SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kutsuiko pääministeri Sipilä koolle strategia- vai kriisi-istunnon

 

Pääministeri Juha Sipilä  on kutsunut kaikki hallituksensa ministerit koolle strategiaistuntoon, johon on varattu aikaa tarvittaessa tämä ja huominen päivä.

Sipilän hallituksella on ollut joka toinen maanantai strategiakokous, mutta  ne kokoukset ovat olleet muutaman tunnin kokouksia.

Miksi pääministeri Sipilä on nyt kutsunut kaikki ministerit koolle ? Ei kai ole kysymys enemmän kriisikokouksesta kuin strategiakokouksessa, kun hallituksen oli tarkoitus pitää huhtikuussa kehysriihi- ja strategiakokous.

*****

Eilen viimeksi pääministeri Sipilä sanoi, ettei lisäleikkauksia enää tarvita. Kannanotto on vastoin niitä näkemyksiä, joita talouspolitiikan arviointineuvosto, ja Suomen Pankki  ennusteessaan ovat todenneet. Ja mikä erikoisinta, Sipilän hallituksen valtiovarainministeri Petteri Orpo  ja pääministeri Juha Sipilä ovat antaneet erilaiset lausunnot  ensi huhtikuun kehysriihessä tarvittavista toimenpiteistä. 

Kaksi valtiovarainministeriön ylijohtajaa Mikko Spolander ja Sami Yläoutinen kirjoittivat 15.01.2017 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Suomen taloudesta. Heidän mukaaansa myönteisistä talousuutisista huolimatta Suomen ongelmat eivät ole vielä ratkenneet. Valtiovarainministeriön ennusteita nopeampaan talouskasvuun ei voi luottaa, toteavat ylijohtajat selväsanaisesti. Yksikään  ennustelaitos ei  esitä Suomelle sellaista talouskasvua, että valtion velkaantuminen pysähtyisi (talousennusteet ).

****

Suomi ei kaipaa hallituskriisiä. Työllisyystavoitteen karkaaminen ja velkaantumisvauhdin toimenpiteiden riittämättömys ovat jo kasvavia Sipilän hallituksen haasteita. Sote- ja maakuntauudistuksen todennäköinen aikataulun pettäminen ja yhden hallituspuolueen (PS)  tuleva sisäinen kriisi, ovat johtamassa Sipilän hallituksen tulevaisuuden enemmän kuin haasteelliseksi. Että hallitus pitää parhaillaan mielestäni enemmän kriisikokousta kuin strategiakokousta.

Valtiovarainministeri  Petteri Orpon mukaan hallituksella  on periaatteessa yhteinen näkemys, että Suomi tarvitsee lisäkeinoja julkisen talouden tasapainottamiseksi. Ministeri Orpo on ollut maltillinen ja tukeutunut talouden tosiasiohin enemmän kuin muut hallituskumppanit.

*****

P.s.  Pieni kevennys tähän lopuksi. SDP:n puheenjohtajaksi pyrkinyt Tytti Tuppurainen halusi eroon sosialismi-sanasta. Jatkokaudelle puheenjohtajaksi valittu Antti Rinne haluaa  pitää Suomen kansainvälisessä vertailussa kärjessä näissä: julkiset menot ja  veroaste

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Lisätään vähän huumoria. Antti Rinne pohtii parhaillaan kumpi olisi kauheampi asia. Se, että hallitus kaatuu, vaiko se, että se ei kaadu...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Timo Soini puolestaan kirjoittaa blogissaan, että hallitusta on "siunattu epäpätevällä oppositiolla".

http://timosoini.fi/2017/02/epapateva-oppositio/

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

YLE:

Hallituksen kokouksen yllä täydellinen radiohiljaisuus – Sipilä: Ministerit koolle huomennakin

http://yle.fi/uutiset/3-9445426

-----
Ja huomenna aamun lehdestä luemme lisää?

P.s. Eikö Sipilän kannattaisi tehdä Kataiset ja sopia opposition kanssa
sotesta, että edes se hanke menisi maaliin.
http://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten sopia opposition kanssa sotesta, kun opposition ensimmäinen vaatimus on aloittaminen puhtaalta pöydältä, eli sama suomeksi taas neljän vuoden tuhlaaminen ei mihinkään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toinen vaihtoehto on lähes yhtä huono, jos vaalien jälkeinen hallitus
muuttaa tehtyjä sote- ratkaisuja . Hallituksen kaatuminen kesällä on lähellä, jos T Soini syrjäytetään puoluekokouksessa.

Ville Valkama

Muistanko väärin vai oliko jossain mediassa viestitty, että ministereiden kalenterit olivat sovittu tyhjättäväksi valtionneuvosten palaverille jo aiemmin syksyllä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään on uutisoitu, että muutaman ministeri joutui peruuttamaan
ulkomaan matkan . Kyllä tämä on kiireellä sovittu ylim. kahden päivän kokous.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pääministeri esittelee huomenna hallituksen tärkeimmät hankkeet eduskuntakaudelle (TV1 klo 14).

Tuota taustaa vasten ymmärtää, miksi hallituksen parin päivän istunto tarvittiin.

Ville Valkama

Osaatko arvioida mistä kiire ja yllätyksellisyys johtui?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pääministeri halusi ennen huomista keskustelua pitää hallitusjoukkueen yhtenäisenä
mm. Bernerin epäonnnistuneen sooloilun ja mm. budjetin sopetustarpeen johdosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset