SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kyllä kansa tietää, vai tietääkö kansanäänestyksissä ?

Italia järjestää 04.12.2016  kansanäänestyksen (Italian constitutional referendum), joka  koskee maan perustuslakia  koskevaa hallituksen esitystä. 

Pääministeri Matteo Renzi on ilmoittanut eroavansa, jos  hallitus kärsii tappion. 

*****

Italian kansanäänestys muistuttaa Britannian EU-kansanäänestystä. Kyllä kansa tietää, vai tietääkö kansanäänestyksissä, mistä äänestää. Ainakin Britannian kansanäänestyksessä "pari maan eroa EU:sta ajanutta pääjehua" (Nigel Farage ja Boris Johnson)  pystyivät  puhumaan muunneltua totuutta EU:n merkityksestä Britannialle (Brexit Britain).

*****

Jos Italia ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin jo ennen vuotta 2018 (Italian general election), on mahdollista yltiöpopulistisen Viiden tähden liikkeen nousta maan suurimmaksi puolueeksi  ja muodostaa kenties Italian seuraava  hallitus.  Vaalit eivät kuitenkin Italiassa lopu, vaan Viiden tähden liike on  luvannut järjestää kansanäänestyksen eurosta. Mutta tietääkö Italian kansa 04.12.2016, mistä se itseasiassa äänestää.

*****

Suomessakin euron vastustajille kelpaa mistään välittämättä, mikä tahansa keino ja väylä euroalueen kaatumiseen. Nämä tahot eivät piittaa siitä, että maailma muuttuu ja on muuttunut jo jokatapauksessa kansalliset rajat ylittäväksi kansalaisten toiminnaksi lähes kaikissa ihmisten arkipäivään liittyvissä asioissa. Sitä kehitystä ei pysäytä eurosta eroaminen tai koko euroalueen  kaatuminen. Kaikilla omilla  valuutoilla ei ole jatkossa tulevaisuutta -ei Suomen markallakaan. Mutta voittajia hajoita ja hallitse tilanteessa ei ole monikaan eristäytymään pyrkivä maa. 

*****

Italy constitutional referendum 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko tämä riittävän selkeä selostus kansanäänestyksen tarkoituksesta ?
http://www.thelocal.it/20161114/everything-you-nee...

---------
Pääministeri Matteo Renzi on ajamassa David Cameronin tavoin itse tekemäänsä ansaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Brittipuolue UKIP väärinkäytti satoja tuhansia euroja EU-rahaa Brexitin ajamiseen

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brex...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Britannian parlamentilla on vielä edessä päätös EU:n erohakemuksen jättämisestä.

--------
Pertti Salolainen: Eikö parlamentarismin kotimaassa parlamentti päätä Brexitistä?
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/salolainen%...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU-komission varapj Jyrki Katainen katsoo, että EU:n integraatio lisääntyy mm. digitalisaation ja energia- sekä puolustusyhteistyön tiivistymisen johdosta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Määritelmän mukaan demokratiassa kansa tietää. Kuka/mikä muu taho tietäisi paremmin? Kansa kuitenkin lopulta viulut maksaa.

On eri asia, että kansa voi olla tyhmää, ja äänestää usein vastoin omaa taloudellista tai turvallisuusetuaan. Lisäriesana demokratiassa on populismin mahdollisuus: kansaa höynäytetään äänestämään itselleen vahingollista puoluetta/edustajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset