SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

John Major ja Tony Blair puhuvat Britannian uudesta kansanäänestyksestä

 

Viime viikolla uutisoitiin Britannian lehdissä kahden entisetn pääministerin John Majorin  ja Tony Blairin puhuvan mahdollisuudesta järjestää uusi EU-kansanäänestys.

Majorin mukaan maan parlamentin – ei hallituksen – tulisi tehdä lopullinen päätös maan eroamisesta unionista.

Blairin mukaan eroprosessi voidaan pysäyttää, kun britit näkevät, mitä ero tarkoittaa. 

Jokatapauksessa eroprosessi on monimutkaistunut ja asiassa on syntymässä perustuslaillinen kriisi (Britannian EU-ero käy yhä monimutkaisemmaksi).

 

*****

Kirjoitin täällä viime viikolla blogin, että eduskunnan perustuslkivaliokunta tyrmäsi Paavo Väyrysen kansalaisaloitteen. Minut on blogini perusteella  tulkittu kansanäänestyksen vastustajaksi . Näillä eurovastustajilla on vain jäänyt lukematta aikaisempi blogini, jossa perustelin Väyrysen kansalaisaloitteen olevan perustuslain vastainen .  Merkittävimpiä aloiteoikeuden ulkopuolelle jääviä asiaryhmiä ovat kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja niiden irtisanomisen hyväksyminen sekä valtion talousarvioasiat. Tämä käy jo  ilmi hallituksen esityksen perusteluista (HE 46/2011). Tämä hallituksen esityksen peruste on ollut myös perustuslakivaliokunnan ohjenuorana.

*****

Eurovastustajille käy kaikki keinot ja tulkinnat, kunhan vain euroalue kaatuisi. Mutta euroalueen kaatumisen seurauksista nämä tahot eivät puhu saatikka pystyisivät kantamaan vastuuta. Nyt nämä populistit toivovat Italian  (Italian constitutional referendum) ensi sunnuntain kansanäänestyksessä hallituksen esityksen perustuslain muuttamisesta kaatuvan.

Italian kansanäänestys muistuttaa Britannian EU-kansanäänestystä. Kyllä kansa tietää, vai tietääkö kansanäänestyksissä, mistä äänestää. Ainakin Britannian kansanäänestyksessä "pari maan eroa EU:sta ajanutta pääjehua" (Nigel Farage ja Boris Johnson)  pystyivät  puhumaan muunneltua totuutta EU:n merkityksestä Britannialle (Brexit Britain).

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi viime viikolla, että Europassa ja USA:ssa on ollut käynnissä populismin MM-kilpailut .

****

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Ei mitään uutta EU-auringon alla!
Jos oikein muistan, mm. ihan naapurissa Britannian Irlannissa äänestettiin 2008 ja uudelleen 2009 Lissabonin sopimuksesta, kun ensimmäisellä kertaa alamaiset äänestivät väärin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kysyin täällä aiemmin blogissa otsikolla "Kyllä kansa tietää, vai tietääkö kansanäänestyksisä" ?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ikävä sanoa, mutta kansan tietämys on maksimissaan antaessaan äänensä, toivottavasti, edes oikealle edustajalle edustamaan omaa kantaansa politiikassa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kova on vääntö, kun tarvitaan kaksi luuseria kehiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset