka keksi kutsua Hillarya kieroksi ja itse samalla valehtelee ummet ja lammet. Jos ollaan aivan rehellisiä, niin kukaan järkevä ihminen ei äänestä Trumpin kaltaista emävalehtelijaa. Trump voi olla hyvä show-mies, mutta poliitikoksi hänellä ei ole uskottavuutta eikä yhtään aikaisempaa kokemusta joko osavaltion kuvernöörinä, senaattorina USA:n senaatissa taikka suuren kaupungin pormestarina.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Oletan Trumpin voittavan.

Täysin epätieteellisenä perusteluna: Se on dramaturgisesti uskottavampi loppu tälle tarinalle.

Kumpi tahansa valitaan, on USA:n poliittinen järjestelmä umpikujassa ja sen on väistämättä uudistuttava. Murroksen enteet on jo nähtävissä Sandersin suuressa kannatuksessa joka kanavoitunee seuraavalle uskottavalle libraalipoliitikolle.

--

Ensimmäinen tv-erä voi tosiaan olla jo ratkaisun paikka.

Huippuviihdettä jokatap tiedossa!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Toisaalta, dramaturgisesti ajatellen, on otettava huomioon myös sellainen teema kuin tasavallan hivuttaminen perhedynastioiden suuntaan. Isä ja poika Bush oli alkusoittoa tälle ja pariskunta Bill ja Hillary Clinton olisi sopiva jatko.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hollywoodin tähdet ottavat myös kantaa

http://www.thewrap.com/donald-trump-hollywood-star...

http://www.thewrap.com/hollywood-stars-for-hillary...
-----
D Trump ei ole edes b-luokan Hollywood näyttelijä, kuten R Reagania nimiteltiin. R Reagan on kuitenkin II-maailmansodan jälkeen eniten maailmanhistoriaan vaikuttanut USA:n presidentti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta ei kai sentään ylletä tälle tasolle

Moscow Times uutisoi venäläisen Slon-uutissivuston kokoamista tiedoista, jonka mukaan jopa puolet kaikista Yhtenäisen Venäjän parlamentin alahuoneen vaaleissa saamista äänistä on saatettu väärentää.
https://themoscowtimes.com/news/statistical-eviden...

----
Ja järjestelmä ei ole kriisissiä !
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/vladimir_puti...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikeassa tuo äijä on Trump on seuraava jenkkien kuningas.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Rohvessöörin maine menee, jos ennustus ei toteudu. Eikö joku ole jo kutsunut häntä Suomeen luennoimaan lähihistoriasta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Isoa vetoa en lähtisi lyömään, mutta veikkaukseni kyllä kallistuu hitusen Trumpin puolelle. Vaikuttaa nimittäin siltä, että Trump pystyisi saamaan kannattajansa paremmin äänestämään. Ja vain annetut äänet merkitsevät. Clintonin terveys herättää epäilyksiä. Vaikka kompastelu ja keuhkokuume selitettiin sujuvasti, epäilys jäi itämään. Huono ratkaisu on ollut myös möläyttelykilpaan lähteminen Trumpin kanssa. Trumpin imago nimittäin kestää möläyttelyn, mutta Clintonin ei. Hänen kannattajakunnassa sellaisella on negatiivinen vaikutus ja se tulkitaan helposti jonkin asteisena paniikkireaktiona.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Huomenna klo 04 Suomen aikaa varmaan voi katsoa CNN:ltä tai BBC World News:stä väittelyä. Pysyytäänkö asiassa tai sen vieressä ?

Bill Clintonin rakastajattaret haluavat eturiviin

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/flowers%20cli...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Väittely näkyy myös Youtubessa ja Facebookissa, ainakin Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen väittely on Clintonin kannalta sikäli arveluttava, että moderaattori on NBC :n Lester Holt, joka on, vastoin Trumpin väitteitä, rekisteröitynyt republikaani, ja koska Trumpin typerä televisio-ohjelma, suomeksi ”Diili”, on NBC:n tuotantoa ja tuottanut sille paljon rahaa. NBC on tavallaan luonut koko äijän julkisuudessa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kyllä mä kallistun Trumpin kannalle ihan vain siitä syystä, että kaikki levottomuudet mitä ennen vaalipäivää tapahtuu sataa Trumpin laariin. Ja eiköhän niistä pommiuhkia yms. saada aikaan vaikka puoliväkisin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vain otettu lääke auttaa, ja vain annettu ääni vaikuttaa. Ja siinä todellakin on Donald Trumpin mahdollisuus.

Suomessa eduskuntavaaleihin osallistui v. 2003 Tony Halme, joka taustoiltaan oli mahdollisimman kaukana vakavastiotettavasta parlamentaarikosta. Höh: yli 16 000 ääntä, enimmäkseen niistä piireistä, jotka yleensä vaalipäivänä nukkuvat!

Trumpin puheet lähes kaikista vähemmistöryhmistä olivat vielä vuosi sitten sellaisia, että miehen olisi luullut lähinnä olevan hakeutumassa tappeluun. Hän oli kuitenkin etsimässä näkyvyyttä ja herättelemässä passiivisia kansalaisia. Se onnistui!

Trumpin esiintulo on ollut niin vakuuttava, etten tässä vaiheessa rohkene ennustaa vaalitulosta. Noloa sinänsä, mutta linjassa nykyisen varovaisuuteni kanssa: lopetin urheiluvedonlyönnin ja kaikki muutkin veikkauspelit vuoteen 2008.

PS. Ted Cruz ilmoitti viikonloppuna olevansa Trumpin puolella. Sekin vielä! Muistaakseni juuri Cruz ajautui esivaalikampanjan aikana inttämään Trumpin kanssa siitä, kenellä on iso, ja kenellä huvittavan pieni.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Jos yleisestikin maailmalla vallalla oleva "populismi" saa valtaväestön tuen taakseen myös USA:ssa, on peli tietenkin selvä.
Ja miksei saisi? Kävihän Nigel Farage jo avittamassa Trumpia, jonka leireissä tämä strategia tiedetään tärkeäksi.
Enemmän kiinnostaa kuitenkin valinnan jälkeinen tilanne, erityisesti Suomen osalla.
Mikäli Trump nousee presidentiksi ja Merkel joutuu vielä suurempiin vaikeuksiin Euroopassa, ollaan Suomenkin kannalta mielenkiintoisessa tilanteessa.
Suomen turvallisuuteen vaikuttavat silloin kaksi päälinjaa. USA:n mahdollinen vetäytyminen ainakin osittain EU:n jäsenmaiden turvallisuusvastuista, ja EU:n itsensä haluamat turvallisuus/puolustus voimat. Tällaisessa murrosvaiheessa uusi asetelma olisi haavoittuvainen ja vailla nopeaa konkreettista päätöksentekokykyä sotilasoperaatioihin liittyen. Suomessa on hyvin nähty tämä mahdollinen uusi tuleva tilanne, ja pyritty yhteistyöhön sekä pohjoismaiden, että USA:n/Brittien kanssa.
Venäjän johdossa on shakkipelien erikoismies.
Ajoitus ratkaisee paljon, mikäli siirtoa on jo ajateltu.
USA:n presidentinvaali ei ole Suomen kannalta ollenkaan pikkujuttu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toivooko puolueenne epävakautta Suomelle ?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

SJP, olipa harvinaisen hassu kysymys sinulta. Perussuomalaiset eivät tietenkään halua Suomelle vakautta. Sehän veisi kannattajia.

Epävakautta he eivät - ainakaan julkisesti - voi tunnustaa haluavansa. Se on kuitenkin puolueen kannatuksen keskeinen kasvualusta. Tyytymättömyyden ja epävakauden ruokkiminen on keskeinen osa puolueen toimintaa, myös silloin kun puolue toimii hallituksessa. Hallituksessa epävakautta voi olla helpompi isolla kauhalla ammentaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Clinton voittaa.

Tosin huolestuttavaa on, että Trump on nyt mielipidemittausten keskiarvossa noussut johtoon Ohiossa ja North Carolinassa ja lähestyy uhkaavasti Floridassa. Nämä, erityisesti viimemainittu, ratkaisevat valinnan, ei liittovaltionlaajuinen kokonaiskannatus

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kannatusmittausten keskiarvona laskettuna Clintonin johto on n. 3 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2000 ei eniten äänia saanut tullut valittua ja lopullisen valinnan teki USA:n korkein oikeus G Bushin hyväksi äänestyskoneiden epäselvyyden vuoksi.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presid...

Who really won? What the Bush v. Gore s

http://edition.cnn.com/2015/10/31/politics/bush-go...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Clintonin terveydentila taitaa olla siinä mallissa, ettei hän kykene suoriutumaan presidentin tehtävistä. Joten Trump on mielestäni huomattavasti parempi presidenttiehdokas noista kahdesta.

Jos Trump valitaan, uskoisin sen muuttavan valta-asemia suomalaisessakin politiikassa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Jos Trump valitaan, uskoisin sen muuttavan valta-asemia suomalaisessakin politiikassa"

Kyllä.
Kapusta tulee pakosta kauniiseen käteen.
Ja viisumit eräille politikoille Floridan lämpöön tulee olemaan tiukassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nyt ei pysy jalat maassa arvoisalla kommentojalla.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

No ei se terveydentila ainakaan takavuosien Suomessa este ollut. Aina löytyi perässähiihtäjiä, viestinviejiä ja idän Pikajuna toi tiedon mitä lopulta tehdään. Yhdysvalloissa ei myöskään ole rikottu perustuslakia presidentin vaaleissa.

Kaiken kaikkiaan nuo isot maat rupeavat tuntumaan dinosauruksilta, jotka köllöttävät vedessä pysykseen jaloillaan. Hommaa hoidetaan mielikuvilla, jotka uunoinkin äänestämään hyväksytty luulee ymmärtävänsä ja se ei muuten ole paljon.

USA on siinä mielessä uskomaton maa että jäädään juntturaan jonku swiduralleen mennee Libyan Bengashin tiedusteluoperaation 4 kuolonuhrin takia. Olen lukenut 30 v aikana suht paljon kyseisen lafkan operaatioista ja viimesimmän historiikiin kirjoittaja Weiner sanoo, että jos joku homma luonas niin se oli lähinnä rahalla voideltua hyvää onnea. Libyaa ja Irakia, Obaman syntymäpaikkaa jauhetaan kun samaan aikaa Syyriassa on Leningrad II piiritystilanne. Erän monen prosentin kannatusta nauttiva villilistan ehdokas ei edes tiennyt mikä Aleppo on. No, Trump luuli Pelkiaa kaupungiksi. Tiesi sentään että se on olemassa .
Samoin jos pikku Karen putoaa viemäriin niin koko kansakunta on rähmällään ja sata kanavaa tuuppaa uutista 24/7 kunnes rohkea palomies-veteraani-paramedic Bill " Bulldozer" Smith pelastaa pikku Karenin . Liput liehuu ja Pormestari kiittää. Kaikki itkee, Karen saa nallen ja Bill Mitalin.
Ketään ei kiinnosta kun Virginiasta kauko-ohjattu lennokki ampuu ohjuksen hääsaattueeseen Afganistanissa ja 40 henkeä muuttuu hengeksi. They all look the same..
Miten tämä liittyy aiheeseen? Siten, että todellista faktaan perustuvaa tietoa kyllä on mutta suurin osa ihmisistä ei ole kiinnostunut tai lukee pelkät otsikot ja hahmottaa lähinnä ja vain oman alueensa asioita kuten ihmepelastumisia ja murhia.. Itärannikon laatulehdet on kirjoitettu englannilla, jota suuri osa 320 miljoonasta asukkaasta ei ymmärrä.
Ei tartte- tää on USA:ta kaksi tuhatta mailia tonne ja tuhat mailia tonne. Mitä se muu maailma mulle kuuluu. Tämä tuntuu mahdollistavan liki perimysjärjestykseen perustuvia presidenttisukuja. Jos Trumpista kaivaa Diili-ohjelmansa tunnarin lisäksi jotain hyvää, niin se on se, että lyö edes hetkeksi kiilaa tähän systeemiin.

Niin on miltä näyttää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihmisten typeryys on ainoa ehtymätön luonnonvara, joten Trump on varma voittaja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lienee jo tässä vaiheessa täysin samantekevää kumpi voittaa: USA joka tapauksessa tulee olemaan se varsinainen hävijä.

P.S. Tuo Kennedy-/Bush-/Clinton-perheiden dynastia on outo ilmiö demokratiassa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olihan Suomessakin Vennamot ja Paasiot.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Trumphan uhosi,että jenkkisotilaita ei tarvita Baltiassa. Saapa senkin asian aikanaan nähdä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Robert Kennedyn puheenkirjoittaja siirtyi D Trumpin kannattajaksi
http://www.politico.com/magazine/story/2016/09/rfk...

Vastaavasti monia miljardööreja siirtyi kesällä Trumpin leiristä Clintonin kanattajaksi.

Myös entinen presidentti Georg Bush (reb). äänestää Clintonia
http://www.politico.com/story/2016/09/exclusive-ge...

--------
Barack Obama lupasi v. 2008 lopettaa USA:n liittovaltion velkaantumisen, mutta toisin on käynyt.
https://www.thebalance.com/us-debt-by-president-by...

Nyt pääehdokkaat eivät kumpikaaan suuremmalti puhu liittovaltion velasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan tuo Trump nyt oikeesti aivan älytön valinta. No tietysti se sopii Amerikkalaisille, eihän ne edes välttämättä tiedä koko euroopankaan olemassaolosta.

Yleistieto tuolla maassa on 2 vuotiaan lapsen tasolla, joten heille tuo on varmaan juuri sopiva presidentiksi.

Tää on ihan sama juttu ku Suomessa ruvettaisiin ajamaan jotain Jethroa Rostedtia persidentiksi.

Samaa tasoa taitavat nämä kaverit olla, enkä nyt kyllä tiedä kumpaa tämä arvio loukkaa enemmän.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kyllä se Jethroa loukkaa koska hän on turkulainen kauppaneuvos. Trump on NYC jobbari.

Jukka Laine

Amerikkalaiset joutuivat pettymään Obamaan . Erityisesti tummaihoiset pienituloiset ihmiset, jotka odottivat muutosta parempaan. Clintonien historian tuntien täytyy tapahtua lähes ihme jos hän kykenee päihittämään Trumpin tv-väittelyissä ja saamaan äänivyöryn. Vaalitapa suosii kyllä häntä. Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa etteikö Trumpin valinta epäilytä, jopa vähän hirvittää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olennaisinta meidän kannaltamme on muuttuuko USA:n ulkopolitiikka presidentinvaihdoksen myötä. Yleensä suurvaltojen ulkopolitiikka pysyy perustaltaan samana presidentinvaihdoksista huolimatta. Trump on nyt tässä suhteessa henkilö, joka on arvaamaton.

Vaaleja ei kuitenkaan ratkaista ulkopolitiikalla, vaan henkilön imagolla. Trump saattaa saada tavallisesti sohvalla makaavat taakseen. Silloin meidän kannattaa lähettää Soini lähettilääksi Washingtoniin. Clintonin voittaessa loppusijoituspaikaksi sopii Lontookin.

Katsotaan väittelyt ja arvataan vasta sitten.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Trump ajaisi ehdotuksillaaan liittovaltion talouden umpikujaan, joten
puheet ovat puheita ja käytäntö sitten toista, jos Trump valitaan.

P.s. Tänään Trump ilmoitti tunnustavan kokonaan Jerusalemin Israelin kaupungiksi, joten muutoksia tulisi ulkoolitiikkaan.
http://www.reuters.com/article/us-usa-election-tru...

Jukka Laine

Yhdysvaltojen on vaikea jatkaa nykyistä Obaman linjaa ilman suurempaa liittolaisten tukea (osallistumista kustannuksiin), jossa Israel on syrjäytetty ja lähi-itä kaaoksessa, sekä Kiinan ja Venäjän eristämistä, joka maksaa vastatoimina Yhdysvalloille.

Amerikkalaiset odottavat seuraavalta presidentiltä ennen kaikkea maan sisäisten asioiden hoitamista. Muutoin on vaarana sisäisten rotukiistojen kärjistyminen ja kriisiytyminen.

Ulkomaailma odottaa varmasti Yhdysvalloilta vähemmän sekaantumista muiden sisäisiin asioihin ja omien veroparatiisiensa suitsimista. Clinton ei varmasti näihin tuo uudistuksia, Trump taas voi tehdä mitä vain.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Väittely näkyy Ylen sivuilta klo 04.00 alkaen:

http://yle.fi/uutiset/3-9192212

--

Aamulla ollaan kaikki viisaampia..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Monet USA-mediat päivittävät kokoajan Clinton vs Trump keskustelun kulkua

http://edition.cnn.com/2016/09/26/politics/live-up...

http://www.nbcnews.com/storyline/2016-presidential...

http://www.nytimes.com/

* * * * *

Who won the presidential debate tonight? Trump vs. Clinton debate results 2016

-->klo 05,30 jälkeen alkaa olla monessa mediassa tuloksia, en niitä erikseen täällä linkitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Moni varmaan odotti enemmän minun lailla tv-väittelystä

Yleine arvoi on, että H Clinton selvisi D Trumpia paremmin, mutta vastakkaisiakin näkemyksiä on.

Ehdokkaiden kannatusnumeroita varmaan julkaistaan nyt solkenaan tänään ja huomenna .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yleinen arvio jokaiselta mediataholta vaikuttaa olevan sellainen, että Clinton selvisi jossain määrin paremmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Clinton ehkä voitti väittelyn, mutta presidentti valitaan marraskuun vaaleissa. Edes Ameriikassa gallupit eivät äänestä! Okei; George Gallupin sukulaisilla on tietysti kansalaisoikeudet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuleekohan niitä Wikileaks paljastuksia esim. H Clintonin sähköposteista ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki vaikuttaa kaikkeen - ja globaalisti:

"Hongkongissa pörssikurssit piristyivät, kun sijoittajat rohkaistuivat demokraattien Hillary Clintonin selviydyttyä väittelystä tyylikkäästi."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016092722377667_...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Monen ennustaman ja toivoman presidentti Barack Obaman oli määrä pelastaa Yhdysvallat ja maailma Nobelin rauhanpalkinnon velvoittamana, tai jopa sitä ennenkin.

Nyt voi jo kysyä: "Miten maa makaa ja mitä Yhdysvalloissa ja maailmassa on vuosina 2008-2016, Obaman hallinnon aikana, tapahtunut - todellisuudessa".

Olen sitä mieltä, että "The proof of the pudding is in the eating". Sitä voi jo arvioida olematta ennustajaeukko.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Oli määrä pelastaa" ... siis kuka määräsi ja pelastaa miltä? Mikäs katastrofi nyt Obaman kaudella Yhdysvalloissa on ollut?

Mitä puolestaan maailmaan tulee, niin toki Venäjää on päästetty vähän liikaa levittelemään reviirejään, mutta ei Yhdysvallat toimeton ole kuitenkaan ollut. Hävittäjät ovat lennelleet joka Suomen yllä harjoituksissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuikka (48).
Muistatko vielä sen "lähes messiaanisen" innon, kun Obama valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi? Se näkyi Yhdysvalloissa, Suomessa, Nobel-komiteassa ja julkisessa keskustelussa. Häneltä toisin sanoen odotettiin paljon - ei häntä määrätty.
Ja nyt toki toivotaan, että hänen hallintonsa olisi toiminut niin, että sen aikaansaannokset olisivat, kun hyvä rokotus, pelastaneet Yhdysvallat Trumpilta.

Obaman hallinnon kriittisiä tarkastelijoita ei juuri laatumediassamme ole lainailtu. Siksi voi joistakin tuntua oudolta, että sellaisiakin esiintyy amerikkalaisten parissa. Myös tuoreempien siirtolaisten joukossa.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Viittaan tässä artikkeliini maaliskuulta (löytyy puheenvuoro-blogista) ensimmäisen Supertiistain jälkeen, jossa analysoin Hillary Clintonin voittavan demokraattien esivaalit ja lopulta myös marraskuun presidentinvaalit oli vastassa kuka tahansa republikaani. Perusteluina ennen kaikkea vähemmistöjen kasvanut painoarvo presidentinvaaleissa ja heistä johtuvat demografiset muutokset vaa'ankieliosavaltioissa.

Eli olen laittanut jo maaliskuussa oman asiantuntemukseni historiantutkijana peliin tässä kysymyksessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni historian valossa Ohion osavaltio on aina kertonut tulevan presidentin nimen oikein.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Neljä vuotta stten käytiin 1. tv-väittely viikkoa myöhemmin

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119341-bara...

Tuohon kokosin kannatusmittausten tuloksia sillä hetkellä. Istuva presidentti Obama johti kaikissa mittauksissa Mitt Romneyta vastaan.

Mitt Romney arvosteli sanojaan säästelemättä D Trumpin ehdokkuutta.
http://www.politico.com/story/2016/05/mitt-romney-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset