SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Britannian brexit, milloinka se tulikaan ?

Skotlannin pääministeri  Nicola Sturgeon ei tee Britanninan EU-erosta helppoa. Hän ilmoitti   eilen , että Skotlanti valmistelee uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä. 

Pääministeri Nicola Sturgeon mukaan Skotlanti haluaa pysyä EU:n jäsenenä.

Olenko minä tässä asiassa kerrankin samaa mieltä itsensä Paavo Väyrysen  blogissa kirjoittaman näkemyksen kanssa, ettei  ole varmaa toteutuuko Britannian EU-ero.

*****

All you need to know about the UK leaving the EU ?

EU member countries

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Entäs Italian euroero?

Italia ei näytä taloudellisesti pärjäävän ilman heikentyvää liiraa.

Kaikki jotka ovat riittävän iäkkäitä muistaakseen vielä aikaa ennen euroa, muistavat myös liiran vaihtokurssin. Liiroja sai saksan markalla älyttömiä määriä, vielä enemmän kuin ruplia pieissä kaupoissa epävirallisella kurssilla.

Jos Italiassa eurot vaihdettaisiin liiroiksi, tilanne olisi kohta sama kuin ennenvanhaan ja liira heikkenisi, ei vain tilapäisesti, vaan jatkuvasti.

Mitä hyötyä siitä olisi Italian taloudelle pitemmän päälle?
Naapurimaiden taloutta liiran heikkeneminen toki haittaisi.

Eurooppa ei mielestäni ansaitse sitä että Euroopassa on heikkoja ja vahvoja valuuttoja. Nykysysteemi on ilmanmuuta parempi.

Italiankin pitäisi vain yrittää korjata talouttaan rakennemuutoksilla, eikä haaveilla heikkenevästä valuutasta. Heikkenevä valuutta ei loppujenlopuksi kuitenkaan ole mikään sellainen taikatemppu jolla talous tulisi kuntoon, rakenteellisia muutoksia tarvitaan silti, nekin on vain hankalampia toteuttaa heikkenevän valuutan oloissa.

===========

Mitä englantiin ja Skotlantiin tulee, niillähän ei ole heikkenevän valuutan ongelmaa, niillä on vain kansallismielisyysongelmia. Englantilaiset haluaa olla itsenäisiä EU:sta ja Skotlantilaiset haluaa olla itsenäinen Englannista.

Englantilaiset ei tosin halua skotlantilaisten riippumattomuutta.

Siinä se kansallismielisyyden ongelma onkin. Itsenäisyyttä halutaan itselle, muilta se itsenäisyys halutaankin sitten riistää pois. Siitä tuleekin useimmiten vain sotkua, riitaa ja konflikteja,

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kovin tukalaksi tilanne on mennyt. Pohjoisesta painetta lyö Skotlanti ja Lontoon alueella merkittävä joukko monikansallisia yrityksiä finanssiala kärkenä. Maailmalla velloo isoja poliittisia kriisinpoikasia, joista mielestäni kauppapolitiikan osastolla USA:n ja Kiinan suhde keskeisenä. Kanadan ja EU:n vapaakauppasopimus tapahtui "kreivin" aikaan, vaikka sitäkin neuvoteltiin 7 vuotta. Kiina tulee todennäköisesti tiivistämään yhteistyötään EU:n suuntaan. Jos kauppa USA:n kanssa alkaa piiputtaa, EU:n rooli riittävän isona kauppakumppanina korostuu entisestään. Elämme suuressa epätietoisuuden tilassa. Onneksi EU:n sisämarkkinat toimivat varsin hyvin ja Suomi on päässyt viime vuosia paremmin kasvuun käsiksi. Joululaulua mukaellen "Vasta Brexit reessä silmät aukeaa, kylmä kyyti eessä, Mayta odottaa. Johnson virsta vielä tepsuttele pois, tällä tuhon tiellä ei enää olla vois. EU:n kellot helkkää, kassa surkastuu, murhetta on pelkkää, itkuun käypi suu".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Brexitistä vastaava ministeri David Davis vastaili viime perjantaina Brysselissä esitettyihin kysymyksiin enimmäkseen "I don't know" ja on mainittu sekin että vuotaneen tiedon mukaan hallitus tarvitsisi neuvotteluihin vielä 30 000 virkamiestä. Joten May voisi lauleskella vaikka tätäkin

https://www.youtube.com/watch?v=azxoVRTwlNg

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Auttaisikohan eroprosessia jos EU:n puolelta vähän tökättäisiin.

EU:ssa on kyllä sellaisiakin osavaltioita joiden lähtö EU:sta olisi toivottavampaa kuin Englannin lähtö. En nyt tarkoita Eteläisen Euroopan maita, vaan lähinnä itäisen Euroopan maita.

Minusta eurooppalaiset arvot ovat parempi kriteeri jäsenyydelle EU:n liittovaltiossa kuin taloudellinen vakaus. Itäisen Euroopan entiset Neuvostoliiton satelliittivaltiot näyttävät olevan vaikeuksissa eurooppalaisten arvojen hyväksymisen kanssa.

Toisaalta näyttää siltä että Englanti täyttää liittovaltion vaatimukset sekä talouden että arvojen osalta, joten on erittäin valitettavaa että englantilaiset ovat niin kansallismielisiä etteivät halua kuulua liittovaltioon.

Toivottavasti Skotlanti kuitenkin pääsee vanhasta emämaastaan ja sortovallastaan eroon ja liittyy EU:hun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Artikla 50 muotoiltiin kaiketi aikanaan niin että on vain brittien päätettävissä milloin eroavat, ja laadittiin muutenkin ympäripyöreästi ottamatta huomioon että joku valtio eroaisi.

Ellen väärin muista niin skottien mukana menisi sitten brittien öljynporauskin, pitäisi kaivella lisää.

Who has a right to claim North Sea oil?

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-polit...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olisi ihan hyvä jos skotit itsenäistyisivät riippumatta liittyvätkö unioniin vai eivät.

Oma villi veikkaukseni on että he liittyvät unioniin mikäli ovat nettosaajia. Skotithan ovat nuukia :)
Jokatapauksessa he ovat ihan eri porukkaa brittien kanssa.

Italian tapaus on surkea, euro oli heille menestystarina niin kauan kun sitä sinne kaadettiin. Unionissa he varmaan pysyvät niinkauan kun se pysyy pystyssä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Italian tapaus on surkea, euro oli heille menestystarina niin kauan kun sitä sinne kaadettiin. Unionissa he varmaan pysyvät niinkauan kun se pysyy pystyssä."

Niin, rahan arvohan oli heidän ongelmansa ennen euroa. Jos he eroavat eurosta, rahan arvo tulee laskemaan kuten ennen euroakin.

Kun italialaiset ovat nyt tottuneet siihen ettei rahan arvo pakosta laske kaiken aikaa, niin voipahan olla että he eivät enää halua paluuta vanhaan liira-aikaan.

Rakenteelliset muutokset sen sijaan näyttävät olevan italialaisille vieläkin vaikeampi asia kuin suomalaisille ja se on se syy miksi Italia on vaikeuksissa, kuten Suomikin.

Pitää vain toivoa että italialaiset, kuten myös suomalaiset, tottuisivat siihen että rakenteita pitää uudistaa aika-ajoin, eikä rahan arvon alentaminen ole sille edes vaihtoehto.

Rahan arvon alentaminen on taloudellisena keinona vanhan kliseisen sanonnan mukaan yhtä hyödyllistä kuin kylmän torjunta pakkasella kusemalla housunsa märkiksi. Se ei siis ole kannatettava idea.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikin näin.
Italian talous ja sen hoito on vakio kuten Kreikankin.
Siihen ei €uro tuo muutosta parempaan vaan itseasiassa pahempaan.
Tällaisten maiden €urottaminen ei ole kauhean järkevää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos tämä puhe olisi jäänyt pitämättä, ei koko Britannian brexit sotkua olisi edes syntynyt.

https://www.youtube.com/watch?v=TcR1cG_LZSQ

---
Ja sitten hän poistui näyttämöltä
http://www.bbc.com/news/uk-politics-36615028

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin siinä kävi.
Toisaalta olisko brittien ero voinut tulla eteen ennemmin tai myöhemmin?
Itse epäilen että kyllä. Tosin kristallipalloni on huonokuntoinen eikä näytä aina oikein.

Siitä huolimatta uskon että unioni olisi kaatumassa jokatapauksessa sisäisiin ristiriitoihin riippumatta brittien äänestystuloksesta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

No mutta hyvä että tuli ja kansa päätti hienosti loput. Tulos oli hyvä. Mallia Suomellekin, alamaisuudesta itsenäisyyteen vai mitä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"No mutta hyvä että tuli ja kansa päätti hienosti loput. Tulos oli hyvä. Mallia Suomellekin, alamaisuudesta itsenäisyyteen vai mitä?"

Lisääntyykö kansalaisten itsenäisyys jos Brysselin sijasta käskyt tulevat Lontoosta?

Ei pätkääkään. Valtakunnan itsenäisyydellä ei ole kansalasen itsenäisyyden kannalta merkitystä. Se palvottu ja ylistetty itsenäisyys on siis vain illuusio, päiväuni, tai uskomus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siitä huolimatta uskon että unioni olisi kaatumassa jokatapauksessa sisäisiin ristiriitoihin riippumatta brittien äänestystuloksesta."

Mikä on suureksi häpeäksi Euroopalle.

Jos Eurooppa ei osaa yhdistyä itse, niin sen tulee yhdistämään joku muu, USA, Venäjä tai Kiina.

Tällaisella pikkuvaltiden ryppäällä, mitä Eurooppa on ilman unionia, ei nimittäin ole selviämisen mahdollisuuksia.

Eurooppalaiset arvot, mitkä jokatapauksena ovat keskenään varsin samanlaiset ja varsin erilaiset kuin amerikkalaiset, venäläiset tai kiinalaiset arvot, ovat vaarassa, ellei yhtenäisyyttä Euroopassa saavuteta.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Älkääpä nyt turhaan huoliko, demokratia kyllä toteutuu eli brexit tulee. Vai haikailetteko diktatuuria, sitähän EU-rakenteissa toki on paljon ilmassa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Brexitiä ei tule tai sitten se on täysin erilainen kuin briteille on luvattu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset