SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtiovarainministeriöltä tähän mennessä tylyin arvio hallituksen toimista

Valtiovarainministeriön tänään julkistama  raportti Suomen julkisen talouden näkymistä  on tähän mennessä tylyin arvio hallituksen tähänastisten toimien riittävyydestä. Raportin mukaan sopeutustarve on n. 2,7 mrd.

Tällä viikolla  pääministeri Juha Sipilä sanoi keskiviikkona eduskunnassa, ettei  lisäleikkauksia  enää tarvita. Kannanotto on vastoin myös niitä näkemyksiä, joita talouspolitiikan arviointineuvosto, ja Suomen Pankki ennusteessaan ovat todenneet. 

Tuossa eduskunnan keskustelussa saattoi tv-katsojille syntyä  väärä kuva valtion budjetin tämän hetken todellisesta alijäämästä. Pääministeri Sipilä hehkutti, että viime vuonna valtion nettolainanotto jäi n. 2,5 mrd.n tasolle jättäen mainitsematta samassa yhteydessä budjetin faktisen alijäämän. Tuohon lukuun päästiin, kun käytettiin monen miljardin kassaylijäämää (aiemmalla lainanotolla kasvatettu) menojen rahoitukseen. Kuten tästä valtiokonttorin kaaviosta huomataan, lainanottosuunnitelma vuodelle 2017 on vajaat 21 mrd. Tuo luku pitää sisällään toki  suuren osan vanhojen lainojen kuoletuksia. Kuluvalle vuodelle eduskunnan päättämä valtion budjetti valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön  mukaan pohjautuu n. 5,5 mrd:n lainanottoon.

*****

Aamulehti uutisoi valtiovarainministeriön eläkkeellä olevan valtiosihteeri Raimo Sailaksen Tampereella pitämää  puhetta: Raimo Sailaksen mukaan Suomen vienti on nyt 20 %  pienempi kuin vuonna 2008. Sailas ihmettelee, miksi poliitikot nyt esittävät omia kasvuennusteitaan. Yksikään  ennustelaitos ei  esitä Suomelle sellaista talouskasvua, että valtion velkaantuminen pysähtyisi (talousennusteet ).

*****

Kysyä vain sopii, kuinka pitkään pääministeri Sipilä voi olla eri mieltä valtiovarainministeriön ja johtamansa hallituksen valtiovarainministerin kanssa.

Poliittinen päätöskö talouskasvusta jälleen kerran ? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eihän tämä voi näin enää jatkua !
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005083285.html

----
Vuodelta 2009 jäi mieleeni silloisen VM-ministeri Kataisen sanonta, että nyt on käytetty kaikki elvytysvara. Vanhasen hallitus ei ryhtynyt sopetustoimiin, vaan otti esim. vuonna 2009 velkaa 10 mrd.

____

Totuus on, että Suomen valtion budjetti tarvitsee 10-15 %:n sopeutuksen.

P.s. Suomi on kansainvälisessä vertailussa kärjessä näissä: julkiset menot ja veroaste.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/julkis...

https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot...

Kilpailukyky ei parane, ellei pystytä verotusta keventämään ronskin ottein.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Onko meillä kyvytön ja munaton valtiovaraiministeri ja ministeriö ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuntaherruus kyseessä,kuntavaalit.
Kyllä ETLAN papereista löytyi vihje, leikkaukset tulossa vaalien jälkeen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Heikki Karjalainen

Tuo kysymys kuuluisi paremminkin hallituksen puheenjohtajalle, pääministerille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset