SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset

Eduskunnassa on alkanut vuoden 2017 talousarvion käsittely valtiovarainvaliokunnan mietinnön  (VaVM 35/2016 vp) pohjalta.

Minusta nykyinen oppositio voisi muistella , mitä on aiemmin tapahtunut edellisen hallituksen tekemien säästöpäätösten osalta, kun seuraava hallitus on vaalien aloittanut. Vastaus: seuraava hallitus on pitänyt voimassa edelisen hallituksen säästöpäätökset.

Tässä pari hyvää esimerkiä. Paavo Lipposen hallitus vuonna 1995 piti voimassa edellisen Esko Ahon hallituksen tekemät säästöpäätökset ja teki toisen mokoman vielä lisää (ks. hallitusohjelma 1995-1999 - ks. luku 4).

Juha Sipilän hallitus piti niin ikään voimassa Jyrki Kataisen-Alexander Stubbin hallitusten tekemät säästöpäätökset ja päätti tehdä vielä lisää 4 mrd (ks. hallitusohjelma 2015-2019 -ks.  s. 10).

*****

Poliittinen muisti on -kuten sanotaan - lyhyt. Mutta kuinka suurta ääntä lukuisine välikysymyksineen tehtailivat keskusta ja PS edellisellä vaalikaudella valtion budjetin säästöistä. Nyt hallituksessa samat puolueet ovat tekemässä lisää säästöpäätöksiä.

Sama oli tilanne vaalikaudella 1991-95, jolloin demarit olivat oppositiossa, Mutta vaalien jälkeen tehtiin vielä lisää säästöpäätöksiä, joita oli edellisellä vaalikaudella arvosteltu lukuisin välikysymyksin oppostiosta.

****

Halusin vain palauttaa mieliin nuo esimerkit, kun kuuntelin eduskunnassa käytävää budjettikeskustelua valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön pohjalta. Vihervasemmisto käytti eniten  aikaa sen polemisointiin, mitä valtiovarainministeri Petteri Orpo  ja pääministeri Juha Sipilä ovat todenneet ensi huhtikuun kehysriihessä tarvittavista toimenpiteistä.

****

Suomen  velkaantumisaste  ylittää ilmeisesti 70 %:n rajan vuonna 2018, mutta se ei vihervasemmistoa hetkauta. Kaikkein lyhytnäköisin on demarien hokema, että he ottavat muka vähemmän velkaa kuin hallitus. Seuraava hallitus joutuu pitämään voimassa  nykyisen hallituksen tekemät säästöpäätökset ja tekemään ehkä niitä vielä lisää. 

 

****

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on kärjessä

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Tottahan se on, että nopeasti talouden tilaan vaikuttavia päätöksiä isoissa asioissa julkisella puolella tehdään harvoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset