SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Timo Soinin puolue yritti välikysymyksellä vaarantaa Turun telakan jatkon

 

Aamun uutinen:

Meyer Turku -telakka on solminut aiesopimuksen kahdesta suuresta risteilijästä, jotka se rakentaa Royal Caribbean -varustamolle. Viimeksi syyskuussa Meyer Turku kertoi saaneensa kahden ristelijän suurtilauksen Carnival Corporationilta.

Meyer Turun tilauskirja ulottuu nyt vuoteen 2024. Uudet tilaukset nostavat telakan tuotannon reilusti yli vuosien 2007–2009 huipun, yhtiö kertoo.

* * * * *

Vuonna 2013  Timo Soini ja hänen puolueensa välikysymyksellä  vaatii silloiselle Turun STX-telakalle 50 milj. euron pääomalainaa. Silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toimi silloin ryhdikkäästi, jollaista toivoisi muuten enemmän kaikkien ministereiden toiminnalta. Ministeri Vapaavuori totesi mm. HS:n haastattelussa, ettei 50 milj. euron pääomalaina olisi pelastanut Turun STX –telakkaa saatikka varmistanut  laivatilauksia. Rahat olisivat menneet täysin korealaisomistuksessa olleen emoyhtiön muiden talousvaikeuksien paikkaamiseen. Sitä paitsi pääomalaina olisi ollut lain vastainen toimi. Mihin olisikaan Turun telakan kohtalo ajautunut, jos olisi toimittu Timo Soinin  ja hänen puolueensa vaatimusten mukaan,

* * * * *

Vaarantaako kielteinen julkisuus STX:n Turun telakan .Tuossa blogissani kirjoitin: Lopuksi. Timo Soinille ja hänen  porukalle sanoisin, että olette vaarantaneet RTX:n muita rahoitusneuvotteluja jo  tarpeeksi.

Opposition ei tarvitse kantaa vastuuta STX -asiassa

Suomen valtio ja Meyer Werft ostavat STX:n Turun telakan

------

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehdotin silloin kun Valtiolta vaadittiin rahoittamaan Turun telakan toimintaa, että Metalliliitto olisi lunastanut telakan. Siihen olisi mennyt vain murto-osa lakkorahaston pääomasta. Kauppa olisi ollut loistava, saksalaiset ovat sen nyt todistaneet.

Muutamassa vuodessa Metalliliiton investointi olisi maksanut itsensä takaisin. Liitto olisi voinut käytännössä näyttää mallia suomalaiselle kapitalistille, kuinka yhtiötä pitää johtaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Professori Matti Viren arvioi AY-liikkeen keränneen verotonta rahaa yhteensä jopa 40 miljardia euroa vuoden 1974 jälkeen.

-------
Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus tukee myös verotonta osinkotuloa ay-liikkelle (mm. VVO-case).

-----
Enpä usko, että Metalliliitto omistajana olisi herättynyt ulkomaisten asiakkaiden luottamusta, kuten tämä saksalainen Turun telakan nykyinen omistaja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tarkoitatko että toimitusvarmuus ajallaan ei työtaisteluiden vuoksi olisi ollut uskottava?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itselläni on muutama pitkään telakalla työskennellyt tuttava ja kaikilta tuli sama viesti, STX-Pernon tuotantovälineet olivat loppuunajetut, mitään ei haluttu uusia. Varmasti tämä tieto tuli myös Vapaavuorelle ja hän ja hallitus tekivät oikean ratkaisun. Toim.joht Jan Mayer totesikin eräässä TS:n haastattelussa, että telakka rakennetaan periaattessa kokonaan uusiksi. Eniten harmitti, että kokenut ja arvostettu telakkamies M.Saarikankas vedettiin tähän soppaan mukaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joo, M Saarikangas ei ollut tietenkään tietoinen kaikista liikesalaisuuden piiriin kuuluvista asioista .

http://yle.fi/uutiset/3-6430408

Onhan tuo otsikko tuossa uutisessa näin jälkeenpäin muisteltuna aika paha.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saarikankasta arvostettiin telakan kaikilla tasoilla ns, "siivoojasta korkeimpaan johtoon" mikä ei ole kovin yleistä suurissa konserneissa, siksi tuosta uutisesta näin jälkikäteen on jäänyt ikävä maku. No, ei telakka-
eikä metalliduunarien kskuudessa tuo episodi kovin paljon Saarikankaan sädekehää himmennä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sieltä löytyy historiasta aika paljon kaikenlaista ihan jokaisesta puolueesta.

Tulevaisuutta ei kukaan tiedä ja on esimerkkejä monesta perseelleenkin menneestä suunnitelmasta, on Talvivaaraa ja kuuluisaa lausahdusta Hei, me tienataan tällä!

Ei kannata kuitenkaan koskaan olla jälkiviisaas, kun virheetöntä puoluetta ja poliitikkoa ei taida olla olemassakaan. :)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jälkiviisas, eihän Vapaaavuoren toiminnan kiittäminen ole ainakaan
kielteistä jälkiviisautta.

-------
P.s. Talvivaaran kaivoksen peruskiven muurauksessa paikalla oli kolme kepu -ministeriä (Vanhanen, Pekkarinen ja Lehtomäki), muttei hallituskumpanipuolueesta kukaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos joku asia, jota nyt pidän jatkuvasti esillä, on tämä
Sipilän hallituksen tyhjän päällä oleva laskelma.
http://img.yle.fi/uutiset/hallitusneuvottelut/arti...

ja toinen on varautuminen korkomenojen miljadiluokan kasvuun koko kansantaloudessa
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221714-talo...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hyvä näin. Tuota 50 miljoonan lainaa tai vakuuksia vastaavalle summalle oli kyllä vaatimassa useampikin taho eli erotuomarin vihellys hiukan onnahtaa. Mutta yhtä kaikki......

Ranskan valtio teki vain kovemman tarjouksen tilauksen pääomittamisesta. En tiedä, vaikea sanoa olisiko tilausta edes tullut vaikka 50:n pikavippiin olisi takaukset annettu.

Hieno homma, että työt jatkuvat telakalla vaikka yhden laivan tilaus menikin ohi suun. Toki sielläkin olivat Suomalaiset alihankkijat vahvasti kuviossa mukana, jotta toimitus saatiin kunnialla läpi.

Maamme järkyttävistä työvoimakustannuksista huolimatta tilauskanta on hieno ja seuraavat haasteet lienevät miten Juutinrauman siltaan saataisiin nostoläppä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kansan Uutiset on laatinut sen ajan tapahtumista selkeänoloisen artikkelin.

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3613609-nyky...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Asia ei ole ihan noin mitä Kansan uutiset kirjoittaa. Itse nuoruudessa Wärtsilälaisena seurasin tiivisti STX:n tilannetta mm. usein julkisuudessa esityneen pääluottamusmies Jari Aallon (vas) lausuntojen kautta. Aaalto ja telakan muut vaemmistolaiset olisivat halunneet STX:n valtion tuella jatkaan. Käsienpesua KU:a sanoisin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo, niittipoikana vai mitä Arto. Sinänsä hassua että SJP sai aikaan blogin, josta täytyy olla samaa mieltä, tietysti tuo PerusSuomalaisten osuus ei ihan osunut. Silti juttu meni paremmin kuin hyvin. Eli seuraavaksi kohdennetaan siihen siltaan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset