SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Britannia joutuu vielä puolustamaan EU:ta

Ennustan, että Britannia joutuu vielä  puolustamaan EU:ta maansa  Brexit -neuvottelujen aikana, kuinka kauan ne sitten tulevat kestämään. Eipä ehtinyt pääministeri Theresa May kunnolla palata vierailulta USA:sta, kun hän joutui puolustamaan  EU:n keskeisiä arvoja.

Manner-Eurooppa tarvitsisi nyt uuden herätyksen -eräänlaisen uuden Normandian maihinousun. Mutta ketkä sen tekevät, elleivät nykyiset EU-maat itse.

Tänä vuonna käydään monissa EU-maissa vaaaleja (mm- Ranska Saksa Hollanti). Tuntuu välillä siltä, että monissa maissa populisteille on annettu  tilaisuus ilman vastuuta -mediankin avustuksella - saada aikaan sekaannusta. Sillä siitäkin on kysymys.  Monien maiden omat ongelmat eivät  suinkaan johdu  EU:sta, vaan monien maiden omasta sisäpoliittisesta kyvyttömyydestä tehdä uuden vuosituhannen vaatimia yhteiskunnallisia uudistuksia.

Eurooppa ja EU-tarvitsevat yhteistyötä entistä enemmän monissa asioissa (ilmastokysymykset, energia-asiat, ihmiskunnan elintarvikehuolto, terveydenhuolto, digitalisaation hallinta, koulutus jne).

*****

Kyvyttömien maiden sarjaan luetaan pian myös Suomi, jos täällä ei saada aikaan rakenteellisia uudistuksia. Suomen talous osoittaa kasvunmerkkejä ilman, että täällä on vielä aikaansaatu merkittäviä rakenteellisia uudistuksia. Totuus on se, että Suomen orastava talouskasvu perustuu koko ajan huomattavalla velkarahalla elämiseen.  Maailmantaloudessa voi tapahtua suuria muutoksia, jotka voivat olla Suomen taloudelle haastavia. Tuossa aamutv:ssä asiantuntijat sanovat markkinoiden käyttäytymistä tällä hetkellä epäjohdonmukaiseksi (Dow Jones), jos vapaakauppaan tulee nyt rajoituksia ja luodaan alustaa kauppasodalle eri maiden välillä. Siinä puristuksessa ulkomaankaupasta riippuvaisen velalla eläneen Suomen kansantalous on enemmän kuin ahtaalla. 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voiko maailmantalous- ja -kauppa joutua sekasortoon Made in U.S.A. vaatimuksilla ja kuinka pitkälle vaatimus ulottuu esim. monikansallisten yritysten (mm. tietoliikenneyritykset) toimintaan. Pohdin tuota muutama päivä sitten blogissani.

Tämä on jo yksi ennusmerkki
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38781420

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Monien maiden omat ongelmat eivät suinkaan johdu EU:sta]

Juurikin näin. Ongelmat ovat olleet valmiina odottamassa sopivaa taantumaa.

Tasapuolisuuden nimissä on mainittava että myöskään unionin ongelmat eivät johdu yksin jäsenmaista vaan ovat sisäsiittoisia.

Unioni ei ole kyennyt uudistumaan ja korjamaan virheitään koko olemassa olonsa aikana, etusivulla on hyvä juttu Ari Aaltosen analyysista.

Lopputulemana taitaa olla että unioni saa mennä ja tilalle leivotaan jotain pienempää ja toimivampaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU tarvitsee hallinnon keventämistä ja jäsenmaiden osallistumisen monipuolistamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset