SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miksi Antti Rinne ei puhu "toverikapitalismista"

SDP:n jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Antti Rinne puhuu populistisessa retoriikassaan "kaverikapitalismista". Antti Rinne ei halua kertoa asian taustaa  eli eri yritysmuotojen saattaminen yhdenmukaiseen verotuskohteluun. SDP-valtiovarainministeri jätti eri yhtiömuodot keskenään eriarvoiseen  asemaan vuonna 2013, kun yhteisöveroa laskettiin osakeyhtiöiden osalta.

Mutta miksi Antti Rinne ei puhu "toverikapitalismista". Suomen taloushistorian suurimmat yrityskohtaiset romahdukset koettiin nk. punapääoman romahduksessa (OTK-EKA, Kansa-yhtiöt, STS-pankki, Peruspankki, Rak. Haka ym). Itse Esko Seppänen (ks. tuosta linkistä) on ansiokkaasti kirjassaan asian taustaa selvitttänyt. 

*****

Meneillään olevassa SDP:n puoluekokouksessa koettiin enemmän tai vähemmän nolo tilanne, kun puoluekokous pisti puolueen periaateohjelman valmistelun uusiksi. Puoluekokousedustajat sanoivat  periaateohjelmaa huonosti valmistelluksi ja prosessia huonosti johdetuksi. Ei ihan heti tule vastaava tapausta muista puolueista. Ettei vain juuri SDP ole  syyttänyt nykyistä hallitusta asioiden huonosta valmistelusta.

*****

Kuka on Suomen seuraava pääministeri seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Sitä ei päättänyt tänään SDP:n puoluekokous, vaan äänestäjät sitten aikanaan eduskuntavaaleissa. Seuraava hallitus tulee hyväksymään ja pitämään voimassa nykyisen ja edellisten menojen leikkaukset . Tämä on hyvä pitää mielessä, kun kuuntelee nykyisen vihervasemmisto-opposition  puheita eduskunnnassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Työn raskaan ikeen alla puurtavat ja osattomiksi jääneet ovat läpi historian sivu maksaneet raatamalla ja sotimalla "vihreälle oksalle" päässeiden parempiosaisten elintason.
Eikä näytä olevan nytkään luvassa vähempiosaiselle kansanosalle muuta kuin itkua ja hammasten kiristystä?
Jos näin tulisi tapahtumaan, niin yksi ainakin on tyytyväinen. S-JP.
Tyytyväinen siksi, että kokisi oikeassa olemisen tunteen.
Kiitos S-JP "empaattisesta" kannanotostasi vähempiosaisia kohtaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miksi eri yhtiö-/yritysmuodot ei saisi olla yhdenvertaisessa verokohtelussa ?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tottakai ne saavat olla yhdenveroisessa verokohtelussa. Voit vaikka kysyä hallitusta johtaneelta Kokoomukselta miksi näin haluttiin toimia. Kauppaahan siellä hallituksessa käydään. Kokoomus halusi veroetuja vastineeksi siitä, että köyhiä ei jossain muussa kohtaa kyykytetty. Todennäköisimmin kyse oli siitä kaverikapitalismista, jossa Kokoomuksen vaalirahoittajille piti maksaa takaisin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Käsittääkseni tovetikapitalismi syö myös sinun eläkkeestäsi. Oliko näin?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Vaikea sanoa. Eläkeyhtiöiden johto on kaverikapitalismin piirissä, joten ovat päässeet tekemään ylituottoja oikeistopuolueiden aiheuttamilla ongelmilla. Siten eläkerahat ovat tuottaneet paremmin. Toisaalta kaikki kärsivät muuten aiheutuneista markkinahäiriöistä ja valtiontalouden heikosta hoidosta kaverikapitalistien toimesta.

Kaikki pääoma on lyhyellä tähtäimellä hyötynyt tilanteesta, oli se sitten Kokoomuksen kaverien, eläkeyhtiöiden tai punaisten. Kokonaisuus on kuitenkin toiminut suboptimaalisesti ja ne kulut lankeavat ennemmin tai myöhemmin. Edellä mainituista pääoman omistajien ryhmistä voit sitten miettiä mikä porukka on paennut veroparatiisiin ja jättänyt muut maksamaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #11

Kun Kepu kaappasi eläkekassan valtion velkoihin n.-59
Siirsi sini-puna ne eläkeyhtiöihin eduskunnan päätöksellä.

Eläkeyhtiöt Ilmarinen-Varma 50%EK-50% SAK. (palkansaajien)
Julkisenpuolen KEVA (hallitus) .Niin kuka on eläkkeiden maksa? EK ja Hallitus.
Ei siksi pidä ihmetellä mitä eläkkeille on tapahtunut. Vielä kun EU sopimuksessa on
EU yhtenäiset eläkkeet ja sosiaaliturva.

Kas kun PS ei esittänyt tätä hallitusneuvotteluissa Kepulle ja kokoomukselle.
(oli tarkoitus trollat VM Urpilaiselle tällä)

Pätee kyllä vieläkin. Hyvin on tehty:
https://suomimedia.wordpress.com/2014/12/06/suurin...

Mitä muita eläkkeitä palkansaaja maksaa?
Takuueläkkeen 100% niille kellä ei ole työeläkettä
(tai ilmoittaa vain pienen työtulon)
Johtajien lisäeläkkeet-60 asti.
TE

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oisko samasta syystä kuin miksei Sipilä puhu kaverikapitalismista? ;-)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Toverikapitalismi meni konkurssiin, joten ei ole paljon puhumista. Kaverikapitalismi on voimansa tunnossa ja viemässä tätä maata konkurssiin, joten siitä pitää keskustella juuri nyt ja mitä suurimmassa määrin. Taloushistoria on hyvä tuntea, mutta ei sitä saa käyttää harhautuksena akuuttien ongelmien piilottamiselle.

Ymmärrän kyllä, että oikeistolaiset eivät pidä tilanteesta jossa tuodaan esiin tämä massiivinen ongelma. Mutta yksinkertaisesti meille kansalaisille ja maan taloudelle tilanne, jossa SOS ajaa kaveriensa taloudellisia intressejä maan ja sen kansalaisten intressien sijaan, on kestämätön ja tuhoisa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miksi eri yhtiö-/yritysmuodot ei saisi olla yhdenvertaisessa verokohtelussa ?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Toverikapitalismi pyörii hienosti yleishyödyllisissä yhtiöissä. Eläkeyhtiöt hallintoineen tarjoavat myös mahdollisuuksia ja näiden yhtiöiden hallintoa on myös moitittu kovin laajaksi sekä kankeaksi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Nykyinen punainen pääoma on fiksusti integroitu muun pääoman joukkoon. Yleishyödylliset yhtiöt, siis esimerkiksi VVO, josta vingutaan on hyvä esimerkki. Oikeistollehan ne ylisuuret vuokrat ja markkinatalouden toimimattomuus vuokramarkkinoilla ei ole ollut ongelma, vaan se että vääränvärinen raha tuottaa myös. Siksi emme keskustele siitä, miten markkinatalous alkaisi toimia niillä markkinoilla, vaan keskustelemme siitä että AY-liike tekee sillä voittoa. Tarkoituksena on saada punainen raha pois kyseiseltä markkinalta ja saattaa rahastus sinisen pääoman yksinoikeudeksi. Näyttäisi myös toimivan.

Loppujen lopuksi ongelman ytimessä on se, että oikeistopuolueet eivät meillä ole markkinatalouspuolueita, vaan kaverikapitalistisia puolueita. Markkinoiden tehtävänä ei ole olla tehokkaita, vaan tehottomia siten että kaverit pääsevät rahastamaan. Siksi markkinoiden toimimattomuus ei ole keskusteltu ongelma vaan se, että ei-kaveritkin ovat jossain välissä päässeet hyötymään heidän politiikastaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Toverikapitalismi pyörii hienosti yleishyödyllisissä yhtiöissä.

Kuten:
Tarve-asunnot 3000asunt.-70 lähtien. Omisti Keskustan Vähä-Tiitto 100% osuudella
-05 lähtien 50% .Nykyinen TA-asunnot jolle VVO myi 8 000 asuntoa.

VVO EK 50%/SAK 50% 34,4%,Yht.
(Kertoiki propakandaa levittäneet tuon ? Esim.Hjallis ja E.Lehti?)

-Tehy ym.pienimmät osakkeet ammattiliitoilla.
SRK,MTK,Kunta-säätöiden vuokra-asunnot.

Ketkä noista päättää? Pääsääntöisesti Kepu ja Kok ,asumistukien ehdot,asumistukien summat .Nyt myös rikkaat alkoi saada asumistukea-14.Varallisuusraja poistui.
(Korvaamaan korkovähennyksen leikkausta?)
Puhdas tulonsiirto hyvätuloisimmille,Rakennusyhtiöille,säätiöille,asuntosijoittajille.
Kelassahan niitä on Kepun johtaja jakanut,tiukin ohjein köyhimmille.
Asumistuki lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Kirjoitit tuolla toisaalla jo virheellistä tieto pankkituesta SYP-KOP:lle.

Oikaisen tässä VVO:n omistuksen:

https://vvokonserni.fi/talous/osakkeet-ja-osakkeen...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

OK. On muuttunut numerot. Koskahan joku kysyy mihin EK on osuutensa jakanut.Tai miksi nuorisosäätiö ara-rahoilla rakennettu,vähävaraisille nuorille,jotka mitä ilmeisemmin saa asumistuen ja sossu on maksanut vuokran,verovaroista.Koko edm.säätiön ajan.Rakentaa nyt niillä rahoilla Viroon kovanrahan asuntoja.

Siksikö siitä vaietaan kun se on Kepulaisten bisnes?
Kuten Tarve-asunnot /TA-asunnot Kepu Vähätiiton omistus -70-05 100%
-05- 50%

Pankkituista löytyi kirj.Kianderin kaavio -90-94 luvun veloista.
Mistä velat syntyi Aho/Viinasen aikana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Porvarikapitalismista maksamme vieläkin -90 luvun velkaa jota on valtion velassa.KOP ja SYP pankkituista.Valtio maksoi 104 Mrd edm.ulkomaanvelkoja.
Nalle sai Aholta vapaanvaltakirjan kuitata SYP velkoja verokirstusta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SYP-KOP saivat korkotukimuotoista pääomasijoituspankkitukea, jonka maksoivat myös takaisin.
SKOP oli se rysä - n. 40 mrd mummon markkaa - jonne pankkituki katosi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

SSP pilkottiin, ja pääosa Säästöpankkiryhmästä katosi kartalta. – OP-ryhmä, Postipankki, SYP ja KOP saivat kukin neljänneksen SSP:n talletuskannasta ja terveestä luottokannasta.
Konttorit ne jakoivat keskenään. – Pankit saivat siivota ”roskalainat” pois. 40 miljardin markan arvosta riskilainoja keskitettiin omaisuudenhoitoyhtiö Arsenaliin (”roskapankkiin”) eli veronmaksajien kontolle.

Kriisi 66
67. Suomen Säästöpankki uhrattiin kokopankkisektorin jatkuvuuden puolestaYleinen arvio on, että Suomen Säästöpankki pilkottiin muiden pankkienaseman parantamiseksi.• Kaikki suuret pankkiryhmittymät olivat ajautuneet taloudelliseen kriisiin.•

- Koko pankkisektorin välittömät tulevaisuudennäkymät olivat synkät.Kevään ja kesän 1992 aikana muut pankit pystyivät kokoamaan rivinsäyhteen. Kriisistä tehtiin julkisuudessa ”säästöpankkikriisi”.Muiden pankkien yhteinen esiintyminen sai valtiovallan vakuuttuneeksisiitä, että myös sen kannalta edullisin ratkaisu olisi SSP:n pilkkominen.•

- Yhteiskunnan voimavarojen arveltiin riittävän vain neljän pankkiryhmittymän pelastamiseen.Kansantalouden ahdingon syvetessä SSP:stä tehtiin tilanteen symboli.Valtiovalta ja kansanedustajat hylkäsivat sen vaivihkaa.• Lopullisissa ja ratkaisevissa neuvotteluissa Säästöpankeilla ei enää ollut ystäviä.
Lähde:
Säästöpankkien historia

http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2011/08/saastop...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja tässäkö luettelo kaverikapitalistiyrityksistä.

Eikös Nokia esim. ole n. 90 % ulkomaisessa omistuksessa.

http://yle.fi/uutiset/3-8887135

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Erilaisella verokohtelulla eri yhtiömutojen välillä pyritään mihin?
Verotulojen maksimointiin?
Omituista se ainakin on. Vai olisiko se yrittäjä vain paha riistäjö. pörssiyhtiöt ovat kaiketi kasvottomampia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset