SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kokoomus kärjessä Ylen puoluekannatusmittauksessa

  • Kokoomus kärjessä Ylen puoluekannatusmittauksessa

Radio-Suomen klo 06 uutiset kertoi hetki sitten, että Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa kärkipaikka on muuttunut. Kärkeen ohi SDP:n on noussut kokoomus. Kolme puoluetta on kuitenkin yhden prosenttiyksikön sisällä, joten kilpailu suurimman puolueen asemasta tulee olemaan tiukka.

Kaavion lähde: YLE

 

Merkille pantavaa on myös PS:n kannatuksen kasvu. Onko SDP menettämässä taas  PS:lle kannattajia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SDP:n esiintyminen eduskunnassa ei varmaan viime aikoina ole ollut luottamusta herättävä. Sote -välikysymys oli liian läpinäkyvä vaalitemppu.

Keskustan kannatuksen laskun on voinut päätellä mm. pääkaupunkiseudun kuntien gallupeista (YLE ja HS) , joissa keskustan kannatus on ollut enää noin puolet siitä, mitä oli vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suurimmalle oppositiopuolueelle jääminen kakkoseksi on selvä tappio. SDP ei pysty hyödyntämään edes tätä voittaakseen vaalit.

Mielenkiintoista on vasemmistopuolueiden keskinäiset voimasuhteet. Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat kuin kaksi marjaa. Viekö Vihreät tulevaisuudessa SDP:n paikan? Imaiseeko vihreät vanhojen vasemmiston kannattajien siirtyessä taivaallisille vaalikentille niiden kannatuksen.

Vihreät kovin jankkaavat, että eivät ole vasemmistopuolue, mutta ihan kun leikkii noilla vaalikoineilla, niin rintarinnan ovat vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat.

Mielenkiintoista on myös miten ps kannatuksen käy vaaleissa. Epävarmojen ja kantansa kertomatta jättävien määrä on suuri. Jääkö äänestysprosentti alhaiseksi vai piileekö yllätys kyselyissä? Vai käykö vain, niin tylsästi kuin gallupit kertovat?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaalikoneiden perusteella vihreät on vasemmistopuolue.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuntavaalien meneillään ollessa gallupit saattavat osoittaa hiukan toisenlaisia lukuja kuin "normaalitilanteessa", sillä kuntavaaleissa äänestetään enemmän "tuttuja" puoluekannasta riippumatta ja kun samanaikaisesti tiedustellaan puoluekannatusta, saattavat vastaajat keskimääräistä useammin vastata sen mukaan mitä ovat äänestäneet tai ovat päättäneet äänestää. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole sama puolue kuin eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suuri kantansa kertomatta jättäneiden määrä merkitsee jotain muutosta oletan. Äänestysprosentin laskua, todennäköisin. Ihmiset eivät enää halua kertoa kantaasa Suomessa vallitsevan vahvan vastakkainasettelun takia.

Jotain kertoo myös vaikeus ehdokkaiden rekrytointiin.

Sukupuolten tasa-arvon kannalta naisehdokkaita on edelleen vähän. Syynä ei ole syrjintä. Vapaita paikkoja on vaikka kuinka. Halukkuus puuttuu. Tuloksena naisten pienempi määrä valtuustoissa.

http://yle.fi/uutiset/3-9538401

Ei osaa sanoa 33,4%
Ei mikään 19,4%
Ei halua vastata 4,0%

Jos minulta yle kysyisi? En edes päivää sanoisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tein vuonna 2012 kuntavaalien jälkeen taulukon, miten ennusteet pitivät paikkansa.Tuolloinkin ennakoitiin äänestysvilkkauden jäävän alhaiseksi.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122787-kuka...

---
Onhan tuo kantansa ilmoittamatta jättäneiden määrä suuri, joka tekee kuntavaalituloksen ennusteet jossain määrin epävarmaksi.

Tietty trendi on kuitenkin näkynyt kuukauden parin sisällä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Toiveajattelen että SDPn huono menestys johtuisi osin heidän negatiivisuudestaan. Esimerkkinä tämä EI-puolueen leima jonka ovat saaneet seurauksena käyttäytymisestään. Joka ainoassa asiassa eri mieltä hallituksen kanssa yhdistettynä keljumaiseen, oppimestarimaiseen besservisser tapaan jolla kellokkaat asiaansa julkisuudessa esittävät.
Toiveajattelua siis että suomalainen äänestäjä tai gallupvastaaja vähitellen alkaisi vieroksua demarimaista negatiivisuutta, alkaisi enemmän arvostaa pyrkyä yhteistyöhön ja joustavuuteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuon mukaan KD ei ole hyötynyt Väyrysen kanssa solmimastaan vaaliliitosta, pikemminkin päin vastoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja ruåtsalaiset senkun porskuttaa. Selvästi yli 5%, vaikka k.o. kansanosan prosentuaalinen osuus alenee alenemistaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seija !

KD teki pahan strategisen virheen ottaessaan P Väyrysen (Keminmaa) vaaliliittoon.
Se karkoittaa äänestäjät.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Epävarmojen suuri määrä on vähentänyt näiden kannatuskyselyiden mielenkiintoa. Jos tämä ennustaa myös äänestysaktiivisuuden romahdusta, niin ehkä näitä vaalien jälkeen viitsii taas lukea tarkemmin. Nykyisin ennustearvo tuntuu aika huonolta.

Sivistynyt veikkaus on, että Keskusta saa jälleen väkensä liikkeelle ja ennustetta pärjää paremmin. Vihreät taas tuota ennustetta huonommin. Viime hetken liikehdintää demareiden ja persujen välillä on mahdotonta arvata.

Jos pitäisi torinäkyvyyden ja ehdokashankinnan perusteella jotain arvata, niin isot puolueet ovat jo aika väsähtäneitä ja Vihreät ovat petranneet selvästi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vihreät on ajautunut vasemmistopuolueeksi, melko paljon 1:1 käy mielipiteet vaalikoneissa vasemmistoliiton kanssa.

On olisi niinkään varma, että keskusta olisi suurin puolue, siksi suurta on monissa kaupungeissa ennusteissa kannatuksen lasku vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Luokitteleminen on tietysti kivaa, mutta vihreitä löytyy edelleen melko väljästi tuolta vasemmisto-oikeisto akselilta. Asemoituminen konservatiivi-liberaali akselilla on jo paljon selvempää. Kun vasurit moittivat Kokoomuksen puisto-osastoksi ja Kokoomus vasemmistopuolueeksi, niin otapa tuosta selvää. Paitsi, että viholliskuvilla on helppo ratsastaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

En paljon itse vaalikoneita "raplaa", mutta yleisesti on julkisuudessa todettu vihreitten ja vasemmistoliiton vaalikonevastauksen olevan melko paljon samansuuntaisia.

---

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #13

Vihreät menee sdp:n vasemmalle puolelle. Mutta mitäpä siitä.

Liberaaleja arvokysymysten perusteella vaalikoneiden perusteella kyllä. Kaikenlaisia pakkoja kannatetaan helposti, kasvisruokapäivät, liikenteen osalta jne.. närkästytään helposti, jos joku sattuukin arvostamaan pullantuoksuista kotiäitiä. Valinnanvapaus on vihreille uhka. Liberaalia? Minun käsitykseni on hiukan toinen liberaalista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Liikkuvien ja/tai ei-päättäneiden/ilmoittaneiden äänestäjien määrä se vasta tekeekin vaaleista mielenkiintoiset. Tiedossa lienee yllätyksiä laskentailtana.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Vapaavuoren moskeijajutut ovat piristäneet kokoomusta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaalien alusviikosta tulee varsin milenkiintoinen.

Yle julkaisee käsitääkseni vielä yhden kannatusmittauksen. Muitakin on vielä tulossa.

Tiistaina (MTV) ja torstaina (YLE) on tv:ssä suuret vaalikeskustelut.

Tiistaina käydään eduskunnassa sote -välikysymyskeskustelu ja sitä ennen odotan jotain yllätyksiä sote -ratkaisusta hallituksen toimesta.
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005151158.html

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos Suomen mediaa seuraa, persujen n. 2%:n nousu on "yllätys". Kun persut itse uskovat vielä lisänousuun, jopa edellisten vaalien yli 12%:n lukemaan, herää kysymys: "Taasko tässä käy niin, ettei ammattimedia oikein osaa lukea reaaliympäristöään?"

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä jonkunlainen yllätys piilee puolueiden kannatuksissa,
kun äänet on laskettu 09.04.2017 sunnuntaina iltana.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Muistaakseni Paasikivi kiroili useaankin otteeseen, kuinka tyhmä kansa on suomalaiset...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen nykyinen pääministeri pääsi ulkomaisen median otsikoihin.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paaminist...

Suomessa oli itsesensuuri erään ylipitkän ((Ei Paasikiven) presidenttikauden aikana lehdistöä myöten

Juha Kuittinen

Itse päädyin äänestämään PS:n ehdokasta.

Kunta/eduskuntavaaleissa Kokoomusta/kokoomuslaista en ole äänestänyt ikinä- Se on mm. rikkaiden duunareiden ja sairaanhoitajien etua ajava puolue.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kun bloggaa otsikolla "Unkari toteuttaa Halla-ahon viisauksia" ja ilmoittaa odottavansa innolla että Halla-ahosta tulee puheenjohtaja ei tarvitse ilmoittaa minkä puolueen ehdokasta on äänestänyt:)

http://juhakuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2329...

Juha Kuittinen

Perussuomalaiset ovat tosiaan nosteessa.

Seija Nylundille: Olen myös kommentonut, että jätän kuntavaaleissa äänestämättä mutta käänsinkin takkini:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset