SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomi joutuu antamaan suuresta budjettialijäämästä selvityksen EU-komissiolle

EU:n komissio pyysi tänään  (Komission kirje)  lisätietoja Suomen alustavasta talousarviosuunnitelmasta vuodelle 2017 ja suuresta alijäämästä.

Kuluvana vuonna valtion nettolainanotto kasvaa n. 6 mrd:n euron  tasolle.  Nettolainanotto kasvaa varsinaisesta talousarvioestyksestä lisää n. 0,5 mrd euroa monilla lisätalousarvioilla. Vuoden 2017 talousarvioesityksessä esitetään nettolainanotoksi n. 5,5 mrd euroa. Jos kehitys on samanlainen kuin monena vuonna aiemmin, nettolainanotto kasvaa ensi vuoden aikana esitetystä.  Pääministeri Sipilän hallitus on antanut kaksi talousarvioestystä ja lainanotto on jo yhteensä n. 12 mrd euroa. Tällä menolla pääministeri Sipilän hallitus kasvattaa valtiovelkaa lisää 23-25 mrd euroa.

valtionvelka ja bkt
Lähde: Valtiokonttori Valtion velanhallinta

Kirjoitin täällä blogin toissapäivänä, ettei  Suomen velkaantumisen taitekohtaa ei vielä näy. Tuosta Valtiokonttorin kaaviosta näkyy velan kasvun jyrkkä nousukäyrä vuoden 2008 jälkeen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo piti  tänään  Ylen haastattelussa  vakavana, että Euroopan komissio vaatii selvitystä siitä miten Suomi hillitsee liiallista julkisen talouden alijäämää. 

Suomen velan määrä suhteessa bkt:hen  ylittää EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen 60 %:n  rajan, sillä velkaa on ensi vuoden budjetin perusteella 67 % bkt:sta. Tällä menolla pääministeri Sipilän hallitus ylittää 70 %:n rajan vaalikauden lopussa.

Suomi on  kireimmän verotuksen  ja  suurten julkisten menojen  maa, muttei se  huoleta eduskunnan vihervasemmistoa hyökkäämästä  kaikkia hallituksen menojen leikkauksia vastaan. Kun tähän lisätään, että Suomi on kansainvälisessä vertailussa viimeisten joukossa jäykkien työmarkkinoiden maana, olemme itse tekemässämme loukussa. Tuo kolmen tripla on purettava: a) kokonaisverouudistus b) julkisten menojen karsinta ainakin 15 % ja c) työmarkkinoiden jäykkyys purettava ja eduskunnalle palautettava  takaisin työmarkkinoille luisunut valta.

Pääministeri Juha Sipilän tämän vaalikauden  hallitusohjelmaan  (sivu 14) on kirjattu 72 %:n työllisyystavoite. Tähänasti tehdyillä päätöksillä tuota tavoitetta ei saavuteta.  Pääministeri Sipilä on myös itse todennut, että  velaksi elämisen lopettaminen edellyttää 2 %:n  kasvua. Tuollaista talouskasvua ei mikään ennustelaitos katso Suomen saavuttavan lähivuosina.

Minusta esim. sote- ja maakuntauudistus yhtäaikaa härkäpäisesti vietynä aiheuttaa lisää epävarmuutta koko julkistalouteen ja koko julkishallinnon toimintaan.  Hallitusohjelman kaavailluista tämän kaavion  3 mrd:n säästöistä ei ole mitään varmuutta. Kuntapäättäjät eivät Ylen kyselyssä odota sote -uudistuksen tuovan parannuksia.

Hallitus tulee vastauksessaan em. komission kirjeeseen käyttämään yhtenä argumenttinä tulevia säästöjä. Mutta tilanne on kuin se paljon puhuttu savolainen projekti, joka on toteutusta vaille valmis. Vielä varmaan kerran pari voi vedota tuleviin "paperilla oleviin " rakenneuudistuksiin, mutta ei sen jälkeen.

 

Eduskunnan hyväksymät talousarviot 

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017

  •  

  •   

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Itsessään kannattamattoman tuulibisneksen pyörittämisestä julkisella rahalla ei hyvä seuraa. Lapsikin sen ymmärtää, vaikka ei poliitikot omia virheitään voi koskaan myöntää.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kyllä tässä vielä 10 vuotta potkitaan purkkia eteenpäin, nou hätä.

Muutenkin hupiukkojen puheita että julkisyhteisöjen velkaantuminen katkeasi kun suuret ikäluokat alkavat lähestyä hoivaikää enenevissä määrin.

Olen monesti sanonut, että hölmöjen hommaa yrittää nykyistä budjettia tasapainottaa. Katse pitäisi olla 10 vuoden päässä olevan budjetin tasapainotuksessa jossa menot ovat takuuvarmasti paljon, paljon suuremmat kuin tänä päivänä niin valtiolla kuin kunnilla.

Ja tämä tasapainotus pitäisi tehdä nykytuloilla. Oletukseksi että valtion tulot eivät juurikaan kasva mutta menot tulevat kasvamaan - ja paljon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei tunnu hallituksen säästötalkoot etenevän ei. Kunhan nyt valtion virastoista leikkattais pikaisesti liiat läskit pois ja laitettais pieniin kuntiin yhdistymisvauhtia. Vaan ei sovi kepulle tämä, sen huomaa jo tuloksista. Ainoa "kustannussäästö" mitä puuhataan on ylimääräinen ja iso virkamieshimmeli vielä lisäkerroksena. Ei sillä touhullakaan hallinnon kulut tule pienenemään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pahoin pelkään, että maakuntauudistuksella sementoidaan ylisuuri kuntahallinto (> 300 kuntaa), kun Suomi pärjäisi n. 100:lla kunnalla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kun meidän omat talousgurumme eivät osaa esittää taloudenhoitoa riittävän vakuuttavasti, niin pitäisikö pyytää konsulttiapua Kreikasta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomessa menojen karsinta on ollut -vielä- suhteessa varsin pientä verrattuna esim. Kreikan ja Espanjan tekemiin toimiin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kyllähän tässä niin käy, että neljä vuotta tehokasta peliaikaa hukataan jälleen. Suomen tehottomasta putkesta on tulossa ennätyspitkä.

Maamme on hyvää vauhtia kriisiytymässä, mutta isot muutokset jätetään tekemättä, koska lainaraha on edelleen niin halpaa.

Jännittävää odotella hallituksen loppusekoomusta ennen seuraavia vaaleja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eli kolmas vaalikausi tuhritaan (2007-2011, 2011-2015 ja 2015-2019) ja tänä aikana ovat hallituksessa olleet kaikki eduskunnan puolueet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ministeri Orpo esittelee Suomen vastauksen MTV:n blogissaan
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/eu-vaa...

Lainaus Orpon blogista:

"Vastasin komission kyselyyn tänään. Avasin vastauksessa hallituksen jo päättämiä ja valmistelussa olevia uudistuksia. Tärkein osa vastausta on se, että hallituksen puolivälitarkastelussa olemme valmiita tarvittaviin uusiin päätöksiin. Valtiovarainministerinä tulen pitämään kiinni Suomen julkisen talouden kestävyydestä. Säästöohjelmasta pidetään tiukasti kiinni. Sipilän hallitus on luvannut laittaa Suomen asiat kuntoon. Tuo lupaus on pidettävä."

Niin, päätösten toteutus vain on vielä edessä.

Luotan kyllä siihen että puolivälitarkastuksessa joudutaan hallitusohjelmaa rukkaamaan ja toivottavasti Orpon vaatimuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset