SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pessimisti ei pety, talouskasvu ja hallituksen talousarvioesitys 2017

Olen tuohon koonnut  viime vuosina  2012-2017  valtion talousarviokirjassa hallituksen ennakoima BKT:n talouskasvu ja sitten toteutuma. Kaikkina vuosina BKT:n toteutuma on jäänyt hallituksen talousarviokirjassa ennakoimasta kasvusta.

Budjetti  Ennuste*   Tot  (%)**                

2012          +1,8        -1,4

2013          +1,0        -0,8

2014          +1,2        -0,7

2015          +1,2        +0,5

2016          +1,3        +1,1

2017           +0,9          ?

Mutta onko ensi vuosi 2017 käänteen tekevä, kun talouskasvuksi ennakoidaan ennustelaitoksia (Ennusteet ) alhaisempi kasvu (Nordea pankki poikkeus).

Aktia 1,00

Danske Bank 1,00

Etla 1,20

Nordea 0,80

Palkansaajien Tutkimuslaitos (PT) 1,30

Pellervon Taloustutkimus (PTT) 1,40

Suomen Pankki 1,10

Suomen talouden kehitystä arvioivat myös monet ulkomaiset tahot (IMFOECD,  luottoluokituslaitokset).

* * * * *

Pessimisti ei pety, pääministeri Sipilää lainatakseni.

Mutta velka kasvaa valtiolla  kokoajan ja työllisyysastetavoite (72 %) alkaa olla tavoittamattomissa . Nyt puhutaankin jo kaksien vaalien yli menevästä tavoitteesta  2025.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mikäli kansainväliseltä rintamalta (esim Kiina ja USA) ei tule shokkihoitoa; tilanne on pitkästä aikaa ja laajalla rintamalla positiivinen. Kuukausi sitten yrittäjien julkistama barometri näyttää selvästi paranevaa kaikilla toimialoilla. Olin viikko runsas viikko sitten Tampereen alihankintamessuilla omalla osastolla ja fiilikset olivat toimittajaverkostoissa poikkeuksellisen hyvät. Painetta kehityshankkeisiin ja investointeihin on syntynyt. Poliittinen ilmapiiri on yrittäjän näkökulmasta varsin luotettava (mm. verotus ja omistajavaihdokset). Venäjän kriisistä ollaan selviämässä. Uusia markkinoita on ollut "pakko" avata. Saksa ja Ruotsi vetää vientikelkkaa. Ulkomaisia investointeja tehdään ja uusia on viritteillä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toivottavasti tässä paikallisessa sopimisessa tehdään aito läpimurto, joka lisäisi osaltaan etenkin pkt-sektorin luottamusta tulevaisuuteen.
Kolmikannassa ei osapuolet voi olla tasavertaisia, että maan hallitus olisi
samassa asemassa kuin työmarkkinajärjestöt. Siinä on pm Sipilän ote lipsahtunut väärin.

Kansallistalkoot tarvitaan etenkin 18-24 vuotiaitten ilman työtä ja koutuspaikkaa olevien syrjäytymisen ehkäisemisessä.On se kumma, että tässä oppisopimuskoulutuksessa homma takkuaa .

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Työvoiman välityksessäkin on hyviä merkkejä. Ollaan viemässä lähemmäksi yrittäjää ja mahdollisesti kolmannen sektorin organisaatiot (kuten yrittäjäjärjestöt) voivat osallistua käytännön tasolla välitykseen. Oppisopimuskoulutuksen organisointi olisi helppoa ja yrittäjät ovat ilmottautuneet takuumieheksi (+ 20 000 työpaikkaa) jo 5 vuotta sitten. Mutta kun ei. Tuollaisista asioistahan se epäluottamus on syntynyt politiikan tekijöihin. Ehkä kuunnellaan mutta ei toimita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Suomen yrittäjien entinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus: ”Poliitikot menevät työmarkkinajärjestöjen selän taakse piiloon, eivätkä kanna heille kuuluvaa vastuutaan”

http://www.hs.fi/kotimaa/a1475893482880?

-----

Raimo Sailas: Nykypoliitikot pelkäävät äänestäjiä ja mediaa

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/raimo-sailas-nyk...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

- Oppisopimuskoulutuksen organisointi olisi helppoa ja yrittäjät...

Oppisopimus ei innosta nuoria eikä kyllä yrittäjiäkään, koska se on jäykkä ja nykyaikaan aivan liian pitkäkestoinen. Kolme vuotta on pitkä aika nykynuoren sitoutua. Moduloitu oppisopimus poimisi paremmin myös koulupudokkaiden poiminnassa.

Sitä ei vain kokoomuksen kukkahattutädit halunneet hyväksyä, koska olisi oma palli lähtenyt opetusministeriössä alta, kun oppisopimus olisi siirtynyt vain yhteen ministeriöön. Nythän sitä hallitsevat kahdet päättäjät. Ei oikein sovi siihen pyrkimykseen, että yhdeltä luukulta saisi kaiken tarvittavan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

AY-liikkeeelle taas työsopimus (tes-palkka) vs työnantajan ja työntekijän välinen koulutussopimus on ollut barrikaadi asian etenemiselle. Liika asian hallinnollinen byrokratia on totta.

P.s. Parhaillaan odotetaan tv-kameroiden eteen Clinton vs Trump

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisko hallituksen hankittava välillä positiivista ajatteluakin
https://twitter.com/alexstubb/status/7850135176865...

----
Kansanedustaja Alexander Stubb iloitsee Twitter-tilillään suorituksestaan vaativassa ja kovatasoisessa Ironmanin MM-kilpailussa.

Kisa koostui 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonista.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Käytännössä aivan sama näillä alijäämälukemilla onko kasvu 0,9%, 0,7% vai 1,1%. Pitäisi lyödä tiskiin useampi +2% vuosi että alkaisi tuntumaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Työllisyysasteen parenemista puhumattakaan.Tarvitaisiin reilut 2 %:n vuotuinen BKT:n kasvu tästä eteenpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset